Що таке аніс і його корисні властивості

Бедринець анісовий або аніс – це однорічна рослина сімейства Зонтичні. Батьківщину прянощі назвати складно, швидше це Близький Схід або Середземномор'ї. В Єгипті, Малій Азії, Мексиці та Південній Європі anis вирощують для одержання насіння, у Воронезькій, Курській, Білгородській областях він росте, як культурна рослина. Бедринець має тонкий прямостоячий стебло близько 60 см, нижні листки цілісні, верхні цільні або трироздільні, рівномірно розташовані по всьому стеблу, квітки, зібрані в складні парасольки і двусемянный плід сіро-зеленого або коричневого відтінку.

Склад

Аніс звичайний (висушені плоди рослини містять органічні кислоти, цукри, жирне масло (16-28%), ефірні олії (1,2-3,5%, а іноді 6%) і білкові речовини (близько 19%). Ефірне масло видобувається шляхом перегонки пором, рідина багата атенолом, метилхалвиколом, анісовим альдегидом, спиртом, кетоном, кислотою, дипентеном та іншими речовинами.

Корисні властивості

Багатий хімічний склад рослини зумовлює масу корисних для людського здоров'я властивостей, які полягають у наступних функціях:

  • зняття запалень різної локалізації;
  • зняття спазму при бронхіальній астмі;
  • виведення мокротиння при бронхіті, трахеїті, кашлі, ларингіті, пневмонії, грип;
  • плоди анісу стимулюють секреторну, функції кишечника, що потрібно при захворюваннях ШКТ (шлунково-кишкового тракту);
  • стимуляція підшлункової залози;
  • зняття збудливості серцево-судинної системи;
  • покращує травлення, збуджує апетит;
  • зняття депресії, стресу, нормалізація сну;
  • позбавлення від головного болю, мігрені, безсоння;
  • насіння анісу позбавляють від метеоризму, здуття, запорів (проносний ефект), дитячих кольок;
  • лікування хвороб нирок, печінки, сечостатевих шляхів;
  • загоєння ран, опіків, розтягнень;
  • посилення потенції у чоловіків;
  • усунення ерозії, нормалізація менструального циклу у жінок;
  • сечогінну дію.

Аніс при вагітності

Під час вагітності насіння, відвари, настоянки і будь-які страви з анісу вживати не можна, оскільки здоров'я майбутньої мами і плоду опиниться в небезпеці. Раніше рослина було складовим компонентом абортативных коштів. Крім того, аніс може спровокувати алергію і маткова кровотеча. Під час лактації, вже після народження дитини, анісовий чай, настоянка, навпаки, сприяють виробленню грудного молока, що необхідно при лактаційних кризах.

Застосування

Відомо широке застосування анісу звичайного в кулінарії, він входить до складу багатьох страв, при виготовленні косметичних, лікарських засобів (мазі, настої, відвари). Галузі косметології використовують анісове масло, що володіє здатністю утримувати вологу усередині клітин шкіри для виготовлення кремів, масок проти зморшок, в'ялості, передчасного старіння. Кулінари застосовують аніс для приготування випічки (булочок, тортів, кексів), надаючи тим самим частування чудовий аромат. Аніс в стравах з овочів та фруктів, пудинги, запіканки посилює їх смак.

Крім того, свіжі плоди рослини додають ще в супи, підливи, до м'яса, рибі, фруктової та овочевої консервації. Варто сказати, що листя анісу звичайного теж корисні і активно використовуються в приготуванні салатів, супів, надаючи страв додаткові ароматно-смакові якості. З давніх часів з плодів, насіння анісу виготовляли алкогольні напої, особливою популярністю користувалася анісова горілка. Сьогодні частини рослини досі додають до вина, наливки.

Рецепти народної медицини

Насіння і плоди анісу звичайного активно використовуються при виготовленні лікарських засобів народної медицини, оскільки рослина володіє масою корисних властивостей. Відвари, чаї, настоянки, приготовані на його основі здатні вилікувати багато недуг, допомогти впоратися з низкою проблем зі здоров'ям. Регулярний прийом таких напоїв допоможе не тільки добре себе почувати, але ще і чудово виглядати.

Настоянка

Такий засіб готується дуже просто, потрібно з'єднати всі необхідні компоненти і залишити настоюватися близько 2 тижнів. Настоянка відмінно зміцнює імунітет, позитивно впливає на всі органи. Ароматно-смакові напою можна збагатити чебрецем або фенхелем, але і сам по собі він дуже смачний. Доза прийому настойки – 1 ч. л. за 0,5 години до їжі тричі на день. Якщо необхідно зняти зубний біль, 2 ст. л. засобу розчиняють у половині склянки води і цим розчином полощеться ротова порожнина. Отже, для приготування анісової настоянки вам знадобляться:

  • аніс, кмин, цукор – по 1 ч. л.;
  • бадьян – 2 зірочки;
  • горілка (самогон) – 500 мл.

Молоді молоді матусі, які бажають покращити лактацію грудного молока, але побоюються потрапляння алкоголю, можуть заливати 1 ч. л. сухої рослини склянкою окропу. Через 15 хвилин напій необхідно процідити і пити по невеликій чашці 4-5 разів протягом дня. Настоянка з 1 ст. л. анісу і 100 мл окропу при прийомі всередину допомагає запобігти появі катаракти, а як засіб для примочок – покращує зір.

Анісовий чай

Такий напій дуже корисний при різних захворюваннях шлунка, кишечника, дихальних шляхів, підшлункової залози, циститу, пієлонефриту і т. д. Чай не тільки корисний, але ще смачний, ароматний і освіжаючий. Щоб його заварити, візьміть 1 ч. л. товченого анісових насіння, покладіть в заварник, залийте 200 мл гарячої води і укутайте. Через 10 хвилин напій необхідно процідити, можна додати шкірку цитрусових, часточки лимона, мед.

Пити потрібно по 2-3 чашки за день, вагітним – за півгодини до годування, дітям – не більше 2 разів по 100 мл Якщо ж взяти ½ ч. л. насіння анісу, паличку кориці, цитрусові скоринки, 2 тонкі смужки імбиру і залити 500 мл гарячої кип'яченої води, то вийде вітамінізований чай, додає сили, додаткову енергію, що забезпечує бадьорістю на весь майбутній день.

Відвар

Найсильнішими лікарськими засобами є відвари з анісу, що допомагають при різних захворюваннях. Залийте 200 мл окропу 1 ст. л. плодів рослини і прокип'ятіть 15 хвилин на повільному вогні. Потім дайте заваритися близько 20-30 хвилин, процідіть, додайте 1 ст. л. натурального меду і пити по ¼ склянки 3-4 рази на день. Такий напій допоможе вам швидко позбутися від сильного кашлю. Якщо вас мучить задишка, набряки, болі при місячних або відсутній апетит, пийте по 1/4 склянки 4 рази на день таку настоянку: 1 ч. л. анісу залийте 500 мл кип'яченої гарячої води і дайте настоятися близько години.

Якщо настояти 1 ст. л. насіння анісу на 500 мл окропу протягом години, пити по ¼ склянки тричі перед прийомом їжі, то такий відвар позбавить від метеоризму. Засіб з 2 ч. л., заварених 200 мл гарячої води протягом години, допомагає позбутися від неприємного запаху з рота і інших захворювань ротової порожнини. Рідину потрібно використовувати для полоскання кілька разів в день.

Як застосовувати аніс від кашлю

Багато позитивних відгуків отримав аніс звичайний, як добрий відхаркувальний засіб при простудному кашлі та гострих респіраторних вірусних інфекціях (ГРВІ). Після прийому лікарських засобів необхідно сховатися і лягти в ліжко, оскільки рослина має потогінну властивістю. Для усунення такої проблеми готуються наступні засоби:

  1. 4 краплі олії анісу розвести в 1 ст. л. води випивати перед їжею 3-4 рази на день.
  2. Закип'ятити 1 ст. л. товчених насіння анісу зі склянкою води, випити 4-ма рівними частинами за 15 хвилин до їжі.
  3. 2 ч. л. анісу змішати з 1 ст. л. кореня солодки, такою ж кількістю бруньок сосни і листям шавлії. Заварювати 1 ст. л. суміші склянкою гарячої води в термосі близько 4-5 годин, пити по 1 ст. л. 4-5 разів на день.

Аніс при втраті голосу

Анісовий відвар при ларингіті (захворювання дихальних шляхів, що супроводжується втратою, захриплістю голосу) володіє міцним нудотним смаком. Щоб приготувати ліки, проробіть наступні дії:

  1. Подрібніть ½ склянки насіння анісу в ступці (перемеліть кавомолкою).
  2. Залийте склянкою тільки що скипіла води і проваріть ще 15 хвилин під кришкою.
  3. Дайте 15 хвилин настоятися, процідіть і долийте рідини до початкового об'єму відвару.
  4. Додайте ¼ склянки меду і 1 ч. л. коньяку.
  5. Приймайте по 1 ст. л. кожні півгодини до відновлення голосу.

Правила збору та зберігання

У аніс є корисними всі його частини-коріння, стебла, насіння, тому рослина збирається повністю. Під час цвітіння трава є максимально корисною, тому зривається одночасно з недозрілими плодами, а потім просушується, розташовуючись в горизонтальній площині. Доспілі насіння збирають в суху погоду, вранці або ввечері, коли на парасольках присутній краплі роси.

Їх зв'язують у пучки, підвішують, сушать, а потім обмолочують і просівають від сміття. Далі проводиться додаткова сушіння в сушарці або затіненому місці. Зберігаються насіння у добре закритих ємностях, без доступу повітря й вологи. Коріння анісу збираються восени, сухі стебла відразу видаляються. Зберігається сировина у лляні, полотняні або паперових мішках у темному прохолодному сухому приміщенні. Якщо ви вирішили приступити до вирощування рослини у себе на ділянці, замочіть насіння у воді перед посадкою в грунт.

Протипоказання

Бедринець звичайний не має особливих протипоказань, але кілька моментів все ж є. Не варто приймати насіння, плоди анісу і кошти на його основі, якщо:

  1. Ви вагітні. Рослина може викликати маткова кровотеча, викидень або передчасні пологи.
  2. Є індивідуальна непереносимість, алергічні реакції. Можуть проявлятися у вигляді кашлю, невеликих висипань.
  3. Під час атонії кишечника, загострення виразки дванадцятипалої кишки або шлунка.

Фото анісу

Відео

Аніс - лікувальні властивості анісу і застосування в народній медицині

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!