Інсульт при високому тиску - причини ішемічного та геморагічного, прийом препаратів при нападі і після

Якщо вам більше 45 років і у вас періодично підвищується артеріальний тиск, турбують часті головні болі, необхідно звернутися до лікаря і пройти обстеження. У 70% випадків артеріальна гіпертензія без належного лікування призводить до розвитку інсульту головного мозку, інвалідності або навіть загибелі. Фахівці переконані, що запобігти мозкову катастрофу можна, дізнайтеся її симптоми та фактори розвитку.

Гіпертонія – причина інсульту

Гостре порушення кровообігу в головному мозку є одним з найпоширеніших захворювань серед різних серцево-судинних патологій. Фахівці стверджують, що люди з гіпертонією в 4-6 разів більше інших пацієнтів схильні до ризику інсульту. Патогенез і механізм розвитку патології безпосередньо пов'язані з постійним підвищенням артеріального тиску. При гіпертонії починають відбуватися дистрофічні зміни в роботі серцевого м'яза: судини швидше зношуються і стоншуються, починають лопатися.

З плином часу пошкоджені стінки артерій розширюються, утворюючи аневризми. Раптове чи різке підвищення артеріального тиску призводить до їх розриву. Буває і зворотна ситуація, коли холестерин і інші відкладення починають поступово накопичуватися на стінках судин, що призводить до їх затвердінню, уповільнення струму крові і появі тромбів. Якщо з-за високого тиску тромб відірветься, відбудеться закупорка артерій, клітини головного мозку без глюкози і кисню почнуть поступово відмирати.

Нормальні показники АТ

Регулярне відстеження артеріального тиску – обов'язкова процедура для всіх людей, які страждають на гіпертонію або перебувають у групі ризику. Вимірювати рівень АТ необхідно в стані спокою, встановивши рукав тонометра вище правого згину ліктя. Абсолютною нормою для чоловіків і жінок старше 20 років вважається показник 120/80 мм рт. ст. При цьому медики роблять акцент на тому, що дана величина може бути для кожного своя, так як залежить від ступеня активності людини, способу життя, індивідуальних особливостей організму.

Для зручності діагностики серцево-судинних захворювань Всесвітньою організацією охорони здоров'я були прийняті вікові орієнтири норми ПЕКЛО:

Вік

Верхнє (систолічний) ТИСК, мм рт. ст.

Нижня (діастолічний) ТИСК, мм рт. ст.

16-20 років

100-120

70-80

20-40 років

120-130

70-80

40-60 років

до 140

до 90

понад 60 років

до 150

90

При цьому фахівці не виключають можливості настання інсульту і при нормальних показниках АТ. На розвиток гострого порушення кровообігу в судинах головного мозку можуть вплинути дисбаланс гормонального фону, сильний стрес, фізичне перенапруження, захворювання наднирників і деякі інші фактори. Якщо у пацієнта робоче ПЕКЛО одно 120/80 мм рт. ст., а при впливі певних факторів воно різко підвищується на 30-40 мм рт. ст. – це веде до гіпертонічного кризу, результатом якого є інсульт.

Критичні значення

Систолічний тиск рідко досягає позначки в 300 мм рт. ст., бо це 100% гарантія летального результату. При гіпертонічному кризі, коли ризик розвитку інсульту або інфаркту стає особливо високим, показники АТ досягають 240-260 на 130-140 мм рт. ст. При загостренні гіпертонії сильно зростає навантаження на ослаблені судини головного мозку, в результаті чого на них з'являються мікротріщини, випинання стінок, розриви.

Не варто думати, що небезпечними для здоров'я, бувають тільки величезні стрибки артеріального тиску. Нещодавно проведені дослідження показали, що небезпека розвитку інсульту є навіть при зміні цього параметра всього на 20/30 мм рт. ст. При цьому ризик появи ускладнень від серцево-судинних захворювань з'являється у 30% пацієнтів, а ризик смерті при наявності таких хвороб збільшується вдвічі.

При якому тиску буває інсульт

Однозначно відповісти на це питання лікарі не можуть. Вважається, що небезпечним для судин є критичне тиск, але не можна виключати можливість порушення мозкового кровообігу у людей з нормальним або зниженим рівнем АТ. Залежно від симптоматики та показників тонометра, інсульт при високому тиску прийнято розділяти на кілька видів:

  • ішемічний;
  • геморагічний.

Гіпертонія як причина ішемічного інсульту

З даним типом патології більше за інших схильні літні люди або пацієнти, у яких присутні органічні захворювання судин. Ішемічний інсульт при високому тиску – порушення мозкового кровообігу внаслідок закупорки або сильного звуження судин. При такому типі патології відбувається повне припинення подачі кисню до тканин головного мозку, з-за чого його клітини починають поступово відмирати.

Відмітна особливість ішемічного інсульту в тому, що розвинутися він може як при високих, так і при низьких показниках АТ. Причиною стає поступове зношування судин, неправильне харчування, відкладення холестерину, в результаті чого ембола починає формуватися в кровоносному руслі головного мозку, порушуючи циркуляцію кисню і поживних речовин у певних ділянках головного мозку. Вчені з'ясували, що ішемічний інсульт при високому тиску частіше відбувається при раптових змінах АТ вище робочого на 20-30 мм рт. ст.

Гіпертонічний криз при геморагічному інсульті

На відміну від ангиоспастического (ішемічного) типу порушення мозкової гемодинаміки, причиною геморагічного інсульту завжди є високий рівень тиску. Зважаючи на те, що при гіпертензії судини швидше зношуються, стають ламкими і втрачають еластичність, при будь-якому, навіть незначному зростанні АТ може статися розрив з появою мелкоочаговых крововиливів у мозок.

Під високим напором кров заповнює весь вільний простір, розсовуючи м'які тканини черепно-мозкової коробки. Утворився згусток починає здавлювати клітини, що призводить до їх відмирання. Шанс летального результату при геморагічному інсульті від високого тиску вдвічі вище, ніж при ішемічному порушенні кровообігу. Вважається, що цим типом патології сильніше за інших схильні вагітні жінки і спортсмени.

Ознаки інсульту при високому тиску

Швидкість порушення кровообігу в мозку лікарі нерідко називають міфом. Патологія хоч і розвивається стрімко, але в процесі практично завжди посилає знаки, які пацієнти або ігнорують, або просто не помічають. Неврологи попереджають усіх, у кого високий тиск, що не можна залишати без уваги такі провісники інсульту:

  • раптове і безпричинне запаморочення;
  • короткочасну втрату пам'яті, проблеми із зором;
  • оніміння частини обличчя або кінцівок;
  • непереносимість яскравого світла, голосних звуків;
  • сильну, раптово виниклу, головний біль в потиличній частині;
  • тахікардію;
  • почервоніння обличчя;
  • дзвін чи шум у вухах;
  • нудоту, блювоту;
  • судомні напади;
  • бульбарні порушення – розлади ковтання, утруднену мова (навіть якщо цей симптом тривав всього кілька хвилин;
  • раптову сухість слизових рота;
  • кровотеча з носа;
  • набряклість ніг;
  • миготливу аритмію;
  • тривалі болі в області міокарда;
  • слабкість у всьому тілі;
  • асиметрію обличчя.

При великому інсульті з ураженням великої частини кори головного мозку можуть проявитися інші, більш небезпечні симптоми. Найчастіше вогнищеві ураження викликають:

  • мимовільне сечовипускання;
  • параліч кінцівок або порушення координації (криву, непевну ходу);
  • повне руйнування зорового нерва;
  • втрату пам'яті, навичок самообслуговування;
  • складність з вимовою слів, складів, букв або цілих речень;
  • несвідомий стан внаслідок апоплексичного удару;
  • проблеми з дихальною функцією;
  • летальний результат.

Провокуючі фактори

Удар нерідко передається пацієнтам «у спадок». Якщо у вашій родині хтось страждав від гіпертонії або переніс інсульт, слід уважніше ставитися до свого здоров'я – регулярно вимірювати рівень АТ, проходити медичне обстеження, правильно харчуватися, вести активний спосіб життя. До інших провокуючих факторів відносяться:

  • артеріальна гіпертензія;
  • атеросклероз;
  • захворювання ендокринної системи;
  • ожиріння;
  • вазомоторні порушення артерій;
  • шкідливі звички – куріння, зловживання алкоголем;
  • черепно-мозкові травми;
  • вік пацієнта від 45 років;
  • гіподинамія;
  • високий рівень холестерину в крові.

Чому після інсульту тримається високий тиск

У перші години після відриву тромбу або крововиливу в мозок тиск завжди знаходиться на високих позначках. Це обумовлено компенсаторними здібностями. Навіть якщо мозок має великі поразки, залишається група клітин, яку ще можливо повернути в робочий стан. Такі ділянки називаються ішемічної півтінню. Високий тиск після інсульту (у межах 180 мм рт. ст.) грає роль особливого обмежувача, захищаючи неушкоджену зону і підтримуючи мозкову перфузію.

Перші години після нападу

Якщо пацієнта з нападом інсульту доставити в лікарню протягом перших 4 годин, шанс відновлення функціональності організму і виживання зростає на 80%. Цей проміжок часу лікарі називають терапевтичним вікном – час, коли компенсаторна функція організму працює з максимальною ефективністю. Противоинсультные заходи починаються ще в кареті швидкої допомоги:

  1. Потерпілого укладають так, щоб голова знаходилася вище рівня тіла.
  2. З допомогою апарату ШВЛ (штучної вентиляції легенів) нормалізують серцеву і дихальну діяльність.
  3. Знімають тісний одяг, перевіряють, чи не запав язик, роблять контрольні вимірювання рівня тиску.
  4. Вводять ліки, які знижують психічне збудження, зупиняють кровотечу, судомні реакції.
  5. Ставлять крапельниці з розчинами, які допомагають підтримувати потрібну водно-електролітний баланс.

У ці години організм підтримує високий тиск, щоб забезпечувати захист непошкоджених клітин мозку, тому лікарі не поспішають знижувати ПЕКЛО з допомогою медикаментів. Дуже важливо в цей момент контролювати динаміку розвитку патології: підвищується або знижується тиск. Високі значення АТ, які знаходяться в межах 180 мм рт. ст. – хороша ознака, що означає, що пацієнт зможе частково відновити працездатність. Падіння показників тонометра нижче 160 мм рт. ст., навпаки, свідчить про те, що велика частина тканин піддалася некрозу.

Якщо високий рівень кров'яного тиску стабільний протягом 12 годин, це добра ознака для реабілітації постраждалого. У наступні дні ПЕКЛО буде поступово знижуватися самостійно або з допомогою зусиль медиків. На третю добу після гіпертонічного кризу воно повинно бути в межах 150-160 мм рт. ст., а при хороших прогнозах через 1-2 місяці повністю повернутися до нормальних значень.

Поетапне зниження АТ

Високі показники тиску важливі тільки на початковому етапі атаки, в наступні кілька діб перед лікарями стає інша важлива задача – плавне зниження артеріального тиску. У перший час після інсульту його знижують лише на 15-20% від початкового значення. Пошкоджена зона головного мозку постійно омивається кров'ю, в якій є речовини, необхідні для підтримки працездатності непошкоджених клітин. Якщо різко знизити тиск більше 20%, тканини піддатися некрозу, відновити функціональність ЦНС (центральної нервової системи) і мозку буде неможливо.

Категорично заборонено під час нападу давати потерпілому які-небудь гіпотензивні засоби, якщо 100% не встановлено, що людина до цього не приймав ніяких ліків. Передозування може посилити ситуацію, викликати прискорене відмирання клітин. Після усунення гострого нападу лікар може прописати ліки екстреної допомоги:

  • Алтеплаза – рекомбінантний тромболітик для регуляції згортання крові;
  • Інстенон – стимулятор метаболізму міокарда і мозку, спазмолітик;
  • Гепарин – антикоагулянт, що гальмує згортання крові;
  • Мексидол, Мексиприм, Нейрокс – препарати покращують мікроциркуляцію крові, захищають тканини при нестачі кисню.

Як не допустити інсульту при високому тиску

Гостре порушення кровообігу в корі головного мозку легше запобігти, ніж лікувати, тому лікарі рекомендують людям зі спадковістю, ожирінням, гіпертонією і іншими факторами ризику вжити наступні заходи щодо профілактики:

  • знизити вміст холестерину в крові;
  • стежити за своєю вагою;
  • контролювати цукровий діабет;
  • кинути пити і курити;
  • займатися зарядкою вранці;
  • при схваленні лікаря приймати аспірин або інші кроворазжижающие препарати;
  • збалансувати харчування, обмежити споживання солі;
  • усунути причини психологічної або фізичної перевантаження;
  • регулярно проходити неврологічне обстеження.

Гіпотензивні препарати для профілактики інсульту

При артеріальній гіпертензії нерідко страждає не тільки серце, але і ще порушуються функції нирок, тому гіпертонікам лікарі часто прописують курс сечогінних ліків для нормалізації рівня рідини в організмі. Пацієнти з встановленим діагнозом повинні регулярно приймати призначені препарати, не допускаючи пропусків. Для стабілізації лабільного (нестабільної) тиску лікарі можуть прописати наступні засоби від гіпертонії та інсульту:

  • Дибазол, магнезію – гіпотензивні, судинорозширювальні медикаменти. Вони сприяють розслабленню гладкої мускулатури, знижують вміст вільного кальцію в організмі, підвищують синтез білків.
  • Папаверин – міотропну спазмолітичну ліки з гіпотензивною дією. Знижує тонус гладкої мускулатури, міокарда, збудливість серцевого м'яза і внутрисердечную провідність. У великих дозах Папаверин дає слабкий седативний ефект.
  • Солкосерил – підвищує регенеративну функцію організму, стимулює транспорт глюкози до клітин головного мозку.
  • Плавикс – антиагрегант тромбоцитів. Ліки перешкоджає утворенню тромбів, має коронарорасширяющими властивостями. Призначається для профілактики інфаркту міокарда, ішемічного інсульту.
  • Прадакса – антикоагулянт, пригнічує згортання крові, перешкоджає утворенню тромбів. Ліки призначається для профілактики венозних тромбоемболій.
  • Вітамін Е, риб'ячий жир, інші біологічно активні добавки до їжі – необхідні для зміцнення імунітету, нормалізації функцій травлення, поліпшення роботи серцево-судинної системи.

Спосіб життя і фізичні навантаження

Щоб мінімізувати ризик розвитку інсульту або його рецидиву, людям, що знаходяться в зоні ризику, необхідно повністю відмовитися від шкідливих звичок і змінити свій спосіб життя в кращу сторону. Медики радять дотримуватися наступних принципів:

  • Регулярно проходити медичне обстеження. В домашніх умовах постійно стежити за рівнем артеріального тиску, вимірювати пульс. При необхідності пройти процедуру з видалення бляшок і чищення судин.
  • Збалансувати харчування. Відмовитися від вживання жирної, солоної їжі, фастфудів. Збагатити раціон вітамінами, свіжими овочами та фруктами. Випивати в день не менше двох літрів рідини.
  • Вести активний спосіб життя. Для гіпертоніків протипоказані виснажливі фізичні навантаження, вибирайте легкі види спорту – гімнастику, ходьбу, йогу, плавання. Пам'ятайте, що рух – це життя.
  • Нормалізувати режим дня. Своєчасно снідати, обідати і вечеряти. Лягати спати з таким розрахунком, щоб провести у сні не менше 8 годин.
  • Навчитися розслабленню. Постаратися обмежити себе від стресів, зайвої нервозності, при необхідності змінити важка фізична праця на більш легкі умови праці.

Відео

Підвищений тиск при інсульті

Небезпека і наслідки високого артеріального тиску

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!