Остеохондроз грудного відділу хребта: симптоми і лікування

Оскільки людина перебуває в безперервному життєвому ритмі, відчуває фізичні навантаження і піддається впливу провокуючих факторів, насамперед страждає хребет. Спостерігається руйнування окремих його сегментів, виникають больові відчуття, прогресує остеохондроз. Діагноз не з приємних, часто призводить до інвалідності.

Що таке остеохондроз грудного відділу хребта

Будь-дегенеративно-дистрофічні зміни грудного відділу хребта – явище відносно рідкісне, частіше спостерігається стихійне ураження шийного, поперекового відділів. Грудний остеохондроз – це велика патологія, яка супроводжується дисфункцією одного або декількох хребців області грудини. Зазначені сегменти заховані в грудну клітку, при цьому за структурою набагато міцніші і товщі шийних хребців, тому проблема розвивається переважно у старшого покоління. Захворювання однозначно потребує своєчасному лікуванні.

Симптоми

Біль – основний ознака зазначеного захворювання, причому на різних стадіях вона має відмінності по специфіці, інтенсивності, тривалості. Симптоми остеохондрозу грудного відділу хребта доцільно правильно диференціювати, оскільки під таке визначення потрапляє відразу кілька хвороб хребетного стовпа. Це може бути схожість з пневмонією, ішемією серця, інфаркт міокарда, холециститом і навіть на виразкову хворобу. Тому зазначений діагноз часто називають «хамелеоном», особливу увагу лікарі приділяють діагностиці.

У жінок

Дегенеративні і дистрофічні зміни хребців спостерігаються у старшого покоління, причому переваги щодо статевої приналежності повністю відсутні. Симптоматика в жіночому організмі виражена інтенсивніше, оскільки органічний ресурс представниць слабкої статі відрізняється особливою чутливістю. Першорядні ознаки грудного остеохондрозу у жінок можна сплутати з симптоматикою патологій молочної залози. Звернути увагу рекомендується на такі зміни в загальному самопочутті:

  • хворобливі відчуття в області грудини;
  • відчуття «мурашок» на шкірі;
  • почастішали простріли між лопаток при незручному положенні корпуса;
  • запаморочення, біль міокарда;
  • відчуття здавлювання грудини;
  • оніміння верхній частині живота;
  • підвищена набряклість кінцівок;
  • хворобливість в області живота;
  • підвищена напруга м'язів зазначеної зони.

У чоловіків

Прояв патології в чоловічому організмі виражено слабше, що обумовлено підвищеною витривалістю, звичкою переносити надмірні фізичні навантаження. Коли у грудях починає хворіти, чоловік не звертає уваги на такі симптоми, а даремно. Це очевидні ознаки грудного остеохондрозу у чоловіків, які потрібно в терміновому порядку диференціювати. Інші симптоми захворювання детально викладено нижче:

  • гастрологіческій синдром;
  • видиме викривлення хребта;
  • короткочасне оніміння кінцівок;
  • озноб, рідше – ознаки лихоманки;
  • гострий напад болю під ребром;
  • порушення функціональності органів малого тазу;
  • схожість з серцевим нападом;
  • відчуття «гусячої шкіри»;
  • спад працездатності, неможливість підняття тягарів;
  • скутість рухів.

Болі

Характер больового синдрому має свою специфіку, яка обумовлена ступенем патологічного процесу. При 1 ступеня має місце протрузія хребетних дисків, але больові відчуття, як такі, відсутні. При 2 ступені відбувається тріщина фіброзного кільця, яка доставляє пацієнтові болючість, обмежує руху. При 3 і 4 ступеня лікар діагностує міжхребцеву грижу, коли міжхребцевий простір втрачає свої звичні параметри, окремі сегменти тиснуть один на одного. Болі при остеохондрозі грудного відділу хребта не зникають, а наростають.

Лікування остеохондрозу грудного відділу хребта

Перед тим, як лікувати остеохондроз грудного відділу, потрібно визначити причину ураження хрящової і сполучної тканин. В одних пацієнтів у всьому винен малорухливий спосіб життя, у інших етіологією патологічного процесу вважається порушення кровопостачання, наприклад, на тлі травми хребта. І таких патогенних факторів безліч.

У будь-якому випадку, успішне лікування остеохондрозу грудного відділу хребта полягає не тільки в прийомі знеболюючих препаратів для купірування стадії загострення. Також необхідний пошук першопричини, комплексний підхід до виниклої проблеми зі здоров'ям. Медикаментозну терапію потрібно успішно поєднувати з фізіотерапевтичним лікуванням, не забуваючи, що помірні навантаження корисні.

Медикаментозне

Щоб вилікувати гостру стадію патології, потрібен постільний режим, прийом знеболюючих таблеток та інших медикаментів в домашніх умовах. Ліки для відновлення кісткової тканини підбираються індивідуально, лікар враховує особливості конкретної клінічної картини. Отже, медикаментозне лікування остеохондрозу грудного відділу хребта передбачає наступні медичні напрямки:

  1. Міорелаксанти, спазмолітики для усунення спазму м'язів, що оточують можливий осередок патології. Це Дротаверин, Но-шпа, Спазмалгон.
  2. НПЗЗ, анальгетики для запобігання небезпечного нападу болю в хребті, який паралізує пацієнта, порушує дихання. Це Ибупром, Нурофен та інші таблетки.
  3. Хондропротектори для відновлення структур ураженого хребта, нормальної функціональності суглобів. Це Хондроксид, Глюкозамін.
  4. Вітамінні комплекси з особливим акцентом на присутності в натуральному складі вітамінів групи В. Відомі Благомакс, В-комплекс.
  5. Натуральні препарати для утримання рідини в порожнині уражених між хребцевих дисків. Це Папаїн.

Вправи

Пацієнтам належить робити зарядку, яка благотворно впливає на грудний відділ хребта. Правильно підібраний комплекс простих вправ усуне загострення, продовжить період ремісії. Дихальна гімнастика при остеохондрозі грудного відділу хребта теж не виявиться зайвою, мало того, скоротить число небезпечних нападів. В ідеалі, звернути увагу покладено на такі вправи:

  1. Планка є кращим вправою при зазначеному діагноз, а виконувати її рекомендується від 30 до 90 секунд, поступово підвищуючи навантаження на хребет (грудний відділ).
  2. Провисання на турніку необхідно робити регулярно, теж поступово збільшуючи тривалість одного вправи по часу.
  3. Можна зайняти позу планки і по черзі підгинати до живота ноги на час. Це профілактика для суглобів і спосіб полегшити напруженість грудного відділу хребетного стовпа.

Щоб усунути ДДЗП, рекомендується лікуватися за допомогою ЛФК та інших фізіотерапевтичних процедур в умовах стаціонару. Це лікування з комфортом, оскільки пацієнт займає зручні, але максимально продуктивні пози для якнайшвидшого одужання. Такі вправи стають не тільки елементом інтенсивної терапії, але й важливою складовою обов'язкових профілактичних заходів для пацієнтів з групи ризику.

Мануальна терапія

При черговому загостренні допомога такого лікування просто незамінна. Мануальна терапія грудного відділу хребта усуває гіпертонус м'язів спини, полегшує надмірну болючість при дорсаго (хворобливих прострілах) і дорсалгии (хворобливості з певної позиції корпусу). Крім того, це хороша можливість нормалізувати системний кровообіг у просторі ребер, поліпшити збагачення крові киснем і забезпечити інтенсивне живлення тканин. При пекталгии (теж вид болю) такі процедури теж доречні, але виключно за рекомендацією фахівця.

Масаж

Такі обов'язкові процедури в умовах стаціонару або домашніх умовах теж не протипоказані. Навпаки, масаж при остеохондрозі грудного відділу хребта прибирає гіпертонус, зміцнює структуру пошкоджених дисків, допомагає їм зайняти правильне положення в структурі хребта. Така важлива складова комплексного лікування прискорює процес одужання при діагностиці остеохондрозу гострій стадії. Як самостійне лікування, швидше, посередня, тому курс масажу призначають в комплексі з мануальної терапії та ЛФК.

Відео

►ГРУДНИЙ ОСТЕОХОНДРОЗ: 7 базових вправ для лікування грудного остеохондрозу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!