Симптоми стенокардії у чоловіків - ознаки і прояви, діагностика

За статистикою, стенокардією страждає близько 10% чоловіків у віці від 30 до 40 років, 17% в групі від 50 до 60 років і кожен п'ятий у віці старше 60 років. Рання діагностика хвороби допомагає уникнути розвитку важких форм ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, тому при появі перших характерних симптомів слід пройти обстеження.

Особливості розвитку захворювання у чоловіків

Основною причиною розвитку стенокардії фахівці вважають кисневе голодування серцевого м'яза. В більшості випадків воно відбувається внаслідок звуження артерій, у тому числі з-за утворення холестеринових бляшок, перешкоджають вільному руху крові.

За статистикою чоловіки страждають від стенокардії частіше жінок.

Це пов'язано з відмінностями гормонального фону – в жіночому організмі виробляється більша кількість естрогенів, що беруть участь в регуляції рівня холестерину.

З віком судини стають менш еластичними, і наростає накопичення холестеринових відкладень. Тому симптоми патології частіше проявляються у чоловіків старшого віку, після 50 років. Але при наявності провокуючих чинників (спадкової схильності, шкідливих звичок (зловживання алкоголем, куріння) незбалансованого харчування, надмірної ваги і малорухливого способу життя) хвороба все частіше розвивається в більш ранньому віці (у чоловіків від 30-35 до 40 років).

Що може спровокувати напад

Стенокардія може бути самостійним захворюванням або супутньою патологією при збоях роботи серцевих клапанів, анемії, ішемічної хвороби серця. Напад провокують такі фактори, які спричиняють дефіцит надходження кисню до міокарда:

  • куріння (збільшує ЧСС (частоту серцевих скорочень);
  • інтенсивне фізичне навантаження;
  • різка зміна положення тіла;
  • стрес, емоційне перезбудження (адреналін і норадреналін збільшують ЧСС і звужують судини);
  • переїдання.

Ознаки стенокардії у чоловіків

Лікарі виділяють два основних типи захворювання за частотою прояви нападів, що виникають під впливом зовнішніх факторів. При стабільній стенокардії симптоми з'являються при певному обсязі фізичної або емоційного навантаження, напади мають однакову тривалість, пацієнт може спрогнозувати їх початок і перебіг. При переході в нестабільну стадію хвороби тривалість нападів змінюється, вони виникають при меншому навантаженні, приєднуються раніше відсутні симптоми. Загальні ознаки нападу стенокардії у чоловіків:

  • колючі, тиснуть, пекучі або ниючі болі за грудиною, що з'являються після навантаження або переживань;
  • больовий синдром поширюється в область плеча, передпліччя, лопатки, верхній частині живота, шиї і щелепи;
  • присутнє відчуття тиску на груди;
  • при посиленні інтенсивності навантаження біль наростає, в стані спокою – поступово затихає.

Супутніми симптомами нападу є блідість шкірних покривів, оніміння кінцівок, нудота, зростання артеріального тиску. Біль може бути неявній, слабко, але є запаморочення, виражене відчуття биття серця.

Стабільною

Симптоми стабільної форми стенокардії не змінюються з кожним новим приступом і проявляються при одних і тих же зовнішніх умов. Тривалість їх теж приблизно однакова і становить від 5 до 15 хвилин. Больові відчуття при даній формі захворювання наростають поступово.

Нестабільною

Характерною особливістю нестабільної стенокардії у чоловіків є раптовий початок – поява почуття здавлювання грудної клітки, біль, що віддає в інші частини тіла і інших характерних симптомів, які змінюються від нападу до нападу. Стабілізація стану відбувається при припиненні активного перенапруги.

Як відрізнити напад стенокардії від інших захворювань

В рамках діагностики та призначення адекватного лікування фахівця важливо розрізняти ознаки стенокардії та аритмії серця, а так само інших серцево-судинних патологій. Характерними особливостями нападу є наступні явища:

  • симптоми зникають (біль стихає) при зниженні напруги та після прийому нітрогліцерину;
  • симптоми проявляються при ходьбі відразу після прийому їжі;
  • біль у грудях виникає при підйомі в гору або по сходах;
  • напад виникає при однакових зовнішніх умовах.

Відео

Як розпізнати стенокардію. Перша допомога

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!