Ячмінь на верхньому столітті - як лікувати дитину

Ячмінь – очна хвороба інфекційного характеру. Раптово з'являється запалення, яке виглядає як невелика шишка. Верхню повіку уражається частіше, ніж нижня. Ячмінь на верхньому столітті це не тільки грубий косметичний дефект, який не можна замаскувати. Якщо вчасно не почати лікування запалення повік, хвороба ускладниться.

Що таке ячмінь на оці

Це запалення цибулин вій, часточок мейбомиевой або сальних залоз. Офтальмологи поділяють на внутрішні та зовнішні новоутворення. Зовнішній ячмінь являє собою гострий запальний процес в сальної залозі. Край верхньої повіки ущільнюється, червоніє і набрякає. Ступінь болю варіюється в залежності від того, наскільки опухло повіку. Деколи воно набрякає так, що людина не може відкрити заплив очей.

Після закінчення декількох діб набряковому вогнищі проступає центр запалення з білуватою головкою гнійного стрижня. Ще через кілька днів гнійник розкривається, і людина відчуває суттєве полегшення. Скільки триває ця очна хвороба? Орієнтовно повіку загоюється за тиждень. На місці гнійників залишається невеликий рубець, який потім зникає без сліду.

Внутрішній ячмінь по своїй симптоматиці схожий із зовнішнім новоутворенням. Різниця в тому, що процес нагноєння розвивається в глибині тканини, і гнійна капсула формується близько до кон'юнктиві. Якщо вогнище ячменю на верхньому столітті розкривається мимовільно, то гній виливається в очну щілину. Іноді запалення не встигає нагноїтися і проходить само собою. Тоді набряк спадає за лічені дні.

Симптоми

Починається захворювання з свербежу, відчуття чужорідного тіла в оці. Незабаром до свербіння приєднується біль, і з'являються такі ознаки:

  • набрякає повіку, потім кон'юнктива;
  • тканини навколо новоутворення ущільнюються;
  • шкіра запалюється;
  • око обпливає, звужуючи зону видимості.

Незабаром проглядається жовтувата головка гнійного стрижня. Центр набряку на верхньому столітті стає схожим на ячмінне зернятко – звідси і назва хвороби. Часто гнійник розкривається самостійно: зовнішній – назовні, внутрішній – в кон'юнктиву. Ячмінь може бути не один. При множині розвитку захворювання можуть з'явитися головний біль, жар, збільшення лімфовузлів. Під маскою ячменю нерідко ховаються інші очні хвороби, які лікуються по-іншому, тому важлива диференціальна діагностика.

Причини запалення верхнього століття

Від чого з'являється ячмінь на оці? Багато хто звинувачує холодну погоду, вважаючи, що хвороба викликається сильним переохолодженням. Однак це далеко не єдина причина: часто хвороба виникає після порушення вимог гігієни повіки не можна чіпати руками, особливо немитими. Ячмінь може з'явитися при різкому ослабленні імунітету. Причиною хвороби століття стає і косметика низької якості. У підлітків ячмінь на столітті – не рідкість, оскільки в їх організмі відбувається бурхлива гормональна перебудова. Іноді позначається і спадкова схильність.

Заразний ячмінь

Єдиного наукового думки на цей рахунок у офтальмологів немає. Людина з такою хворобою в ізоляції не потребує. Однак, оскільки ячмінь – гнійна інфекція, є ризик заразитися. Особливо великий він у людей зі слабким імунітетом, у хворих блефарити, кон'юнктивітом або демодекозом. При ячмені на верхньому столітті у родичів або близьких не можна допускати зіткнення з джерелами гною.

Як і чим лікувати ячмінь швидко будинку

Категорично не можна видавлювати його! Це небезпечно, оскільки велика ймовірність великого інфікування тканин. Є чимало медикаментозних методів, що дозволяють прибрати ячмінь з ока. Важливо почати лікування вчасно. Відразу ж слід мазати хворе віко зеленкою, аптечним спиртом, ефірною олією ялиці або чайного дерева. Такі припікання потрібно робити щодня 6-7 разів. На ранній стадії дозрівання ячмінь усувається сухим теплом, промінням синій (ультрафіолетового) лампи.

Медикаментами

Якщо момент упущений, і припікання століття не допомагають, слід поспішити до офтальмолога. Він призначить більш дієве лікування ячменю антибактеріальними препаратами.

Їх використовують у формі очних крапель і мазей а у важких випадках – і у формі таблеток або ін'єкцій. Широко застосовуються антибіотики «Гентаміцин», «Цифран», «Оксацилін».

Наприклад, добре себе зарекомендувало протимікробний засіб широкого спектру дії офлоксацин з групи фторхінолонів II покоління, який вбудовується в клітинні стінки бактерій і блокує роботу ферментів, що відповідають за відтворення молекул ДНК, після чого бактерії втрачають можливість розмножуватися і гинуть. Офлоксацин – діюча речовина препарату Флоксал, який випускається у формі очної мазі і крапель і володіє вираженим антибактеріальним ефектом. При ячмені антибактеріальну мазь наносять на запалену ділянку, характерну припухлість століття, не рідше 3 разів на добу до повного зникнення симптомів, але не менше 5 днів, навіть у випадку, якщо симптоми зникли раніше. При бактеріальному кон'юнктивіті (червоний очей з гнійним виділенням) краплі закапують 2-4 рази на день до повного зникнення симптомів, не менше 5 днів поспіль.

Краплями і мазями

Народними засобами

З їх допомогою наростаюча шишка на верхньому столітті може розсмоктатися, якщо гріти її, прикладаючи мішечок з теплою сіллю, тепле куряче яйце або компрес з теплого іспітой чайної заварки. Можна заварювати як чай суху траву ромашки аптечної і робити примочки з цим настоєм. На ніч до хворого століття прикладають серветку з висушеним листям подорожника і бинтують.

Прибрати ячмінь з ока можна спробувати медової коржем. Шматочок м'якушки житнього хліба просочують медом, розминають, надають йому форму коржі і прив'язують до століття на ніч. Можна спробувати вилікувати верхню повіку часниковою настоянкою. Ползубчика часнику подрібнюють в кашку, заливають 0,5 ст. ложки спирту і настоюють у закритій ємності 7-8 годин. Процідженої настоянкою потрібно помазати хворе віко. Процедуру виконують вранці і вечорами 3-4 дні.

Особливості лікування ячменю верхнього століття в домашніх умовах

Якщо гнійник вже розкрили, прогрівати хворе місце категорично не можна – від цього процес загоєння тільки затягнеться! Прорвавшись мішечок потрібно змастити настойкою йоду, а потім маззю «Бонафтон». Небажано застосовувати мазі на основі жирів, особливо тваринного походження. При лікуванні ячменю не слід користуватися косметикою. Умиватися краще дитячим милом або настоєм ромашки аптечної.

У дітей

Ячмінь на оці у дитини теж починають лікувати зеленкою або спиртом; сухим теплом, якщо немає температури. Використовуючи антибактеріальні мазі і краплі, обов'язково потрібно враховувати, з якого віку дозволено їх застосовувати. Мазь «Неттависк», наприклад, – ефективний препарат, але їм можна лікувати дітей старше 3 років. Грудному маляті вона не підійде, її альтернатива – мазь або краплі «Тобрекс».

При вагітності

Тактика лікування ячменю на столітті у вагітних – стандартна, за винятком антибіотиків, особливо на ранніх термінах. Краще використовувати народні засоби. Однак при важкому перебігу хвороби гінеколог дозволяє антибактеріальні препарати, враховуючи локальність їх впливу. Треба пам'ятати: ячмінь обходить стороною людей, які в ладах з особистою гігієною. Це найкраща профілактика захворювання, допомагає запобігти поява гнійників на століттях.

Відео: як позбутися ячменю у дитини

Що робити якщо у дитини з'явився ячмінь

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!