Ішіас - симптоми і лікування препаратами і народними засобами

Говорячи медичною мовою, ішіас – це защемлення або запалення сідничного нерва (звідси пішла друга назва хвороби – невралгія сідничного нерва). Головною причиною є грижа міжхребцевого диска, але може бути утворення остеофітів хребців, пухлини хребта, спондилолістез, переохолодження, інфекційні захворювання, вчинення різких рухів, підняття тягарів.

Ішіас – симптоми

Всі ознаки ішіасу зводяться до тривалої болю. Вона може бути гострого характеру або ниючий на початковій стадії. Специфіка сідничного нерва така, що він тягнеться майже вздовж усього тіла, починаючи від хребта і по всій нозі. Болі можуть виникати в районі попереку, сідниць, задньої поверхні стегна, гомілки, при рухах або при сидінні. Біль може викликати м'яз, щільно зажимающая нерв. При відсутності лікування можливе порушення рефлексів, порушення чутливості, порушення рухів. У дітей симптоми слабо виражені і розвиваються поступово.

Лікування

При защемлення сідничного нерва необхідно виключити фізичні навантаження. Лікування при ішіасі запалення сідничного нерва передбачає постільний режим та медикаментозне лікування в сукупності з іншими видами, включаючи народні кошти. Можливе призначення санаторно-курортного лікування та лікування ішіасу в домашніх умовах. Саме лікування запалення сідничного нерва узгоджується з лікарем і, можливо, тільки за умови виконання всіх його вимог.

У список нетрадиційних засобів входять апітерапія, гірудотерапія (зі спеціальною постановкою медичних п'явок), грязелікування, методи остеопатії. Широко застосовується фізіотерапія, голкорефлексотерапія, голковколювання. Ішіас можна діагностувати за допомогою методів комп'ютерної томографії, електронейроміографії, магнітно-резонансної томографії, рентгенографії. У серйозних і запущених випадках потрібна операція.

Ішіас – медикаментозне лікування

Лікування ішіасу використовуються нестероїдні протизапальні засоби. Ці медикаменти дають стійкий лікувальний ефект:

  • усунення запалення;
  • зняття набряку;
  • короткочасне або тривале знеболення.

Медикаментозне лікування сідничного нерва включає застосування стероїдних протизапальних засобів. Їх вибирають вже тоді, коли нестероїдні препарати не дають потрібного ефекту. Лікарська форма препаратів може бути будь-яка: свічка, капсула, таблетка. В залежності від загальної переносимості пацієнтом того чи іншого лікарського речовини підбирається курс лікування, який забезпечить максимальний ефект.

Мазь

В основному її використовують в поперековій області. Мазь при ішіасі хороша для того, щоб знеболити, знімати запалення тому, що діє місцево і не чинить негативних впливів на інші органи тіла. Мазей, лікують і полегшують симптоми ішіасу, існує достатня кількість. Вони діляться за способом дії:

  • нестероїдні протизапальні препарати місцевої дії;
  • хондропротектори (застосовуються при остеохондрозі);
  • гомеопатичні мазі (закликають організм активно протидіяти захворювання);
  • відволікаючі і дратівливі препарати;
  • комбіновані препарати.

Уколи

Для цієї мети використовують стероїдні протизапальні медикаменти. Уколи при ішіасі призначають у разі, якщо захворювання прийняло гостру форму. Їх перевагою виступає те, що вони дієві, не завдають великої шкоди організму, мають трохи побічних ефектів. Лікування уколами зводить до мінімуму ризик інтоксикації отруєння організму. Таке ліки діє набагато швидше інших у місці локалізації запалення. Ішіас – симптоми і лікування цієї хвороби повинен визначати тільки лікар на основі всіх обстежень.

Знеболюючі

Больові напади при ішіасі можуть виявитися дуже сильними і постійно заважати (із-за болів неможливо спати). Всі таблетки повинен призначати лікар після проведення відповідних обстежень. Тільки він може призначити правильний медикамент, дозування, тривалість лікування. Знеболюючі при ішіасі при защемленні або ж запаленні сідничного нерва дуже важливі, їх завдання – блокувати простагландини (речовини, що відповідають за біль). Таких знеболюючих засобів багато і вони мають різні діючі речовини. Найвідоміші з них:

  • Ібупрофен;
  • Анальгін;
  • Кетопрофен;
  • Диклофенак;
  • Піроксикам та ін.

Вправи

Ефективними в лікуванні ішіасу є вправи, при цьому в рухах потрібно дотримувати абсолютну обережність. Лікувальна гімнастика при ішіасі корисною, дієвою і є профілактикою застою крові. Всього існує кілька видів лікувальної гімнастики, включаючи вправи стоячи і лежачи. Для їх виконання не потрібна спеціальна підготовка або готовність до сильним фізичним навантаженням:

  1. Вправи лежачи. Виконуються за допомогою згинання ніг в колінах. Необхідно лежати на спині, підтягуючи коліна наскільки можливо близько до грудей, при цьому потрібно обхопити руками сідниці і утримувати положення близько 30 сек.
  2. Вправи сидячи. У сидячому положенні на підлозі потрібно витягнути ноги вперед, при цьому плавно завести руки за спину, з'єднуючи лопатки. Повторити 5 разів.
  3. Вправу стоячи. Стоячи на підлозі необхідно ноги поставити на ширину плечей, а потім підняти вгору одну руку, а другу опустити вниз. Піднімаючи по черзі руки, потрібно робити нахили в різні сторони.

Масаж

При патології сідничного нерва масаж виконується обережно: всі рухи повинні здійснюватися рівномірно і плавно. Протипоказано сильне фізичне вплив. Масаж протипоказаний при гострому перебігу захворювання. При правильному виконанні масаж знеболює, робить тіло загалом більш розслабленим, знімає тонус м'язів.

Лікувальний масаж при ішіасі буває двох видів:

  • точковий (здійснюється за допомогою впливу на спеціальні точки тіла, що швидко знімає біль, покращує приплив крові і метаболізм);
  • вакуумний (запобігає застій лімфи, допомагає прибрати біль при защемленні сідничного нерва).

Лікування ішіасу за Бубновскому

Суть полягає в тому, що причиною ішіасу виступають супутні захворювання, які пов'язані із кістково-м'язової системи (наприклад, остеохондроз). Лікування ішіасу за Бубновскому вважається успішним тоді, коли всі ці хвороби будуть усунені. З допомогою великої діагностики виявляються патології, призначається кінезитерапія (терапія за допомогою рухів). Бубновський розробив цілу систему програм для відновлення нормальної роботи кістково-м'язової системи.

Ішіас – лікування народними засобами

Існує безліч способів для лікування ішіасу народними засобами в домашніх умовах:

  • трав'яні ванни;
  • трав'яні настої;
  • спиртові розчини для розтирання.

Наприклад, ванна з хвойним відваром, травою чебрецю і травою хвоща польового, місцевий компрес. Рекомендуються соляні ванни (при ішіасі і нервових захворюваннях корисна морська сіль). Щоб вилікувати запалення і вгамувати біль в домашніх умовах для настою використовують квітки календули, кінський каштан, коріння лопуха, оману, квітки калини, агаву – заливають гарячою водою, а потім наполягають. Соком агави змащують хворі місця. Для натирання – квітки білої акації, бузку, лавровий лист, мед, чорна редька змішуються з горілкою і настоюють кілька днів.

Ішіас при вагітності

У зв'язку із збільшенням матки у розмірі під час вагітності, жінка може почати страждати від ішіасу (матка тисне на сідничний нерв, тим самим защемляя його і викликаючи болісні відчуття). Так як при вагітності багато заборонені ліки, лікарі рекомендують займатися спеціальною лікувальною гімнастикою, застосовувати масаж, правильно харчуватися, стежити за поставою, спати на жорсткому ліжку. Все це можна виконувати в домашніх умовах: це допоможе тримати м'язи в тонусі і налагодити нормальний кровообіг, тим самим попередивши ішіас вагітних і вирівнявши його симптоми.

Відео

Розблокування сідничного нерва. Два ефективних вправи при защемленні. Ішіас. Сідничний нерв

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!