Астено-невротичний синдром у дітей та дорослих. Симптоми і лікування астено-невротичного синдрому

Виникати астено-депресивний синдром може у різних груп населення. Причини можуть бути різні, від наявності хронічних хвороб, до впливу навколишнього середовища на людину. Дізнайтеся, як вилікувати неврастенічний синдром, особливості та симптоми даного захворювання.

Астено-невротичний синдром - що це таке

Захворювання – невротичний синдром має ще одну назву – астеноневроз. Характеризується порушенням роботи вегетативної нервової системи. Психіка людини виснажена, нестійка і потребує підтримки. Пацієнт відчуває при астенії постійну стомлюваність і дратівливість. У міжнародному значенні захворювання називається неврастенія (neurasthenia). Хвороби присвоєно код мкб – 10, відповідає група F48.0 – інші невротичні розлади.

Астено-невротичний синдром у дітей

Діагноз астено-невротичний синдром у дітей є лідером із всіх психічних захворювань дітей. Астено-невротичний стан виникає 58% випадків у підлітків. Це пов'язано з незрілістю нервової системи. Дитина ставиться до себе дуже критично, висуває підвищені вимоги. Від цього виникає неврастенія. Лікувати це захворювання повинен досвідчений фахівець. Неврастенік веде себе розсіяно і невпевнено. Здатний швидко виходити з цього стану, стає дратівливим і буйною.

Астено-невротичний синдром у дорослих

Астено-невротичний синдром у дорослих може проявлятися усіма видами психоневротичних розладів. Хвороба виникає на ґрунті недотримання режиму праці і відпочинку, підвищених розумових і фізичних навантажень. Астено-невротичний розлад — це майже депресивний стан. Астенічний Невроз передбачає лікування не тільки медикаментозними, але і народними засобами. Розділяють три форми неврастенії:

  1. Гіперстенічна. Характеризується появою у людини зайвої емоційності, дратівливості, непереносимості життєвих ситуацій.
  2. Гіпостенічна. Неврастенік втрачає інтерес до навколишнього світу. З'являється зайва сонливість, апатія, нав'язлива втому.
  3. Форма дратівливості і слабкості. Людина відчуває різкі переходи між підвищеною збудливістю і повною апатією, виснаженістю. Вважається проміжною між гіпер - і гипостенической форми.

Астено-невротичний синдром – симптоми

Можна виділити основні ознаки неврастенії. Головний симптом — це часта зміна настрою, особливо в другій половині дня. Часто астенічний синдром проявляється на фоні ВСД, черепно-мозкових травм, хронічних захворювань (гіпертонія, цукровий діабет). Властива Невротикам іпохондрія та інші неврозоподібні стани. У хворих виділяють такі астеноневротические реакції:

  • підвищена сонливість, стомлюваність і неуважність;
  • постійна слабкість, яка збільшується у другій половині дня;
  • переривчастий тривожний сон;
  • панічні атаки, хворого може дратувати будь-яка ситуація;
  • уповільнена психічна реакція;
  • «грудку» в горлі (неможливість висловити свої думки);
  • неврастенік погано переносить гучні звуки, яскраве світло, стійкі запахи.

Симптоми неврастенії можуть відрізнятися в залежності від причини, типу хвороби. Якщо поштовхом до розвитку захворювання стала перенесена ЧС травма, хворий буде скаржитися на сильний головний біль. Вона охоплює всю голову у вигляді шапки або каски. Церебральна астенія — це важкий тип захворювання. Хворий відчуває зайву емоційність, слізливість. У нього розвивається специфічне мислення. Невротичный синдром виражається в уповільненні приймати рішення, робити висновки.

Астено-невротичний синдром – лікування

Діагностика та лікування астено-невротичного синдрому проводиться невропатологом. Після встановлення точного діагнозу неврозу слід спочатку прислухатися до порад лікаря. Зміна ритму життя, навколишнього середовища, зниження фізичної, розумової навантаження позитивно впливає на стан невротика. Цього допомагає зупинити захворювання, в більшості випадків прийом медикаментів не потрібно. Добре проявила себе терапія з психотерапевтом. Вона спрямована на усунення причин виниклого патологічного стану у дорослого і дитини.

Астено-невротичний синдром - лікування медикаментами

Правильне лікування астено-невротичного синдрому медикаментами включає в себе комплексний підхід. Препарат підбирає лікар, виходячи з виду неврологічного захворювання і симптомів. Вони відновлюють нормальну психічну реакцію,знімають нервове виснаження, заспокоюють, не пригнічуючи нормальні реакції людини. Більшість медикаментів є рецептурними, тому за призначенням необхідно звернутися до лікаря. Лікування включає в себе такі групи ліків:

  • ноотропні засоби (які містять гаммааминомасляную кислоту, комбінації пірацетаму з циннаризином);
  • заспокійливі препарати на рослинній або хімічній основі;
  • вітаміни групи B (для підтримки нервової системи);
  • денні транквілізатори;
  • снодійні;
  • антиоксиданти.

Астено-невротичний синдром - лікування народними засобами

Широко практикується сучасними неврологами лікування астено-невротичного синдрому народними засобами. Воно включає в себе фітотерапію, аромотерапію, гімнастику або плавання. Ефективна комбінація народних методів і медикаментів. Фітотерапія включає в себе вживання рослинної сировини всередину (у вигляді відварів), зовні (примочки, ванни). Заспокійливий ефект мають такі рослини:

  • коріння валеріани;
  • трава меліси;
  • листя м'яти;
  • трава пустирника;
  • шишки хмелю.

Ароматерапія з ефірними маслами здатна підвищувати настрій. Цей метод підійде дитині, і дорослій людині. Нормалізувати емоційний фон допоможуть такі ефірні масла: бергамоту, цитрусових (лимон, мандарин), розмарину, вербени, герані, сосни. Позитивно впливає на фізичний стан лікувальна фізкультура, ранкові пробіжки, відвідування басейну.

Відео: що таке астено-невротичний синдром

Неврастенія, астенічний невроз, психотерапія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!