Як передається туберкульоз

Це інфекційне захворювання, що викликається мікробактеріями, вражає переважно легені людини, а в гострих формах здатна поширювати інфекцію і на інші органи. Знання про те, як передається туберкульоз і як його лікувати, знадобляться будь-якій людині. Особливу небезпеку представляє здатність хвороби з легкістю поширюватися повітряно-крапельним шляхом. Цей факт говорить про те, що ніхто не застрахований від «зустрічі» з недугою в транспорті або магазині.

Класифікація туберкульозу легень

Якщо не лікувати захворювання, то воно почне розвиватися і переходити від однієї стадії ускладнень до інших (наприклад, міліарний або інфільтративний туберкульоз). Найперші симптоми схожі на банальну застуду: кашель, температура, млявість, а з такими скаргами в сучасному ритмі життя і роботи звернеться до лікаря не кожен з хворих. Варто знати, що бактерії недуги живуть у вуличному пилу-до трьох місяців, а заражаються люди як безконтактними, так і контактними методами – тримаючись за автобусний поручень, при поцілунку, через бібліотечні книги, навіть докурюючи чужу сигарету.

Смертельне захворювання має свою класифікацію:

  • Первинний туберкульоз. Найчастіше зустрічається ця форма у дітей/підлітків, оскільки їх імунна система не повністю зміцніла. Такий вид хвороби розвивається після самого першого зараження і контакту з мікробактерії. Збудник осідає в легенях і починає розвиватися. Майже завжди з цією хворобою на первинній стадії організм справляється самостійно без спеціального лікування.
  • Вторинний туберкульоз. Цей вид в більшості випадків, розвивається в результаті загострення вогнищ первинної стадії хвороби, інших ускладнень. Така фаза захворювання характеризується бронхо-, лімфогенними поразками. Існує можливість появи вторинного туберкульозу після повного лікування первинного, оскільки імунітет не встигає швидко відновитися.

Форми та ознаки хвороби

Як передається туберкульоз і які його ознаки? Хвороба може протікати у двох формах: закритої або відкритої. Обидва виду захворювання мають свої ознаки/симптоми. Але не варто забувати, як передається туберкульоз – обидві форми однаково небезпечні і поширюються повітряно-крапельним шляхом. Найперші симптоми досить оманливі і схожі на звичайний грип. Якщо не звернутися до фахівця вчасно, хвороба розвинеться до ускладненої стадії і приведе до летального результату.

Закрита

При такій формі туберкульозу загроза зараження іншої людини значно менше – бактерії не до кінця закріпилися в організмі хворого і тільки починають розвиватися. Після закріплення в легенях хвороба протікає безсимптомно, і носій захворювання можливо навіть не підозрює, що він заражений. Найбільшу небезпеку закритий туберкульоз представляє для маленьких дітей і людей, які страждають імунодефіцитом.Туберкульоз в закритій формі як передається хвороба краще дізнатися у лікаря, а самостійний діагноз призведе до серйозних ускладнень.

Відкрита

Це найнебезпечніша форма туберкульозу, яка вражає легені і органи дихальних шляхів. Вона має такі симптоми:

  1. Висока температура (37-38 градусів).
  2. Сильний тривалий кашель.
  3. Болі в області грудної клітини.
  4. Відсутність апетиту.
  5. Сонливість, млявість, втома.
  6. Різка втрата ваги.
  7. Кашель з виділенням мокротиння або крові.

Групи ризику по захворюваності:

  1. Старше покоління (дорослі або літні люди).
  2. ВІЛ-інфіковані особи, хворі на Снід, онкологію, цукровий діабет.
  3. Наркомани, хронічні алкоголіки.
  4. Безхатьки, люди низького соціального рівня, що живуть в умовах антисанітарії.

Основна небезпека відкритої форми туберкульозу – це можливий летальний результат, якщо вчасно не лікувати хворобу. На ранній стадії захворювання піддається лікуванню антибіотиками. Проходити курс реабілітації необхідно в спеціальному пульмонологічному центрі, щоб убезпечити інших людей від хвороби. Хоч показник захворювання знизився на 40% з 90-х років, ризик підхопити його залишається великим. Тому всім людям просто необхідно знати, як передається туберкульоз відкритої форми.

Шляхи передачі захворювання

Спектр можливих шляхів передачі захворювання легенів дуже широкий. Джерело інфекції в організмі розвивається стрімко, але часто приховано. Діагностувати туберкульоз, інкубаційний період якого виявити в домашніх умовах неможливо, складно, тому при будь-яких підозрах краще всього звернутися до лікаря. Способи передачі туберкульозу:

  1. Повітряно-крапельний.
  2. Контактний.
  3. Харчовий.
  4. Внутрішньоутробний.

Повітряно-крапельний

Цей спосіб передачі туберкульозу самий небезпечний, так як бактерії Коха потрапляють організм людини без фізичного контакту з хворим. Невидимі крапельки з інфекцією поширюються в повітрі при кашлі, чханні, розмові, а потім розсіюються на різні відстані від двох до дев'яти метрів. Мікробактерії з слини осідають на підлозі і змішуються з пилом. У такому стані вони зберігають життєздатність до трьох місяців і є одним з факторів виникнення захворювання.

Контактний

Заразитися туберкульозом можна через ушкоджений шкірний покрив і слизові оболонки ока. Контактний спосіб зустрічається рідко, але завжди слід ретельно стежити за незахищеними ділянками тіла при контакті з хворими людьми або тваринами. При ураженні слизової оболонки ока хвороба супроводжується гострим кон'юнктивіт і запалення слізного мішечка.

Харчовий (аліментарний)

Заразитися туберкульозом можливо через продукти харчування – свиняче м'ясо, курячі яйця, молоко та інші. Процес виникнення вогнища хвороби відбувається в кишечнику, але, щоб захворіти подібним шляхом, необхідно більшу кількість бактерій, ніж, наприклад, при повітряно-крапельному способі. Часто зараження відбувається при заковтуванні своєї мокротиння хворих на легеневий туберкульоз.

Внутрішньоутробний

Існує можливість зараження туберкульозом під час вагітності або пологів через проникнення інфекції в пошкоджену плаценту. Випадки внутрішньоутробного зараження закінчуються летальним результатом дитини після народження. Недуга, придбаний таким способом, зустрічається рідше всіх інших, і епідеміологічного значення при нинішньому розвитку медицини практично не має.

Як передаються позалегеневі форми хвороби

Туберкульоз може вразити не тільки легені людини, інші органи теж схильні проникненню бактерій і поширенню інфекції. Хвороба може розвиватися:

  1. У кишечнику. Характеризується значними порушеннями в роботі органів травлення. Великою мірою зараженню піддаються стінки кишок, куди збудник проникає з їжею. Складність діагнозу полягає в схожості симптомів захворювання ШКТ туберкульоз з іншими патологіями, такими як кишкова інфекція, виразка дванадцятипалої кишки.
  2. В кістках і суглобах. Це поширена форма туберкульозу, яка зачіпає кістки стегон, гомілок, в деяких випадках – хребці. Лікування такого захворювання проходить комплексно і тривало, з постійним оглядом навколишніх областей і органів. Пов'язано це з тим, що часто хвороба в твердих тканинах утворюється від закритої форми зараження легенів. Туберкульоз кісток як передається захворювання дізнатися легко, а от захистити себе від нього – завдання складне.
  3. В сечостатевій системі. Руйнівну дію паличок-бактерій Коха часто відчувають на собі нирки, сечоводи та сечовий міхур. Несвоєчасне лікування призведе до деформації органів, що загрожує серйозними ускладненнями. Розповсюджується хвороба сечостатевої системі всіма можливими способами.
  4. У лімфовузлах. Хвороба вражає і систему біологічних фільтрів. Багато людей цікавляться у лікарів – що таке туберкульоз лімфовузлів, як передається даний недуга? Професіонали відзначають, що впасти жертвою цього конкретного захворювання можливо будь-яким з перерахованих вище видів зараження. На першій стадії туберкульоз лімфовузлів не заразний, проте в майбутньому він переростає в повноцінну відкриту форму і знищує імунітет.

Крім вищеописаних органів туберкульоз рідше вражає яєчка, матку, передміхурову залозу, нервові закінчення, мозкові оболонки, шкірні покриви. Всі ці форми захворювання небезпечні для здоров'я, тому лікарі при будь-яких підозрах радять терміново відвідати медустанову для діагностики та комплексного обстеження організму. Несвоєчасне лікування в більшості випадків призводить до летального результату.

Профілактика зараження туберкульозом

У профілактиці цього древнього, небезпечного захворювання важливу роль відіграє імунізація дітей антитуберкульозної вакциною (БЦЖ). Вона захищає організм від первинних, так від важких, позалегеневих форм хвороби. Допоможуть виявити хворобу на ранніх стадіях планові флюорографічні дослідження. Захистити себе від захворювання можливо, якщо уникати факторів, які послаблюють імунітет організму: ретельно дотримуватися режими харчування, відпочинку, праці. Профілактика смертельної хвороби передбачає відмову від куріння і надмірного вживання алкоголю.

Відео: як розпізнати туберкульоз

Щоб знати, який туберкульоз передається і яким з існуючих способів, необов'язково володіти спеціальними медичними знаннями. Лікарі-професіонали розкажуть про деякі важливі моменти, які необхідно знати про цю недугу.

Жити здорово!Чим небезпечний туберкульоз. (24.03.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!