Дорсопатія - що це таке, діагноз хвороби. Лікування хребта дорсопатії

Цей термін включає в себе всі дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта або навколохребцеві тканин хребта. Патологія часто зустрічається у віці від 35 років, але може бути діагностована і у молодих людей. Головне завдання лікування при цій хворобі – зменшення болю. Після цього дії спрямовані на відновлення.

Що таке дорсопатія

Дорсопатія – це латинське слово, яке перекладається як «хвороба спини». Складна структура хребта повинна витримувати значні щоденні навантаження, які пов'язані в вертикальним положенням тіла. В організмі людини превалюють процеси відновлення, синтезу тканин (анаболізм) до 30 років, потім відбувається розвиток дегенеративних змін. Першими страждають, як правило, хрящі міжхребцевих дисків, що призводить до деформації хребців, защемлення корінців, запалення тканин, м'язів. Розвивається не у всіх, є ряд чинників, що провокують прояв.

Спондилопатія – що це таке

Спондилопатія – це узагальнений термін великої кількості захворювань хребта, які характеризуються дистрофічними змінами з больовим синдромом, обмеженням рухливості. При розвитку спондилопатії характерною ознакою стає наростання шипів-оссификаторов, які утворилися при розростанні сполучної тканини, з'являються на бічних поверхнях. Також відзначається зміщення сусідніх хребців, інші дегенеративні дистрофічні зміни.

Деформуюча дорсопатія

Один з видів захворювання, який теж відноситься до патології, що призводить до зміщень у хребті, деформації. Деформуюча дорсопатія не поширюється на кільце міжхребцевого диска, що не дає неврологічні симптоми. Характеризується періодичною або помірним болем у грудному відділі (торакалгий). У міжнародній класифікації до деформуючої дорсопатії відносять:

  • остеохондроз (без освіти протрузії, корінцевого синдрому);
  • кіфоз, сколіоз;
  • початкові стадії спондилоатроза;
  • остеопороз.

Дорсопатія шийного відділу хребта

Найчастіше ця хвороба виявляється вторинним міофасциальних синдромом. Дорсопатія шийного відділу супроводжується тонусом м'язів вище норми. Такий стан призводить до порушень кровообігу верхніх кінцівок, шийними, головним болем, розладів чутливості. Нестабільність шийного відділу – частий ознака цієї патології, можуть бути виявлені протрузії, грижі 5 і 7 хребців. Можливі порушення фізіологічних вигинів стовпа хребта у шийному відділі, які полягають у гіперлордоз, уплощении його дуги.

Дорсопатія грудного відділу хребта

Розглянута патологія, в цій частині більш різноманітна, ніж шийна. Дорсопатія грудного відділу призводить до деформації стовпа з-за того, що це найдовша його частина. На цьому тлі часто виникає сколіоз, кіфоз або сколіотична набута деформація. Грудні хребці вважаються найуразливішими до бруцельозного, туберкульозного спондилиту, в них можуть проникати метастази пухлини.

Патологія цього характеру часто створює виражений больовий синдром за рахунок м'язової тканини. Ознаки міжреберної невралгії можна помилково сплутати з нападом ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, тому слід відразу ж її диференціювати. Як правило, при випадковому падінні компресійні переломи з'являються на рівні грудних хребців, що призведе до ускладнення – травматичної спонділопатії.

Дорсопатія поперекового відділу хребта

Найпоширеніший вид остеохондрозу - дорсопатія попереково крижового відділу хребта, який діагностується у всіх дорослих людей. Навіть при відсутності явної симптоматики цього захворювання, міжхребетні диски в області попереку знаходяться в обезвоженном стані. При деформуючої дорсопатії поперекового відділу розвивається зміна лордозу, яке може бути у бік сплощення або збільшення.

Характерним проявом корінцевої симптоматики стає «люмбаго» - хворобливий простріл. Часто хвороба Бехтерева, псоріатичний поліартрит маніфестують з поразки цього відділу хребця. Головний показник системного процесу – запалення крижово-клубових зчленувань, ознаки зі сакроілеїтом. У деяких випадках дорсопатія стає причиною стріляючої болю, яка віддає в пряму кишку, сечовий міхур.

Дорсопатія – причини

Дорсопатія - що це таке докладно описано вище. Акцент був зроблений на те, що дане захворювання проявляється не у всіх і не відразу. Існує деякі фактори, які сприяють розвитку патології. Всі вони призводять до деформації міжхребцевих дисків, форми тіл хребців, запалення тканин, спазмів поперечнополосатой мускулатури, обмеження нервових закінчень. Процеси мають незворотний характер, що може призвести до інвалідності. Нижче описані деякі основні причини дорсопатії:

  1. Малорухливий спосіб життя.
  2. Спадковість. Ризик розвитку хвороби вище у дітей, батьки яких мали захворювання хребта.
  3. Одномоментна сверхнагрузка на хребет. Як правило, відбувається при піднятті важких предметів.
  4. Люди, професії яких пов'язані з тривалим стоянням на ногах (хірурги, перукарі, продавці-консультанти), отримують тривале статичне навантаження. Це призводить до розвитку патології в поперековому відділі.
  5. Вроджене викривлення хребта.
  6. Зловживання тютюном, алкоголем.
  7. Незбалансоване, недостатнє харчування.
  8. Порушення обміну речовин.
  9. Хронічні інфекції.

Дорсопатія – симптоми

Цей термін доводиться багато різних патологій, але всі вони володіють схожими проявами. Діагноз по симптоматиці поставити неможливо, для цього призначаються додаткові дослідження. Як правило, лікаря необхідний рентгенологічний знімок. Існують наступні симптоми дорсопатії:

  1. Характерні гострі, але періодичні болі, напади виникають більше 20 разів за рік.
  2. Проявлятися больові відчуття в ураженій ділянці можуть у будь-який час дня. Характер болю як правило, тягне, ниючий або стріляючий, іноді поширюється на кінцівки.
  3. Посилення нападу відбувається при навантаженні, вщухає в горизонтальному положенні тіла.
  4. На ураженій ділянці спини відчувається напруга м'язів, якщо натиснути на них, біль посилюється.
  5. При розвитку дорсопатії рухливість ураженого відділу знижується. З'являється в деяких випадках оніміння, поколювання в кінцівках, локалізація їх залежить від розташування вогнища патології.
  6. Захворюванню властива м'язова слабкість, сухість шкіри кінцівок.

Дорсопатія – лікування

Як правило, для терапії даного виду захворювання використовуються консервативні методи. Лікування дорсопатії хірургічним шляхом допускається тільки при руйнуванні дисків, посттравматичному спондильозі, дискогенних дорсопатії, яку вчасно не пролікували. Ґрунтується терапія захворювання на наступних принципах:

  1. Усунення хронічного спазму м'язів.
  2. Ліквідація запалення, болю, щоб не допустити хронізації патології.
  3. Поліпшення мікроциркуляції тканин.
  4. Усунення мінерального дефіциту.
  5. Боротьба з розладами чутливості, прийом полівітамінних препаратів, антиоксидантна терапія.
  6. Для покращення метаболізму хрящової тканини за допомогою хондропротекторів.

Важливим (першорядним) етапом на шляху покращення стану повинна стати нелекарственная терапія: лфк, фізіотерапевтичні методики, гімнастика, масаж, плавання, мануальна терапія. Будь-які способи розвантажити міжхребетні диски, нормалізація функції м'язового каркаса допоможуть впоратися з болем, не допустити посилення дегенеративних процесів. Слід придбати ортопедичну подушку, матрац, що допоможе нормалізувати сон. Для профілактики рекомендується виконувати зарядку, розминати суглоби, розтягувати і зміцнювати м'язи спини.

Відео: дорсопатія хребта

Дорсопатія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!