Трійчастий нерв

Хочете дізнатися, що таке трійчастий нерв? Це п'ята пара черепно-мозкових нервів, яка вважається змішаною, оскільки одночасно містить чутливі і рухові волокна. Моторна частина гілки відповідає за важливі функції ковтання, відкушування і жування. Крім того, тройничные нерви (нерви trigeminus) включають волокна, що відповідають за забезпечення тканин залоз особи нервовими клітинами.

Анатомія трійчастого нерва у людини

Нерв бере початок від стовбура передній частині варолиева мосту, що знаходиться поряд зі середніми ніжками мозочка. Він утворений із двох корінців – великого відчуває і маленького рухового. Обидва кореня від місця підстави спрямовані до верхівки скроневої кістки. Руховий корінець разом з третьої відчуває гілкою виходить крізь овальний отвір і далі з'єднується з нею. У западині на рівні верхньої частини пірамідної кістки знаходиться напівмісячний вузол. З нього виходять три основних відчувають гілки трійчастого нерва. Топографія нерви trigeminus виглядає так:

  1. нижньощелепних гілку;
  2. очноямкова гілку;
  3. вузол трійчастого нерва;
  4. верхньощелепна гілку.

З допомогою перелічених гілок від шкірного покриву обличчя, слизової оболонки рота, очей і носа передаються нервові імпульси. Будова людського полулунного вузла включає такі самі клітини, які містяться в спінальних вузлах. За рахунок розташування його внутрішня частина обумовлює зв'язок з сонною артерією. На виході з сайту кожна гілка (очноямкову, верхньо - і нижньощелепних) захищена твердою мозковою оболонкою.

Де знаходиться

Загальне число ядер трійчастого нерва дорівнює чотирьом (по 2 чутливих і рухових). Три з них розташовані в задній частині головного мозку, а одна знаходиться в середній. Дві рухові гілки утворюють корінець: поруч з ним чутливі волокна входять в мозкову речовину. Так утворюється чутлива частина нерви trigeminus. Де знаходиться трійчастий нерв у людини? Рухові і чутливі корінці створюють стовбур, який проникає під тверду тканину середньої черепної ямки. Він лягає у заглиблення, що знаходиться на рівні верхній частині пірамідальної скроневої кістки.

Симптоми ураження трійчастого нерва

Біль, пов'язана з пошкодженням трійчастого нерва – одна з найгостріших для людини. Як правило, болить нижня лицьова частина і щелепу, тому декому може здаватися, що біль локалізується в зубах. Іноді больовий синдром розвивається над очима або навколо носа. При невралгії людина відчуває біль, яку можна порівняти з ударом струму. Це пояснюється роздратуванням трійчастого нерва, гілки якого розходяться в області щік, лоба, щелепи. Діагностика хвороби може вказати на один з видів ураження нерви trigeminus: невралгію, герпес або защемлення.

Невралгії

Запалення виникає, як правило, через зіткнення вени або артерії з нерви trigeminus поруч з основою черепа. Невралгія трійчастого нерва також може стати наслідком здавлення нерва пухлиною, що гарантовано призводить до деформації та руйнування мієлінової нервової оболонки. Часто поява невралгії у молодих людей пов'язано з розвитком множинного склерозу. Симптомами патології є:

  • «стріляючі» болі у обличчі;
  • підвищена або знижена чутливість особи;
  • напади болю починаються після жування, дотики до обличчя або на слизовій рота, мімічних рухів;
  • у крайніх випадках виникає парез (неповний параліч м'язів обличчя);
  • як правило, болючість проявляється з одного боку особи (залежно від ураженої частини нерва).

Защемлення

Якщо невралгія розвивається на тлі защемлення нерва, напади болю виникають раптово і тривають від 2-3 секунд до декількох годин. Провокує захворювання скорочення м'язів особи або вплив холоду. Частою причиною розвитку невропатії є перенесена пластична операція або пошкодження, які були викликані зубними протезами. З цієї причини защемлення нерви trigeminus плутають з болем зубів, якщо її провокують поразку другої і третьої гілки нерва. Симптомами даної патології вважаються:

  • інтенсивний біль у нижній щелепі;
  • болючість над оком і в краю носа.

Герпесу

Нейропатія трійчастого нерва може виникати не тільки внаслідок механічних пошкоджень, але й внаслідок розвитку герпесу. Захворювання розвивається через ураження нерви trigeminus особливим вірусом – varicella-zoster (зостер, оперізувальний лишай). Він здатний вражати шкірні та слизові покриви людського організму, даючи ускладнення на ЦНС. Ознаками невралгії на тлі зостера вважаються:

  • герпетична висип на шкірі обличчя, шиї або вуха;
  • шкірний покрив має червонуватий колір, помітний характерний набряк;
  • на обличчі утворюються бульбашки з прозорим, а пізніше – каламутною рідиною;
  • для постгерпетического стану характерні підсихаючою ранки, які загоюються протягом 8-10 днів.

Як лікувати трійчастий нерв на обличчі

Лікування запалення трійчастого нерва спрямоване насамперед на зниження больового синдрому. Існує кілька методів терапії невралгії, головне місце серед яких відводиться прийому медикаментів. Крім того, полегшити стан хворого допомагають фізіотерапевтичні процедури (динамічні струми, ультрафорез, інші) і засоби народної медицини. Як лікувати запалення трійчастого нерва?

Медикаментозне

Таблетки спрямовані на припинення больових нападів. Коли очікуваний ефект буде досягнутий, дозування знижується до мінімальної і терапія триває ще тривалий час. Найбільш застосовувані препарати:

  • основу лікування невралгії становлять препарати групи ПЕП (протипоэпилептические);
  • застосовують протисудомні, спазмолітики;
  • призначають вітамін В, антидепресанти;
  • свою високу ефективність у лікуванні запалення трійчастого нерва довів «Фінлепсин»;
  • лікарі, що спеціалізуються на неврології, призначають «Баклофен», «Ламотриджин».

Народними засобами

Для хорошого результату будь-які рецепти поєднують з класичним лікуванням. Застосовують:

  1. Лікування трійчастого нерва смерековим маслом. Змочуйте ватяний диск в ефірі і втирайте в місце, де біль проявляється максимально сильно не менше 5 разів на добу. Шкіра злегка опухне і почервоніє – це нормально. Через 4 дні болі припиняться.
  2. Яйцем. Як лікувати трійчастий нерв в домашніх умовах? Зваріть круто 1 куряче яйце, розріжте його теплим на 2 половини і прикладіть внутрішньою частиною до хворого місця. Коли яйце охолоне, біль повинна притупиться.
  3. Допомога відварами трав. Подрібніть корінь алтея і ромашку, змішайте по 4 ч. л. трав і закип'ятіть в 400 мл води. Залиште відвар настоюватися на ніч. Вранці наберіть настій в рот і тримайте протягом 5 хвилин. Крім того, з використанням відвару двічі в день робіть компреси, прикладаючи їх до хворого місця.

Блокада

Це один з найбільш ефективних терапевтичних методів невралгії, що доведено численними дослідженнями. Суть блокади полягає в ін'єкційному введенні знеболюючого засобу (як правило, це Лідокаїн) в місце виходу запаленої гілки нерва. Лікарі нерідко використовують блокаду Дипросаном, однак переважно її застосовують у разі суглобових болів. Спочатку промацуються тригерні точки, визначаються пошкоджені гілки нерва. Після чого це місце вводять розчин, роблячи 2 уколу: внутрішньошкірної і до кістки.

Мікроваскулярна декомпресія

Якщо вилікувати неврит трійчастого нерва за допомогою ліків не вдається, хворому показане хірургічне втручання. При відсутності іншого варіанту лікар призначає операцію з видалення нерва за допомогою лазера. Її небезпека полягає в імовірності виникнення побічних ефектів, включаючи зміну лицьовій міміки. Головною причиною невралгії служить перетискання нервового кореня судинами. Мета операції – знайти вену або артерію і відокремити її від нерва за допомогою шматочка м'язи або тефлонової трубки. Процедура може проходити під місцевою або загальною анестезією.

Відео: симптоми і лікування запалення трійчастого нерва

Симптоми невралгічного захворювання (скорочення лицьових м'язів, напади болю) купіруються допомогою знеболюючих, протисудомних і заспокійливих засобів. Як правило, лікарі призначають блокаду – введення речовин безпосередньо в місце нервового запалення. Прийом ліків допускається виключно після їх призначення лікарем і під його наглядом, оскільки багато препаратів з часом втрачають ефективність і потрібно періодична корекція дозування. Подивившись відео, ви дізнаєтеся про лікування захворювання більш докладно.

Невралгія трійчастого нерва

Відгуки про лікування трійчастого нерва

Заріна, 33 рокиМоя мама мучилася з невралгією більше 4 років, терплячи сильні болі. В минулому році ми наважилися відмовитися від нескінченного курсу медикаментів на користь операції. Нам дуже пощастило з хірургом, видалення нерва пройшло успішно і зайняло близько 3,5 годин. У даний момент мама почуває себе чудово.
Михайло, 46 роківМій діагноз – невроз. На його тлі розвинулася невралгія, яка почалася з болю в оці, після поширилася на вагомий і щелепу. Лежав у клініці, постійно брав виписані антибіотики, кололи Мильгамму. На час стало краще і мене виписали. Зараз болю знову з'явилися, думаю робити операцію.
Олена, 27 роківМинулої зими я примудрилася застудити вухо, в результаті чого виникла невралгія трійчастого нерва. Якщо подивитися мої фото з того періоду, помітно, що щелепа була дуже пухла. Спочатку лікувалася таблетками, коли очікуваного результату не дочекалися, лікарі зробили блокаду. Відновлення пройшло швидко, і зараз я відмінно себе почуваю.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!