Симптоми кісткового туберкульозу у дітей та дорослих - перші ознаки, діагностика, фази і профілактика

Туберкульоз кісток і суглобів вражає області скелета, локалізуючись частіше в хребті, рідше охоплюючи великі суглоби організму, його симптоми, як правило, мало виражені і виявляються шляхом діагностики стану опорно-рухового апарату. Лікування хвороби тривалий, вимагає комплексного підходу з акцентуванням уваги на посилення загальної опірності організму.

Що таке туберкульоз кісток

Якщо туберкульозна бактерія зачіпає хребет або суглоби кісток, у хворого діагностується кістково-суглобовий туберкульоз. Це серйозне захворювання опорно-рухової системи викликається туберкульозними паличками і приводить до прогресуючого руйнування уражених кісток, їх анатомічному викривлення і функціональних порушень. По локалізації хвороби виділяють види туберкульозу:

  • хребет – спондиліт;
  • колінна зона – жене;
  • тазостегнова область – коксит;
  • плечові суглоби – омартрит;
  • ліктьова зона – оленит;
  • гомілковостопні суглоби, стопа;
  • ребра грудної клітки;
  • променевозап'ястний суглоб, зап'ястя, фаланги кисті, п'ясткові кістки;
  • трубчасті кістки.

Причини

Туберкульоз є інфекційної формою захворювання, що викликається збудником – паличкою Коха, і кістково-суглобне поразка не виняток. Організм заражається туберкульозом повітряно-крапельним шляхом при кашлі і через брудні руки. Мікроби з первинного місця попадання переносяться гематогенными каналами (кровоносні судини, лімфа) в тканини, кістки, органи. Однак не завжди попадання інфекції в організм є ознакою початку захворювання. Сильна імунна система усуває патологію, а ослаблений імунітет може провокувати процес хвороби.

На розвиток кісткового туберкульозу впливають і інші фактори:

  • фізичне перевантаження опорно-рухової системи;
  • незбалансоване харчування;
  • переохолодження;
  • травми;
  • несприятливе побутове становище;
  • інші інфекційні захворювання;
  • контакт з хворим;
  • важкі умови роботи.

Фази

Визначають наступні етапи перебігу кістково-суглобового туберкульозу:

  1. Перша фаза – преартритическая. Утворюється туберкульозний остит – первинний центр. Серед утворилися туберкульозних гранульом частина самоліквідується, частина множиться, з'єднуючись між собою. Вогнище розвивається повільно, безсимптомно.
  2. Друга фаза – артритическая. Це початок, розвиток і стихання артриту. В суглобовій порожнині накопичується гній, відмирають тканини хряща, поверхні оголюються. Утворюються свищі, каверни, розвивається натічний абсцес. Суглоби деформуються, руйнуються, відбувається зрощення поверхонь, викликаючи в результаті обмеження рухомості.
  3. Третя фаза – постартритическая. Наслідки артриту проявляються рецидивами, затяжним перебігом туберкульозу. Відбувається втрата суглобних функцій, аж до нерухомості.

Прогноз

Хід одужання довгий, від 1,5 до 3 років постійного комплексного лікування з задіянням токсичних медикаментів. Смертність через хворобу майже нульова, але протікає туберкульоз суглобів і кісток дуже важко. Що відбувається при цьому деформація кісток у більшості не оборотна, призводить до нездатності працювати, до інвалідності хворого. Попередити патологічні зміни можна своєчасної точною діагностикою та отриманням медичної допомоги.

Симптоми туберкульозу кісток

Захворювання підвладний будь-який вік. У дітей і підлітків кістковий туберкульоз має більшу, ніж у дорослих, поширення і характеризується істотними порушеннями функцій ураженої області скелета. Початкові стадії, в основному, відбуваються без явних симптомів, визначити їх без спеціальної діагностики складно. Багато хто не надають значення почуття тяжкості в хребті, невеликим суглобових болів, припиняються під час відпочинку. Етап триває від двох-трьох тижнів до декількох місяців.

Перші ознаки

Не кожен розуміє, як розпізнати таке захворювання, як туберкульоз суглобів і кісток. Часто пацієнти в силу неясності появи болю приймають їх як результат втоми. Коли больові ознаки не припиняються після прийому знеболюючих або протизапальних препаратів, що дають короткочасне полегшення, значить біль сигналізує про присутність серйозної хвороби.

У дітей

Симптоми захворювання у дітей більш виражені, ніж у дорослих, проявляються як вегетативні розлади, сонливість, млявість, підвищена дратівливість, швидка стомлюваність, відсутність апетиту, поганий сон, незначне тимчасове підвищення температури. Частіше у дітей розвивається туберкульоз кульшового суглоба, який формує патологічний вивих органу. У дитини молодшого віку кістково-суглобовий туберкульоз може мати ознаки, схожі з гострим остеомієліт.

У дорослих

Перші симптоми туберкульозу кісток і суглобів проявляються так:

  • слабкість, млявість, зниження працездатності, сонливість, втома;
  • підвищена температура 37°С – 37,8°С;
  • дратівливість;
  • м'язовий біль тягнучого характеру;
  • нічні непостійні больові відчуття в суглобі і в хребті без конкретного місцезнаходження, зникають після відпочинку.

Діагностика і лікування туберкульозу кісток

Захворювання має вторинне походження, лікувати його потрібно локальним впливом і загальною профілактикою, оздоровленням організму, націлених на посилення його опірності. Лікувальний комплекс передбачає:

  1. Повноцінне харчування з чітким режимом і харчовим раціоном. Хворому туберкульозом необхідно збільшити споживання молока, продуктів з високим вмістом білка, кисломолочної продукції, овочів, фруктів.
  2. Упорядкована життя, психологічний комфорт, свіже повітря. Показано санаторно-курортне водолікування, грязелікування.
  3. Антибактеріальна терапія. Препарати (пара-аміносаліцилова кислота, фтивазид, рифампіцин, канаміцин, стрептоміцин) приймають курсом тривалий час за суворої схемою.
  4. Ортопедичне лікування. Постільний режим в гіпсовому ложі показаний при ураженні хребта, після чого необхідно носіння корсетів, при туберкульозі кінцівок потрібно гіпсова пов'язка.
  5. Хірургічний спосіб. Застосовується при недостатньому ефекті медикаментозного лікування і швидкому прогресу хвороби (резекція суглобів, аллопластика, некректомія, ендопротезування).

Відео

Лікування кістково-туберкульозному диспансері

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!