Характер головного болю при пухлинах мозку

Вас мучать постійні головні болі? З'являється ні чим не обґрунтована нудота? Ви відчуваєте дивні запахи? Ці явища можуть виявитися симптомами новоутворення в мозку. Дізнайтеся, чим відрізняються головні болі при пухлини мозку від мігрені, реакції на зміну погоди, гіпертонічних проявів, больових відчуттів при інфекційних процесах. Своєчасне звернення до лікаря допоможе виявити захворювання на стадії, коли реально повне зцілення.

Як болить голова при пухлини головного мозку

Загальна головний біль входить у число загальномозкових симптомів, пов'язаних з підвищенням тиску в порожнині черепа (гіпертензіонним синдромом). За відчуттями характеризується як розриває, що давить, розпирає. Місцевий біль викликає роздратування нервів всередині черепа (блукаючого, язикоглоткового, трійчастого), мозкових і оболонкових судин, стінок венозних синусів.

Трапляється, що рак мозку взагалі не характеризується головними болями. Це явище характерне для глибокої локалізації новоутворень. Біль виникає, коли зростаюча пухлина чинить тиск (або іншого вплив) на кровоносні судини, оболонкові тканини мозку. Первинні новоутворення часто характеризуються лише головними болями, які стають «першим дзвінком» для діагностики захворювання. Характеризується цей симптом специфічними ознаками:

  • локалізацією;
  • інтенсивністю;
  • характером;
  • супутніми проявами.

Інтенсивність

Відмітна ознака головних болів при пухлини мозку – їх інтенсивність. Больові відчуття після пробудження дуже сильні, часом викликають втрату свідомості. Протягом дня вони слабшають, але не припиняються. Біль, близька по інтенсивності до мігрені, мучить хворої людини під час сну, часто супроводжуються помутнінням (сплутаність) свідомості.

Локалізація

Локалізація головного болю часто не синхронізується з місцем виникнення новоутворення, а в деяких випадках безпосередньо залежить від нього. Випадки залежності больових відчуттів від місця ураження клітин головного мозку, оболонки:

  1. В області чола. Біль виникає при локалізації новоутворення у лобовій зоні головного мозку. Супроводжується тривалими нападами епілепсії, втратою координації, зміною настрою. Пухлина, що руйнує лобову зону мозку, викликає втрату умовних рефлексів. У хворого створюється враження, що він все робить в перший раз.
  2. Потилична частина голови. Локалізація пухлини в цій зоні викликає болю в голові в різних місцях: скроневої, лобової, тім'яної області. Найчастіше больових відчуттів в потилиці не виникає зовсім.
  3. В скроневій області (новоутворення мозочка, слухового нерва). Для даної локалізації новоутворення характерна біль з обох боків голови, що супроводжується частими перепадами внутрішньочерепного тиску, втратою зору на одне око, епілептичними припадками. Болить ліва півкуля голови або праве – залежить від «орієнтації» скроневої локалізації пухлини.
  4. Тім'яна частина. Виникає біль при натисканні, парестезія (оніміння), яка переходить на тулуб. Біль супроводжується судомами.

Різні прояви головного болю ускладнюють діагностику онкології, тому як больові відчуття бувають ниючими або гострими, розмитими або інтенсивними, колючими або тупими. Для болів, викликаних пухлиною, характерні такі специфічні ознаки:

  • пульсуючий, розпираючий, гнітючий характер;
  • клапанна біль при зміні положення голови;
  • раптова поява;
  • посилення при тривалому горизонтальному положенні;
  • наростання болю;
  • почастішання нападів;
  • посилення після фізичних навантажень, кашлю;
  • супроводжується онімінням;
  • виникають ознаки сплутаного свідомості;
  • збільшується внутрішньочерепний тиск;
  • виникає болісна блювота.

Тривалість

Якщо рак мозку супроводжується головними болями, то вони не носять безперервний характер. Найчастіше виникають у формі самостійних нападів, частота і тривалість яких зростає в міру збільшення пухлини. Такий біль не знімається анальгетиками (уколи, свічки), не відбувається під час сну. У нічні години головний біль при пухлини мозку постійна, тупа, викликає слабкість, нудоту. Різка біль в голові, що виникає вранці, триває не менше трьох годин (період «розсмоктування» накопичилися за ніч в мозку рідини). По мірі росту пухлини частішають напади болю.

Інші симптоми та ознаки раку мозку

Ознаки пухлини головного мозку – явища, викликані її ростом, впливом на відділи мозку, що відповідають за рухову активність. Виділяються новоутворенням токсини, підвищений внутрішньочерепний тиск, спазми судин обумовлюють симптоматику, що супроводжує головні болі при пухлини мозку:

  1. Загальна слабкість, сонливість.
  2. Порушення чутливості окремих ділянок шкіри, втрата слуху, зору. Утворюється в результаті здавлювання пухлиною нервових закінчень.
  3. Двоїння зору (синдром Парино). Супроводжується онімінням, слабість у м'язах.
  4. Зниження пам'яті і розумових здібностей. Проявляється як забудькуватість, нездатність до самоідентифікації, неузнаваніе близьких.
  5. Психічні розлади: сплутаність свідомості, різка зміна настрою, зорові, нюхові галюцинації (спотворене сприйняття запахів), депресія, невроз, безконтрольне сексуальну поведінку, втрата почуття сорому.
  6. Нудота. Не залежить від прийому їжі, не проходить після прийому ліків, найчастіше виникає вранці.
  7. Запаморочення. Спостерігається як при різкій зміні положення тіла, так і в спокійному стані. Виникає як результат підвищення внутрішньочерепного тиску.
  8. Блювота. Виникає внаслідок інтоксикації, як реакція на сильний біль у маленьких дітей, підлітків.
  9. Втрата голосу (синдром Валленберга). Відбувається в результаті паралічу зв'язок.
  10. Напруга кінцівок, судоми.
  11. Збільшення розміру мозку за рахунок розростання новоутворення, скупчення рідини.
  12. Витончення черепних кісток.
  13. Бігаючі зіниці (горизонтальний ністагм).
  14. Ожиріння або раптове стрімке схуднення при незмінному режимі харчування.
  15. Параліч.

Симптоми первинних пухлин:

  1. Астроцитома – новоутворення в зоні мозочка: судоми, психічні порушення.
  2. Гліома – пухлина стовбура мозку: порушення дихання, серцебиття.
  3. Епендимома: високий внутрішньочерепний тиск.
  4. Олигодендроглиома: судоми, часткова втрата зору.

Симптоми вторинних пухлин:

  1. Медулобластома (поширена пухлина стовбура мозку дитини): патології серця.
  2. Шваннома – пухлина в черепної порожнини: сильно болить праве півкуля голови або ліве, спостерігається втрата слуху.

До якого лікаря звернутися

Система сучасного медичного обслуговування в державних клініках передбачає первинне звернення до терапевта, який після огляду і аналізів направляє пацієнта до вузького спеціаліста. При скаргах на біль – до невропатолога. Лікар, вислухавши опис симптомів, характеру, тривалості головного болю, проводить обстеження на предмет виявлення порушень зору, слуху, координації. Відвідування онколога має сенс тільки після проведення діагностики, тому як визначити пухлину головного мозку можна лише методами спеціальної діагностики.

Як проводиться діагностика

Діагностувати (з часткою ймовірності!) новоутворення як причину головного болю можливо вже при первинному огляді невролога, який включає дослідження:

  1. Рефлексів. Лікар стукає молоточком по коліну.
  2. Слуху. Визначення стану слухового нерва за допомогою камертона.
  3. Тактильної чутливості – поколювання шкіри тупою голкою.
  4. Координації. Пацієнта з закритими очима просять доторкнутися до кінчика носа пальцем.
  5. Рухів. Обстежуваному пропонують рухати кінцівками, посміхнутися, посувати мовою.

Додаткові дослідження допомагають визначити локалізацію пухлини, розпізнати її вид, уточнити розміри. У сучасній медичній практиці крім методів неврології використовують наступні способи:

  • рентгенографія – метод виявлення новоутворень з кальцинацией тканин;
  • пневмоенцефалографія (вентрикулографія) – метод діагностики величини і напрямку росту новоутворення:
  • РЕГ (реоенцефалографія) діагностує порушення функцій кори мозку;
  • ЕЕГ (електроенцефалографія) – спосіб визначення екстра - та интрацеребрального кровопостачання;
  • термографія – метод визначення причин больового синдрому;
  • сканування радіоактивними ізотопами виявляє локалізацію новоутворення в межах півкулі;
  • комп'ютерна томографія – спосіб уточнення розмірів, локалізації новоутворення, стадії його розвитку;
  • МРТ (магнітно-резонансне дослідження) – метод достовірного визначення виду пухлини;
  • ангіографія – дослідження кровоносних судин на предмет їх усунення;
  • біопсія – нейрохірургічний метод забору зразка тканин для виявлення злоякісної або доброякісної пухлини;
  • сцинтиграфія голови діагностує наявність (відсутність) пухлини;
  • магнитоэнцефалография (МЕГ) метод вимірювання магнітних полів нервових клітин;
  • нейросонографія – ультразвукове дослідження кісток черепа новонароджених дітей;
  • М – ехо (УЗД головного мозку) – виявляє зсув серединних структур мозку, викликаних ростом новоутворення.

Відео: перші ознаки пухлини мозку на ранній стадії

Фото - і відеоматеріали допомагають краще розібратися в симптомах захворювань. Подивіться нижче сюжет телепрограми «Стиль життя», присвячений головним болям при пухлини мозку. Вашій увазі представлено інтерв'ю з лікарями НДІ нейрохірургії ім. Н.Н.Бурденко. Ви дізнаєтеся, чому болить маківка голови на ранній стадії виникнення пухлини, про симптоми захворювання, види новоутворень головного мозку дітей і дорослих, наслідки, методи лікування, прогнозах при своєчасному лікарського втручання.

"Стиль життя": які симптоми пухлини головного мозку

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!