Як майнить криптовалюту на процесорі - вимоги, спеціальні програми і вигода

Стрімкий зліт вартості биткоина призвів до популярності способів заробітку на майнинге криптовалют. Відмінність використовуваного при цьому обладнання породило кілька видів майнінгу. Необхідність при видобутку криптовалют виробляти з допомогою комп'ютера велика кількість обчислювальних операцій змушує використовувати для цих цілей відеокарти або застосувати майнінг на процесор (cpu minergate). Відразу після появи биткоина для його видобутку вистачало потужності домашніх комп'ютерів. Зараз потрібно створення ферм з декількома відеокартами або процесорами.

Що таке майнінг на процесорі

Сучасні центральні процесори (ЦП), якими оснащуються високопродуктивні ПК, відрізняються високою частотою роботи і наявністю кількох ядер. Частота ЦП показує кількість вироблених кожним ядром процесора операцій в секунду. Основною характеристикою потужності і продуктивності майнингового обладнання є хеш в секунду – кількість операцій з 16-розрядними числами, які виробляються за 1 секунду. Чим вища ця величина, тим більше максимальна продуктивність ферм з видобутку биткоинов та інших криптовалют.

Відмінності в gpu і cpu mining

Найбільш відповідними елементами комп'ютера, здатними видавати велику потужність майнінгу є відеокарти і ЦП. Майнінг монет із застосуванням графічного процесора або відеокарти) отримав назву GPU видобутку, а при використанні процесорів – CPU майнінгу. Сучасні ЦП забезпечують максимальну потужність 1,4 Мегахэш/секунду. Використання gpu здатне забезпечити велику здобич, так як відеокарти мають обчислювальною потужністю в кілька разів вище процесорів, але вони все одно вимагають наявність материнської плати і ПРОЦЕСОРА, і споживають багато електроенергії.

Як працює майнінг кріптовалюти на процесорі

Для того щоб почати майнінг, крім придбання потужного ЦП, необхідно завантажити майнер – програму для його роботи. Популярні майнеры здатні при запуску майнінгу самі вибирати вигідні на даний момент кріптовалюти. Але їх вибір можливий за вашим бажанням. Налаштування майнера надають можливість вказати максимальне завантаження ЦП, кількість використовуваних ядер. Існує можливість додатково підключити до видобутку хорошу відеокарту.

Продуктивність процесорів для майнінг

Найефективнішими ЦП, що дозволяють майнить криптовалюту, є пристрої виробництва компаній Intel та AMD. Їх назви, частота роботи і майнинговая потужність представлені в таблиці:

Виробник Intel

Найменування

Частота, Ггц

Потужність Кхэш/сек.

Intel Core i5-2320

3

700

Intel 2600K

4.5

1422

Intel Core i5-3570K

3.4

1100

Intel Core i5-3570K

4.223

Одна тисяча триста

Intel Core i7-3770

3.4

1340

Виробник AMD

AMD Phenom II X6 1075 6 ядер

2

1100

AMD Ryzen 1700X 8 ядер

3,6

1250


Яку криптовалюту вигідно видобувати

Використання ЦП добре підходить для майнінг эфириума (ethereum), primecoin, zcash, і менш відомих і нових криптовалют:

  • HODL – для її видобутку використовується алгоритм майнінгу ProtoShares Momentum, потрібно не менше 1 Гб оперативної пам'яті;
  • NiceHash – творці кріптовалюти розробили і виклали в мережу програму її відтворення, яка має тестову версію;
  • MinerGate – для цього альткоина слід встановити спеціальну програму і запустити процес.

Як майнить на процесорі

Для вирішення задачі видобутку на ЦП необхідно зробити кілька основних кроків. Для початку варто вибрати потужний ЦП, підібрати оптимальним чином материнську плату, необхідну швидкодіючу оперативну пам'ять, підключити жорсткий диск, блок живлення, монітор. На наступному кроці слід завантажити гаманець для обраної кріптовалюти. Маючи адреса гаманця, вибираєте програму – майнер альткоина і створюєте запускає видобуток файл з зазначенням параметрів крипти, гаманця, складності, алгоритму і т. д.

Встановлення потужного процесора

Передові компанії з виробництва комп'ютерних ЦП змагаються, створюючи все більш досконалі пристрої. Лідерами цієї галузі є Intel і AMD. Популярними і поширеними серед людей, що займаються видобутком криптовалют, вважаються ЦП компанії Intel. Але останні розробки 8-ядерних процесорів, що працюють на високих показниках частоти, від компанії AMD змушують багатьох фахівців звернути на них увагу. Вони більш економічні в плані споживання електроенергії.

Електронний гаманець для кріптовалюти

Вибравши криптовалюту для майнінг, необхідно завантажити з сайту її творця спеціальну програму – гаманець для зберігання намайненной крипти, за типом биткоин гаманця. Гаманець завантажується і встановлюється на жорсткий диск майнинговой ферми. Після цього необхідно синхронізувати його з мережею. Завершальним етапом підготовки гаманця є отримання його праймкоин-адреси, який буде використаний у налаштуваннях запускає процес видобутку bat-файлу.

Скачати майнер для процесору

Основним інструментом, що організовують і виконують всю роботу по видобутку монет, є спеціалізована програма – майнер. В даний час існує понад 700 криптовалют. Кілька сотень з них володіють можливістю видобутку на аматорському рівні. Для процесорної видобутку підходять кілька десятків криптовалют, включаючи і биткоин. Але тільки кілька криптографічних валют раціонально добувати за допомогою процесора і для кожної з них підходить декілька алгоритмів і майнер.

Створення bat-файлу і запуск видобутку

Вибравши оптимальний алгоритм і майнер для вашої крипти і типу ЦП, переходимо до створення конфигурирующего весь процес і запускає bat-файлу. Це текстовий файл, який встановлює основні характеристики процесу видобутку і включає:

  • назва файлу майнера;
  • адреса, порт і ваш ідентифікатор пулі майнер;
  • параметри, що вказують завантаження ЦП і виділяється під видобуток кількість ядер;
  • виходячи з завантаження, вираховує і вказуєте максимально допустиму потужність;
  • добровільний внесок власнику пулу.

Програма для майнінг на процесорі

Основою роботи з видобутку криптомонет є майнеры. Підходять такі майнеры, як wolf's CPU miner, Ufasoft miner, Claymore CPU, Yam CPU, Ccminer, Ethminer, Nheqminer. Для видобутку більш відомих валют застосовуються варіанти майнер:

  • CPU miner (pooler) – використовується для виробництва Litecoin;
  • 50MINER – для Bitcoin, Litecoin;
  • Ufasoft Miner – кілька криптовалют Roll-Ntime, TeneBrix, SolidCoin, BitForce;
  • Jgarzik CPU miner – для видобутку тільки Bitcoin;
  • GUI miner (Phoenix+Poclbm) – для Bitcoin;
  • Eobot – для виробництва Bitcoin, Dogecoin.

Чи ефективний майнінг на cpu

Поняття ефективності видобутку криптовалют невіддільне від оцінки вартості і складності обладнання, витрат на конструкцію ферм, забезпечення безперебійним електропостачанням. При розгляді всього процесу в комплексі майнінг на процесорі виходить більш простим і менш залежить від енергоспоживання. А з урахуванням створення нових і порівняно недорогих ЦП, строки окупності процесорної ферми набагато коротше ферм на відеокартах або платах ASIC.

Майнінг биткоинов на процесорі не ефективний, зважаючи всезростаючої складності видобутку. Купівля потужного комп'ютера або створення великої ферми з потужними відеокартами не дасть можливість заробити bitcoin, оскільки вкладення на створення нових блоків і всі обчислення набагато перевищують прибуток. В алгоритмі створення биткоинов закладено зменшення в 2 рази винагороди за кожен блок після створення чергових 210 тис. штук. Зараз ця сума дорівнює 12,5 биткоинов, що покриває витрати тільки завдяки високому курсу битка на ринку криптовалют.

Недоліки видобутку кріптовалюти на процесорі

Майнінг з використанням ЦП може виявитися ефективніше в плані енергоспоживання і сумарної вартості обладнання, але менш доцільна по швидкості процесу. ЦП більш надійні і їх завжди можна використовувати в своїх комп'ютерах. CPU майнінг відрізняється здатністю виконувати різнопланові завдання одночасно, а GPU справляється з великими обсягами, але однотипної інформацією.

До мінусів видобутку на ЦП належить обмеження по потужності кожного процесора і складність побудови на їх основі ферм. Важливим є великі суми статей витрат при використанні найсучасніших ЦП на дорогі додаткові комплектуючі материнські плати останніх моделей, швидкодіючу оперативну пам'ять та інші.

Прибутковість майнінгу

Чому майнінг на процесорі менш ефективний інших способів видобутку покажемо на прикладі. ЦП компанії AMD Ryzen 1700X з 8 ядрами CPU розганяє процесор до максимальних 4 Ггц. При видобутку крипти Monero він приносить приблизно 1,5 $ в добу. Його енергоспоживання складає 95 Вт, а вартість – 371 $. Вартість додаткового обладнання складе близько 300 $. У підсумку, розрахункова окупність цього ЦП складе 247 днів, що є відмінним результатом для майнінг на процесорі. Але здійснювати майнінг навіть на відеокарті Nvidia набагато швидше і вигідніше.

Альтернативою апаратних способів добувати криптовалюту служить хмарний майнінг, який надає можливість кожному учаснику мережі на звичайному комп'ютері майнить криптовалюту. Хмарні сервіси орендують потужності мережі у великих майнинговых компаній і створюють пули. Учасником пулу може стати будь-який користувач мережі інтернет, який додасть до можливостей системи швидкість майнінгу свого комп'ютера. Вас не повинно бентежити складність мережі – для роботи в пулі необхідно слідувати інструкціям і навіть новачок зможе налаштувати програму.

Відео

Майнінг для початківців. Запуск на процесорі xeon - чи Варто?

Майнінг на процесорах? Порівняння прибутковостіокупності. І чи є місце CPU в майнинге?)

Відгуки

Максим, 28 роківДля видобутку я використовую всі доступні мені засоби. Останнім експериментом стала перевірка нового 8-ядерного ПРОЦЕСОРА AMD Ryzen 1800X. Ми використовували профітності алгоритм CryptoNight і отримали потужність понад 510 H/сек при видобутку Monero, а це майже в 2 рази більше, ніж видає популярний ЦП Intel Core i7 7700K.
Валерій, 32 рокиЯ вважаю перспективним майнінг на процесорі, але віддаю перевагу використання відеокарт. Цей спосіб видобутку цікавий, оскільки процесор створюється для виконання різноманітних математичних операцій, а відеокарта виробляє велику кількість одноманітних дій.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!