Користь і шкода зеленого чаю для жінок і чоловіків

Вживання чаю завжди доречно, він добре зігріває в холодну пору року і чудово втамовує спрагу в спеку. Правильно приготовлений напій може боротися з недугами. Слід знати, яку дію надає на організм зелений чай – користь і шкода від входять до складу продукту речовин, коли необхідно вживати ароматний напій, а за яких обставин бажано від нього відмовитися і як правильно заварювати чайне листя.

Що таке зелений чай

Продукт являє собою висушені листя вічнозеленого чагарнику, який вирощують для виробничих потреб в Китаї, Японії, Індії, на острові Ява. Свіже листя мають овальну форму. Для отримання зеленого і чорного чаю використовують однакову сировину, але існують відмінності в технології їх виготовлення. Висушені листя чорного кольору отримують після глибокої ферментації (окислення).

Процес виробництва зеленого чаю відрізняється використанням щадною технології. Припинити окислювальні процеси допомагає пар, яким 2-3 хвилини обробляють свіжі листя. Потім видаляють вологу – мнуть і скручують в лусочки, кульки (перлини) або спіралі, а після висушують до готовності для стабілізації аромату, смакових якостей і корисних властивостей продукту. Для елітних сортів використовують перший збір врожаю.

Склад

Застосування спеціальної технології дозволяє отримати якісний чайний продукт, який відрізняється великою різноманітністю хімічного складу:

  1. Серед органічних сполук виділяються дубильні речовини, які впливають на смак напою. Букет аромату забезпечується поєднанням ефірних масел. Благотворно впливають на здоров'я алкалоїди (теїн), катехіни (танін), амінокислоти.
  2. Позитивний вплив на життєві процеси мають входять до складу корисні мікроелементи: кальцій, залізо, калій, цинк, фтор, фосфор, йод, мідь.
  3. Чайні листя багаті вітамінами групи А, С, Е, К, Р, які покращують обмінні процеси.

Користь зеленого чаю

Якими властивостями володіє зелений чай – користь і шкода хімічного складу продукту для організму? Завдяки вмісту корисних компонентів унікальний напій характеризується здатністю:

  1. Стимулювати процес травлення.
  2. Виконувати роль профілактичного засобу в боротьбі з утворенням карієсу зубів завдяки вмісту фтору.
  3. Надавати ефект лікарського засобу – боротися з раковими хворобами, так як є відмінним антиоксидантом з-за присутності танінів, катехінів і дубильних речовин. Вони пов'язують сторонні білки, важкі метали, вільні радикали і виводять їх з організму, не ушкоджуючи здорові клітини. Зменшують ризик розвитку раку вітамін С і цинк.
  4. Покращувати стан нігтів, волосся, прискорювати процес загоєння ран завдяки наявності цинку.
  5. Стимулювати роботу нервової системи. Вітамін Р, кальцій, фосфор необхідні для нормальної діяльності мозку, виконує роль стимулятора теїн.
  6. Підвищувати працездатність людини – в продукті міститься кофеїн (теїн). Алкалоїд кофеїну знаходиться в зв'язаному стані з чайним таніном, тому надає збудливу дію на організм, але більш м'яке, ніж кофеїн.
  7. Зменшувати ризик захворювання щитовидної залози завдяки присутності йоду.
  8. Надавати антимікробний ефект. Така властивість забезпечується містяться катехінами. Танін сприяє загоєнню виразок, але заварка чаю повинна бути слабкою.
  9. Виводити токсини. Завдяки очисним властивостями продукт підвищує імунітет організму, знижує ризик будь-яких захворювань.
  10. Надавати сечогінну дію, знижувати набряклість тканин.
  11. Зменшувати ризик розвитку захворювання очей завдяки вмісту вітаміну А і С.
  12. Підтримувати в нормальному стані гладку мускулатуру. Це властивість забезпечує наявність цинку.
  13. Полегшувати лікування запальних процесів завдяки вмісту міді.
  14. Допомагати при токсикозах і морської хвороби. У цих випадках рекомендується жувати сухе листя.
  15. Підвищувати кислотність шлунка, стимулювати діяльність шлунково-кишкового тракту.

Для жінок

Продукт вважається напоєм довголіття. Користь зеленого чаю для жінок полягає в наступному:

  1. Приготовлені маски на основі заварки з чайного листя або заморожений екстракт зеленого чаю чудово тонізують шкіру, підвищують її пружність, добре підтягують і вирівнюють контур.
  2. Як засіб, що стимулює обмінні процеси очищення організму, покращує діяльність травного тракту ароматний напій сприяє схудненню.
  3. Напій здатний поліпшити загальний стан жінки в клімактеричному періоді, його рекомендують вживати як профілактичний засіб в боротьбі з раком грудей.

Для чоловіків

Чим корисний зелений чай для чоловіків? Напій містить марганець, який необхідний для нормальної роботи статевої системи і опорно-рухового апарату, з його участю виробляється гормон тестостерон. Збудливий вплив кофеїну при вживанні міцного чаю сприяє підвищенню працездатності і стійкості організму до стресів. Наявність антиоксидантів перетворюють зелений чай у цінний засіб для нормалізації артеріального тиску, профілактики раку простати.

Для печінки

Очисні властивості напою при помірному його споживанні позитивно впливають на роботу печінки і жовчного міхура, поліпшення їх діяльності сприяють вітаміни Р і С. Слід враховувати, що продукт містить поліфеноли. При надмірному вживанні напою значні кількості цих речовин здатні руйнівно впливати на печінку.

Для нирок

Користь зеленого чаю для організму досягається при правильному заварюванні листя і вживанні напою. Він виконує роль адсорбенту токсинів – виводить їх з організму і сприяє очищенню нирок. Одночасно поліфеноли, що містяться в чайному листі, можуть завдати шкоди ниркам. Вони сприяють утворенню пуринів. Це веде до виникнення каменів у нирках, якщо зловживати зеленим чаєм.

Для судин

Правильне вживання напою здатне поліпшити стан серцево-судинної системи. Ці корисні властивості зеленого чаю забезпечуються за рахунок наступних процесів:

  1. Вітамін С розріджує кров, полегшує її просування по судинах і знижує тиск.
  2. Калій зміцнює серцевий м'яз.
  3. Вітамін Р підвищує тонус судин, а дубильні речовини зміцнюють їх. Антиоксиданти стимулюють обмінні процеси, перешкоджають нагромадженню в капілярах шкідливого холестерину. Всі ці процеси нормалізують тиск, тому чашка чаю корисна для профілактики захворювань серцево-судинної системи: атеросклерозу, ішемічної хвороби, гіпертонії.

Корисний зелений чай з молоком

Думки з приводу корисності чаю з молоком суперечливі. Вважається, що при такому поєднанні чай допомагає організму засвоювати корисні речовини молока. Рекомендується вживати напій: при виснаженні центральної нервової системи, годуючим жінкам для збільшення лактації. Існує протилежна думка про те, що молоко нейтралізує корисну дію чайних антиоксидантів (катехінів).

Як часто можна пити зелений чай

Користь і шкода зеленого чаю для організму залежать від якості продукту, способу заварювання і частоти вживання. Для отримання ефекту від вживання напою слід дотримуватися умови:

  • купувати свіжий і якісний продукт;
  • потрібно заварити чайне листя чистою водою, підігрітою до 60-90 градусів;
  • не випивати чашку чаю натщесерце та ввечері;
  • не поєднувати вживання напою і алкоголю;
  • не запивати ліки;
  • не вживати надто міцний або гарячий напій.

Шкода зеленого чаю

Потрібно часто пити зелений чай – яку користь і шкоду принесе регулярне вживання міцного напою? Продукт стає корисним тільки при помірному використанні. Слід пам'ятати:

  • що напій надає збудливу дію і може завдавати шкоди при серцево-судинних захворюваннях (підвищувати тиск, змінювати серцевий ритм);
  • зловживання продуктом веде до зниження щільності кісткової тканини і викликає крихкість кісток;

Протипоказання

Бажаючим насолодитися ароматним напоєм слід пам'ятати про наявність протипоказань до вживання міцного чаю:

  • підвищена збудливість, безсоння;
  • тахікардія;
  • хронічні захворювання нирок, печінки;
  • захворювання шлунка (підвищена кислотність);
  • виразкова хвороба в стадії загострення;
  • атеросклероз, гіпертонія;
  • період вагітності.

Відео

Зелений чай - Напій Богів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!