Спондилоартроз попереково-крижового відділу хребта: лікування

Відомо, що спондилоартроз хребта – небезпечне хронічне захворювання дегенеративного характеру, що вражає диски і хрящі. Недуга часто зустрічається у чоловіків і жінок похилого віку. Людям, віком до 40 років, його діагностують вкрай рідко. Спондилоартроз попереково-крижового відділу хребта є окремим випадком цього захворювання. Як зрозуміло з назви, він локалізується в області талії і нижче. Люди, які досягли пенсійного віку, повинні мати уявлення про цю хворобу, щоб знати, як протистояти. Щоб дізнатися докладніше, читайте далі.

Що таке спондилоартроз

Терміном «спондилоартроз» називають сукупність фізіологічних процесів, що викликають дистрофічні зміни в хрящових тканинах суглобів, розташованих між хребцями. Як правило, вони пов'язані з порушеннями обмінних процесів. При відсутності лікування попереково-крижовий спондилоартроз руйнує структуру хрящової тканини, тим самим погіршуючи роботу опорно-рухового апарату. Навантаження на хребетний стовп помітно збільшується. У таких випадках на тлі описаних порушень розвивається остеохондроз, вражає міжхребцеві диски і інші тканини.

Чому виникає спондилоартроз попереково-крижового відділу хребта

Боротьба з цим хронічним захворюванням, що вимагає терпіння і наполегливості, проте насамперед медики звертають увагу на етіологію його походження. Причинами виникнення попереково-крижового спондилоартрозу можуть виступати такі фактори/хвороби:

  • порушення метаболізму;
  • остеохондроз;
  • спондильоз;
  • травми/мікротравми хребта;
  • перевантаження хребетного стовпа;
  • порушення постави.

Клінічні прояви захворювання

В ході свого розвитку захворювання руйнує хрящі і кістяні тканини. Цей процес супроводжується низкою неприємних відчуттів. У людей, які страждають спондилоартрозом попереково-крижової ділянки хребта, зазначається наступне:

  • скутість рухів хребта в області поразки вранці (основна ознака);
  • неприємні ниючі відчуття в області сідниць/стегон;
  • хронічні болі в попереково-крижовому відділі хребта;
  • підвивихи уражених суглобів;
  • гострі болі в попереково-крижовій області хребта при виконанні фізичної роботи.

Методи діагностики

При виникненні підозри на попереково-крижовий спондилоартроз хребта, лікарі насамперед визначають локалізацію і ступінь ураження опорно-рухової системи. Для цього виконуються нескладні фізичні маніпуляції – натискання, постукування, і т. д. По завершенні первинного обстеження медики переходять до основним діагностичним методам. Залежно від обставин, можуть призначити пацієнту КТ та/або МРТ. Ці дослідження дають можливість отримати чіткі знімки вакансій відділів хребта і на їх основі встановити точний діагноз.

Лікування спондилоартрозу

Боротьба з цим захворюванням являє собою комплекс лікувальних заходів, що включає в себе застосування медикаментозних засобів, проведення фізіотерапевтичних і мануальних процедур, виконання гімнастичних вправ. Крім того, високу ефективність у боротьбі зі спондилоартрозом попереково-крижовій області хребта демонструють народні засоби на основі рослинних компонентів. Кожен, кому довелося зіткнутися з цією недугою, повинен детально ознайомитися з усіма відомими методиками, щоб виробити ефективну тактику лікування.

Медикаментозне

Традиційним інструментом медицини в боротьбі зі спондилоартрозом попереково-крижового відділу хребта є медикаментозна терапія. Сучасна фармакологія пропонує безліч ефективних лікарських засобів, серед яких:

  1. «Ацетамінофен». Потужний анальгетик, що знижує відчуття болю у попереково-крижовому відділі хребта. Засіб не зупиняє запальні процеси, але при цьому помітно блокує сприйняття мозком сигналів про нестерпних відчуття в попереку, що дуже важливо в моменти загострення.
  2. «Аспірин», «Ібупрофен» та інші препарати групи НПЗП. Ці лікарські засоби зменшують набряклість, знімають біль, борються із запаленням. Механізм їх дії носить накопичувальний характер, тому для ефективної боротьби зі спондилоартрозом попереково-крижовій області хребта потрібно тривале застосування.
  3. Міорелаксанти (найпоширеніший приклад цієї фармацевтичної групи – «Валіум»). Кошти, що відносяться до даної фармацевтичної групі, запобігають виникненню спазмів. Це дуже важливо, оскільки анатомічні порушення, які розвиваються внаслідок ушкодження хрящових тканин, призводять до підвищення навантаження на м'язи. Міорелаксанти знімають напругу і, тим самим, знижують тонус скелетної мускулатури.
  4. Опіати (наркотичні речовини). Кошти цієї категорії призначаються в крайніх випадках, коли анальгетиків і міорелаксантів недостатньо для зняття болю і запалення.

Активна фізіотерапія

Активні фізіотерапевтичні методики можуть бути ефективними у боротьбі з попереково-крижовим спондилоартрозом хребта, якщо стан пацієнта дозволяє виконувати вправи лікувальної фізкультури (ЛФК) без збитку організму. За умови своєчасного початку тренувань і правильного виконання приписів лікаря розвиток патології зупиняється. Базова гімнастика при спондилоартрозі попереково-крижовій області спини включає в себе наступні вправи:

  1. Розслаблення. Лежачи на спині, покладіть руки вздовж тулуба. На раз-два повільно наберіть повітря в легені. На три-чотири-п'ять-шість плавно видихніть. Сконцентрувавшись на диханні, виконуйте цю вправу протягом 15-20 хв.
  2. Віс (витягування хребта). Візьміться руками за поперечину, відірвіть ноги від підлоги. Під вагою тіла хребет буде випрямлятися і витягуватися. Для підвищення ефективності можна підтягнути коліна до живота.
  3. Розтягнення хребта. Лежачи на спині, зігніть коліна, поступово підтягніть їх до підборіддя. Тривалість зусилля має бути не більше 10 секунд.
  4. Зміцнення м'язів. Ляжте на спину, складіть рук в «замок», підкладіть їх під голову. Підніміть одну ногу і утримуйте її в повітрі під кутом 45-50°. Повільно порахуйте до восьми, а потім поверніться у вихідне положення. Повторіть вправу для обох ніг по 5-6 разів.

Пасивна фізіотерапія

Застосування пасивних фізіотерапевтичних методик у боротьбі зі спондилоартрозом попереково-крижовій області хребта забезпечує приголомшливий ефект. Як правило, такі заходи призначаються при яскраво виражених болях. Через кілька днів після початку проведення процедур у пацієнтів відзначається:

  • зниження набряклості/запалення/хворобливості;
  • відновлення рухливості суглобів/м'язів;
  • зміцнення/розтягування м'язів спини;
  • загальне розслаблення організму.

Арсенал пасивних фізіотерапевтичних методик для боротьби зі спондилоартрозом попереково-крижовій області хребта налічує безліч процедур. До них відноситься:

  1. Лікувальний масаж. Шляхом механічного впливу на область попереку і крижів масажисти усувають спазми і хронічне напруження м'язів. Крім того, систематичне проведення таких процедур забезпечує відновлення рухливості зв'язок і сухожиль.
  2. Голковколювання. У деяких випадках при боротьбі зі спондиліт і спондилоартрозом потрібне проведення курсу рефлексотерапії. Ця методика, мигрировавшая з китайської медицини, демонструє високу ефективність. Правильне вплив на певні точки усуває біль і знімає м'язові спазми.
  3. Терапія теплом і холодом. Поперемінна подача тепла і холоду до попереково-крижовій області хребта сприяє нормалізації кровообігу. За рахунок цього до уражених тканин надходить більша кількість кисню і поживних компонентів. Крім того, прискорення циркуляції крові налагоджує процес видалення відходів і побічних продуктів, що накопичуються при виникненні тривалих спазмів.
  4. Мануальна терапія. В уявленні багатьох людей ця методика тотожна звичайному лікувального масажу, але ця думка помилкова. Мануальна терапія спрямована на відновлення правильного положення хребців. Фахівці в області цієї медичної дисципліни в буквальному сенсі вправляють сместившиеся кістки, усуваючи масу симптомів і нормалізуючи функції опорно-рухової системи. При лікуванні спондилоартрозу попереково-крижовій області хребта проведення таких процедур є необхідним.
  5. Електростимуляція. У випадках середньої тяжкості медицина рекомендує лікувати спондилоартроз попереково-крижовій області хребта електричним струмом. На ділянки, прилеглі до уражених хрящів, подаються слабкі розряди, що стимулюють м'язи. За рахунок цього знімаються спазми, збільшується вироблення природного знеболюючого – ендорфіну.

Народні засоби

Лікарі поставили діагноз «деформуючий спондилоартроз попереково-крижовій області хребта, але ви не хочете поспішати з медикаментозним лікуванням? Якщо стан здоров'я не вимагає термінової госпіталізації та медичної допомоги, можете вдатися до нешкідливим народних засобів. На цей випадок запишіть для себе кілька ефективних бабусиних рецептів:

  1. Медова суміш для розтирання. Неймовірно ефективний засіб проти попереково-крижового спондилоартрозу хребта. Щоб його приготувати, вам буде потрібно 300 грамів свіжого рідкого меду, 350 мл соку редьки і 120 мл червоного вина. Змішайте компоненти, додайте 15 г великої кам'яної шари. Щодня втирайте цей склад хребет і укутывайтесь теплою ковдрою, як мінімум, на півгодини. Через 3-4 тижні болі в поперековій області хребта повністю пройдуть.
  2. Компрес з хріном. Подрібніть хрін на тертці і распарьте в окропі. Отриману масу потрібно розкласти на шматок лляної тканини і прикласти до попереково-крижового відділу хребта. Виконуйте ці процедури кожен день. Через кілька тижнів спондилоартроз відступить.
  3. Гірчична мазь. Це засіб допоможе зупинити розвиток попереково-крижового спондилоартрозу і привести в порядок міжхребцевих суглобів. Щоб його приготувати, вам буде потрібно 100 грамів сухої гірчиці, 200 г солі і 60-80 мл гасу. З'єднайте компоненти і ретельно перемішайте. За своєю консистенції засіб повинен нагадувати сметану. Кожен вечір перед нічним сном втирайте невелику кількість мазі в хворе місце. Через 2-3 тижні відчуєте полегшення.
  4. Настоянка евкаліпта для розтирання. Ще один ефективний засіб для боротьби з попереково-крижовим спондилоартрозом. Схема приготування максимально проста: потрібно залити двома склянками горілки 80 грам евкаліпта і дати настоятися 8-9 днів в прохолодному затемненому місці. Щодня перед сном втирайте отриману засіб в область попереку, незабаром відчуєте, що хребет болить набагато менше.

Профілактичні заходи

Чим боротися із захворюванням, краще його попередити. Щоб уникнути дегенерації в попереково-крижовому відділі хребта, потрібно:

  • робити зарядки вранці;
  • підтримувати правильну поставу;
  • дотримуватися здорового раціону харчування;
  • уникати серйозних фізичних навантажень;
  • щорічно проходити обстеження в клініці.

Відео

Переглянувши наведені нижче ролики, ви більш детально дізнаєтеся про сучасних методах боротьби зі спондилоартрозом попереково-крижовій області хребта. Ці відеозаписи містять безліч цінних порад досвідчених фахівців з профілактики та лікування порушень роботи опорно-рухової системи. Візьміть на замітку, щоб знати, як діяти!

Остеоартроз і спондилоартроз

Остеоартроз і спондилоартроз

Мануальні вправи для поперекового відділу

Поперековий відділ хребта, 1 частина .

Гімнастика при попереково-крижовому остеохондрозі

Вправи при попереково-крижовому остеохондрозі і протрузії L5-S1

Лікування спондилоартрозу

Спондилоартроз: причини і лікування спондилоартрозу з НАНОПЛАСТ форте

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!