Чи можна пити чорний чай при схудненні - корисні властивості різних сортів, склад і як правильно заварювати

Дівчата і жінки, прагнучи знайти струнку фігуру, виключають з раціону всі потенційно небезпечні продукти, часто діючи із зайвим завзяттям. Так йде справа і з питанням, чи можна пити чорний чай при схудненні – навіть треба, але з правильними інгредієнтами: лимоном, імбиром, крапелькою меду. А ось цукор і плюшки, які нерідко доповнюють цей смачний напій, доведеться надовго викреслити з меню.

Чорний чай для схуднення

Калорійність гарячого напою становить 0-1 ккал/100 г, якщо він не розведений молоком, вершками, цукром або медом. При схудненні бажано вживати продукт в чистому вигляді, інакше зайві калорії будуть заважати скиданню ваги. Для приготування напою потрібно брати свіжу воду, вскипяченную один раз. Оптимальна температура заварювання – 95°. Зроблений за всіма правилами чай приносить масу приємних відчуттів і користь організму.

Склад

Якісний чорний чай, отриманий після заварювання листя, містить в собі понад 300 компонентів. Основні групи корисних речовин, що входять до складу чаю:

  • вітаміни: А, групи В, З, Р, К;
  • дубильні, азотисті і мінеральні компоненти;
  • ефірні масла;
  • кофеїн (теїн);
  • вуглеводи;
  • ферменти;
  • пігменти;
  • органічні кислоти.

Напій, що містить кофеїн, і його частка становить 1,8-3,5%. Дубильних сполук налічується 8-19%, ефірних олій – 0,006-0,021%. Особливе значення мають екстрактивні компоненти чаю, їх відсоток досягає 33-43. Найкращий, насичений за складом напій виходить з верхівкової частини пагона: нераспустившейся листової нирки і 2-3 молодих листочків. Чай з старих рослин відрізняється низькою якістю.

Користь і шкода

У день необхідно випивати не більше 3-4 чашок чаю, тоді він буде корисний. Цінність для схуднення визначає кілька компонентів чорного напою:

  1. Теїн. Прискорює обмін речовин. Вживайте ароматний продукт за 30 хвилин до трапези, і ви поліпшите процес травлення і уникнете застою в шлунку. Також компонент бадьорить, активує роботу мозку, додає життєвих сил.
  2. Пектин. Пов'язує прості вуглеводи і частково перешкоджає їх засвоєнню.
  3. Йод. Благотворно впливає на функції щитовидної залози. Остання виробляє гормони, які відіграють важливу роль в жировому обміні.
  4. Поліфеноли. Є антиоксидантами – ліквідують вільні радикали.

Свіжозаварений чай виводить шлаки, позитивно впливає на процеси метаболізму, має сечогінну ефектом, видаляє зайву рідину. Спожитий перед їжею, він знижує апетит і не дозволяє голоду заволодіти вами. Однак чи можна пити чорний чай при швидкому схудненні безконтрольно? Ні! Великі кількості рідини принесуть організму такої шкоди:

  • Надлишок кофеїну призводить до перезбудження нервової системи і серця, безсонні, гіперактивності, головних болів. Цей елемент заважає засвоюватися залозу.
  • Чай може загострити виразкову хворобу або гастрит. Надмірна кількість таніну дратує слизові оболонки.
  • Входить до складу фтор руйнує з'єднання кальцію. Невелика кількість мінералу не відіграє ролі, але регулярне зловживання чаєм для схуднення може негативно вплинути на зуби і кістки.

Який чай краще використовувати

Про пакетики варто забути – від них користі нуль. Сприяє схудненню напій, отриманий після заварювання сухих скручене листя. Самий корисний, але і найдорожчий сорт – Шу Пуер («зістарений» пуер). Він зменшує рівень холестерину і успішно допомагає скидати в місяць 3-7 кг. Гарні для спалювання жиру напої з сортів Юньнань, Кимынь, Дарджилінг. Звичайний цейлонський чай високої якості теж підійде.

Рецепти чорного чаю для схуднення

Якщо необхідно скинути велику вагу, питання, чи можна пити чай при схудненні, навіть не повинен виникати. Можна і потрібно, але слід правильно заварювати напій і дотримуватися пропорції: на 200 мл води класти 1 ч. л. чаю, тоді міцність і аромат будуть оптимальними.

  1. Підготуйте заварювальний чайник з вигнутим носиком.
  2. Закип'ятіть свіжу воду, вимкніть чайник і почекайте 1-2 хвилини.
  3. Зігрійте заварник обдайте окропом.
  4. Насипте сухе листя.
  5. Прокрутіть чайник, щоб листя рівномірно розподілилися по дну.
  6. Залийте гарячу воду, почекайте 5 хвилин.
  7. Розлийте напій по чашках і насолоджуйтесь процесом.

З молоком

Такий напій добре втамовує голод і притуплює розгулявся апетит. Необхідно брати нежирне молоко – 1-1,5%. Якщо ви цінитель спецій, у чай можна додати корицю, кардамон, аніс або свіжий імбир. Любителі незвичайних смаків можуть присмачити ласощі мускатним горіхом або запашним перцем. Способи приготування:

  1. Чорний чай для схуднення заварюють окремо в пропорції 1,5-2 ч. л. на 200 мл води. Потім до нього додають 200 мл підігрітого молока.
  2. Склянка молока, необхідно закип'ятити, дати охолонути 1 хвилину і заварити чайне листя.
  3. У кипляче молоко (200 мл) всипте ½ ч. л. чорної заварки і прокип'ятіть 3-4 хвилини на слабкому вогні. Потім дайте настоятися 2 хвилини під закритою кришкою, процідіть.
  4. В холодне молоко (200 мл) всипте чай (1 ст. л.), поставте на невеликий вогонь. Не доводьте до кипіння, при появі перших бульбашок вимкніть плиту.

З імбиром

Можна пити чай на дієті? Так, якщо він з імбиром і без цукру. На такому напої проводять розвантажувальні дні, і результат надихає – за добу йде близько 1 кг. Рецепт приготування імбирного чаю для схуднення дуже простий:

  1. У чашку киньте 1 ч. л. заварки, 1 ч. л. тертого кореня імбиру, ½ ч. л. меду і стільки ж соку лимона (можна без нього).
  2. Залийте інгредієнти окропом.
  3. Накрийте чашку блюдцем або кришечкою, залиште на двадцять хвилин.

З лимоном

Цей цитрус м'яко очищає організм, знижує апетит і нормалізує обмінні процеси. Чай заварюють по стандартному рецептом. Часточку лимона, а то й дві (орієнтуйтеся на свій смак) краще додати, коли рідина трохи охолоне. Так ви збережете частина вітамінів. Можна видавити лимонний сік і додати його в чай температури 70-60°С. Якщо в цей дует додати м'яту, ви не тільки зменшите апетит, але і успокоите нервову систему.

З корицею

Ароматна пряність здатна прискорити обмін речовин, знизити рівень цукру в крові, покращити імунітет. Для додавання в чай краще брати корицю в трубочках, оскільки в порошку залишається не так багато активних речовин. Спосіб приготування чорного чаю для схуднення дуже простий: в свіжозаварений напій опустіть паличку кориці на 2-3 хвилини. Якщо віддаєте перевагу мелену, додайте до чаю ½ ч. л. порошку. Лимон, мед, імбир або молоко не зіпсують насичений смак, а тільки його урізноманітнюють.

Що пити з чаєм при схудненні

Для багатьох шматочок шоколаду або цукерки з чорним чаєм – це справжнє задоволення. Однак при схудненні про калорійних солодощах потрібно забути. Кращі варіанти десертів:

  • домашній зефір на агар-агарі;
  • пастила;
  • справжні східні солодощі: халва, козинаки, рахат-лукум;
  • мармелад;
  • сухофрукти;
  • мед гречаний, акацієвий, каштановий, зібраний з різних трав;
  • гіркий шоколад (не менше 72% какао).

Дієта на чорному чаї

Звичайне правильне харчування, доповнене кухлем чаю, дасть відмінні результати. Випивайте чашку ароматного напою за 20-30 хвилин до їжі, і ви не зможете з'їсти порцію їжі більшу, ніж вам потрібно. Більш жорстка дієта для схуднення розрахована на тиждень. Перед кожною трапезою вживайте чай після їжі не пийте воду взагалі (можна тільки через півгодини). Щодня їжте один певний продукт. Його загальний обсяг ділите приблизно на три однакові порції (сніданок, обід і вечеря).

Тижневе меню:

  1. Творог 0% жирності, 330 г (без добавок!).
  2. Відварене куряче філе без шкірки і солі, 400 р.
  3. Молокочай (пропорція головних інгредієнтів 1:1), 8 чашок.
  4. Зелені яблука, 8 шт.
  5. Варене червоне м'ясо (крім свинини), 330 р.
  6. Сира морква, 5 шт. + 2 ч. л. меду, вечеря – 3 варених моркви.
  7. Манна/рисова каша з сухофруктами, 3 тарілки.

Відео

ЧОРНИЙ ЧАЙ КОРИСТЬ І ШКОДА | Все про чорному чаї, міцний чорний чай від проносу, чорний чай для схуднення

Смачний чай для схуднення в домашніх умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!