Як вибрати панчохи по класу компресії - опис виробів для профілактики варикозу і після операції з цінами

На сьогоднішній день компресійні вироби користуються небувалою популярністю. Багато хто так здивовані результатом від їх застосування, що носять їх практично постійно. Інші ж, навпаки, дуже критично ставляться до такої продукції, відмовляються виконувати приписи лікаря-флеболога. Що таке компресійні панчохи, в чому суть противоварикозного білизни, і можна купити в аптеці?

Що таке компресійні панчохи

Медичні лікувально-профілактичні вироби з еластичного матеріалу, які надають лікувальну дію на ноги, вени нижніх кінцівок, називають компресійними панчохами. В більшості випадків їх рекомендують носити при перших ознаках варикозу, тому їх ще називають противоварикозными. Вони змінили еластичні бинти, які непрактичні в застосуванні. Панчохи антиварикозні не викликають алергії, добре провітрюються, ефективні, мало відрізняються за зовнішніми ознаками від звичайних.

Ступеня компресії

Вироби відрізняються за рівнем компресії, кожне має свій певний клас. Їх поділяють з того, з якою силою вони можуть втягувати. Кожна ступінь має свою характеристику:

  • Компресія першого класу дорівнює 23 мм рт. ст. Ці вироби рекомендують людям з судинними зірочками на шкірі, і якщо робота пов'язана з постійним впливом на ноги, в кінці дня відчувається втома.
  • Білизна 2-го класу компресії чинить тиск близько 33 мм рт. ст. Його призначають при тромбофлебіті і розвиваються варикозних хвороби вен.
  • Вироби 3-го рівня компресії мають тиск до 46 мм рт. ст, і призначають при венозної недостатності.
  • Для 4 класу компресія становить більше 50 мм рт. ст (максимальний тиск). Такі панчохи призначаються лікарем для зниження набряклості і нормалізації лімфообігу.

Медичне виріб 1-го класу людина може підібрати собі самостійно, без рекомендацій лікаря, не помилився з вибором розміру. Придбати правильні вироби 2-го і 3-го класів компресії можна разом з флебологом. Товари 4-го класу можна придбати тільки за рецептом, і лише в аптеках, де продаються товари з ортопедичним ефектом. Лікар підкаже не тільки потрібну модель, але і правила догляду за такою продукцією.

Показання до застосування

Фахівці дотримуються думки, що слід носити компресійні вироби як для профілактики варикозу, так і при перших її ознаках. Купити панчохи для операції теж іноді необхідно, коли це погоджено з лікарем. Показаннями для їх застосування є:

  • прояв судинної сітки;
  • постійна робота на ногах;
  • вагітність;
  • дискомфортні відчуття при ходьбі, декомпрессійне хвороби;
  • поява набряків;
  • варикозне розширення вен;
  • реабілітаційний післяопераційний період.

Протипоказання

Є ряд випадків, коли компресійні товари треба застосовувати з обережністю, під контролем лікаря. Категорично заборонено застосовувати такі вироби при розвитку хронічних захворювань артерій ніг, які виникли через зменшення просвіту кровоносних судин з тиском нижче 80 мм. рт. ст.: аортоартеріїт, атеросклерозі, ендартеріїті. Відносними протипоказаннями можна назвати:

  • екзему;
  • некроз;
  • відкриті рани;
  • дерматит;
  • серцеву недостатність;
  • цукровий діабет.

Як правильно носити компресійні панчохи

Рекомендації щодо одягання компресійного білизни можуть надавати лікарі, а можна і самостійно вивчити їх в інструкції. Надягати панчохи рекомендовано після сну, не піднімаючись з ліжка. Головне – правильно розподілити панчіх, адже від цього залежить рівень компресії і лікування. При першому застосуванні можуть бути присутні незвичні відчуття здавлювання, холоду. Це нормально, адже венозний кровотік прискорюється, стінки вен вирівнюються. Через 2-3 дні кінцівки звикають. Панчоха повинен розташовуватися рівномірно по всій нозі, забезпечуючи правильну ступінь компресії.

Процедура одягання займає близько 15 хвилин. Якщо підібраний розмір вірно, але складно це зробити самостійно, то використовують спеціальний пристрій для надягання цього трикотажу на нижні кінцівки. Полегшує надягання спеціальні шовкові рукавички, які не рекомендується використовувати більше ні для яких цілей. Час носіння панчіх залежить від призначення фахівця. При спортивних навантаженнях їх рекомендується надягати на весь час тренування. Вагітні жінки можуть застосовувати виробу протягом усього періоду вагітності та після пологів.

Правила догляду за панчохами

Панчохи від варикозу потрібно щодня прати. Перевагу варто віддати ручне прання в теплій воді, без використання пральних порошків і мила. Для того щоб виріб не втратило свою форму і властивості, сушити його необхідно з допомогою рушники. Медичний трикотаж не можна кип'ятити, викручувати, гладити, сушити на батареї. Плямовивідники та інші хімічні речовини не можна використовувати, так як вони можуть пошкодити структуру волокон вироби, і воно втратить свої лікувальні властивості.

Як вибрати компресійні панчохи

Для того щоб підібрати правильні якісні компресійні вироби, потрібно зняти з пацієнта індивідуальні мірки: розміри стегон (на 5 см нижче сідничної западини), литок, гомілок, висоту від підлоги до стегон. Особливу увагу треба звернути на:

  • якість трикотажу;
  • відповідність необхідним стандартам;
  • наявність обробки гумою,
  • колірну гаму;
  • фірму-виробника (підробка може не надавати терапевтичного впливу).

Ціна на компресійні панчохи

Багато хто задається питанням, де купити компресійні панчохи. Їх можна придбати в багатьох аптеках, а також зробити замовлення в інтернет-магазинах по всій країні. Скільки коштують компресійні панчохи? Вартість варіюється в залежності від того, який це клас компресії панчіх, фірма-виробник і т. д. Наприклад, в Москві еластичні панчохи можна придбати за такими цінами:

Клас компресії

Середня вартість, рублів

1-й

900-2000

2-й

2000-3200

3-й

3200-5000

4-й

5000-9000

Відео

Як вибрати компресійні панчохи, шкарпетки і колготки. Медичні рекомендації

Відгуки

Олександра, 38 роківЯ ношу антиварикозні колготи близько 5 місяців. Робочий день проводжу на ногах, до вечора відчувається втома, яка доставляє дискомфорт. Після початку носіння колготок майже одразу ж я відчула поліпшення, комфорт повернувся. Тим більше, що 1-й клас компресії без проблем можна придбати в нашому місті. Всім рекомендую, піклуйтеся про ваших ніжках.
Олена, 45 роківЛікар призначив компресійні вироби для боротьби з варикозним розширенням вен. Купувала компресійні вироби за рецептом в аптеці, відразу ж почала їх використовувати. Лікувальний ефект порадував – симптоми зменшилися, рухатися стало набагато легше. Складнощів в експлуатації не було. Раджу, допомагає.
Дмитро, 48 роківПрацюю вантажником, постійно на ногах, робота передбачає сильні фізичні навантаження. Друзі порекомендували, розповіли, що є і чоловічі моделі, і я купив собі для профілактики, підтримки здоров'я вен – задоволений. Після носіння компресійних виробів не так відчувається втома в ногах, можна ще ходити і ходити після робочої зміни. Сміливо рекомендую всім.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!