Поза Ромберга: що це означає

При проходженні огляду у лікаря-невролога пацієнтові пропонується поза Ромберга, яка виявляє стійкість тіла і допомагає визначити розлади організму. Її проводять особливим чином, тест простий, має кілька різновидів. За результатами проби лікар ставить діагноз, направляє пацієнта на додаткові дослідження і вирішує, як лікувати хворого.

Поза Ромберга – що це таке

Важливим об'єктивним дослідженням огляду неврології є спеціальний тест Ромберга. Він являє положення стоячи – лікар просить пацієнта щільно зрушити ноги стопа до стопи, закрити очі і витягнути вперед руки. Сам невролог встає поруч, щоб вчасно підтримати хворого. Виділяють варіанти пози:

  1. Простий тест – описаний вище, якщо людина не зберігає рівновагу при знаходженні в позі, говорять про позитивному симптомі. Хворий нестійкий, спостерігається похитування по сторонах.
  2. Ускладнений – при сумнівному результаті після простої пози хворого ставлять у аналогічне положення, але ступні знаходяться навпаки (пальці носка до п'яти).

Якщо обидві пози дали позитивні симптоми Ромберга, говорять про поразку вестибулярної системи мозку (мозочка). Проба показує порушення чутливості (якщо хворий не відчуває пів – глибокої), ураженні спинного мозку, розлади внутрішнього вуха, психіатричних порушень. Якщо людина страждає від неврозів або істерії, він сильно розгойдується, але не падає, або хворий відхиляється назад, відбувається падіння. Напрямок похитування свідчить про ураження однієї півкулі мозочка, так можна виявити атаксію.

Симптоми

Феномен або синдром Ромберга свідчить про порушення рівноваги тіла, чому сприяє ураження мозочка і порушення його зв'язків з іншими відділами центральної нервової системи. Він виникає при внутрішньочерепних пухлинах, порушеннях кровообігу в мозку, запаленнях (церебральний арахноїдит). Запущеними випадками вважаються причини, коли хворий похитується і падає навіть при відкритих очах.

Проба Ромберга

Нестійкість в позі Ромберга свідчить про статичних порушеннях координації людини. Вона допомагає виявити ступінь сп'яніння, впливу наркотичних речовин. Складається поза з трьох етапів: перевірки чутливості, діяльності вестибулярного апарату і адаптації зору. Додатковий тест виявляє порушення організму, опорно-рухового апарату, що визначає фізичну підготовку людини. Застосовується проба при показаннях:

  • статична атаксія або вестибулярна атаксія;
  • порушення роботи та захворювань мозочка, відділів нервової системи;
  • ураження півкуль мозку;
  • хворі неврозами;
  • збій координації і стійкості.

Як проводити тестування

Тест Ромберга є нескладною діагностикою, яка виявляє порушення органів, що беруть участь у підтриманні рівноваги – вестибулярного апарату (мозочок, внутрішнє вухо), проприорецепції (глибокої чутливості), вищих мозкових функцій кори мозку. При проведенні використовуються етапи:

  • пацієнт стоїть, щільно зрушує ноги;
  • закриває очі;
  • витягує руки вперед;
  • іноді це можуть бути опущені руки вздовж тулуба або розставлені в одну лінію ноги.

Щоб знизити ризик помилкової діагностики, коли людина падає або похитується, лікар звертає на надколенники пацієнта. Якщо він здоровий, вони не зміщуються. У хворого вони дивляться вгору, тому що страждає намагається встояти, напружуючи м'язи ніг. Даний показник Ромберга входить в обов'язковий огляд неврології, є мінімальним методом спостереження за хворим і скринінгом для виявлення вестибулярних порушень.

Оцінка результатів

Поза Ромберга в неврології, крім визначення порушення функції мозочка і мозкових півкуль, дає оцінку фізичної підготовки людини (існують таблиці і фото):

  • якщо поза зберігається більше 15 секунд без тремору – людина здорова, це норма стійкості;
  • спостерігається похитування тіла – показник задовільно;
  • утримання пози менше індексу 15 секунд – незадовільна стійкість;
  • наявність тремору в кінцівках пацієнта – показник порушень організму.

Відгуки

Анатолій, 45 роківПісля аварії і ураження вестибулярного апарату я постійно ходжу до невролога. Той перевіряє мене пробій Ромберга – змушує встати і закрити очі, а потім протягнути руки. Перші дні лікування я відразу ж падав, що говорило про порушення роботи мозочка. Через півроку я вже перестав падати, але поки ще заваливаюсь по сторонах. Чекаю покращення оцінки!
Марина, 26 роківПри відправці дитини в дитячий сад довелося обійти багато лікарів. Важливим став невролог. Він провів пробу Ромберга, яка виявила у малюка певну патологію спинного мозку. Завдяки цьому тесту ми вчасно вилікували хвороба, не давши їй серйозно розвинутися. Я вважаю цю позу дуже важливою, вона проста, але ефективна при виявленні відхилень.
Людмила, 60 роківЗ віком порушується координація, знижується чутливість, а організм функціонує вже не так, як молодий. Кожен рік я проходу регулярний медогляд, включаючи невролога. У нього я встаю в позу, яка допомагає виявити відхилення роботи мозку. Поки у мене їх немає, і я сподіваюся, що не виникнуть у майбутньому, не хочеться хворіти.
Костянтин, 21 рікЯ закінчую медичний інститут, хочу стати неврологом. Нас вчать, що важливим тестом на перевірку роботи мозку є проба Ромберга. Вона проста, але допомагає визначити хворобу на ранній стадії. Треба встати прямо, закрити очі і витягнути руки. Якщо людина не хитається, все відмінно. Я застосовую цей тест на друзів і близьких – всі здорові.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!