Що таке нестабільна стенокардія - види, симптоми, лікування і рекомендації лікарів

У більшості клінічних картин нестабільна стенокардія у пацієнта є наслідком інфаркту міокарда або інших великих патологій серця. Це не стільки самостійне захворювання, скільки небезпечне ускладнення на тлі прогресуючої дисфункції серцево-судинної системи. Перш ніж пити таблетки від болю в грудях, потрібно проконсультуватися з кардіологом і з'ясувати, як розпізнати і своєчасно лікувати таку проблему зі здоров'ям, як нестабільна стенокардія.

Що таке нестабільна стенокардія

Це патологічний стан організму, при якому виникають сильні болі в серці, що віддають у верхні кінцівки, шию, плечі. Оскільки стенокардія вважається нестабільною, це говорить про те, що такі напади складно спрогнозувати, визначити їх циклічність, етіологію. В організмі пацієнта вони виникають несподівано, також непомітно зникають до чергового рецидиву.

Така патологія особливо небезпечна для життя людини, оскільки загострення виникає без присутності патогенних факторів, наздоганяє в самий несподіваний момент. Контролювати характерний недуга не надається можливості, тому потрібно своєчасно звернутися до фахівця, лягти в лікарню на обстеження з подальшим призначенням схеми інтенсивної терапії.

Код за МКХ-10

У сучасній кардіології представлена класифікація нестабільної стенокардії, яка зараховує зазначений діагноз до класу захворювань системи кровообігу, категорії ішемічної хвороби серця. Код за МКХ-10 відповідає значенню 120.0, вказується в лікарняному листку. Лікар не пише сам діагноз, а лише відображає його відповідність за кодом МКХ-10 для більшої конфіденційності.

Симптоми

Виникнення раптового нападу здатна прикувати пацієнта до ліжка, причому в рази знижує його фізичну активність, порушує звичне дихання, змушує мучитися від сильного нападу болю. В організмі в цей момент спостерігається патологічне звуження і непрохідність спазмами коронарних артерій на фоні ішемічної хвороби серця або атеросклерозу з розповсюдженням по крові атеросклеротичних бляшок. Вперше виникла стенокардія має систематичним характер, тобто ще не раз нагадає про себе неприємними нападами.

Проявляється ускладнення ішемії наступними критеріями:

  • зміна тривалості больових нападів;
  • біль у грудях при лікуванні постінфарктного стану;
  • напади болю, що посилюються в стадії спокою;
  • почастішання серцевого ритму;
  • відхилення сегмента ST, високі коронарні зубці Т на ЕКГ;
  • задишка при мінімальному фізичному навантаженні;
  • неконтрольований больовий синдром області серцевого м'яза;
  • емоційна нестабільність.

Відмінність нестабільної стенокардії від стабільної

Якщо серце починає сильно хворіти, відмінний варіант – звернутися до кардіолога, погодитися на госпіталізацію з метою подальшої діагностики в умовах стаціонару. Якщо лікар визначає згубний вплив на серцевий м'яз стенокардії, важливо відразу з'ясувати, яка форма захворювання присутня стабільна або нестабільна. В останньому випадку мова йде про потенційну загрозу життя людини, оскільки спрогнозувати напад і якісно пролікувати недуга вельми проблематично.

На відміну від стабільної нестабільна стенокардія характеризується неконтрольованими нападами болю в серці, які при несподіваному появі здатні спонтанно зникнути. Лікар розуміє, що порушено системне кровопостачання, і високий ризик розвитку інфаркту міокарда, проте не може швидко оцінити переважну клінічну картину. В один з таких нападів дефіцит кисню може стати причиною загибелі організму.

Причини

При розвитку нестабільної стенокардії проводиться повне обстеження серцево-судинної системи, завдання вузькопрофільного спеціаліста – вчасно визначити і усунути патогенний фактор. Для цього потрібно відвідати спеціалізований кардіологічний центр або відповідне відділення за місцем реєстрації. Основні причини непрохідності крові по судинах і порушення системного кровообігу, які потрібно виявити, можуть бути такими:

  • атеросклероз;
  • ішемія серця;
  • цукровий діабет;
  • одна з форм ожиріння;
  • наявність тромбу в артерії;
  • порушення згортання крові;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • стрес, емоційне перенапруження;
  • стадія декомпенсації серцевих захворювань;
  • артеріальна гіпертонія;
  • хронічний алкоголізм.

Класифікація

Перш ніж призначити оптимальний метод лікування, потрібно достовірно визначити форму характерного недуги і специфіку патологічного процесу. Скарги пацієнта стають додатковою діагностикою, щоб зайвий раз підтвердити передбачуваний діагноз спеціаліста. Поява нестабільної стенокардії спонтанне, форми цього серцевого захворювання наступні:

  1. Первинна стенокардія. Неприємні симптоми турбують сердечника протягом місяця, не відрізняються циклічністю.
  2. Постинфарктная. Напад розвивається через кілька годин після інфаркту міокарда або прогресує в гострому періоді.
  3. Прогресуюча стенокардія нестабільною різновиди. Висока вірогідність летального результату, оскільки частота та інтенсивність рецидивів протягом місяця збільшується.
  4. Стенокардія Принцметала. Окрема форма кисневого голодування шлуночків серця, яка розвивається на тлі атеросклерозу, а осередки некрозу стають наслідком спазмів судин.

Друга класифікація нестабільної стенокардії – за ступенем тяжкості патологічного процесу:

  1. 1 ступінь. Напад розвивається спонтанно, переважає менше 2 місяців, характеризується важким станом клінічного хворого.
  2. 2 ступінь. Характеризує підгостру форму недуга, яку складно виявити при невираженою симптоматикою менше 2 тижнів.
  3. 3 ступінь. Біль турбує останні 2 дні з тривалістю до 15 хвилин, характеризує гострий період, ризик розвитку інфаркту міокарда.

Лікування нестабільної стенокардії

Після проходження ЕКГ і здачі всіх необхідних аналізів лікар призначає прийом медичних препаратів для усунення больового синдрому, зникнення інших ознак нестабільної стенокардії. Такий комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям визначає адекватне лікування, забезпечити його стійку і тривалу позитивну динаміку. Систематично збільшувати вказані дози ліків категорично забороняється, порушувати встановлений лікарем режим теж. В іншому випадку мають місце виражені ознаки передозування. Екстрені заходи такі:

  1. Якщо усунути больовий напад прийомом Нітрогліцерину не надається можливості, потрібно негайно викликати швидку допомогу.
  2. В домашніх умовах лікар дозволяє прийняти до 2 таблеток Нитроспрея для повільного розчинення, потім 3 пігулки Аспірину розсмоктати під язиком.
  3. Пацієнту покладено постільний режим, лікувальна дієта і повний спокій для збільшення шансів позитивної динаміки основного захворювання.

Лікувальні заходи шляхом медикаментозної терапії мають такі особливості, а їх необхідність повинна попередньо обговорюватися з лікарем:

  • нітрати для повільного внутрішньовенного введення;
  • Гепарин внутрішньовенно 5000 ОД;
  • Аспірин перорально до 3 таблеток за добу при високому ризику інфаркт міокарда;
  • бета – адреноблокатори у вигляді Карведилолу, Пропранололу;
  • сечогінні препарати: Фуросемід;
  • інгібітори АПФ: Нолипрел, Периндоприл, Престариум Каптоприл;
  • наркотичні аналгетики: Промедол, Фентаніл.

Прогноз і заходи профілактики

Щоб уникнути небезпечних рецидивів, пацієнту потрібно радикально змінити спосіб життя при стенокардії, як варіант – позбутися від шкідливих звичок, правильно харчуватися, контролювати емоційний фон і обмежити фізичні навантаження. Прийом ліків чітко узгоджувати з фахівцем, виключити самолікування. Якщо прогресує нестабільна стенокардія, клінічний результат непередбачуваний. Не виключено летальний результат пацієнта.

Відео: хвороби серця з Браунвальду

хвороби серця за браунвальду

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!