Міжреберна невралгія - симптоми ліворуч і праворуч

Болі в грудній клітці спостерігаються при різних хворобах, наприклад, при міжреберної невралгії. Остання патологія частіше спостерігається у людей старшого віку, виникає внаслідок подразнення нервів, через остеохондрозу, переохолодження, носіння тісної білизни. Щоб вчасно розпізнати хворобу, дізнайтеся, як проявляється невралгія.

Типові симптоми при міжреберної невралгії

Хвороба може проявлятися по-різному в залежності від того, де локалізується запалений нерв і наскільки сильно він пошкоджений. Провідною ознакою при даній патології є біль, яка в основному буває односторонньою. Якщо запалюються нерви з двох сторін тулуба, патологія набуває симетричний характер. Болі можуть бути різкими, постійними, ниючими, нападоподібним і так далі. Якщо вони іррадіюють в область ключиці, грудини, серця, можлива помилкова діагностика.

Міжреберна невралгія - симптоми:

  1. Температура при невралгії спостерігається в місці защемленого нерва.
  2. Шкіра над місцем запалення суха, пастозна, бліда або з почервоніннями.
  3. Загального підвищення температури тіла не відбувається.
  4. Ще один прояв захворювання – м'язове напруження, погіршується стан людей. З-за нього ще більше стискається нерв, людина не може повноцінно рухатися.

Праворуч

Правобічна патологія зустрічається рідше лівосторонньої, та її ознаки легше усуваються. Як проявляється невралгія? Основною ознакою є біль, в даному випадку вона локалізується праворуч. Синдром може з'явитися раптово, зберігатися тривалий час. При русі, вдиху повітря, пальпації правої сторони неприємні відчуття посилюються, але в інші області не іррадіюють. При спокої, як правило, стихають. Інші характерні симптоми міжреберної невралгії праворуч:

  • втрачається чутливість з боку запаленого нерва;
  • відсутня повна наповнюваність легенів;
  • область роздратування відрізняється за кольором від основної шкіри;
  • присутні вегетативні порушення, наприклад, надмірна пітливість;
  • спостерігається порушення сну, підвищена збудливість.

В області серця

Діагностика патології ускладнюється з причини того, що з-за деяких проявів її легко сплутати з серцевими захворюваннями. Один з таких ознак – біль, що локалізується біля серця. Напади виникають з певною періодичністю, без правильного лікування з'являються все частіше і частіше. Деколи борошна настільки сильні, що людина завмирає, боїться зробити вдих. Описаний симптом міжреберної невралгії в області серця – основний. Важливо навчитися відрізнити його від схожих.

Якщо прочитати статті на зразок «Міжреберна невралгія – больові симптоми», можна дізнатися, що біль, пов'язана з серцем, зникає після приймання нітрогліцерину, невралгічний – ні. При цій патології рятують тільки знеболюючі таблетки. Біль при патології іноді не вщухає ночами, крім неї у людини можуть спостерігатися підвищене потовиділення, спазм м'язів, зміна кольору шкіра над обмеженим нервом.

Грудного відділу

Ознаки невралгії складно назвати різноманітними, всі вони, так чи інакше, пов'язані з больовими відчуттями різного характеру. Якщо патологія виникає в області грудної клітини, людина обов'язково відчуває різь в районі міжреберних проміжків: або пекучий або ниючий. Синдром проявляється раптово, навіть якщо людина перебуває в стані повного спокою. Спровокувати її виникнення може різка зміна положення тіла, чхання, посилені фізичні навантаження.

Інші симптоми міжреберної невралгії грудного відділу: поколювання, відчуття оніміння. При пальпації грудної клітини пацієнт скаржиться на болючість. У ряді випадків порушується ритм серця, спостерігається підвищене виділення поту. Через здавлювання нерва відбувається спазм м'язів, шкіра над запаленим ділянкою червоніє або блідне. Поверхню грудної клітини стає липкою, холодною.

Біль при міжреберної невралгії

Порівняно з інфарктом міокарда, стенокардією, які мають подібну симптоматику, біль при міжреберної невралгії посилюється при зміні положення тіла, вдиху. Характерна ознака – болючість не виходить за межі міжреберного проміжку грудної клітини. Посилення синдрому можливо при тривалому знаходженні тіла в одній позиції, погрішності харчуванні, стресах. Оскільки страждання збільшуються під час дихання, людина може не робити глибоких видихів. У підсумку в легенях відбувається застій повітря, людина починає кашляти, посилюючи основна ознака.

Інші симптоми невралгії

Невроз у жінок частіше проявляється в області серця, молочних залоз, у чоловіків – з лівого боку на нижніх ребрах. Крім больових відчуттів, можуть спостерігатися інші симптоми невралгії. Напади нерідко супроводжуються посмикуванням м'язів, «мурашками» в області запалення. Крім цього, втрачається чутливість, шкіра змінює свої властивості. Міжреберна невралгія - додаткові симптоми:

  • неможливість вдихнути на повні груди;
  • порушення сну;
  • анталгична поза хворого, коли людина згинає спину в здорову сторону для зменшення тиску на нервові закінчення.

Відео

Коли не треба йти до лікаря. Міжреберна невралгія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!