Тиск 90 на 60: причини і що робити

Суворі нормативи і артеріальний тиск – поняття близькі, але не тісно пов'язані. Цифри, які вказують на відхилення від загальноприйнятих показників, не завжди свідчать про наявність патології. Що для одних гарне самопочуття – це нормальний тиск 120 на 80, то для інших – 90 на 60, хоча деякі симптоми повинні насторожити.

Що означає тиск 90 на 60

Саме поняття норми ПЕКЛО носить умовний характер, тому не може служити абсолютом, що вказує на відхилення. З урахуванням індивідуальних особливостей організму низький тиск 90 на 60 є чи не спадковим фактором. При спробі підняти його до загальноприйнятих у медицині показників норми, існує ризик шкоди для здоров'я. Стан серця (верхня межа) і судин (нижня межа) можуть вказувати на порушення тонусу, але для людей з парасимпатичної нервової системою – це фізіологічна норма, тоді як для решти таке падіння – патологія.

Небезпечно тиск 90 на 60

Згідно з даними ВООЗ, таке співвідношення показників систолічного і діастолічного тиску вважається межею норми. Для невеликого числа юних, людей середнього віку, вагітних це не представляє загрози, оскільки артеріальна гіпотензія не викликає скарг. Небезпека зниженого тиску криється в прихованих ознаках більш важких захворювань, наприклад, гепатиту, виразки шлунка, туберкульозу, цукрового діабету. Якщо не вжити заходів, то показник 90/60 буде сприяти розвитку ниркової недостатності, провокувати появу онкології або інфаркту.

Причини тиску на 90 60

Наслідки хронічних перепадів АД – негативний вплив на самопочуття, роботу внутрішніх органів, тонус судин. Знижений артеріальний тиск набуває характер патології не відразу, але якщо доводиться постійно стикатися з несприятливими зовнішніми факторами або не лікувати певні захворювання органів дихання, ендокринної системи, серця, то загрожувати організму така неувага здатне дуже тяжкими наслідками. Часті причини низького тиску:

  • робота на шкідливому виробництві (висока температура, підвищена вологість, робота під землею);
  • заняття спортом і надмірні фізичні навантаження;
  • тривале розумове перенапруження;
  • сильне емоційне потрясіння;
  • малорухливий спосіб життя;
  • структурні зміни нервових тканин, судин, серця, ендокринних залоз.

Симптоми низького тиску

Коли нижня тиск 60 супроводжується відчуття дискомфорту, млявістю, швидкою стомлюваністю, то це тривожні ознаки. Протистояти такому явищу організм здатен лише одним шляхом – перейти в «економний режим роботи. Якщо тиск і далі продовжує знижуватися з наростаючою періодичністю, то йому стає важко і список поганих симптомів гіпотонії з показанням 90 на 60 розширюється. Які ще існують ознаки зниженого тиску?

  • пульсуючий біль (віскі, потилична область);
  • мігрень, коли хворіти може половина голови;
  • нудота, блювання;
  • запаморочення, непритомність;
  • відчуття задухи (нестача повітря);
  • задишка;
  • пітливість;
  • метеозалежність;
  • оніміння кінцівок;
  • різке зниження працездатності у другій половині дня;
  • зниження пульсу (удари серця до 60 разів на хвилину);
  • порушення сну, безсоння;
  • синювате забарвлення губ, носа, кінчиків пальців;
  • тахікардія.

Що робити при низькому тиску

Якщо знижений артеріальний тиск викликає часту біль голови, стає причиною дратівливості, порушуючи сон, то необхідно приймати заходи. Небезпека такий показник кров'яного тиску викликає ще тим, що точна постановка діагнозу ускладнюється наявністю інших захворювань, симптоми яких дуже схожі, наприклад, анемія, інфекції, серцева недостатність. Лікування низького тиску узгоджується з лікарем, який підбере схему методів, засоби і підкаже інші способи, як підняти знижений тиск.

  1. Медикаментозний підхід необхідний, щоб підвищити низький рівень кров'яного тиску за допомогою ліків. З цією метою терапевт може призначити для систематичного прийому наступні препарати: цитрамон, настоянку елеутерококу, китайського лимонника, кофеїн-бензоат натрію, пантокрин, а як загальнозміцнюючий – вітаміни.
  2. Перегляд раціону харчування з обов'язковими умовами: пити більше рідини і приймати їжу невеликими порціями. Виноград, горіхи, морква, буряк, лимон, часник – все це слід неодмінно включити в меню і вживати частіше, щоб підвищити тиск. Після пробудження випити чашку кави або міцного чаю, а до обіду можна повторити, якщо відчувається слабкість, але тільки не перед сном.
  3. Режим дня – ще одна обов'язкова умова, якщо низьке верхнє тиск викликає порушення серцевого ритму. Здоровий сон, тривалість якого має становити не менше 8 годин, на ніч дозволяється приймати ліки, якщо спостерігаються порушення. Ранок слід зустрічати у ліжку, ніяких різких підйомів, які можуть спровокувати запаморочення. Після легкої розминки і масажу шиї рекомендується прийняти контрастний душ, зробити зарядку чи побігати.

Тиск 90 на 60 при вагітності

У жінки, яка чекає на появу малюка на світ, є ймовірність зіткнутися з симптомами гіпотонії. На ранніх термінах, коли тиск має високий показник 90, а нижній – 60, теж існує привід для занепокоєння, тому що це може стати причиною викидня. Причин появи низького тиску багато – інтоксикація, стрибка гормонів, анемія, синдром нижньої порожнистої вени, стрес. Якщо кров'яний тиск 90 на 60 у вагітної наголошується на всьому терміні вагітності, то гіпотонія несе загрозу дитині, сприяючи гіпоксії плода через брак плацентарного кровообігу.

Що пити при зниженому тиску в період вагітності? Трав'яні збори, які слід приймати по три рази в день за півгодини до їжі. Фітотерапевти рекомендують заварювати корінь аїру, плоди шипшини, траву деревію, листя кропиви, малини, м'яти, подорожника, полину, смородини. Для нормалізації тиску вагітним корисно приймати Апілак, настоянку женьшеню, аралії, які не шкодять розвитку плоду і благотворно позначаються на стані здоров'я жінки.

Відео

Знижений тиск. Жити здорово! (24.02.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!