Ефективне лікування глаукоми народними засобами і методами - трави, примочки і краплі

Один з найвірніших способів зберегти здоров'я – використовувати для лікування і профілактики хвороб ліки, створені на основі народних рецептів. Особливо важливо стежити за станом очей, адже вони виконують функцію аналізатора одержуваної людиною інформації. На жаль, багато людей позбавлені можливості бачити з-за такої недуги, як глаукома. Якщо не зупинити розвиток захворювання, то з часом людина зовсім втратить зір. За відгуками пацієнтів офтальмолога, існують методи ефективного лікування глаукоми народними засобами в домашніх умовах.

Що таке глаукома

Група захворювань органів зору, які характеризуються зниженням гостроти і обмеженим зоровим полем, називається глаукомою. Основним зовнішнім ознакою захворювання є зміна відтінку зіниці (зеленуватий, блакитний). З цією особливістю пов'язана назва хвороби – глаукома в перекладі з грецького означає «зелена вода». Внутрішньої особливістю захворювання є підвищення внутрішньоочного тиску, яке проявляється, або постійно, або періодично. Інші симптоми глаукоми:

  • поява райдужних кіл при погляді на яскраве світло;
  • втрата гостроти зору;
  • почервоніння, біль, тяжкість в очах;
  • погіршення зорової функції при слабкому освітленні;
  • головний біль.

Лікується глаукома очі

Якщо патологію не лікувати, то з часом зір знижується на 100%, а структури ока атрофуються. При постійно стрибків тиску наноситься велика шкода очному нерві, який відповідає за можливість бачити. Повністю вилікуватися від глаукоми не можна, але патологію можна постійно тримати під контролем. На ранній стадії хвороби, поки ще не розвинулися незворотні зміни, досягаються цілком задовільні результати лікування недуги.

Лікування глаукоми

В даний час для лікування даної патології використовують три способи: медикаментозне, лазерне та хірургічне. Доктор вибирає ефективну тактику, залежно від типу захворювання. Стандартна схема консервативної терапії включать в себе прийом блокаторів бета-адренорецепторів – препаратів, що знижують продукцію внутрішньоочної рідини (Тимолол, Бетоптик) і засобів, що поліпшують її відтік (Пілокарпін, Ксалатан, Билобил).

Якщо на тлі прийому медикаментів стан зору не поліпшується, то призначається лазерне лікування. Даний метод є малоінвазивною операцією, при якій лазером виробляють мікропори, які провадять прискорений відтік рідини. На жаль, лазерна хірургія дає у багатьох випадках короткочасний ефект. Якщо внутрішньоочний тиск повернулася до колишніх цифр вже через кілька місяців, то лікарі рекомендують хірургічне втручання. Фистулизирующая операція являє собою накладання фістули, по якому відтікає з ока внутрішньоочна рідина.

Лікування глаукоми народними засобами

Нерідко лікарі рекомендують поєднувати лікування глаукоми народними засобами і методами з традиційною терапією. Важливо пам'ятати, що застосування природних компонентів є лише доповненням до методик офіційної медицини, але не їх заміною. Лікуючий лікар повинен обов'язково знати, які народні засоби від глаукоми пацієнт використовує в домашніх умовах. Існує безліч старовинних рецептів, які не тільки полегшують стан хворого, але і зупиняють зниження зорової функції.

Свіжий мед

Ефективне лікування глаукоми народними засобами можна розпочинати із застосування продуктів бджільництва. Медову терапію краще застосовувати з самих ранніх стадій, оскільки запущені процеси вже незворотні. Головною умовою лікування є налагодження обміну речовин і очищення організму, тому за тиждень до застосування медових ліків необхідно включити в раціон харчування максимальна кількість натуральних продуктів, що містять вітаміни і мінерали (овочі, фрукти). Народна медицина при глаукомі радить застосовувати мед з яйцем. Для цього рецепта необхідно:

  • зварити куряче яйце круто, витягнути жовток, в утворену ємність залити мед;
  • дві половинки яйця з'єднати і відправити на 30 хвилин у духовку;
  • отриманий розчин всередині яйця злити в окремий посуд;
  • вранці і ввечері закапувати по одній краплі ліки в кожне око;
  • тривалість терапії – 2 дні через 2 дні перерви;
  • процедуру повторювати до поліпшення стану.

Сік мокриці

Відгуки хворих стверджують, що покращує зір при глаукомі сік мокриці ланцетоподібної або вильчатой. Збирати траву краще після дощу. Зірвану мокрицю потрібно промити під проточною водою, трохи підсушити, потім вичавити сік і додати спирт у співвідношенні 10:1. Засіб настоювати тиждень в темному місці. При хронічному перебігу хвороби, при прогресуванні глаукоми і для профілактики сліпоти приймати трав'яний настій треба щоденно 2 рази за півгодини до прийому їжі по 2 ст. л. протягом місяця.

Лікування глаукоми яйцем

Катаракту і ячмінь звареним круто яйцем лікували ще наші предки. Для полегшення симптомів первинної відкритокутової глаукоми цей народний рецепт підійде теж:

  • слід зварити вкруту куряче яйце, розрізати навпіл;
  • жовток видалити, а гарячі половинки білка прикласти до очей;
  • білок тільки по колу повинен прилягати до очей, а не його внутрішня частина;
  • час виконання процедури – до повного охолодження яйця.

Сік алое

За відгуками лікарів, ефективне лікування глаукоми народними засобами включає в себе регулярне промивання очей соком алое. Використовувати його можна у вигляді примочок або компресів. Для приготування необхідно залити окропом пару листя алое 200 мл води, прокип'ятити хвилин 5, потім процідити. Для полегшення симптоматики під час гострих нападів вистачає 2-3 курсів промивання за схемою: 4-5 разів/добу 14 днів підряд, після чого робиться 16 денну перерву.

Кропива

Для зниження внутрішньоочного тиску можна приготувати настій із свіжого листя кропиви. Для цих цілей краще використовувати травневу траву, так як вона володіє особливою цілющою силою. Можна використовувати суміш кропиви з іншими травами, наприклад, з календулою, деревієм, подорожником, травою ряскою, насінням кропу. Рецепт настоянки:

  • треба змішати в рівних частинах перераховані вище трави;
  • суміш довести до кипіння;
  • потім процідити через марлю, настоювати 30 хвилин;
  • пити 13 склянки 3 рази/добу протягом 20 днів;
  • зробити перерву 10 днів, потім повторювати курсами до полегшення стану.

Лікування глаукоми золотим вусом

Ефективним народним засобом при хронічних очних патологіях вважається настій золотого вуса (каллізіі запашної), який необхідно приймати всередину. Для його приготування треба один великий лист рослини подрібнити і залити 1 л окропу. Наполягати ліки потрібно протягом 24 годин. Приймати настій слід 3-4 рази/добу за півгодини до їжі по 2 год. л. 3 тижні поспіль. Потім робиться місячний перерва, і курс повторюється знову.

Картопля

При гострих болях в очах використовують сиру картоплю. Для цього рецепта знадобиться протерти на дрібній тертці одну картоплину. В отриману масу додати 1 ст. л. яблучного оцту (бажано домашнього приготування). В кашці потрібно змочити тканину і прикладати компрес так, щоб була захоплена тільки область навколо очей. Виконувати процедуру треба щодня по 15 хвилин, поки біль не відступить.

Лікування глаукоми трав'яними зборами

Не менш ефективні народні засоби лікування глаукоми – це терапія лікарськими травами і ягодами. Найпопулярнішим продуктом по боротьбі з очними хворобами вважається чорниця. Вона не тільки захищає вени і судини очей, але і знижує в них тиск. Вживати чорницю можна в будь-якому вигляді по 150 - 200 г /добу. Допоможе в лікуванні очних хвороб відвар з травневих трав. Для його приготування потрібно:

  • зібрати рослини, які цвітуть у травні: кропиву дводомну, листя суниці, пелюстки конвалії;
  • взяти кожної трави по 1 ст. л. і залити 600 мл кип'ятку;
  • залишити на 9 годин в темному місці настоюватися;
  • після цього додати 1 ч. л. харчової соди і використовувати для щоденного промивання очей.

Кропове насіння

Для профілактики глаукоми та при патології першого ступеня не менш ефективний засіб – настій з насіння кропу. Для його приготування потрібно 1 с. л. насіння потовкти у ступці. Потім подрібнене насіння кропу залити склянкою окропу і настоювати протягом години. Приймати кроповий настій слід по 1 ст. л. до їди 3 рази/день. Готувати кропове насіння для лікування потрібно щодня. Необхідно приймати 2 тижні, потім зробити перерву на 10 днів і далі повторити курс.

Лляне насіння

Для усунення основних симптомів очного тиску потрібно насіння льону поєднувати з трав'яними зборами. Ефективним буде наступний рецепт:

  • у рівних пропорціях треба взяти листя брусниці і берези, польовий хвощ, кропиву, подорожник і низку;
  • додати в суміш лляне насіння, звіробій, шипшина;
  • 2 ст. л. трав'яної суміші залити склянкою окропу, наполягати 12 годин;
  • готовий настій процідити і пити по 1 ст. л. 3 рази/добу протягом місяця.

Ряска від глаукоми

Трава, яка росте на поверхні води, теж допомагає при очних хворобах. Щоб позбутися від болю в очах, необхідно приготувати спиртовий настій з ряски. Для цього знадобиться 1 ч. л. свіжої, промитої, подрібненої трави, в яку заливається 50 мл горілки. В темному місці засіб настоюється протягом 21 дня, після чого проціджують. Пити настоянку необхідно по 20 крапель 3 рази на день, розчиняючи їх у невеликій кількості води. Курс лікування – до закінчення приготованого ліки.

Профілактика глаукоми

Лікування глаукоми в домашніх умовах народними засобами може включати в себе абсолютно різні рецепти. Допоможуть позбутися від симптоматики лікарські трави, фрукти, овочі, ягоди. Терапія глаукоми може поєднувати в собі спільне застосування муміє, живиці хвойних п'явок і гірудотерапію (лікування п'явками). Однак набагато легше попередити хворобу, ніж потім її лікувати. Щоб не шукати вирішення проблеми погіршуючого зору, важливо дотримувати нескладні профілактичні заходи:

  • раз на рік проходити огляд очей;
  • дізнатися більше про перших симптомах захворювання, щоб вчасно звернутися за допомогою;
  • скорегувати меню з урахуванням необхідних для хорошого зору вітамінів і мінералів;
  • мінімізувати вживання алкоголю;
  • щодня бувати на свіжому повітрі.

Відео

Лікування глаукоми народними засобами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!