Як знизити систолічний тиск при нормальному діастолічному - препарати та народні засоби

Від підвищеного або зниженого артеріального тиску можуть страждати багато. Це залежить від декількох факторів: вік, неправильний спосіб життя, прийом препаратів. Якщо спостерігається висока верхнє тиск при нормальному нижньому артеріальному, то потрібно знизити систолічний і усунути причину його збільшення. Зробити це можна лікарськими препаратами або народними способами.

Що таке тиск

Під терміном артеріальний тиск у людини розуміється здатність крові тиснути на стінки судин. Показник вважається за перевищення давить властивості рідини в системі над атмосферним. ПЕКЛО вважається важливим життєвим маркером, який характеризує роботу кровоносних органів. Воно показує, скільки крові за обсягом перекачується серцем за одиницю часу, яка при цьому опір.

Верхнє і нижнє тиск у людини

Серед типів виділяють верхню і нижню тиск у людини. Під верхнім або систолічним розуміється ПЕКЛО в артеріях при стисканні серця і виштовхуванні крові в артерії. Цифра залежить від сили скорочення органу, опору стінок судин, кількості скорочень в хвилину. Під нижнім або діастолічним розуміють ПЕКЛО в артеріях при розслабленні м'яза серця. Воно завжди менше, тому що показує, як сильно чинять опір периферійні судини.

Для здорової людини показники складуть 110/70 або 120/80. Різниця між двома параметрами в нормі коливається між 30-40 міліметрами ртутного стовпа. Розрив між показниками називається пульсової різницею. Іноді артеріальний тиск може підвищуватися або знижуватися, причому нерівномірно. Це залежить від ряду причин, існуючих факторів ризику.

Чому підвищується тиск

Якщо спостерігається високий систолічний тиск при нормальному діастолічному, слід говорити про причини виникнення неприємної ситуації. Чому підвищується тиск:

  • сильний стрес, емоційне потрясіння;
  • зайва вага;
  • негативні емоції;
  • спадковість;
  • захворювання нирок;
  • прийом деяких препаратів.

Підвищення ПЕКЛО небезпечно при разовому випадку – від нього легко можна позбутися і забути. Набагато серйозніше, коли це стає постійною хворобою. Хронічно підвищений верхнє ПЕКЛО загрожує:

  • порушенням кровотоку в мозку;
  • інсультом;
  • анемією;
  • гострим інфарктом;
  • серцевою недостатністю;
  • патологіями нирок;
  • злоякісною гіпертензією і смертю.

Симптоми виявлення показань підвищеного верхнього АТ при нормальному нижньому:

  • безсоння;
  • набряки обличчя (затримується рідина);
  • оніміння пальців;
  • головний біль, запаморочення, шум у вухах;
  • дратівливість, слабкість;
  • вегетативні прояви – тривожність, озноб, червоне обличчя, прискорений пульс, збої координації.

Чому верхнє тиск високий, а нижнє нормальне

Головним фактором розвитку ситуації, при якій підвищено верхнє тиск при нормальному нижньому, вважається атеросклероз аорти, її крупних гілок. У міру дорослішання і старіння систолічний АТ збільшується – підвищується жорсткість, знижується еластичність артерій. Діастолічний до 50 років підвищується разом з верхнім, але після вікового рубежу воно починає знижуватися, тоді як систолічний продовжує зростати.

Причиною такої поведінки стає жорсткість кровоносних судин, кров повільніше стікає в капіляри. Це виникає із-за розвитку атеросклерозу, цукрового діабету, захворювань щитовидної залози, недостатність клапана між аортами і венами, утворення бляшок. Підвищення АТ приводить до ізольованої систолічної гіпертонії. Цим варіантом захворювання страждає кожна п'ята літня людина.

Лікування високого верхнього тиску

При скачках нижнього і систолічного артеріального тиску повинно проводитися лікування високого верхнього тиску. Для цього зверніться до лікаря за обстеженням і призначення антигіпертензивних препаратів. Після проведення ЕКГ, УЗД серця і здачі аналізів пацієнт отримує індивідуально підібрані ліки, які допомагають уповільнити розвиток гіпертонії та зменшити її негативний вплив на організм.

Як знизити верхнє тиск, не знижуючи нижнє

Щоб стабілізувати підвищений систолічний тиск при нормальному діастолічному, лікарі призначають медикаменти. Крім них протягом гіпертонії полегшується звільненням від шкідливих звичок, куріння, алкогольних напоїв. Хворому потрібно звернути увагу на дієту – харчування має стати правильним, без надлишку жиру і надлишків шкідливих продуктів. Для зміни високого верхнього ПЕКЛО потрібно знизити кількість прийнятої солі, забезпечити організм вітамінами.

З правил по збереженню нормального АТ виділяють легкі фізичні навантаження, дотримання водного балансу, прогулянки на свіжому повітрі. Гіпертонія вимагає лікувальної фізкультури. Призначають її станом здоров'я та формою захворювання. Жінкам і чоловікам потрібно стабілізувати гормони і позбавитися від зайвих кілограмів. Щоденне вимірювання артеріального тиску та ведення його щоденника убезпечить від ускладнень, допоможе лікарю підібрати лікування.

Чим знизити верхнє тиск

Щоб змінити підвищений верхнє тиск при нормальному нижньому, лікарі прописують спеціальні медикаменти. Вони спрямовані на поліпшення стану хворого. Ось чим знизити верхнє тиск за рекомендаціями фахівців:

  1. Папазол – спазмолітик, діуретик, розслаблює судини, усуває дискомфорт у шлунку, наднирниках і сечовивідних шляхах.
  2. Ніфедипін – несе допомога при різкому підвищенні верхнього тиску. Випускається в капсулах, запивається водою.
  3. Каптоприл, Метопролол – закладаються під язик по половині таблетки.

Народні засоби від високого тиску

Крім лікарських препаратів в домашніх умовах популярністю користуються народні засоби від високого тиску:

  • ванночки для ніг з перепадом температур – в один таз налийте гарячу воду, в іншій холодну, по черзі опускайте ноги на дві хвилини в тепло і півхвилини в холод;
  • оцтовий компрес – встаньте на просочене яблучним оцтом з водою в пропорції 1:1 рушник;
  • точковий масаж – помасажуйте лоб, тім'я, віскі;
  • спиртова настоянка календули – приймати по 30 крапель тричі за день;
  • холодний компрес – тричі на день прикладайте до шиї компрес з льоду, тримайте до повного танення і змастіть маслом.

Відео: від чого підвищується верхнє тиск

ПІДВИЩЕННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!