Аналіз на гельмінти

У звичайному житті гельмінти називаються глистами. Це паразити, якими щорічно заражаються мільйони людей різних віків. Основний шлях попадання черв'яків в організм людини – це їжа і вода, тому бути їх носієм може кожен. Щоб дізнатися, чи є глисти в організмі, потрібно скласти спеціальний аналіз.

Які аналізи потрібно здати на паразитів дорослому

Черви, які паразитують у тілі людини, називають гельмінтами. Потрапляючи в кишечник, вони провокують ряд захворювань під назвою гельмінтози, які з часом переходять у хронічну стадію. Найбільш часто зустрічаються глисти у людини – це аскариди і гострики. Перші – це великі (до 40 см) черв'яки круглої форми, які ушкоджують печінку, підшлункову залозу, кишкові стінки та інші внутрішні органи. Гострики круглі і плоскі посередині. Довжину мають невелику – від 2 до 12 див. Вони провокують хворобу ентеробіоз, яка вражає тонку кишку і відділи кишечника.

Основні ознаки ураження гельмінтами – це свербіж в анусі, відсутність апетиту, кишкові розлади, головні болі, занепад сил. Виявити наявність глистів у шлунково-кишкових відділах дорослої людини допомагають при виражених симптомах або черговий диспансеризації наступні аналізи:

  • крові на антитіла до паразитів (імуноферментний);
  • калу на яйцеглист;
  • зішкріб на ентеробіоз.

Як дізнатися чи є у дитини глисти

Визначити глистові інвазії у дитини легко в домашніх умовах. Крім занепаду сил, наявність глистів можуть показувати такі стану малюка:

  • нічний слиновиділення і скрип зубами;
  • болі навколо пупка;
  • зниження маси тіла;
  • порушення апетиту;
  • часті запори;
  • блідість шкіри;
  • довго не проходять запалення шкіри.

Якщо батьки розпізнали хоча б п'ять з перерахованих ознак, дитину слід відвести на лабораторне обстеження, щоб здати аналіз крові на глисти і провести дослідження калу на яйця гельмінтів. Лікар може призначити зішкріб з анального отвору на ентеробіоз, але він буде інформативним, тільки коли черв'яки розмножуються. З цієї причини зішкріб краще здавати з інтервалом у 2-3 доби три рази.

Як підготуватися і здати аналіз на гельмінтози

Медики рекомендують провести дослідження на гельмінтози людям з високим рівнем лейкоцитів, зниженим гемоглобіном, хронічним циститом, нирковими запаленнями або камінням. Чоловікам бажано перевіритися, якщо вони виявляли імпотенцію, хворів аденомою простати. Жінки повинні проходити діагностику, якщо вони виявляли порушення менструального циклу, фіброми, мастопатії, запалення яєчників.

Аналіз крові на паразитів

Перед тим, як перевірити наявність паразитів в організмі, слід знати, що аналіз крові на гельмінти здається строго натщесерце. Дозволяється випити води з ранку і до здачі аналізу нічого не їсти. Останній раз їсти можна за 8 годин до проведення процедури. За тиждень до аналізу лікар забороняє прийом будь-яких лікарських препаратів. Якщо зробити це неможливо за станом здоров'я, то необхідно підкоригувати їх дози. За добу не рекомендується пити алкоголь, їсти жирну або смажену їжу, навантажувати себе фізично.

Аналіз калу на яйця гельмінтів

Присутність лямблій або інших паразитів в кишечнику можна виявити, якщо періодично здавати аналіз калу. Однак щоб результат був точним, забір біоматеріалу повинен проходити за певним планом. За тиждень до процедури слід відмінити прийом протипаразитарних, протидіарейний ліків та антибіотиків. Не можна також вживати рицинова або мінеральне масло. Якщо пацієнту призначено не тільки аналіз на гельмінти, але і іригоскопія, то пройти її потрібно за пару тижнів до збору біоматеріалу.

Щоб яйця гельмінтів у калі були виявлені, потрібно зібрати дві чайні ложки біоматеріалу, помістивши його в чисту суху банку з кришкою і простежити, щоб у ємність не потрапила сеча. Фекалії бажано зібрати не пізніше, ніж через півгодини після дефекації, щоб результат аналізу був максимально точним. На баночці з калом слід розбірливо написати прізвище, дату народження досліджуваного, дату і час збору фекалій.

Як здавати зішкріб на яйцеглист

Періанальний зішкріб можна недорого за ціною здавати в лабораторії або збирати самостійно. Щоб результат тесту вийшов достовірним, забір біоматеріалу слід робити з немитою зовнішньої областю ануса і не випорожнюватися перед цим. Найзручнішою ємністю для зіскрібка є спеціальна пробірка з паличкою всередині, яка закривається кришкою. Кінець стрижня закручений ватою, просоченою дистильованою водою, гліцерином або фізіологічним розчином. Порядок дій при заборі матеріалу:

  • Надіньте рукавички. Відкрийте контейнер, вийміть стрижень.
  • Проведіть ватним кінцем навколо анального отвору. Паличку з отриманим матеріалом помістіть в ємність, не торкаючись пробірки.
  • Пробірку щільно закрийте. Отриманий аналіз на гельмінти віднесіть в лабораторію.

Скільки робляться аналізи на паразитів

Щоб лікар поставив діагноз і призначив адекватне лікування, потрібно дочекатися результатів аналізів. Найшвидший результат за строками буде отримано з дослідження калу. Як правило, його можна забрати вже через добу, а якщо лабораторія не завантажена, то через пару годин. Зішкріб на ентеробіоз доведеться чекати від 1 до 6 діб, що залежить від політики лабораторії. Найбільш тривалий по часу – це аналіз крові по ІФА, який готується 3-9 робочих днів, в залежності від виду гельмінтів і ціни за послуги.

Скільки дійсні аналізи на яйцеглист і ентеробіоз

Термін здачі зіскрібка не повинен бути більше 2 годин після забору. Якщо це станеться пізніше, то дослідження будуть неінформативні. Результат мазка дієвий тільки 10 днів. Для повторних досліджень береться новий аналіз. Що стосується максимально допустимого часу для збереження калу, то біоматеріал може зберігатися до 8 годин, але тільки при t від +4 до +8 °C.

Ціна аналізу на гельмінти

Вартість аналізів різна і залежить від рівня клініки і професіоналізму лаборантів. Якщо брати ціни у відомій клініці Інвітро в Москві, то дослідження на ентеробіоз варто 405 рублів, забір біоматеріалу – 90 рублів. Аналіз калу на яйцеглист – 410 рублів, а кров по ІФА коштує, залежно від виду паразитів, яких треба виявити. Комплексне дослідження більш інформативно, але ціна її буде високою. Діагностика за окремими показниками до аскариди, лямблій або трихинеллам коштує в середньому 500 рублів.

Відео: як взяти аналіз на глисти у дитини

Як взяти у дитини аналіз на глистів? - За живе! / За живе! - Поради

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!