Ознаки хвороби Лайма у дорослих та дітей - шляхи зараження, діагностика після укусу кліща і лікування

Небезпечне захворювання інфекційного характеру бореліоз викликає багато питань по діагностиці та лікуванню. Навіть відносно прояви хвороби Лайма думки медиків різняться: бореліоз – симптоми його починають виникати через одну-два тижні після укусу інфікованим кліщем з попаданням бактерій боррелия (див. фото). Інформованість населення про причини інфекції дуже важлива як для своєчасного розпізнавання захворювання, так і для здійснення необхідних заходів профілактики кліщового інфікування.

Що таке бореліоз

Хвороба Лайма або бореліоз – це інфекційне захворювання, поширене на Уралі, в Сибіру, в північно-західних і центральних районах країни – в місцях проживання мікроорганізму, збудника бореліозу. Трансмиссивное захворювання за механізмом схоже на кліщовий енцефаліт і переходить від заражених іксодових кліщів при укусі ними людини. Інфікування схильні чоловіки, жінки і діти будь-якого віку. Отличительно, що бактерії, спірохети не передаються від хворого до здорового.

У хвороби Лайма різноманітна клініка, що ускладнює своєчасне діагностування. При цьому інфікований бореліоз – симптоми починають проявлятися не відразу і розрізняються в залежності від стадії розвитку інфекції. Для позначення хвороби застосовується багато найменувань: синдром Банноварта, еритемний спирохетоз, кліщовий менингополиневрит, кліщовий бореліоз, серед яких хвороба Лайма і бореліоз – найпоширеніші.

Симптоми

Ознаки бореліозу проявляються через 7-14 днів після укусу. Місце укусу червоніє, збільшується, розпухає, набрякає, свербить і болить, але іноді типова шкірна реакція повністю відсутня. Хвороба Лайма протікає чотирма послідовними періодами:

  • інкубаційна стадія триває 3-32 дня;
  • 1 стадія – час розмноження спірохети в зоні зараження і в лімфатичних вузлах;
  • 2 стадія – поширення бактерій через кров по всьому організму;
  • 3 стадія – хронічна, з переважним ураженням однієї системи організму.

1 стадія

Перший етап зараження системним кліщовим бореліоз протікає гостро, з видимими клінічними проявами. Однак в окремих випадках рання стадія проходить безсимптомно, а захворювання можна виявити, взявши кров на бореліоз. Характерний симптом цього етапу – поява у хворих бореліоз кільцеподібної еритеми в місці укусу, невеликого вузлика або бульбашки червоного кольору, від якого почервоніння поступово поширюється по периметру як обідок (див. фото).

При своєчасному лікуванні повне одужання має високу ймовірність (у 80% випадків). Початкові симптоми бореліозу після укусу кліща аналогічні явищ інтоксикації організму як типові общеінфекціонние симптоми:

  • підвищення температури;
  • нездужання;
  • озноб;
  • ломота;
  • головний біль;
  • біль у суглобах і м'язах;
  • слабкість, стомлюваність.

2 стадія

На другому етапі переважно уражається нервова або серцева система. Виникнення кардіальних симптомів або неврологічних проявів залежить від того, в якому органі спостерігаються ураження. Патології нервової системи виражаються розвитком менінгіту, парезами і невритами черепних нервів. Сердечне поразку протікає по типу міокардиту з проявом:

  • серцебиття;
  • грудних здавлюють болю;
  • задишки;
  • запаморочення.

3 стадія

Для пізнього третього етапу типово розвиток артритів і ураження шкірних покривів – атрофічного акариаза шкіри (дерматит). Характерне неврологічне ускладнення стадії – це хронічний енцефаломієліт, що виражається постійністю прояви таких симптомів:

  • головні болі і запаморочення;
  • нудота, періодичне блювання;
  • постійна втома;
  • часті судоми;
  • також можливі порушення координації руху, пам'яті, мови, виникнення галюцинацій, розвиток слабоумства.

Симптоми хронічного бореліозу

Якщо інфекцію не лікували або терапія була неефективна, захворювання переходить в більш серйозну стадію – розвивається хронічне запалення з чергуванням ремісій і загострень. З клінічних симптомів хронічної хвороби Лайма часто зустрічаються:

  • м'язова слабкість нижніх областей кінцівок;
  • ураження суглобів, артрити;
  • порушена чутливість рук і ніг;
  • лимфоцитомы;
  • сухість шкіри, атрофічний акродерматит;
  • хронічні неврологічні ураження багатьох областей.

Ознаки

При різноманітті симптоматики інфекції важливо розуміти основні прояви бореліозу – її симптоми, значимі для правильної діагностики. Перш за все, це поява еритеми в специфічній формі кільця на місці кліщового укусу. Виникла через тиждень мігруюча еритема поширюється від центру, трохи більш світлого кольору, в усі сторони (див. фото). Такі ознаки проявляються у другій стадії – общемозговая симптоматика поєднується з ураженням периферичної нервової системи та наявні множинні запальні ураження різних органів і систем.

Бореліоз у дітей

Діти хворобою Лайма хворіють частіше після семи років. Малюки хворіють рідко, навіть якщо покусали інфікованим кліщем. Захворювання протікає так само, як у дорослих пацієнтів, з аналогічними симптомами інтоксикації, але для дітей як розвиток патології нервової системи характерний менінгіт, тоді як у хворих дорослих формуються частіше периферичні нефропатії. У дітей після лікування і одужання можуть залишитись астеновегетативные реакції – нестабільність настрою, підвищена збудливість, поганий сон. Через деякий час вони повністю зникають.

Діагностика

Постановка діагнозу «хвороба Лайма» базується на клінічних даних (укус кліща, наявність характерної для хвороби еритеми), але точна діагностика бореліозу можлива тільки за даними лабораторних аналізів крові, взятої з вени. На початку інфікування аналіз інформативний лише в половині випадків. Через 20-30 днів важливо повторити дослідження для точного визначення наявності бактерій і для аналізу динаміки хвороби.

Лікування

Щоб уникнути наслідків лікування хвороби треба починати як можна раніше прийомом антибіотиків. Тривалість, вид і схема терапії антибіотиками різні для різних стадій бореліозу і залежать від наявності клінічних проявів. Щоб запобігти перехід в хронічну стадію захворювання, призначаються та антибактеріальні препарати, загальнозміцнюючі засоби для підвищення опірності організму, вітаміни. В запущеній ситуації застосовують анальгетики, протизапальні препарати, проводяться сеанси фізіотерапії, щоб полегшити стан хворого.

Відео

Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!