Псевдогипертония у літніх людей - причини виникнення, симптоми, діагностика і методи лікування

З віком в організмі людини розвивається ряд неприємних захворювань, вилікувати які досить проблематично. Перші труднощі можуть виникнути вже при діагностиці, наприклад, у процесі виявлення серцево-судинних патологій. Лікуючий лікар виявляє псевдогипертонию, зумовлену віковими змінами судинних стінок і пропускної здатності струму крові по артеріях. Це не захворювання, але неприємне стан, що перешкоджає постановці остаточного діагнозу.

Що таке псевдогипертония

Це патологічний стан частіше розвивається у пенсійному віці, а пов'язана псевдогипертония з поступово прогресуючим кальцинозом артерій. З роками кальцій відкладається на стінках судин, поступово звужуючи їх просвіт. При необхідності виміряти артеріальний тиск (надалі – АТ) лікар здавлює руку манжетою тонометра, і судини перетискаються. В результаті цей вимірювальний прилад фіксує показник АТ на 20-30 мм. рт. ст. вище реального значення. Псевдогипертония у літніх людей – це вікова особливість організму..

Причини виникнення у літньому віці

Якщо «слабким місцем» організму є серцево-судинна система, порушується проникність судинних стінок, струм крові по артеріях. Серед потенційних ускладнень лікарі виділяють псевдогипертонию у літніх людей, яку лікар виявляє виключно при повному обстеженні пацієнта. Основна причина – кальциноз артерій, який розвивається з віком. Патогенні фактори, що призводять до рецидиву псевдогипертонии у людини, такі:

  • здавлювання руки при нагнітанні повітря манжетою тонометра з подальшим стисканням судинних стінок і локальним порушенням кровообігу;
  • емоційна нестабільність, внутрішнє хвилювання, яке теж забезпечує хибний показник гіпертонії;
  • прийом певних лікарських препаратів, серед побічних явищ у яких є нестабільність кров'яного тиску;
  • пасивний спосіб життя літніх людей з уповільненням всіх обмінних процесів організму;
  • хвороби нирок, ендокринної, нервової і серцево-судинних систем теж провокують несподіваний стрибок ПЕКЛО.

Ознаки псевдогипертонии

Побоюючись гіпертонічного кризу, лікарі рекомендують своєчасне консервативне лікування, яке при псевдогипертонии у літніх людей категорично протипоказано. В результаті можна тільки погіршити загальний стан пацієнта, спровокувати напад іншого хронічного захворювання. Щоб провести адекватне діагностування, необхідний збір даних анамнезу (дізнатися, на що пацієнт може скаржитися). Увагу звертають на такі симптоми:

  • відсутність симптомів підвищеного кров'яного тиску;
  • нестабільність ПЕКЛО після запропонованої медикаментозної терапії;
  • симптоми гіпотонії (зниженого тиску) при підвищеному або нормальному рівні АТ;
  • сухість слизових оболонок, нудота, слабкість.

Якщо знаючий фахівець врахує зазначені правові скарги пацієнта, можна уникнути не тільки серйозних проблем зі здоров'ям, але і вкрай небажаного медикаментозного впливу. При завищеному кров'яному тиску краще кілька разів провести вимірювання тонометром, при цьому брати до уваги індивідуальні вікові особливості організму людини похилого віку.

Як дізнатися точні показники АТ при псевдогипертонии

Виміряти показник кров'яного тиску можна кількома інвазивними методами за участю різних елементів серцево-судинної системи. Пацієнтам із групи ризику необхідно регулярне відвідування фахівця, правильне виконання контрольного вимірювання, визначення частоти серцевих скорочень (пульс можна промацати і в домашній обстановці без будь-яких аналізів). При виконанні виміру важливо не нервувати, розслабитися. Основні артерії для вимірювання рівня АТ представлені нижче:

  1. Променева. Має зручне поверхневе розташування і колатералі.
  2. Стегнова. Місце доступне, але важливо враховувати ризик розвитку атером і псевдоаневризм.
  3. Пахвова. Близьке розташування пахвових сплетень підвищує ризик травмування нервів канюлею.
  4. Ліктьова. Це звивиста структура серцево-судинної системи, яка проходить дуже глибоко.
  5. Задня великогомілкова і тильно-стоповая. Віддаленість від артеріального дерева провокує спотворення форми пульсової хвилі, робить дані моніторингу помилковими.
  6. Плечова. Є висока ймовірність перегинання катетера.

Вибір артерії для подальшого вимірювання показника АД здійснюється тільки лікарем. Важливо провести процедуру так, щоб псевдогипертония у літніх людей або була підтверджена, або повністю відсутня. При цьому клінічному дослідженні враховуються такі важливі умови:

  • співвідношення діаметрів канюлі і артерії;
  • доступність досліджуваного ділянки;
  • віддаленість від місць вільного проникнення секретів.

Додатково перед проникненням в променеву артерію лікарями виконується проба (тест) Аллена зі спеціальною речовиною, перевіряється необхідний коллатеральный кровотік досліджуваної кінцівки. Тільки після дотримання всіх запропонованих заходів за участю компетентного фахівця шанси отримати реальний показник кров'яного тиску і виключити псевдогипертонию стрімко підвищуються.

Показання до проведення інвазивної процедури

При вимірюванні кров'яного тиску потрібно враховувати діастолічний, систолічний і пульсовий показник, як важливі складові діагностики. Тільки в цьому випадку можна довіряти отриманого результату. Обов'язкове застосування тонометра, до того ж необхідний регулярний моніторинг. Показання до проведення зазначеної процедури:

  • штучна гіпотонія, навмисна гіпотензія;
  • шоковий стан;
  • перенесені кардіохірургічні операції;
  • період реанімації після складної операції;
  • інфузія вазоактивних засобів;
  • контроль хірургічних маніпуляцій на операційному столі;
  • штучна інтенсивна вентиляція легенів;
  • нестабільний артеріальний тиск нез'ясованої етіології.

Побічні ефекти і ускладнення

З віком судини перестають бути еластичними, а присутність кальцинозу лише погіршує їх звичні функції. Так розвивається псевдогипертония у літніх людей, яка вимагає дотримання правил, що використання спеціальної технології виміру, підготовчих заходів. Реалізувати інвазивний метод вимірювання артеріального тиску протипоказане при:

  1. серцево-судинної недостатності;
  2. синдром Рейно;
  3. порушення колатерального кровотоку.

Якщо вимірювання при псевдогипертонии все ж проведено, у літніх людей можуть розвиватися серйозні ускладнення, що погіршують стан та впливають на здоров'я. Потенційні діагнози, помітно знижують якість життя здавалося б здорової людини, представлені таким списком:

  • асептичний некроз;
  • травмування структур нервових закінчень;
  • формування синців, гематом у місці виконання виміру;
  • внутрішні кровотечі нез'ясованої етіології;
  • порушений системний кровотік кінцівок;
  • повітряна емболія, тромбоемболія;
  • рецидивуючий ішемічний некроз;
  • тромбоз, оклюзії, спазм артерії;
  • приєднання вторинної інфекції;
  • втрата пальців на тлі порушеного локального кровотоку;
  • прогресуючі псевдоаневризмы, атероми.

Псевдогипертония у літніх людей і вимірювання кров'яного тиску в стаціонарі можуть викликати побічні явища, які істотно знижують якість життя дорослого пацієнта. Це рідкісні випадки, які в сучасній медичній практиці не варто повністю виключати. Найчастіше пацієнт скаржиться на запаморочення, нудоту, внутрішню слабкість, може швидко втратити свідомість.

Такі аномалії частіше розвиваються у жінок старшого покоління, але на практиці не виключені реальні випадки виникнення ускладнень у літніх чоловіків. Щоб виключити такі наслідки псевдогипертонии, не можна занадто часто проводити моніторинг, здійснювати багаторазові спроби провести катетеризацію, застосовувати вазопресори. Головне – правильно підготуватися до майбутньої процедури, а це вже половина успіху.

Відео

Лікування гіпертонії у літніх людей

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!