Дієта при лямбліозі у дорослих

Якщо в людському тілі виявлені паразити, потрібно негайно застосувати всі методи лікування, щоб якнайшвидше від них позбутися, а не страждати від інтоксикації продуктами їх життєдіяльності. Дізнайтеся, як зміна раціону допоможе швидко звільнитися від лямблій – одного з виду гельмінтів, що вражають тонкий кишечник.

Що робити, якщо в організмі виявлені лямблії

Чим небезпечні ці паразити? Потрапивши в організм перорально, цисти лямблій рухаються по травному тракту, і в області дванадцятипалої кишки вони переходять в рухому фазу. На фото під мікроскопом можна побачити їх джгутики і присоску, якій ці найпростіші прикріплюються до ворсинкам тонкого кишечника. За лічені години після зараження паразити лямблії покривають стінку кишки, перешкоджаючи проникненню в кров поживних речовин, отриманих людиною разом з їжею, а ще – порушуючи перистальтику. У хворого при цьому погіршується травлення, проявляється метеоризм, пронос.

При розвитку лямбліозу у дорослої буде відбуватися негативний вплив на серцеву та нервову системи, можуть проявлятися алергічні реакції, тому так важливо швидко вигнати лямблії з організму. Які ж кошти дадуть потрібний результат? Якщо своєчасно виявити цю хворобу і відразу ж почати лікування, вигнати паразитів можна навіть без прийому медикаментів, застосовуючи спеціальну дієту при лямбліозі у дорослих. Важливо знати, що без зміни раціону навіть лікування найефективнішими противогельминтными препаратами не дасть потрібного результату.

Безлактозная дієта при лямблії у дорослих

Що слід прибрати з харчування, щоб очистити кишечник від паразитів при лямбліозі у дорослих? Згідно медичним дослідженням, лямблій «подобаються» продукти, що містять быстроусвояемые вуглеводи: різноманітні солодощі, випічка, кондитерські вироби. Щоб не створювати сприятливе середовище для існування паразитів, з раціону хворого треба виключати цукор і продукти, в якому він міститься: здобу, шоколад, мед, солодкі фрукти, ягоди. Дорослому з діагнозом «лямбліоз» також не можна пити незбиране молоко, адже лактоза, яка в нього є, є молочним цукром.

Слід врахувати, що при зараженні лямбліями не потрібно відмовлятися від усіх молочних продуктів. Вживання кефіру, сиру, сметани невисокої жирності при лямбліозі у дорослих буде тільки на користь. Кисломолочна їжа буде закислять середовище в кишечнику, що для паразитів є дуже несприятливим фактором. Безлактозная дієта при лікуванні лямбліозу, яка фактично позбавить гельмінтів необхідних їм поживних речовин, у поєднанні з вживанням їжі з переважно кислим смаком – ось надійний і ефективний метод лікування цього захворювання.

Що не можна їсти при лямбліозі

Знаючи, яких продуктів у своєму раціоні треба уникати, і дотримуючись необхідних заборони в їжі протягом 3-4 місяців, кожен дорослий пацієнт може розраховувати на повне позбавлення від цих паразитів. Якою ж має бути дієта при лямбліозі у дорослих? З меню потрібно виключити:

  • алкоголь;
  • цукор і утримуючі його продукти;
  • цільне молоко;
  • білий і свіжоспечений житній хліб;
  • макарони;
  • крупи, що містять глютен: манну, пшеничну, ін.;
  • бобові;
  • ковбаси, паштети;
  • солодкі фрукти, ягоди;
  • соки – за винятком томатного.

Потрібно звернути увагу і на спосіб приготування або обробки їжі. Дотримуючи дієту при лямбліозі, не слід вживати жирну, смажену, копчену, гостро приправлену їжу. Потрібно відмовитися від продуктів, що містять консерванти. Важлива умова при лямбліозі у дорослих – пити можна тільки якісно очищену воду, адже вживання цієї необхідної для організму рідини відразу з водопроводу може бути одним із шляхів зараження лямбліями.

Що можна їсти при діагнозі лямбліоз

Хоча список заборон і великий, в меню дієти можна ввести багато інших смачних, корисних продуктів, регулярне вживання яких здатне позбавити людину від цих паразитів. Дієта при лямбліозі у дорослих повинна включати:

  • нежирні кисломолочні продукти: кефір, сир, ряжанку, несолодкий йогурт;
  • приготовані на воді каші: вівсяну, гречану, рисову;
  • нежирне м'ясо;
  • рибу, морепродукти: кальмари, мідії;
  • нерафінована олія;
  • овочі з низьким вмістом крохмалю, але багаті клітковиною – морква, кабачки, капусту та ін;
  • несолодкі фрукти і ягоди.

Дорослому, який хоче швидше позбутися лямблій при лямбліозі у дорослих, слід часто пити кислі напої: ягідні морси, компоти. Рекомендується їсти більше страв, приготовлених без теплової обробки – наприклад, салати зі свіжих овочів, зелені. Супи при лямбліозі у дорослих слід готувати тільки на овочевих відварах. М'ясні бульйони можна варити з м'яса птиці, попередньо видаливши з нього шкіру і жир. Щоб не так гостро відчувалася нестача звичного солодкої їжі, в дієті допускається використовувати як підсолоджувач траву стевію.

Як організувати правильне харчування при лямбліозі у дорослих

Крім вживання корисних продуктів, хворому важливо дотримуватися певного розпорядку в дієті при прийомі їжі. При лямбліозі у дорослих рекомендується їсти 4-5 разів на день, а кожен раз перед їжею випивати або з'їдати що-небудь кисле. Наприклад, добре буде хоч і кожен день є за 20-25 хвилин до основного прийому їжі цитрусові: апельсини, мандарини, лимони. Дуже корисними в боротьбі з лямбліями при лямбліозі у дорослих будуть кислі яблука, ківі, різноманітні ягоди: полуниця, смородина, журавлина та ін.

Дієта при паразитів розрахована не тільки на позбавлення від цих шкідливих «сусідів» в організмі, але і на відновлення ураженої кишечника. Лікування подразненої слизової оболонки при лямбліозі у дорослих сприяють правильні способи теплової обробки їжі. Допускається готувати їжу способом варіння, а ще краще робити це на пару, або тушкувати і запікати продукти в духовці. Кращим перекусу протягом дня при лямбліозі у дорослих будуть кислі овочі та фрукти – їх споживання повинно помітно зрости в порівнянні із звичним раціоном. Корисний перекус кисломолочними продуктами.

Приблизне меню при дієті

Вище було розглянуто, які інгредієнти повинен включати в раціон, якщо людині потрібно позбутися від паразитів. Не менш важливо знати деякі правила прийому їжі, якщо хворому треба дотримуватися дієти при лямбліозі у дорослих. Так, в перші 2-3 тижні лікувальне харчування спрямоване на те, щоб зупинити розмноження лямблій, допомогти організму позбавитися від інтоксикації. У цей період потрібно включити в меню каші, багато овочів, сухофрукти, печені яблука. Не треба забувати про споживання достатньої кількості рідини, особливо чистої води, яка буде вимивати токсини з тіла.

Наступні місяць-півтора харчування спрямовано на те, щоб максимально вивести лямблії з організму, не даючи доступу до них потрібних поживних речовин. У меню повинна переважати кисла їжа, багата клітковиною: каші, приготовані на воді, овочеві салати, заправлені рослинною олією, цитрусові. У укладають тижні дієти раціон спрямований на зміцнення захисних сил організму, а ще – на попередження розмноження лямблій. З цією метою треба вживати нежирну білкову їжу (м'ясо, рибу, морепродукти, сир), багаті вітамінами овочі і фрукти.

Рецепти приготування дієтичних страв

Якщо проявити фантазію і налаштуватися на позитивний результат лікування, дієта при лямблії може виявитися зовсім ненудним і збалансованим раціоном. Спробуйте приготувати страви з наступним простим рецептами:

  1. Рагу з овочів. В казанку або сотейнику злегка обсмажити на рослинному маслі крупно нарізані цибулю і моркву. Додати нарізані великими кубиками 2-3 картоплини, влити трохи води і тушкувати 10-15 хвилин. Потім покласти в рагу баклажан, кабачок, солодкий перець, пару помідорів без шкірки і тушкувати до готовності.
  2. Вівсянка з грушами. Пластівці залити водою 1 до 2 і поставити на вогонь. Коли каша закипить, додати в неї очищену від шкірки грушу, нарізану великими скибочками.
  3. Морс. Ягоди перемять, кинути в киплячу воду і зняти напій з вогню, як тільки він закипить. Перед вживанням дати морсу настоятися, при бажанні можна трохи підсолодити його стевією.

Відео: лямблії у дорослих

Паразити всередині людини. Лямблії у дітей і дорослих

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!