Онкологічне захворювання - рак шкіри

Захворювання, яке отримує розвиток з плоского багатошарового епітелію, називається раком шкірних покривів. На початковій стадії онкологія проявляється незначними новоутвореннями на епітелії, але якщо вони переходять глибоко всередину, вражаючи тканини і органи, то виживання в цьому випадку дуже низька (не перевищує 20%). З цієї причини, якщо присутні перші ознаки раку шкіри, потрібно обов'язково проходити медичне обстеження. Основні симптоми початкової стадії – це наявність вузлика, плями, бляшки або локальне зміна кольору шкіри.

Що таке рак шкіри

Серед усіх злоякісних утворень ракові захворювання шкіри займають десяте місце. Патологія однаково вражає, і жінок, і чоловіків. Високий ризик захворіти мають люди літнього віку після 70 років. Діти хворіють даної онкологією набагато рідше – частота утворення пухлин шкіри не перевищує 1%. Злоякісне захворювання, як правило, розвивається на відкритих ділянках (руки, обличчя), але відомі випадки, коли шкірна онкологія вражала стопу, гомілку і інші, закриті від сонячного опромінення, області тіла.

Симптоми

Починається хвороба з появи патологічного вогнища на шкірі. В залежності від форми раку, він може мати вид ерозії, виразки, бородавки, родимки з нечіткими краями, щільного вузлика або пігментної плями, які утворилися у верхніх шарах епідермісу. У жінок, шанувальниць бронзового загару, ранні симптоми протікають непомітно. Спочатку поверхнева форма вогнища виглядає у вигляді світлого вузлика, але потім він збільшується в розмірах і кровоточить.

Злоякісні пухлини шкіри у чоловіків можуть бути самими різноманітними, що залежить від стадії процесу і походження освіти. Частіше у чоловічого населення діагностують базально-клітинний рак, який характеризується відсутністю симптоматики протягом декількох років. Базаліома проявляється розростанням прищика, який спочатку може мати тілесний, блідо-рожевий або червонуватий колір. Якщо онкологічні захворювання шкіри діагностовано у дітей, то вони, насамперед, вражають кінцівки, а потім можуть переходити на область шиї, голови, торсу.

Плями на тілі

Основною причиною розвитку ракових захворювань шкіри є сонце. Виникнення плям на тілі вже є сигналом до того, щоб звернутися до лікаря. Якщо змінюється форма, розмір, колір існуючої родимки – це перша ознака меланоми – самого агресивного виду онкології шкірних покривів. Плями на шкірі при раку мають свої особливості:

  • розпливчасті межі новоутворення, що плавно переходять в плями;
  • збільшення області ураження;
  • зміна відтінку родимки від білого до червоного або навіть чорного;
  • при дотику до плями – хворобливі відчуття;
  • ділянку шкірного покриву навколо пухлини свербить і свербить.

Симптоми початкової стадії

Кожна різновид ракових виразок характеризується окремою симптоматикою. Ідентична патологія у дорослого і дитини може протікати по-різному. Перші прояви меланоми – це утворення пігментних плям, що нагадують рідні. Через час збільшуються лімфатичні вузли, що знаходяться поблизу. Перші зовнішні ознаки карциноми (лускатої) – це підшкірні пухлини і здуття, які схожі на бородавки або незагойні рани. Базальноклітинна форма раку часто проходить безсимптомно. До перших симптомів захворювання відносяться виразки, свербіння й болючість шкіри.

Причини

Існує кілька основних причин, за якими виникає рак шкіри. Меланоми розвиваються від радіоактивного, ультрафіолетового опромінення або променевого ушкодження епідермісу. Тому любителі позасмагати нерідко хворіють цією формою онкології, яка часто призводить до смертельного результату. До інших причин виникнення злоякісних новоутворень на шкірних покривах відносяться:

  • довготривале хімічне або термічне вплив на шкіру (контакт з миш'яком, дьогтем, сажею, смолами);
  • спадкова схильність;
  • тривалий прийом кортикостероїдів або протипухлинних препаратів;
  • механічні травми родимих плям, невусів, рубців;
  • передракові захворювання шкіри (міома та інші);
  • вік більше 50 років.

У літніх

Поверхнева меланома, яка характеризується швидким розростанням і появою метастаз нерідко зустрічається у літніх людей після 65-70 років. Це пояснюється загальним старінням організму, зниженням функціональності імунної системи. Нерідко рак шкірних покривів у літніх людей є наслідком таких захворювань, як хвороба Боуена, патологія Педжета або злоякісні шкірні освіти переростають доброякісних пухлин.

Види

Існує три види злоякісних новоутворень на шкірі:

  1. Сквамозно-клітинна карцинома (плоскоклітинний рак). Цей вид онкології відрізняється активним розростанням і метастазуванням. Найчастіше метастази вражають лімфовузли, рідше – легкі (бластома). Клініка плоскоклітинну карциноми – поодинокі різної локалізації пухлини.
  2. Базально-клітинна карцинома (базальний рак, базаліома). Розвивається з базальних клітин шкірного епітелію. Найчастіший вид раку шкірних покривів. Відрізняється безсимптомним повільним розвитком без метастазування. При своєчасному виявленні та адекватної терапії має сприятливий прогноз.
  3. Меланома. Розвивається після невдалої терапії раку шкірних покривів двох попередніх видів. Меланома виникає з пігментних клітин-меланоцитів, які розташовані в базальному шарі епідермісу. Рання стадія хвороби успішно лікується. Запущена форма або пізнє виявлення метастаз може призвести до раку тулуба, коли ракові клітини потрапляють в лімфосистему і швидко розносяться по всьому тілу.

Форми

Рак шкірного епітелію поділяють на папілярну, инфильтрирующую і поверхневу форму. Перша є рідкісною онкологією і являє собою горбисте новоутворення з множинними сосочками. Інфільтруючим форма – це патологія шкіри, при якій з'являються виразки з горбистою кіркою і щільними краями. Вони проростають і роблять сусідні тканини. Поверхнева різновид шкірної онкології відрізняється вузликовий щільними утвореннями жовто-білого кольору, частіше виникають на волосистій частині голови.

Стадії

Онкологія шкіри характеризується чотирма стадіями.

  1. Визначити першу або нульову можна по формуванню освіти у верхньому або нижньому епідермісі. Клітини базального (глибокого) шару не зачіпаються.
  2. Друга характеризується збільшенням новоутворення до 4 див. Розпізнати можна візуально, оскільки рак помітний на поверхні шкіри.
  3. Для третьої стадії характерне ураження лімфатичної системи, але прилеглі органи не зачіпаються. Починається процес виразки.
  4. На останній стадії метастазування зачіпає майже всі органи. Поверхня шкіри вражена кровоточить виразками.

Як швидко розвивається

Строки виникнення раку шкірних покривів у всіх різні. Час розвитку залежить від класифікації пухлини і стадії хвороби. Приміром, фаза росту меланоми може тривати від 2 до 10 років. У деяких випадках рак може пройти всі стадії всього за пару місяців. Швидше шкірна онкологія розвивається у людей зі світлою шкірою, ніж у темношкірих пацієнтів. Виживання залежить від форми і стадії раку.

Діагностика

При підозрі на небезпечне захворювання шкіри всі пацієнти повинні проконсультуватися у дерматоонколога і пройти гістологічну діагностику. Лікар проводить огляд усіх ділянок тіла, виробляє пальпацію регіональних лімфовузлів і дермоскопию. Глибину проростання пухлини покаже УЗД, для пігментних утворень проводиться скіаскопія. При необхідності може бути показана біопсія лімфатичного вузла. Гістологія виявляє наявність уражених клітин і їх походження. Для виключення вторинної природи раку лікар може призначити додаткові дослідження:

  • рентген легенів;
  • УЗД черевної порожнини;
  • КТ нирок;
  • МРТ головного мозку;
  • контрастну урографію;
  • сцинтиграфію кістяка.

Лікується чи ні

При виявленні злоякісного новоутворення на шкірі не варто впадати в паніку. Рак стає смертельним тільки у випадку занадто пізньої діагностики. Якщо патологія виявлена на початковій стадії, то від неї можна позбутися швидко і майже безболісно. Причиною невиліковність онкології служить недбале ставлення людини до власного здоров'я.

Лікування раку шкіри

Терапія застосовується різноманітна. Сучасна медицина пропонує декілька способів лікування – від самого популярного хірургічного видалення пухлини до кріолікування (рідким азотом). Після визначення стадії лікар не тільки обирає спосіб терапії хвороби, але і призначає спеціальну дієту, яка передбачає високий вміст каротину і вітаміну А і низький вміст жирів. Основними способами лікування онкології шкіри є:

  1. Променева терапія (радіотерапія). Опромінення застосовується при неможливості хірургічної операції або при рецидивах раку.
  2. Хіміотерапія. Використовується при пухлинах великого розміру або під час часто повторюваних рецидивів.
  3. Лазерна хірургія. Ракові клітини знищуються високоактивним чітко спрямованим світловим пучком.
  4. Метод фульгурации. Передбачає видалення уражених клітин спеціальним ріжучим інструментом з подальшою обробкою електричним струмом.
  5. Місцева протипухлинна аплікаційна терапія. Застосовується в комплексному лікуванні. На уражену ділянку накладають аплікації з масляним розчином вітаміну А.
  6. Фотодинамічна терапія. Ракові клітини руйнуються під впливом світла і спеціальних лікарських препаратів.

Прогноз

Згідно з медичною статистикою, на початковій стадії онкології придатків шкіри в 95-98% випадків виявляється п'ятирічна виживаність. На четвертій стадії шкірної патології залишаються жити лише 15-20% хворих. При плоскоклітинну формі виживаність становить 90% на 1 або 2 стадії і 60% при 3 або 4. При хорошій реакції організму на лікування, у людини рецидивів не трапляється взагалі, а подальша життя проходить без наслідків раку.

Скільки живуть з раком шкіри

В даному питанні велике значення має різновид захворювання і час виявлення. Після своєчасного хірургічного лікування меланоми нульовий або першої стадії пацієнти повністю проживають своє життя. Якщо хвороба була виявлена на 3 або 4 стадії, то смерть може настати вже через 2-3 місяці. В останньому випадку проводиться виключно підтримуюча терапія.

Профілактика

Кращий спосіб запобігти хворобі – захиститися від прямих сонячних променів. Це можна зробити за допомогою одягу або за допомогою сонцезахисних кремів. Кращою профілактикою раку є уникнення полуденного сонця, особливо в тропіках і субтропіках. Також не слід зловживати солярієм. Для профілактики раку необхідно вчасно видаляти підозрілі бородавки, включати в раціон вітамін А, своєчасно лікувати будь-які запальні процеси в організмі.

Фото раку шкіри на початковій стадії

Відео

Рак шкіри: види раку шкіри, ознаки раку шкіри, сучасні методи лікування раку шкіри

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!