Трава Пажитник - опис з фото, застосування в кулінарії, для схуднення і рецепти народної медицини

Не всім зрозуміло значення слова пажитник – що це таке, тому складно судити про повсякденному застосуванні рослини і його корисних властивостях. Насіння натурального продукту використовуються в якості приправи для приготування страв. Однак це ще і лікувальний засіб, який при окремих діагнозах виступає в якості народного цілительства. Друга назва екстракту пажитника – приправа шамбала, її можна зустріти у продажу на ринку і в аптеках міста.

Трава пажитник

Цей представник лікарських трав відноситься до сімейства бобових, має гіллясті стебла, стрижневий корінь, присутність квіток. Плоди довгасті, боби голі або з опушкою, насіння прямокутні. Рослина однорічна, відрізняється великим ареалом поширення. Росте на Кавказі і в Східній Європі, шамбалу можна зустріти на території Туреччини, Ірану, Іраку. Рослина має кілька сотень видів, знайшло застосування в медицині, косметології, кулінарії.

Види

Батьківщиною пажитника є Мала Азія. У сучасному світі територія розповсюдження лікарської трави помітно розширилася. Різноманітність різновидів пажитника вражає людську уяву, однак у сучасній медицині та кулінарії, завдяки своїм унікальним властивостям, добре відомі лише два види. Задіяти їх дозволяється лише при відсутності протипоказань. Це:

  • пажитник сінної (грецьке сіно);
  • пажитник блакитний.

Склад

Знаючи, що таке пажитник, важливо чітко розуміти, що його лікувальні властивості забезпечені за рахунок унікальності рослинного складу. Активні компоненти – це цінні для організму вітаміни, мінерали, антиоксиданти і мікроелементи, які далеко не завжди поповнюють хімічні формули лікарських препаратів. Отже, приправи і ліки з трави шамбали містять наступне діючі речовини:

Вітаміни

Мікро-, макроелементи

Органічні сполуки

А

калій

лінолева кислота

В1

натрій

ліноленова кислота

В3

селен

фолієва кислота

В6

залізо

аскорбінова кислота

З

мідь

таніни

РР

залізо

білки

фосфор

харчові волокна

цинк

ензими

кальцій

лецитин

марганець

тригогенин

камедь

сапоніни

Лікувальні властивості пажитника

У Стародавньому Єгипті шамбала (вона ж – грецьке сіно) вважалася панацеєю від багатьох захворювань. Затребувана вона і в сучасному світі. Лікарська рослина хельба має протизапальні, загальнозміцнюючі, поновлюючими, протимікробними, заспокійливими, жиросжигающие властивостями. Використовується як натуральний антиоксидант, регенеруючу засіб. Проте насамперед доцільно зазначити можливість шамбали лікувати захворювання чоловічого і жіночого організму.

Для жінок

Багато представниць слабкої статі при відвідуванні аптеки часто запитують про траві пажитник – що ж це таке. Важливо розуміти, що лікування шамбалою доречно при захворюваннях жіночої репродуктивної системи, оскільки це хороша можливість остаточно вилікувати діагностоване безпліддя, відновити хвору матку та її звичні функції. Пажитник (він же – чаман, хельба), володіючи пряним горіховим ароматом, покращує проникність судин, стимулює кровообіг малого тазу, лікує пухлини.

Будучи жіночим ліками, пажитник забезпечує інші корисні властивості:

  • знижує вираженість больового синдрому при менструаціях;
  • зменшує рясність виділень при кровотечах;
  • полегшує симптоми менопаузи;
  • стимулює початок менструації при затримці;
  • полегшує біль при пологах;
  • володіє властивостями гормонального «стабілізатора»;
  • здатний стимулювати лактацію, забезпечуючи жіночий організм пролактином;
  • бореться зі спазмами різної етіології;
  • ефективний у боротьбі з целюлітом;
  • сприяє корекції надмірної ваги, спалюючи зайвий жир.

Для чоловіків

Цілющий вплив пажитника грецького сприятливо позначається і на чоловічому здоров'ї, особливо в період облисіння (помітної втрати волосся). З його допомогою можна зберегти і поповнити рослинність на голові, уникнути неприємних симптомів прогресуючої алопеції. Правильно підбираючи народні рецепти з участю цього лікарського рослини, можна відчути і інші зміни в загальному самопочутті представника сильної статі. Отже, трава пажитник з цілющою гіркотою має наступні властивості:

  • будучи потужним афродизіаком, посилює слабку ерекцію;
  • усуває проблеми з кишечником;
  • виводить шлаки і токсини, очищає шлунок;
  • доречна при запаленнях шкіри інфекційного характеру, наприклад, при фурункулах;
  • підвищує рівень чоловічих гормонів;
  • бореться з лупою;
  • сприятливо впливає на репродуктивну систему.

Як вживати пажитник

Насамперед потрібно з'ясувати: пажитник – що це таке, чим небезпечне використання рослинного інгредієнта. Якщо відсутні медичні протипоказання для приготування відварів важливо підібрати ефективний рецепт, перевірений на практиці. Купити пажитник в аптеці можна у формі екстракту або сушених листя, використовувати для приготування водного настою і спиртової. Інструкція на упаковці. Корисний пажитник для схуднення задіють у формі порошку, але теж за спеціальним рецептом.

Від жіночих захворювань

Застосування насіння шамбали доречно в сучасній гінекології. У натуральному складі вони містять діосгенін, ідентичний за принципом дії гормону естрогену. В даному випадку пажитник діє як стимулятор планової менструації. Тому важливо з особливою обережністю ставитися до цієї лікарської рослини при вагітності. У період грудного вигодовування від вживання пажитника посилюється лактація. Вживати рекомендується відвар можна додавати його в молоко. Ось рецепт:

Знадобиться:

  • вода – 1 ст.;
  • плоди шамбали – 1 ст. л.

Спосіб приготування, правила застосування:

  1. Запарити сировину в окропі.
  2. В остившем вигляді процідити склад.
  3. Додавати концентрат в кип'ячене молоко або розбавити водою.
  4. Урізноманітнити корисним напоєм добовий раціон.
  5. Вжити концентрат протягом дня.

Для лікування діабету

З метою зниження рівня холестерину фенугрек додають в страви діабетиків, додатково готують лікувальні відвари і настої з бобів. Таким способом, подібно до чинного інсуліну, можна підвищити еластичність судинних стінок, скоротити кількість атеросклеротичних бляшок, стимулювати порушений кровообіг. Пам'ятаючи про шкоду пажитника (ризик алергічної реакції), для пониження рівня цукру можна використовувати запропонований рецепт:

Знадобиться:

  • насіння хельбы – 2 ст. л.;
  • вода – 1 ст.

Спосіб приготування, правила застосування:

  1. Залити сировину на ніч водою.
  2. Вранці процідити і випити натщесерце.
  3. Можна додати настій молоко.

Для лікування анемії

У рослинному складі бобових міститься велика концентрація заліза, необхідного для нормальної роботи міокарда та серцево-судинної системи. Для лікування захворювань, пов'язаних з нестачею в крові цього важливого з'єднання, можна використовувати порошок шамбали, який заварюють водою або розбавляють кип'яченим молоком. Ось найпростіший рецепт:

Знадобиться:

  • порошок шамбали – 1 ст. л.;
  • молоко – 1 ст.;
  • мед – за смаком.

Правила приготування, спосіб застосування:

  1. Ложку порошку залити склянкою молока.
  2. Додати меду для смаку, перемішати.
  3. Випити натщесерце, готувати напій перед прийомом їжі.

При простудних захворюваннях

Траву заварюють від кашлю різної інтенсивності, активно використовують для лікування захворювань вірусного походження. Це не тільки ГРВІ та рецидивуючі риніти, таким загальнодоступним способом можна вилікувати гострий і хронічний синусит, тонзиліт, застуду і навіть грип. Ось перевірена часом ліки, приготовлені в домашній обстановці:

Знадобиться:

  • насіння шамбали – 1 ч. л.;
  • вода – 250 мл

Спосіб приготування, правила застосування:

  1. Насіння залити 250 мл води і закип'ятити.
  2. Не знімати з вогню до половини складу (друга половина повинна википіти).
  3. Приймати 3 ст. лікувального відвару за добу, що сприяє очищенню слизових.

Для лікування фурункулів

Використовувати бобові в такій клінічній картині рекомендується зовнішньо. Для цього однорідну кашку з молодих пагонів необхідно як компрес накласти на осередки патології, примотати бинтом і залишити до ранку. Стан шкіри вже на наступну добу помітно покращиться, однак проводити терапію показано до повного зникнення тривожної симптоматики. При вугрової висипки таким способом можна очищати шкірні покриви, використавши цілющі властивості рослинного слизу.

Для нервової системи

Щоб непомітно усунути небезпечні симптоми підвищеної збудливості, рекомендується використовувати пажитник – що ж це таке, докладно описано на упаковці до лікувального збору. Щоб заспокоїти нерви, зняти стрес, нормалізувати фазу сну, або тонізувати організм, краще протягом дня приймати лікарський чай за запропонованим нижче рецептом.

Знадобиться:

  • зерна шабали – 1 ч. л.;
  • окріп – 1 ст.;
  • мед – 1 ч. л.

Правила приготування, спосіб застосування:

  1. Залити сировину окропом, накрити кришкою і залишити до ранку.
  2. Після пробудження суміш нагріти, профільтрувати.
  3. Додати мед для смаку, приймати протягом дня.

Для травної системи

Насіння пажитника збільшують апетит, стимулюють травлення і прискорюють обмін речовин, при цьому знижують рівень шлаків і токсинів травної системи. Рекомендується щодня готувати цілющий чай, згідно з описаним рецептом, приймати його перед кожним прийомом їжі приблизно за 30-40 хвилин. Пажитник в кулінарії додають у страви в якості порошкових приправ для смаку і нормального травлення.

При схудненні

Цікавлячись темою про пажитник – що ж це таке, підкажуть сучасні дієтологи. Лікарська рослина прискорює обмін речовин, покращує перистальтику кишечника, сприяє спалюванню підшкірного жиру. Самий ефективний рецепт представлений нижче. Знадобляться наступні інгредієнти:

  • насіння шамбали – 1 ст. л.;
  • настій стевії – 20 г;
  • окріп – 200 мл

Приготування, застосування:

  1. Залити насіння окропом, настояти 10 годин.
  2. Готовий відвар змішати з настоєм стевії в співвідношенні 3:1.
  3. Приймати напій натщесерце перед трапезою.

Протипоказання пажитника

Бобові можна використовувати не всім зацікавленим. Наприклад, категорично протипоказаний цей інгредієнт у стравах при схильності організму до алергічних реакцій. Інші протипоказання представлені нижче:

  • хвороби ендокринної системи;
  • бронхіальна астма;
  • порушене травлення;
  • хвороби органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • дитячий вік до 7 років.

Відео

Шамбала (Пажитник, Фенугрек, Чаман, Хильба, Fenugreek) Amideya.com.ua

Відгуки

Марина, 31 рікОскільки насіння пажитника стимулюють вироблення естрогенів, таким способом можна вилікувати навіть безпліддя. Я поки перебуваю на шляху стабілізації гормонального фону, а там і успішне зачаття стане реальністю. Приймаю відвар вранці, вдень і увечері місячним курсом, потім роблю тритижневу перерву і повторюю прийом.
Світлана, 27 роківОскільки пажитник містить нікотинову кислоту, я додаю цей натуральний інгредієнт до складу косметичних масок. Таким домашнім способом регулярно борюся зі своєю проблемною шкірою, на якій часто з'являються червоні прищі. Засіб допомагає, але головне – при схильності до алергії побічних ефектів немає.
Ганна, 37 роківЯ регулярно чищу кишечник водним відваром з пажитника в домашніх умовах. Мало того, що непомітно виходять шлаки і токсини з організму, так ще за кілька днів стаю легше на пару кілограмів. Засіб доступне і ефективне, діє м'яко, не подразнює слизову шлунка, не провокує печію і нетравлення.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!