Лямблії: симптоми і лікування у дорослих

Таке поширене захворювання, як лямбліоз, має паразитарну природу. Збудники хвороби – крихітні мікроорганізми, здатні призвести до великих проблем. Лямблії: симптоми і лікування у дорослих визначаються в залежності від того, де перебувають паразити: в печінці або жовчному міхурі. Існують вони в двох формах: рухомого (вегетативної), і у вигляді цисти. Рухливі дорослі лямблії всередині кишечника покриваються оболонкою і перетворюються в цисти. З калом ті виводяться назовні і довгий час зберігають життєздатність. Вони ж і є джерелом зараження людей.

Симптоми лямбліозу у дорослих

Цисти лямблій розносяться брудними руками, передаються фекально-оральним способом. Переносять їх і мухи. Паразити потрапляють у воду, на фрукти, овочі, потім виявляються в організмі людини. Для зараження вистачить і 10 цист. Профілактика лямбліозу – гігієна, миття рук рятує від цієї хвороби. Діти заражаються в три рази частіше, ніж дорослі, оскільки незміцнілий організм менш стійкий. У літніх людей більше шансів захворіти, ніж у здорової молодої людини.

Визначати лямблії: симптоми і лікування хвороби у дорослих ускладнене тим, що ознаки списуються на отруєння, інші хвороби. В залежності від того, де «засіли» мікроорганізми, і як довго вони там живуть, проявляються симптоми лямбліозу у жінок і чоловіків. Іноді лямбліоз протікає без них, людина залишається носієм паразитів, він виділяє цисти, але ознаки ураження мікроорганізмами не спостерігаються.

Лямблії в печінці

Хворий відчуває, що щось не так, коли з'являються неприємні відчуття в районі пупка, внизу живота. Якщо це проігнорувати, додається наступне:

  • кишечник здувається;
  • з'являється наліт на язиці, обкладений;
  • межі печінки збільшуються, що видно на УЗД;
  • спостерігається відрижка, зниження апетиту, метеоризм;
  • запори чергуються з діареєю;
  • порушується серцевий ритм;
  • сон стає гірше, болить голова, турбує стомлюваність;
  • іноді з'являється алергія;
  • можливі кон'юнктивіт і блефарит.

У жовчному міхурі

Всі перераховані вище симптоми зустрічаються і при розташуванні лямблій в жовчному міхурі. Самі ці паразити в жовчі не живуть, вона дуже гірка для них. Але велике скупчення мікроорганізмів формує для себе підходящі умови, порушуючи роботу органу, жовчовивідних шляхів. Хворий відчуває:

Як лікувати лямблії у дорослих

Госпіталізація хворим потрібно рідко. Лікування лямблій у дорослих в лікарні рекомендується, якщо в будинку є малюки, тоді заразного члена сім'ї ізолюють. Підхід до терапії комплексний, включає строгу дієту. Хворому протипоказані прості вуглеводи – це живильне середовище для паразитів. Потрібно відмовитися від солодкого, мучного, ковбаси. В умовах стаціонару застосовуються медикаменти, вдома їх допустимо поєднувати з народними засобами.

Схема лікування лямбліозу

Курс лікування тривалий, спочатку призначають ліки від лямблій у дорослих, це може бути:

  1. «Метронідазол» («Трихопол») (приймати 7-10 днів) – ефективний засіб для боротьби з різними шкідливими мікроорганізмами.
  2. «Тіберал», має декілька можливих схем лікування лямблій: одноденний, протягом трьох днів, курси за 5-10 днів. Пацієнту з масою тіла більше 60 кг приймати 4 таблетки (вранці і ввечері по 2 штуки), після їжі.
  3. «Тинидазоол», лікування займає 1-2 дні. Це засіб від лямблій у дорослих приймається під час їжі або після, по 4 таблетки на день.

Після медикаментозного лікування від лямблій потрібно відновний період, він триває 2 тижні. Важливо правильно харчуватися (дієтичний стіл №4), відновлювати кишкову мікрофлору, пити ферменти та ентеросорбенти. Корисно приймати курс полівітамінів, щоб підвищити імунітет. Лямблії в організмі з хорошою імунним захистом не мають шансів на виживання, якщо почався лямбліоз, значить, проблеми вже були.

Народними засобами

Лікарську терапію поєднують з натуральними речовинами. Лікування лямблій народними засобами у дорослих засноване на дії жовчогінних і в'яжучих трав, антипаразитарних зборах. Ось кілька рецептів:

  1. Гарбузове насіння. Важливо брати не магазинні, в пакетиках, розпотрошили гарбуз. 300 грамів сировини розітріть з допомогою ступки, перекладіть скляну банку, додайте по 50 грамів меду і води. Всю цю масу з'їсти натщесерце за годину, прийняти проносне.
  2. Настій пижма. Заваріть 1 столову ложку трави на склянку окропу. Давайте пити хворому маленькими ковтками, 3-4 рази за день.
  3. Засіб від лямблій з вівса. 250 грамів вівса залити літром окропу, поставити на вогонь, випарити трохи менше чверті від усього обсягу. Пити по склянці 4 рази на день.
  4. Настій кукурудзяних рилець. Столову ложку сировини залити склянкою окропу, настояти 3 години. Пити по столовій ложці чотири рази на день.

Діагностика захворювання

Лямблій складно діагностувати без лабораторного підтвердження. При підозрі на лямбліоз направляють на:

  • аналіз крові (виявляються антитіла до лямблій);
  • дослідження калу (виявлення цист);
  • дуоденальне зондування – у вмісті просвіту дванадцятипалої кишки знаходять лямблій.

Відео: як позбутися лямблій у дорослих

Ці паразити можуть знаходитися в організмі, доставляти неприємності, і при цьому людина роками буде лікуватися від чогось ще, не здогадуючись, що причина постійних нездужань – ці мікроорганізми. Лямблії: їх симптоми та лікування у дорослих докладно розглянуті доктором Сергієм Агапкиным. Можливо, після цього відео нижче ви захочете відвідати паразитолога.

Паразити всередині людини. Лямблії у дітей і дорослих

Відгуки про лікування

Сергій, 47 років Три місяці мене турбувала нудота, списував це на неправильне харчування, перекушування на ходу. Коли почалися болі праворуч, злякався, терапевт мене відправив на аналіз крові і калу, далі лікувався у паразитолога, виявили лямбліоз. Лікувався вдома, лікар призначив «Трихопол». Це ефективно, але спочатку я себе не дуже добре відчував: ліки занадто сильне. Потім пішов на поправку швидко.
Анастасія, 27 років Ось він, літній відпочинок на дачі! Як сказав паразитолог, овочі і ягоди з городу треба було мити краще. Більше я такої помилки не допущу. Всіх попереджаю: якщо нудота стала з'являтися часто, йдіть до лікаря, це можуть бути лямблії. Лікувалася «Тибералом», додатково пила настій з пижма, їла гарбузове насіння. За два тижні позбавилася від лямблій.
Самсон, 30 років Мені не пощастило, у мене хронічний лямбліоз. Лікар говорив, що ця хвороба у деяких погано лікується. Я якраз з таких пацієнтів. Проходив кілька курсів «Трихопола» і «Тиберала», в аналізах все одно були цисти лямблій. Допомогло лікування народними засобами: кукурудзяні рильця, настої з пижма. Кілька разів за рік повторював курси лікування травами. Аналізи стали чисті.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!