Ефективні засоби від безсоння

У сучасному світі близько 40% людей час від часу страждають від безсоння, у 10% пацієнтів ці порушення носять хронічний характер. Лікарі вважають, що проблеми зі сном це один із проявів неврозу. У спробі налагодити нічний відпочинок більшість людей вдаються до допомоги засобів від безсоння, адже інтернет рясніє безліччю відгуків про ефективність народних засобів, таблеток або крапель. При лікуванні неврозів потрібно застосовувати комплексний підхід.

Що таке безсоння

Якщо пацієнт скаржиться на поганий, переривчастий сон або ранні пробудження – це безсоння. Такі порушення негативно позначаються на самопочутті людини, його активності і працездатності. Крім того, відсутність нормального відпочинку погано впливає на здоров'я людини, адже за нічний період в організмі сплячого виробляється велика частина необхідного організму гормону мелатоніну, який регулює біоритми, захищає від передчасного старіння і стресів. У більшості випадків страждають неврозами дорослі люди, у дітей ці проблеми зустрічаються рідко.

Причини

Стресові ситуації, недолік фізичного навантаження (сидяча робота, відсутність спорту) або особистісні проблеми часто стають причинами безсоння. Якщо такі порушення з'являються не часто (через короткочасних проблем), необхідно з'ясувати і усунути причину такого стану. При необхідності (за порадою лікаря) можна почати приймати нешкідливі натуральні засоби від безсоння. Хронічна перевтома, депресивний стан, шкідливі звички (алкоголь, куріння) і прийом протизаплідних таблеток можуть викликати неврози.

Що пити від безсоння

В аптеках представлена величезна кількість препаратів, що володіють седативним ефектом, які можна придбати без рецепта. Однак лікарі не рекомендують займатися самолікуванням, оскільки більшість таких ліків діють лише під час їх прийому. З часом вони викликають звикання, що змушує пацієнта збільшувати дозу. Варто починати боротьбу з передчасними нічними пробудженнями та іншими проявами неврозу рослинними препаратами (із заспокійливим ефектом) в комплексі з терапевтичними процедурами.

Збільшити тривалість і глибину сну, поліпшити засинання, зняти нервову напругу і навчитися знімати стрес допоможуть такі способи:

  • контроль за циклом сну (для максимального відновлення сил потрібно, щоб за період сну пройшло хоча б 5 циклів за 1-1,5 години;
  • встановити чіткий режим харчування, не допускати переїдання на ніч (не вживати перед сном жирні, гострі продукти);
  • увечері необхідно розслабитися, не допускати надмірної фізичної або розумової активності;
  • заборонено вживати на ніч енергетичні напої;
  • достатня фізична навантаження протягом дня;
  • ароматерапія, молоко з медом, вода з лимоном перед засипанням здатні якісно поліпшити нічний відпочинок;
  • телевізор та інтернет – ворог міцного сну.

Таблетки

Кошти від неврозів у формі таблеток бувають рослинного і синтетичного походження. Багато людей припускають, що кращий засіб від безсоння – прийом снодійного. Однак такі препарати зовсім не нешкідливі, тому краще вибирати таблетки, створені на основі рослинних екстрактів. Варто остерігатися прийому адаптогенів, вони негативно впливають на стан нервової системи, викликаючи перезбудження. Потрібно з обережністю вибирати препарат, якщо вранці необхідно сідати за кермо або виконувати роботу, що вимагає підвищеної концентрації.

Препарати на рослинній основі

Синтетичні ліки

Опис

Ціна в рублях

Опис

Ціна в рублях

Ново-пасит (седативний засіб на основі глоду, звіробою, меліси, хмелю)

від 219 (10 штук)

Мелатонін (Мелаксен) (в основі ліки синтезований аналог гормону сну Мелатоніну, забезпечує хороше самопочуття під час неспання і міцний сон)

Від 594 (за 12 таблеток)

Персен (заспокійливе, антистресовий засіб, препарат тривалої дії)

Від 234 (10 штук)

Донормил (снодійний препарат, скорочує тривалість часу засинання, забезпечує якісний нічний сон без зміни фаз)

Від 340 (30 штук)

Нейростабіл (седативний препарат на основі хмелю, зніту, собачої кропиви, материнки, півонії)

Від 662 (90 штук)

Імован (засіб для лікування усіх форм безсоння, рекомендований дорослим)

Від 260 (20 таблеток)

Орто-Таурин (лікарський засіб, що застосовується при безсонні, швидко відновлює сон і працездатність)

Від 450 (100 штук)

Дормиплант (заспокійливий засіб на основі валеріани, нормалізує сон)

Від 405 (50 таблеток)

Балансин (комбінований рослинний полівітамінний препарат, має накопичувальний ефект)

Від 1000 (60 таблеток)

Біолан (препарат для нормалізації роботи нервової системи, комплекс амінокислот з пептидами)

Від 297 (10 штук)

Народні засоби

Як показує практика, народні засоби при лікуванні неврозів не менш ефективні, ніж радикальні методи. Багато рослин мають снодійними властивостями і можуть нормалізувати роботу нервової системи. Фітопрепарати можна придбати в аптеці або приготувати в домашніх умовах. Крім того, можна використовувати не одну рослину, а зробити збір відразу з декількох трав. Якщо правильно підібрати народний засіб, можна збільшити глибину і тривалість сну.

Лікування травами, як правило, нешкідливе, головне стежити за індивідуальними реакціями організму. Щоб якісно вирішити проблеми з порушеннями сну, можна використовувати кореневища і листя лікарських рослин або створити заспокійливу суміш:

  • Барбарис (володіє лікувальними властивостями проти безсоння, використовують у вигляді відвару, настою або чаю);
  • Пустирник (якщо брати пустирник перед сном, проблем з безсонням не буде);
  • Бузина (використовують для лікування головних болів, проблем зі сном, але є певні протипоказання);
  • Вероніка (володіє заспокійливими властивостями, позитивно впливає на нервову систему);
  • Іван-чай (володіє хорошими снодійними властивостями);
  • Календула (не варто застосовувати при низькому артеріальному тиску, седативні властивості);
  • Меліса (допомагає нормалізувати сон, заспокоїти розбурхану нервову систему);
  • Лаванда (масло лаванди використовують як заспокійливий засіб, втирають у віскі або додають у ванну);
  • М'ята (пахуча трава, допомагає знизити дратівливість і нервозність, позбавляє від безсоння);
  • Ромашка (крім протизапальних властивостей, прекрасно справляється з проблемами неврозів);
  • Кмин (масло чорного кмину допомагає при безсонні, насіння можна додавати до молока з медом перед сном);
  • Фенхель (різновид кропу, показаний для підтримки нервової системи під час вагітності і лактації, позбавляє від проблем зі сном);
  • Фіалка (використовують при ароматерапії, квітки надають на організм заспокійливу дію при істерії, нервових розладах);
  • Хміль (можна придбати спиртову настоянку хмелю або приготувати самому, снодійними властивостями володіє чай і відвар);
  • Глід (універсальне засіб для лікування безсоння, продається у вигляді спиртової настоянки і сушених листя);
  • Валеріана (дуже відоме заспокійливий засіб, випускається у вигляді таблеток, настоянок);
  • Звіробій (добре допомагає при хронічних розладах сну, підвищеної тривожності і депресії);
  • Чебрець (снодійний ефект не дуже виражений, основний вплив рослини поширюється на нервову систему);
  • Шавлія (справляється зі стресами, тривогою, безсонням).

Найкращі засоби від безсоння

Більшості людей при безсонні простіше придбати в аптеці купу таблеток, ніж вивчити причини такого стану і усунути їх. Коли середньостатистичній людині сниться виснажливий, він часто спочатку звертається до сонником, а не до лікаря. Не випробовуйте своє здоров'я – проконсультуйтеся з лікарем з приводу кращого засобу рослинного походження. Деякі рослини здавна використовуються в якості ліків від безсоння в народній медицині. В аптеці можна придбати готову настоянку, або спробувати приготувати препарат самостійно.

Пустирник

Важливо знати, що ця рослина не тільки володіє заспокійливим ефектом, але і підвищує артеріальний тиск. Пустирник від безсоння можна придбати у вигляді таблеток або спиртової настоянки, дозволено приймати від 30 до 50 крапель настойки 3 рази на добу. При самостійному зборі потрібно врахувати, що можна використовувати тільки верхню частину трави в період початку цвітіння. Готувати настій потрібно гарячої кип'яченої води, настоянку – на чистому спирті (70%). У цієї рослини відсутні протипоказання, настій дозволений навіть вагітним або годуючим жінкам, дітям.

Мелісса

Чай з мелісою – це один з найпопулярніших седативних напоїв. Меліса має дуже приємний аромат і незвичайний лимонний присмак. Рослина широко використовується при лікуванні неврозів, депресій. Ця трава здатна знижувати артеріальний тиск, тому її не рекомендують людям з гіпотонією. Однак на нервову систему такий напій діє чудово. Щоб правильно заварити чай з мелісою, необхідно взяти 1 чайну ложку трави (сушеної або промитої свіжої), залити склянкою окропу і настояти близько 15 хвилин.

Валеріана

Як засіб від безсоння лікарі часто рекомендують валеріану. Єдине, що потрібно пам'ятати – для отримання максимального результату таке ліки треба пити протягом тривалого періоду. Рослина має накопичувальне дію, тому не підходить для разового застосування. В домашніх умовах можна приготувати спиртову настоянку (корінь рослини витримують в 70% спирті, 15-30 крапель можна розводити водою і пити 3-4 рази на день за 30 хвилин до прийому їжі). В аптеці можна придбати таблетки, спиртову настоянку або ефірна олія для зовнішнього застосування.

Ландышевые краплі

Найчастіше ландышевые краплі від безсоння використовують для ароматерапії. Їх додають в ароматичну лампу, у ванну або змащують віскі перед сном. За таким же принципом використовують лавандова олія. Екстракт конвалії абсолютно безпечний і дуже ефективний. Якщо придбати в аптеці готову настоянку, 30 крапель розчиняють у ½ склянки води і випивають перед сном (у теплому або холодному вигляді). Таке натуральне ліки не поступається іншим настоянкам в ефективності його часто рекомендують лікарі для підтримки нервової системи.

Відео

Як боротися з безсонням в літньому віці народними засобами

Відгуки

Тамара, 35 роківПроблеми зі сном почалися кілька років тому. Спочатку не надала особливого значення, але з кожним днем ставало все гірше. Почалася безсоння, сон переривався по п'ять разів за ніч. Не відпочинок, а мука. Стала пити Новопассит за порадою лікаря, стан покращився і настрій також. Вранці прокидаюся свіжа, відпочила.
Артем, 40 роківостаннім часом почав помічати, що періоди без нормального сну частішають. Прокидаєшся розбитим, наче й не спав зовсім. Зараз почав активніше займатися спортом, переглянув харчування і став приймати пустирник. Безсоння пішла, і я навіть знизив вагу, що теж було навантаженням на серце. Кращий засіб від хвороб – здоровий спосіб життя.
Наталя, 28 роківБезсоння у мене почалася після стресу на роботі. Спочатку не звертала уваги, але коли втома взяла своє, довелося швидко приймати рішення. Оскільки змінити роботу зараз не вийде, вирішила почати пити валеріану. Я не визнаю синтетичних таблеток і волію трави. Ефект настала не відразу, але через 2 тижні сон відновився.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!