Мед при температурі: чи можна пити

Продукти бджільництва (мед, прополіс,маточне молочко) володіють широким спектром корисних властивостей. Вони мають протизапальну і антибактеріальну дію, зміцнюють імунітет, тонізують обмін речовин, беруть участь у процесі регенерації клітин організму. Пити мед при високій температурі тіла можна і дорослому, і дитині. Однак важливо при цьому не перевищувати рекомендовану добову норму, оскільки продукт є алергеном, пам'ятати про існування протипоказань до застосування даного засобу лікування.

Що таке температура

Комплексний показник теплового стану організму людини називають температурою тіла. В залежності від різних зовнішніх і внутрішніх (фізіологічних) умов (часу доби, фізичного навантаження, температури навколишнього середовища) температурні показники змінюються природним чином. Вони можуть коливатися в межах 0,5 - 1°C від норми, яка, в залежності від індивідуальних особливостей, як правило, знаходиться в діапазоні 36,4 - 37,2°C.

Гіпертермія (підвищення нормальних температурних показників) змінює ритм роботи внутрішніх органів, кровообмен, швидкість метаболічних реакцій. Їй супроводжується більшість вірусних і запальних захворювань, оскільки більшість сторонніх хвороботворних агентів гине при температурі вище 38°C. Зростання температурних показників є свідченням того, що організм бореться з потрапила в нього інфекцією.

Висока температура (від 39°C і вище) може бути небезпечна для людини, оскільки це стан загрожує порушенням кровообігу і в'язкості крові, сильним зниженням артеріального тиску, зневоднення та рядом інших негативних наслідків. Тому при показниках вище 39°C у дорослого і 38-38,5°C у дитини рекомендується прийом жарознижуючих медикаментів або природних антипіретиків.

Можна мед при температурі

Натуральний бджолиний мед має не тільки антибактеріальними властивостями, але і жарознижуючим ефектом. Вживання цього продукту рекомендується як народними цілителями, так і лікарями, при запаленнях вірусної і бактеріальної природи, що супроводжуються підвищенням температури тіла. Він нормалізує вироблення травних ферментів і окислювально-відновні реакції, підвищує здатність клітин організму до відновлення, посилює процеси фагоцитозу, покращує лимфоток і циркуляцію крові.

Мед при температурі 39°C може допомогти організму в боротьбі з бактеріальних або вірусних хвороботворним агентом. Його антибактеріальна дія базується на активації ферментативної реакції утворення перекису водню, яка гнітюче впливає на бактерії. Основною умовою збереження бактерицидних властивостей є запобігання меду від нагрівання, тому розчиняти його в гарячому напої в цьому випадку не слід. Крім того, при високій температурі необхідно використовувати продукти бджільництва в якості додаткового, а не основного засобу лікування.

Можна мед при температурі дитині

Під час простудних захворювань, ангіни, супроводжується сильним кашлем, при грипі, ГРВІ та ГРЗ давати дитині мед можна з урахуванням обмеження за віком. У дітей у віці до двох років не до кінця сформовані механізми роботи шлунково-кишкового тракту і імунітету, тому продукти бджільництва можуть викликати алергію або збої в травній системі. Для малюків старше мед служить не тільки жарознижувальну, але і загальнозміцнюючим засобом, яке добре засвоюється, активізує природні захисні сили організму.

Як діє мед для зниження температури

Існує думка, що продукти бджільництва можуть не знижувати, а підвищувати температуру. Це помилка, викликана тим, що часто під час застуди або інших респіраторних захворювань п'ють гарячі медові напої, які можуть підвищити жар. Приймати мед таким способом дійсно неефективно, оскільки при нагріванні він втрачає більшість своїх корисних властивостей.

Мед при високій температурі підвищує потовиділення, що сприяє природному охолодженню тіла, надає антибактеріальну дію, тобто бореться з самої гіпотермією і з причинами її появи. Він не тільки має потогінну дію, але і багатий вітамінами і мікроелементами, рівень яких важливо підтримувати під час хвороби (вітаміни С і В, магній, калій, фосфор). Активізація природного імунітету на фоні вживання медових напоїв прискорює процес одужання, покращує загальний стан хворого.

Ефективні рецепти

Беручи мед від температури, слід пам'ятати, що рекомендована загальна добова доза для дорослої людини становить від 50 до 100 г продукту (3-6 столових ложок), для дитини – 20-30 г (2-3 столові ложки) (в залежності від індивідуальних особливостей організму). Більша частина корисних властивостей продукту буде втрачена якщо нагрівати мед або розчиняти його в гарячому напої. Незалежно від використовуваних сортів меду (травневий, річний, липовий,квітковий), можна додавати декілька крапель свіжовичавленого соку лимона.

Чай з медом

Кращий засіб під час боротьби з вірусами – це свіжозаварений трав'яний або квітковий чай з медом. Розчиняти продукт у гарячому напої не слід, краще поступово з'їсти 1 чайну ложку меду, запиваючи чаєм, остудженою до температури вище 50°C. Так можна добитися кращого результату, тому що всі корисні властивості збережуться в повному обсязі. Приготуйте липовий чай (квіти липи містять вітамін С, що посилить жарознижувальний ефект) за наступним рецептом:

  1. Столову ложку засушеного липового цвіту залийте окропом (200 мл).
  2. Витримайте 30-45 хвилин під теплим рушником, процідіть.
  3. Випивайте по одній склянці такого чаю в день.

Крім трав'яних чаїв, можна пити будь-які інші звичні вам чайні напої або інші гарячі відвари. Важливо використовувати для їх приготування якісні інгредієнти, пам'ятати про бадьорять і тонізуючі властивості деяких з них (не приймати на ніч). Збити температуру при спільному вживанні з медом допоможуть:

  • чорний чай з малиною;
  • імбирний напій;
  • зелений жасминовий чай;
  • напій на основі прянощів і медового продукту.

Молоко з медом

Перевіреним рецептом, який відмінно зіб'є температуру, є молоко з медом. Крім жарознижуючого ефекту, цей напій володіє сильним відхаркувальну властивість, тому лікарі рекомендують пити його при хворобах, що супроводжуються сухим кашлем. Він зніме роздратування зі слизових оболонок горла та бронхів, стимулює вироблення мокротиння. Важливо правильно приготувати напій, за наступним рецептом:

  1. Підігрійте 200 мл некип'яченого молока, при закипання зніміть з вогню, остудіть до температури 50°C.
  2. Додайте 1 чайну ложку вершкового масла і 1 чайну ложку натурального меду, перемішайте.
  3. Приймати напій можна два-три рази на день, після вживання варто полежати під теплою ковдрою, щоб як слід попотіти.

Редька з медом

Знижує температуру правильно приготовлена редька з медом. Корисні властивості допоможуть збити температуру, позбутися від сухого кашлю, нормалізувати рівень глюкози. Спробуйте один з наступних методів приготування:

  1. Одну середню чорну редьку промийте, зріжте верхню частину і вирізати велику частину серцевини. Покладіть всередину столову ложку медового продукту, залиште на кілька годин. Виділився сік приймати по 1 чайної ложки після їди, заповнюючи звільнилося в коренеплоді місце такою ж кількістю меду і залишаючи ще на кілька годин.
  2. Вичавіть сік з однієї середньої редьки, додайте 1,5 чайні ложки медового продукту і половину чайної ложки соку алое. Приймайте по одній чайній ложці після кожного прийому їжі.

Протипоказання

Мед є не самим простим продуктом, тому іноді вживати його не рекомендується. До протипоказань відносять дитячий вік до двох років, індивідуальні алергічні реакції і такі хвороби:

  • виразкову хворобу шлунку, дванадцятипалої кишки;
  • інфаркт міокарда в анамнезі;
  • підвищену кислотність шлунка;
  • гломерулонефрит.

Відео

ЛІКУВАННЯ МЕДОМ ПРИ ЗАСТУДІ І ГРИПІ | народне лікування медом, рецепти лікування медом,

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!