Застосування алое для лікування геморою

В домашніх умовах можна застосовувати алое при геморої у вигляді свічок, відварів, компресів з шматочками м'якоті. Лікувати симптоми можна тільки на початковій стадії захворювання, тому що більш серйозні ускладнення повинні усуватися втручанням лікарів. Ознайомтеся з рецептами приготування настоїв, відварів, свічок, компресів, а також з народними методами лікування проблеми.

Користь алое від геморою

У народній медицині популярне лікування геморою алое, тому що це лікарська рослина вважається біогенним стимулятором. Воно підвищує метаболізм, усуває протягом запалень, підвищує адаптацію організму до захворювань, усуває пухлини і прискорює регенерацію тканин. Препарати алое підвищують місцевий, загальний імунітет, що важливо для профілактики ускладнень при геморої, якщо до захворювання приєдналися інфекції і тріщини прямої кишки, рани слизової оболонки.

Рослина має антибактеріальну дію відносно деяких бактерій, противірусним ефектом. Вчені виділяють понад 400 видів столітника, з якого можна отримувати сік і гель. Перший являє собою жовтувату рідину, ліки отримують шляхом зняття кори з рослини. Гель алое – це м'ясиста частина столітника, які в медицині використовуються самостійно або в суміші з іншими компонентами.

Сік алое при геморої

Листя алое багаті лікувальним соком. Його видобувають шляхом знімання шкурки або подрібненням маси. Після натирання на тертці або шинкування ножем листя виходить зеленувате пюре. На його основі робляться компреси, свічки, лікувальні відвари. Великою користю мають великі листя столітника. Їх потрібно зрізати, промити, прибрати пил і павутину, обшпарити окропом протягом секунди. Перед зрізанням поливайте алое як можна рідше, тримайте на північній стороні, щоб сонячного світла на нього потрапляло мало. Підгодовуйте столітник, вирощуйте на сухуватою кислотної піщаному ґрунті.

Гель з м'ясистої частини столітника

Свіжовичавлений сік володіє підвищеною біологічною активністю, як і гель, отриманий з його м'ясистої частини. Для отримання його зріжте цілий свіжий лист, промийте, зріжте шкірку. Використовуйте отриману слизьку масу для приготування ректальних свічок, компресів або самостійного прийому всередину або для зовнішнього застосування і усунення запалення гемороїдальних вузлів. Для збереження корисних властивостей гель алое можна заморожувати.

Цілющі властивості рослини

У листі столітника міститься безліч активних речовин, що володіють різними ефектами по відношенню до організму:

  • алантоїн – потужно зволожує, заспокоює, сприяє регенерації, відновлює структуру клітин, загоює тріщини;
  • вітаміни Е, С, групи В, бета-каротин – антиоксиданти, що ефективно захищають клітини від окислення;
  • амінокислоти – 18 з 22 необхідних амінокислот міститься в соку, вони є будівельним матеріалом для клітин, що формують колаген і сполучну тканину, забезпечують регенерацію, допомагають стимулювати обмінні процеси.

Як діє алое при геморої

Алое володіє потужними цілющими властивостями, які застосовуються для лікування геморою і не тільки:

  • загоює тріщини;
  • усуває свербіж, набряки;
  • розгладжує шкіру;
  • регенерує тканини;
  • використовується для профілактики загострень геморою;
  • усуває запалення;
  • забезпечує ремісію геморою;
  • покращує циркуляцію крові у венозних утвореннях, прибирає набряки і застої крові;
  • усуває больові синдроми;
  • застосування столітника зупиняє кровотечу;
  • зміцнює стінки судин капілярної мережі, підвищує їх тонус і еластичність;
  • не дає утворюватися тромбам і некрозам вузлів.

Як застосовувати

Алое при геморої рекомендується використовувати у вигляді соку, гелю, відварів, настоянок на спирту і свічок. Їх можна робити з одного компонента, а можна змішувати з іншими активними речовинами, що знімають запалення, купирующими болю і сприяють загоєнню тріщин. До додаткових засобів відносять мед, обліпихова або будь-яке інше рослинне масло, вершкове масло, відвари рослин.

Свічки з алое від геморою

Поширеним видом алое при вузлах геморою є свічка з цілого листа. Щоб її зробити, відламують довгий лист і розрізають навпіл, промивають проточною водою і зрізають колючки. Для приготування свічки розріжте отриману заготовку вздовж і виверніть, щоб м'ясиста сторона стикалася зі слизової оболонки прямої кишки. Введіть готовий супозиторій на кілька сантиметрів всередину, залиште на 20 хвилин. Це купірує біль, усуне запалення, зменшить розмір шишок.

Для зняття гострого болю, набряку та прискорення загоєння тріщин використовуйте крижані свічки з соку або відвару листя. Складіть щільний папір у вигляді конуса, наповніть масою, поставте у морозильну камеру. Перед використанням проведіть спорожнення кишечника, опустіть свічку на пару секунд в окріп, видаліть папір, відламайте гострий кінчик і введіть вузьку частину на 5 см вглиб анального отвору. Залиште на 30 секунд в перший раз. Свічку вводять 2-3 рази на день, кожну тиждень збільшуючи тривалість на 10 секунд, поки не досягнете результату в 1,5 хвилини.

Компреси і примочки

Для місцевого впливу, зняття запальних явищ, болю та набряку використовуються компреси і примочки. Вони підсилюють кровообіг в гемороїдальних вузлах, підвищують еластичність судинних стінок. Для приготування візьміть листя довжиною від 15 см, вичавіть сік або залийте окропом на 15-20 хвилин. Так вийде настій. Для приготування відварів поріжте листя, залийте 500 мл води, тримати на водяній бані 15 хвилин, періодично помішуючи.

Перевагами відвару перед настоями є збереження кількості біологічно активних речовин, відсутність змін у складі за рахунок відсутності прямого впливу високої температури. Готовий відвар потрібно охолодити і робити примочки або компреси. Останні відрізняються тривалим часом дії – 20-40 хвилин. Для виготовлення компресу складіть шматочок марлі, змочити теплим відваром і прикладіть до перианальной області, накрийте поліетиленовою плівкою. Це допоможе усунути гострий геморой, загострення хронічного захворювання, болі і анальні тріщини.

Примочки відрізняються від компресів тим, що їх не треба прикривати поліетиленовою плівкою. Змочіть шматочок вати цілющим відваром кімнатної температури прикладіть до уражених ділянок на 2-3 хвилини. Робіть примочки після дефекації та гігієнічного підмивання. Якщо є запальний процес, використовуйте тампони. Змочіть шматочок бинта або вати відваром або соком, скрутіть турунду і введіть на кілька сантиметрів углиб заднього проходу. Тампон вводять на 10-15 хвилин.

Прийом алое всередину

Проносний ефект надає прийом алое всередину при геморої. Стілець розм'якшується, процес дефекації приносить меншу травматичність слизової оболонки і безпечний для людей, які втратили еластичність стінок судин. При виникненні труднощів спорожнення кишечника і хронічних запорах ефективний прийом соку алое по чайній ложці три рази в день. Вживати сік краще за 20 хвилин до прийому їжі.

Народні рецепти лікування геморою алое

Проводити терапію зовнішнього геморою потрібно алое, які досягли 3-5 років. Вибирайте великі м'ясисті листочки, перед зрізанням не поливайте три доби. Зрізані стебла загорніть в бавовняну світлу тканину і покладіть на нижню полицю холодильника. Через 5-10 днів їх можна використовувати для лікування. Приготувати з листя можна:

  • гель – зріжте шкірку, зішкребіть м'якоть ложкою, протріть через сито;
  • сік – подрібніть листя блендером або м'ясорубкою, покладіть масу в марлю і відіжміть, для продовження соку придатності прокип'ятіть протягом трьох хвилин, але краще приймати сік свіжовичавлений;
  • як приготувати відвар – помістіть чотири листочки в півлітра води, прогрійте на водяній бані 15 хвилин, процідіть, чинить проносний ефект, знімає запалення.

Сік з обліпиховою олією

Для зняття запалення застосовуються тампони або компреси, просочені соком алое з обліпиховою олією. Для приготування останнього, дотримуйтеся етапи інструкції:

  • візьміть стиглі ягоди обліпихи, вичавіть з них сік;
  • залишки ягід висушіть, розітріть в порошок;
  • 200 г порошку залийте літром рослинного масла, підігрітого до температури 45 градусів;
  • залиште на 20-30 днів, повторіть крок три рази, додаючи щоразу по склянці порошку;
  • процідіть масло, змішайте зі свіжовичавленим соком і змочіть турунду;
  • проводите процедуру тричі на день.

Вершкове масло з м'якоттю листя столітника

Щоб зняти загострення геморою, використовуйте компрес з вершкового масла з м'якоттю алое. У рівних кількостях змішайте зазначені інгредієнти, масу подрібнених листя попередньо протріть через сито і з'єднайте зі свіжим квітковим медом. Наносьте суміш на ватний тампон або марлю, прикладайте до вузлів на п'ять хвилин двічі в день, якщо немає алергії на мед.

Відвар листя алое

Для збереження властивостей рослини використовують алое відвар при геморої. Спиртові настоянки не застосовуються в лікуванні хвороби, тільки водні. Процес приготування відвару описаний вище. Візьміть марлеву пов'язку, рясно змочіть теплим настоєм при запаленнях або прохолодним при набряку, прикладіть до анального отвору. Залиште на півгодини під поліетиленовою плівкою або на 2-3 хвилини без неї.

Крижані свічки із соку рослини

Для зняття гострих больових синдромів можна використовувати крижані свічки з соку, відвару або настою листя рослини. Візьміть рідина, залийте в паперову форму і заморозьте. Застосовуйте кожен день по 2-3 свічки, але не тримайте довше 30 секунд – це може привести до переохолодження статевих органів і циститу. Курс лікування триває до повного зникнення симптомів.

Мед з м'якоттю і вершковим маслом

В суміші меду і вершкового масла можна застосовувати алое при гострому геморої і його початкових стадіях. Візьміть подрібнені листя, обчищені від шкірки, змішайте з вершковим маслом і додайте суміш до зовнішніх запалених гемороїдальних шишок. Замість вершкового масла можна взяти оливкова, кипарисове або лавандова, плюс додати до суміші натуральний мед. Компрес володіє заспокійливою дією по відношенню до зовнішніх гемороїдальних вузлів, робиться тричі на день.

Побічні ефекти і протипоказання

При місцевому лікуванні алое віра не може викликати побічних ефектів. При пероральному вживанні виникає: відрижка, печія, нудота, болі в животі, діарея, підвищення тонусу матки, збільшення об'єму менструальних виділень, вимивання калію з організму (супроводжується судомами, порушенням ритму серцебиття). Протипоказаннями до використання є підвищена чутливість, алергічні реакції, запальні захворювання травного тракту, менструація. Під час вагітності прийом заборонений навіть місцево.

Відео

СІК АЛОЕ ВІД РІЗНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Алое від геморою

Відгуки

Олексій, 24 рокиАлое при геморої мені порадила мама, яка вирощує його на балконі і постійно вдається до соку при будь-яких хворобах. Вона зробила мені сік, який прикладав до уражених областях 2-3 рази протягом доби. За перший день запалення сильно зменшилася, ще через тиждень зовсім пройшло. Рекомендую рослина, як потужний цілющий активатор.
Ксенія, 39 роківПісля другої вагітності я ніяк не могла позбутися від геморою. Він заважав мені повноцінно жити і займатися звичними справами. Бабуся порадила вставляти свічки з цілого листа, очищеного від шкірки. Для надійності і збереження властивостей я не поливала столітник тиждень, зрізала лист і вставила. Через тиждень забула, що страждала від шишок.
Іван, 30 роківВід сидячої роботи я став помічати проблеми з випорожненням кишечника. Вирішив для профілактики попити сік алое, який, за відгуками, має послаблюючу дію. Відзначив відсутність смаку і запаху у соку, плюс стало легше ходити в туалет. Думаю, він допоміг запобігти розвиток внутрішнього геморою і вберіг від запальних процесів.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!