26 найшкідливіших продуктів для серця і судин

Серцеві захворювання – одна з основних причин смертності, тому варто дізнатися і виключити зі свого меню шкідливі продукти для серця.

Серце – найважливіший орган в організмі людини. На жаль, навіть похід до лікаря не є кращим засобом для запобігання серцевих захворювань: середня тривалість такого візиту складає всього 10 хвилин. Тому якщо ви належите до групи ризику, більшість лікарів просто порадять стежити за своїм харчуванням і відправлять вас додому, не вдаючись у подробиці.

Дізнайтеся про 26 шкідливі продукти для серця і судин, які заважають йому залишатися здоровим. Їх треба негайно виключити з свого раціону. А як тільки ви зміните своє харчування, ви зможете подолати й інші вікові захворювання.

Багато солі

Ні для кого не секрет, що надмірне вживання солі підвищує артеріальний тиск. Але не всі знають, що неконтрольоване зростання тиску приводить до ущільнення і звуження артерій, що збільшує ризик серцевих захворювань. Згідно з останніми даними, появу зайвої ваги пов'язане з надмірним вживанням натрію, а в рамках одного з досліджень було виявлено, що у чоловіків з надмірною вагою і найбільшим споживанням солі ймовірність померти від серцевих захворювань на 61% вище, ніж у тих, хто вживає менше натрію.

Чіпси і снеки містять величезну кількість солі. Дізнайтеся про 10 менш очевидних джерелах натрію, який підвищує ваш тиск. Запам'ятайте їх і тримайтеся від них подалі.

Консервовані овочі

Овочі можуть стати основою дієти, покликаної нормалізувати артеріальний тиск. Але тільки не ті, які продаються в банках. Консерванти і соуси, завдяки яким овочі зберігають свої корисні властивості, містять багато натрію. Постарайтеся купувати консерви з позначками "без солі" або "з низьким вмістом натрію", а також не забувайте обполіскувати овочі перед вживанням. Не можете знайти консерви без солі? Варто переключитися на заморожені овочі – у цієї категорії досить широкий вибір продуктів без солі.

Ресторанні супи

Запам'ятайте: порція супу в мережах популярного харчування містить смертельну для артерій дозу натрію – цілих 9,590 міліграм. Це більше чотирьох денних норм і рівносильно 55 порційних пакетиках чіпсів. Не всі супи, які подають у ресторанах, містять стільки солі, але навіть у найкращих мережах живлення ви не знайдете нічого, що містить менше половини денної норми в одній порції. Лікарі рекомендують: якщо ви хочете насолодитися теплим, вишуканим супом, приготуйте його будинку.

М'ясна нарізка

Саме ця їжа є одним з головних джерел натрію. Навряд чи хліб і добавки посилюють ситуацію з сіллю – головними винуватцями є нарізка і сир, кожен шматочок яких містить близько 250 міліграм натрію. Доведено: всі споживають як мінімум 3-4 скибочки цих продуктів, що еквівалентно отриманню 1000 міліграмів солі за один присід.

Томатний соус

Ви впевнені, що хочете класти в пасту стільки солі? В половині чашки томатного соусу містяться цілих 830 міліграм натрію – більше, ніж у 97 крекерах. Щоб уникнути різкого зростання артеріального тиску, купуйте томатний соус, містить менше 350 міліграм солі на півчашки.

Заморожені продукти

Готові заморожені продукти можуть стати відмінною альтернативою, коли у вас мало часу. Проте вони містять дуже багато солі. Навіть ті, які здаються здоровим харчуванням. Два яскравих приклади: в упаковці смаженої курки з овочами містяться 620 міліграм натрію, а в сендвічі для сніданку з котлетою, омлетом і сиром на коржику – 700 міліграмів, тобто трохи менше половини денної норми. Намагайтеся купувати заморожені страви, що містять менше 500 міліграм на порцію.

Овочеві соки

Бажаєте жувати овочі, а пити їх? Тоді віддайте перевагу свіжовичавленим варіантів або приготованим у вас на кухні. Пакетовані соки до країв наповнені сіллю. Наприклад, всього один стакан овочевого соку містить 480 міліграм натрію. Якщо вам все ж доводиться пити бутильовані соки, постарайтеся вибирати ті, що з низьким вмістом солі. Це допоможе уникнути споживання зайвих 340 міліграм натрію, що позитивно позначиться на рівні артеріального тиску вже через місяць.

Каперси і кетчуп

Коли мова йде про продукти, корисні для серця, значення мають навіть спеції. В столовій ложці каперсів утримуються понад 200 міліграм солі. А в такій же порції кетчупу, куди ви макаете картоплю фрі, -167 міліграм. Скоротіть споживання цих спецій, щоб підтримувати серце в робочому стані.

М'який сир

Незважаючи на те, що за смаком це поширений продукт для сніданку зовсім не солоний, в одній чашці можуть міститися майже 700 міліграм натрію, тобто більше третини денної норми. Якщо ви не збираєтеся відмовлятися від м'якого сиру на сніданок, вибравши варіант з низьким вмістом солі або краще з'їжте грецький йогурт. Він містить мало солі, багато протеїну і є популярною альтернативою м'якого сиру.

Закупорюють артерії

Коли рівень холестерину в крові перевищує допустимі значення, він може закупорити судини, що підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Що ж призводить до закупорювання? Харчування, багате певними видами холестерину, насиченими і транс-жирами. Найнебезпечніші продукти, що містять холестерин і жири.

Заморожені пироги

Заморожені десерти – одні з найбільш вірогідних джерел транс-жирів. Насправді, в одному шматочку такого пирога містяться 3 грами жирів, що перевищує допустиму денну норму. За даними дослідження, яке проводилося протягом 14 років серед 80000 жінок, існує позитивна кореляція між захворюваннями серця і споживанням транс-жирних кислот. Від споживання таких продуктів варто утримуватися будь – яку ціну- серце і талія скажуть вам спасибі.

Морозиво

Здоровій дорослій дозволено споживати не більше 300 міліграмів холестерину в день. У деяких стаканчиках морозива міститься більше третини денної норми (130 мг). Щоб насолодитися чимось холодним без шкоди для серця, приготуйте собі бананове морозиво. Ось рецепт: наріжте скибочками два банана, покладіть в пакет і залиште на ніч в морозилці. На наступний день збийте їх з невеликою кількістю молока і маслом, поки суміш не почне по консистенції нагадувати морозиво. Смачним прикрасою стане крихта з темного шоколаду або малина – продукти, корисні для серця. Доведено, що фрукти і ягоди, багаті клітковиною, наприклад, малина, знижують рівень поганого холестерину в крові.

Смажений курча

Куряча грудка, приготована на грилі, є одним з кращих джерел білка, однак, якщо ви не знімаєте шкіру і смажите її у фритюрі, харчова цінність вашого страви змінюється і дуже швидко. Насправді, у порції смаженого курчати з шкірою вагою 230 грам міститься стільки ж холестерину, скільки в 11 смужках обсмаженого бекону. Надайте послугу своєму серцю і виберете більш корисний спосіб готувати птицю.

Маргарин

Для виробництва замінників масла, таких як маргарин, нерідко використовуються частково гідрогенізовані жири. Можливо, ви чули, що такі жири впливають на розвиток серцево-судинних захворювань, але більшість не знають, що вони також можуть прискорювати процес старіння шкіри, оскільки роблять її більш чутливою до ультрафіолетового випромінювання. Тому намагайтеся не вживати ці насичені холестерином продукти і віддавайте перевагу корисному для серця оливковій олії і невеликій кількості натурального вершкового масла.

Печиво

Погані новини для ласунів: печиво з коробок є джерелом транс-жирів, що може завдати шкоди вашому серцю. Кожне вершкове печиво містить по 3 грами таких жирів, що перевищує денну норму. Щоб зберегти артерії чистими, краще віддати перевагу кексу з цільнозерновий борошна на сніданок, хлебцу або цільнозерновий булці на вечерю.

Підвищують рівень цукру в крові

Мало хто знає, що порушення переносимості глюкози і діабет збільшують ризик розвитку серцевих захворювань. Важливою умовою збереження здорового серця є підтримання в нормі рівня цукру в крові. За даними дослідників, якщо ви страждаєте діабетом, то контроль над рівнем цукру в крові дозволить вам знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Безумовно, цукерки, газовані напої завдають непоправної шкоди організму, проте існує цілий ряд продуктів, про вплив яких на рівень цукру ви навіть не підозрюєте.

Білий рис

На відміну від цільних злаків, які можуть приблизно на 20% знизити ризик смерті від серцевих захворювань, очищені зернові, позбавлені всіх поживних речовин, впливають на здоров'я протилежний ефект. Дослідження, в якому взяли участь 350 чоловік, показало, що ті, хто їли очищений рис, виявилися в групі підвищеного ризику розвитку діабету 2 типу. Висновок: вживайте цільні злаки, щоб запобігти захворюванню.

Кавові бленди

Увага: в кавових бленди з сиропом, цукром, збитими вершками та іншими добавками може міститися стільки ж калорій і жирів, як у молочному коктейлі. Підвищений вміст цукру призводить до зростання рівня глюкози в крові, а кофеїн підвищує артеріальний тиск – таке поєднання зовсім не піде на користь тим, хто намагається запобігти розвитку діабету і серцево-судинних захворювань. Якщо хочете зберегти здоров'я, пийте каву з молоком і корицею, яка знижує ризик розвитку серцевих захворювань як наслідок високого вмісту цукру в крові.

Китайські страви

З-за солодких соусів і обсмаженої в маслі панірування китайські страви, наприклад, курка з кунжутом або свинина в кисло-солодкому соусі, є джерелом калорій, жирів, натрію і вуглеводів. На думку фахівців, така вибухонебезпечна суміш може значно підвищити рівень цукру в крові та утримувати його на високому рівні досить тривалий час. Щоб підтримувати в нормі рівень глюкози і при цьому не відмовлятися від улюбленої їжі, замовляйте овочі, приготовані на пару, і білковий продукт за вибором окремо з вашим улюбленим соусом. Якщо ви додасте тільки ложку-дві на порцію, ваше блюдо стане в десять разів корисніше для здоров'я. Попросіть офіціанта не класти рис або замовте коричневий рис.

Булочки з корицею

Будь-яка випічка є джерелом цукру і вуглеводів, однак булочки з корицею можуть вважатися одними з найбільш шкідливих. Тільки подумайте: у класичній булочці міститься 880 калорій, 127 грам вуглеводів і 58 грам цукру – стільки ж, ви знайдете в 10 пачках звичайного пісочного печива. Існує безліч інших, кращих способів почати день.

Бекон і сосиски

Сосиски з беконом, які ви так любите їсти на сніданок, а також м'ясна нарізка, якій ви насолоджуєтеся в обід, піддають своє життя небезпеці. Багато з цих м'ясних продуктів містять нітрати – консерванти, які порушують природну здатність організму засвоювати цукор, що призводить до ризику розвитку діабету. Більш того, в більшості м'ясних напівфабрикатів міститься величезна кількість солі, яка, як відомо, провокує виникнення гіпертонії, що веде до повноти і розвитку серцево-судинних захворювань.

Провокують ожиріння

Вже давно було встановлено зв'язок між зайвою вагою, жиром на животі і захворюваннями серцево-судинної системи. Адже чим більше жиру у вас на талії, тим вище у вас артеріальний тиск, рівень цукру і холестерину. Дізнайтеся про продукти, які мають найбільший вплив на зростання підшкірного жиру на животі.

Бульйонні кубики

Суп, приготовлений на домашньому бульйоні або м'ясному відварі з низьким вмістом солі, може стати здоровим і ситним блюдом. Однак якщо ви зваріть його на бульонном кубику, ви отримаєте абсолютно інші поживні речовини, а саме – надлишковий вміст глутамату натрію. Це добавка, яка розпалює апетит і змушує тіло виробляти більше інсуліну – гормону, який відповідає за накопичення жиру в організмі. Не потрібно нагадувати, що регулярне вживання такої їжі спровокує появу кількох зайвих кілограмів на талії.

Картопляні чіпси

Згідно з дослідженнями вчених, чіпси є одним з найнебезпечніших продуктів для вашого серця. Вони не тільки містять величезну кількість насичених жирів, які збільшують жировий прошарок на животі і піддають небезпеки серце, але і є джерелом солі – ще одного інгредієнта, надмірне вживання якого веде до розвитку серцево-судинних захворювань. Дослідження показало, що тільки щоденне вживання чіпсів призводить до утворення додаткового кілограма жиру кожні чотири роки. Тобто, якщо ви перестанете вживати чіпси, ви будете втрачати по 250 грам жиру на животі, навіть якщо більше нічого не змінити у своєму харчуванні.

Дієтична газована вода

В ході останніх досліджень було встановлено зв'язок між споживанням дієтичних газованих напоїв і зайвим жиром на талії. Можливо, це здається суперечливим, адже дієтична пепсі містить нуль калорій. Проте вчені вважають, що люди, які споживають дієтичну газовану воду, переоцінюють кількість «зекономлених» калорій, тому схильні переїдати. Замініть щоденну банку дієтичної коли на воду з додаванням соку свіжих цитрусових фруктів. Чому саме водою? За даними дослідників, п'ять і більше склянок води в день може скоротити ризик серцевих захворювань на цілих 60%! А це вже грунтовний привід, щоб відмовитися від газованої води.

Сир

Цікавий факт: сир – найголовніший джерело насичених жирів в харчуванні. А на відміну від інших видів жирів, насичені, як правило, відкладаються саме в області живота і наражають на небезпеку здоров'я серцево-судинної системи. Якщо ви хочете позбутися від жиру на животі, скоротіть споживання моцарели і чеддера, і ви забудете про проблеми з серцем.

Піца

Секунду на губах, навіки на стегнах. А як щодо цього: вечірня піца назавжди залишиться на животі? Насправді, другим за значимістю джерелом насичених жирів є піца. Найчастіше в шматку піци міститься половина денної порції цієї шкідливої речовини. Щоб зберегти здоров'я і талію, обмежтеся одним шматочком і доповніть його салатом власного приготування. Це набагато краще, ніж знову і знову просити добавку цього калорійного блюда.

Картопля фрі

Картопля фрі являє собою потрійну загрозу для вашого серця. Він не тільки є джерелом простих вуглеводів, які підвищують рівень цукру в крові, але і містить жири і сіль. Дослідження вчених з Гарварду, яке проводилось протягом 20 років, показало, що люди, які щодня вживали картоплю фрі, набирали понад півтора кілограм зайвої ваги кожні 4 роки. За весь час проведення дослідження учасники набрали 6 кілограм жиру тільки із-за споживання картоплі.

Стейк

За даними досліджень вживання правильних частин яловичини сприяє схудненню в області талії, але варто вам вибрати не той шматок, і ваш обід матиме протилежний вплив на вашу фігуру. Рибай, вирізка з Т-образною кісткою і біфштекс Нью-Йорк – найжирніші частини туші, які при регулярному вживанні ведуть до відкладення зайвого жиру на животі. Якщо ви хочете зберегти плоский живіт і здорове серце, зупиніть свій вибір на верхній частині вирізки.

Фруктовий сік

В 1 склянці повністю натурального соку містяться 36 грам цукру – це рівнозначно тому, що ви змішати в блендері 4 пончика з глазур'ю і запьете це солодким лікером. Більш того, за солодкість соку більшою мірою відповідає фруктоза – тип цукру, який провокує відкладення жиру на талії. Ваш живіт почне зникати сам по собі, якщо ви будете пити освіжаючу воду. Просто додайте кілька свіжих ягід в чисту воду і охолодіть. Чому саме ягід? Тому що в чорниці, малину і полуницю міститься саліцилова кислота (ліки від серцевих захворювань, яке було виявлено у аспірин), завдяки чому вони перетворюються на смачні добавки для підтримки здоров'я серця.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!