Ротавірусна інфекція у дітей

Дане захворювання викликає запалення у верхніх дихальних шляхах і органах травлення. Заразитися ротавірусної інфекцією дитина може з різних причин, а від нього захворіє і дорослий. Однак у дітей захворювання протікає набагато складніше, ніж у батьків.

Що таке ротавірусна інфекція у дитини

Дана хвороба у дітей провокується патогенними вірусами, які вражають ШКТ хворого. Для гострої форми характерно розвиток лихоманки, поява нудоти, блювання, діареї, підвищення температури тіла. Діагноз кишковий грип (або ротавірусна інфекція у дітей) ставиться на підставі цілого комплексу лабораторних аналізів та епідеміологічних даних.

Терапевтичний процес даного захворювання включає:

  • регідратацію;
  • спеціальну дієту;
  • дезінтоксикацію;
  • прийом медикаментів.

Ротавірус у дитини – це захворювання, яке входить в групу вірусних діарей. Теоретично заразитися їм може людина будь-якого віку, але у дітей ця недуга реєструється частіше. Ротавірусної інфекцією у дітей займаються гастроентерологи, педіатри або дитячі інфекціоністи. Сприйнятливість малюків до даного вірусу дуже висока. У перші п'ять років свого життя кожна дитина переносить кишковий грип, іноді багаторазово. В більшій половині випадків інфекція розвивається у немовлят з 3 місяців до 2 років.

У немовлят (до трьох місяців) виробляється пасивний імунітет до вірусів. Однак для цього малюк повинен знаходитися на грудному вигодовуванні. В іншому випадку захворіти може навіть крихітне немовля. Рецидиви повторюються не раніше, ніж через 6-12 місяців після того, як дитина переніс ротавірус. При повторному зараженні симптоми переносяться дітьми набагато легше.

Причини виникнення захворювання

Ротавірусна інфекція у дітей може передаватися від інших хворих або носіїв грипу. Коли ви помітили перші ознаки недуги у своєї дитини, то стає заразним він. На 5 день після захворювання ротавірус особливо небезпечний для оточуючих. Він легко передається повітряно-крапельним шляхом, через брудні руки, іграшки, дверні ручки та інше. Легко отримати кишковий грип через харчові продукти, з якими контактував хворий. Якщо пити некип'ячену воду, теж є ймовірність зараження, адже навіть хлор не вбиває збудників кишкового грипу.

Перші ознаки і симптоми

Після контакту з носієм вірусу ознаки ротавірусної інфекції у дітей розвиваються протягом 13-95 годин (термін залежить від здатності організму утримувати вірус). Є кілька різних варіантів розвитку кишкового грипу. У першому випадку малюк скаржиться на:

  • першіння в горлі;
  • сухий кашель;
  • нежить;
  • кон'юнктивіт.

У другому випадку можна виявити наступні симптоми:

  • нудота;
  • пронос;
  • ознаки отруєння;
  • гастроентерит;
  • біль в області живота.

Ще один варіант перебігу хвороби характерний для маленьких дітей:

  • дитина млява або, навпаки, примхливий;
  • відмовляється їсти;
  • підтискає ноги до животика.

Інкубаційний період ротавірусної інфекції

Після зараження ротавірусна інфекція кілька днів живе в організмі, а в гостру форму переходить пізніше. Скільки триває інкубаційний період у дітей, залежить від особливостей організму. як правило, це 1-5 днів. У цей час активно розмножуються і накопичуються частинки вірусу. Хворі діти можуть не висловлювати скарг і почувати себе нормально. Однак до кінця інкубаційного періоду з'явиться слабкість, нудота, пронос і температура 38 у дитини.

Щоб уникнути ускладнень і прискорити одужання, батьки можуть почати лікувати ротавірусну інфекцію своїх дітей вже на цьому етапі. Для цього варто посилити харчування, давати хворому малюкові вітаміни, мінерали. Проте варто відзначити, що цей період для батьків може залишитися непоміченим через відсутність симптомів, тому заходи профілактики не будуть зайвими, якщо в дитячому садку спостерігається спалах кишкового грипу або здоровий малюк мав контакт з інфікованими дітьми.

Як і чим лікувати ротавірус у дітей

Немає специфічного способу лікування кишкового грипу. Терапія спрямована на усунення симптомів. Дуже важлива дієта при ротавірусної інфекції, адже малюкові потрібні сили, щоб боротися з недугою. Крім того, лікар призначить ліки: спазмолітики, імунотропні, жарознижуюче. Дуже важливо приймати дитячі антибіотики, щоб знищити частинки вірусу.

Як лікувати ротавірусну інфекцію:

  1. Призначається прийом антибактеріальних свічок: Віферон або Липферон. Доза повинна розраховуватися з урахуванням віку хворого, курс прийому від 5 днів.
  2. Боротьба із зневодненням або регидрация. Хворому забезпечують рясне тепле питво, яке може заповнити втрачену рідину і підтримувати нормальну роботу нирок. Починають давати рідину з чайної ложки, поступово збільшуючи обсяг. Для цього підійдуть спеціальні розчини (Ораліт, Регідрон, Хумана), відвар ромашки, кип'ячена вода, рисовий відвар, компот із сухофруктів несолодкий.
  3. Для очищення організму від токсинів приймають Білий вугілля або Смекту.
  4. Щоб знизити температуру тіла, можна прийняти сироп Нурофен, дитячий парацетамол або свічки Цефекон.
  5. Хворого малюка рекомендується обтирати розчином кухонної солі (на 1 частину води 1 частина солі). Це захистить його від судом на тлі високої температури тіла.
  6. Якщо у малюка болить живіт, то дають Но-шпу, пробіотик Лацидофил, Ріобал.

Чим годувати дитину при ротавірусної інфекції:

  • каша рисова;
  • картопляне пюре;
  • банани;
  • крекер, бублики;
  • немовлят переводять на суміші без лактози;
  • виключають молочні продукти, соуси, смажене, жирне, овочеві та м'ясні добавки.

Можливі ускладнення та наслідки

Кишковий грип при неправильному лікуванні призводить до безлічі ускладнень:

  1. Зневоднення, що може привести до летального результату. Щоб запобігти цьому, потрібно своєчасно почати відпаюванню малюка або звернутися в лікарню, де призначать крапельницю.
  2. Ацетонемическое стан малюка. При цьому в організмі хворої накопичуються кетонові тіла, що негативно впливають на головний мозок. Провокує дане ускладнення недолік вуглеводів, які витрачаються в процесі хвороби.
  3. Судоми можуть виникнути на ґрунті високої температури. Для їх запобігання тіло малюка постійно охолоджують, натирають солоним розчином.

Профілактика ротавірусу

Щоб уникнути зараження ротавірусної інфекцією, рекомендується дотримувати правила гігієни. Крім того, годувати молодших членів сім'ї потрібно тільки свіжими продуктами, які пройшли теплову обробку. Зволожуйте в дитячій кімнаті повітря, постійно провітрюйте приміщення в будинку. Якщо хтось у родині застудився, то обмежте контакт малюка з ним. Існують щеплення від кишкового грипу, які ставляться тільки за бажанням (не входять в план вакцинації). Такий метод особливо ефективний для малюків до 2 років.

Відео: як передається і протікає шлунковий грип у дітей – Комаровський

Ротавірус - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!