Як відновити акумулятор на ноутбуці своїми руками

Ємність акумуляторної батареї і час роботи від однієї зарядки є одними з важливих параметрів ноутбука. Вони впливають на підсумкову ціну, вибір покупця. Якими б якісними не були ці характеристики, будь акумулятор розрахований на 300-400 циклів заряду-розряду. При цьому важливо намагатися розряджати акумулятор перед черговою підзарядкою. Скоротити період нормальної роботи акумуляторної батареї (АКБ) можуть перегрів, переохолодження, залишення включеного ноутбука до повного розрядження батареї. Після погіршення якості зарядки АКБ слід відновити.

Що таке акумулятор на ноутбуці

Акумуляторна батарея виконує функцію електропостачання всіх функціональних елементів ноутбука. Для збільшення тривалості роботи при відсутності електроенергії треба звести до мінімального кількість працюючих компонентів, відключити блютуз, Wi-Fi, закрити непотрібні додатки. АКБ може мати витягнуту прямокутну або квадратну форму. Розташований акумулятор на задній стороні ноутбука, має пружинну скобу для легкої установки і зняття. Цей елемент чутливий до перегріву, тому не варто зберігати ноутбук біля нагрівальних приладів.

Відновлення акумулятора ноутбука

Якщо час роботи комп'ютера після зарядки акумулятора стрімко зменшується або комп'ютер не включається, це говорить про те, що АКБ вийшла з ладу і потребує відновлення батареї ноутбука. Самостійне відновлення батареї – процес, який вимагає наявності інструментів, навичок такої роботи. При відсутності обох цих складових кращим вибором буде придбання нової батареї або звернення в сервісну компанію, яка виконує ремонт акумуляторів ноутбука. Відновлення можливе при повній розборці / заміні акумуляторних банок на нові.

Інструменти

Якщо ви вирішили самостійно відремонтувати АКБ, вам знадобляться наступні інструменти:

  • мультиметр – підійде стрілочний або електронний прилад для вимірювання напруги постійного струму;
  • ніж або тонка викрутка – для розбирання або розтину нерозбірних моделей АКБ;
  • паяльник, припій, флюс – для розбирання і з'єднання разом нових банок;
  • багатофункціональний зарядний пристрій типу iMAX B6, необхідну для перевірки рівня заряду, прошивання, балансування батарей;
  • клей, ізолента – знадобляться при складанні АКБ.

Програма для відновлення акумулятора ноутбука

Прийняти рішення про необхідність відновити акумулятор ноутбука допоможуть програмні продукти, які при установці на комп'ютері починають спостереження за циклами зарядки-розрядки, здатні визначити якість АКБ, ступінь їх зносу. Найпопулярнішими утилітами для цих цілей є:

  1. BatteryMon;
  2. BatteryCare.

BatteryMon – безкоштовна Windows програма для моніторингу акумуляторів ноутбука, визначає продуктивність батарей, схильність до поломки. Програма надасть користувачеві наступну інформацію:

  • графік зарядки АКБ в режимі реального часу;
  • файл журналу рівня заряду батареї для аналізу;
  • інформацію про стан кожної батареї;
  • результати виробленого цим ПО тесту BurnInTest – перевірки продуктивності батареї під навантаженням.

BatteryCare – утиліта, яка за результатами моніторингу надасть:

  • статистику циклів заряду-розряду;
  • розрахувати відсоток зносу;
  • ємність АКБ;
  • напруга і потужність заряду/розряду акумулятора;
  • поточну температуру процесора, жорсткого диска;
  • повідомлення про критичний рівень заряду;
  • відомості про необхідність калібрування батарей.

Ремонт батареї ноутбука своїми руками

Якщо ви вирішили самостійно провести балансування або відремонтувати АКБ свого ноутбука, необхідно буде виконати:

  • Розбирання акумулятора – деякі моделі передбачають викруткове розбирання, в більшості випадків АКБ мають клеєну конструкцію, для розбирання якої знадобиться ніж або гостра викрутка.
  • Балансування – проводиться при перекосах залишкового напруги або його величини при повній зарядці окремих банок.
  • Заміну елементів живлення може проводитися частково або всіх елементів живлення. При купівлі нових елементів звертайте увагу на вольтаж, ємність і дату їх випуску.
  • Збірку – вона буде простіше при наявності шурупів, в іншому випадку знадобиться моментальний клей для пластмаси.

Розбирання акумулятора ноутбука

Найпростішим способом буде розбирання свинченного акумулятора. Для цього знадобиться хрестоподібна викрутка маленького розміру. Клеєну конструкцію розібрати складніше – для цього знадобиться гострий ніж, яким під яскравим світлом треба знайти склеєне місце, прорізати щілину, зняти кришку АКБ. Це слід робити акуратно, щоб не пошкодити банки, термодатчик або плату контролера, на якій часто встановлюється роз'єм. Стандартний комплект АКБ ноутбука складається з 8 банок. Для балансування не варто поспішати і розбирати банки – їх підзарядку можна проводити роздільно.

Заміна елементів живлення

В АКБ ноутбуків популярних марок Samsung, Lenovo використовуються циліндричні літієві батареї 18650 з номінальною напругою 3,7 вольта, ємністю 2200 маг, що підключаються за послідовною схемою. Після 1-2 років експлуатації властивості акумуляторних банок починають відрізнятися від номінальних значень. Змінюється максимальний заряду батарей (СЗБ), ємність, з'являється саморозряд. Мультиметр зможе виявити потребують заміни банки – на них буде:

  • мінімальна залишкова напруга (менше 3,6 В) в розрядженому стані;
  • завищений вольтаж в зарядженому стані.

Якщо придбати потрібні батарейки, можлива заміна елементів живлення в акумуляторі ноутбука. Реанімувати АКБ з справними банками можна, якщо штовхнути кожну з них за допомогою зарядного пристрою або автомобільного акумулятора. При цьому є можливість полагодити АКБ без покупки нових банок. Приєднавши мінусову сторону банки до плюса акумулятора, необхідно на 1-3 секунди замикати його плюс на мінус автоаккумулятора, після чого вимірювати напругу на банку. Таким способом бажано перевірити всі банки і на кожній потенціал довести до номінального.

Збірка акумулятора

Заводське з'єднання банок АКБ робиться тонкими шинопроводами і контактної точкової зварюванням, замінити яку в домашніх умовах може пайка. Для розбирання розігріваєте паяльником місця зварювання і ножем від'єднуєте банки. При перепакуванню нагріте шинопровід обробляється флюсом для зняття оксидної плівки, потім наноситься припій або олово з каніфоллю на місце контакту банку і шинопроводі. Поєднуйте їх і прогрівайте паяльником місце стику. Після розплавлення припою на обох стикувальних елементів паяльник прибирайте, але стик тримайте під натиском до затвердіння припою.

Після з'єднання всіх банок необхідно перевірити зарядку АКБ, зробити перепрошивку, приєднавши дроти зарядного пристрою типу МФУ iMAX B6 до відповідних контактним майданчикам на платі контролера. Після зарядки варто з допомогою мультиметра перевірити зарядку всій АКБ і окремих банок. При нормальному рівні заряду можна збирати АКБ. Вставляєте банки в корпус, наносите моментальний клей, притискаєте кришку. Утримуєте склеювані деталі під пресом до повного висихання клею. Потім встановлюєте відремонтовану і відновлену батарею на її місце в ноутбуці.

Відео

Як відновити акумулятор ноутбука

Відновлення батареї ноутбука

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!