Рак гортані

Онкологічне захворювання горла дуже поширене, статистика показує, що до 70% злоякісних пухлин розміщуються в гортані, глотці. Хворіють частіше чоловіки від 40 років, але і жінки схильні до ризику. Вважається, що це хвороба міст, сільські жителі рідше виявляються жертвами раку горла. Пухлина локалізується у верхній частині гортані (надскладочный відділ, надгортанник), середньої (голосові зв'язки), нижній. Плоскоклітинний рак – найпоширеніший.

Симптоми і ознаки раку горла за стадіями

Діагностувати хворобу складно, і питання, як визначити рак горла, тому актуальне. Перші ознаки плутають з простудними. Потім симптоми стають більш явними. Що може бути ранніми ознаками онкології:

  • регулярні болі в гортані;
  • невеликі пухлини на шиї;
  • труднощі з ковтанням;
  • кашель;
  • слабка біль у вусі.

Початкова

Хвороба стартує з нульовій стадії, новоутворення незначних розмірів не виходить за межі слизової оболонки гортані. Симптоми раку відсутні, захворювання виявляють рідко. Наступна стадія – перша. Пухлина трохи видається за межі слизової оболонки гортані, але не поширюється на інші тканини. Голос починає змінюватися, зв'язки вібрують.

2 ступінь

Рак починає проявлятися, пухлина захоплює весь відділ, йде до сусіднього, голосові складки можуть опухнути, їх робота порушується. Хворий дихає з шумом, голос стає хрипким, лімфовузли ще не вражені. На цій стадії захворювання захоплює лише гортань, розташовуючись в одній з частин:

  • Надгортанная, верхня. В ній розвивається кілька вогнищ зараження вражає навколишні тканини.
  • Голосова щілина, з захопленням подглоточной частини, спричиняє порушення руху голосових зв'язок.
  • Подглоточная область, сама нижня частина гортані.

3 стадія

Пухлина проростає до всіх гортанним стінок, порушується рухливість голосових зв'язок. На цій стадії питання, як розпізнати рак, не варто, він проявляє себе виразно. Людина хрипко розмовляє, а може і зовсім втратити голос. Інші ознаки раку горла в жінок і чоловіків на третій стадії:

  • пухлина гортані, лімфовузлів (вони збільшуються в діаметрі до 3 см);
  • вологий кашель, мокрота з кривавими прожилками;
  • труднощі з ковтанням, або нездатність це зробити;
  • запах гнилі з рота.

4 стадія

Новоутворення розрослося, метастази поширилися до лімфовузлів, іншим органам. У четвертій стадії раку горла є три етапи: А, В і С. Розвиток хвороби йде так:

  • IV А. Вражені хрящ щитовидної залози, що оточують гортань тканини. Пухлина проникає в шию, трахею, стравохід, можуть бути заражені лімфовузли, вони збільшуються до 6 див.
  • IV Ст. Захоплений спинномозковий канал, пухлина оточує сонну артерію, зачіпає тканини та органи грудної порожнини, лімфатичні вузли досягають великих розмірів.
  • IV C. Не тільки метастази, але і сама пухлина виходить за межі гортані.

Як діагностувати рак

Для постановки діагнозу використовують кілька методик. Діагностика може включати:

  • Ларингоскопію, при якій область гортані досліджується ларингоскопом або спеціальним дзеркалом. Лікар оглядає гортанную порожнину, голосові складки в пошуках новоутворення.
  • Біопсію, для визначення гістології пухлини. На аналіз береться фрагмент тканини. Це дослідження уточнює діагноз, допомагає визначити спосіб терапії.
  • Комп'ютерну томографію, за допомогою якої визначаються розміри пухлини, ступінь її проникнення в інші органи.

Причини раку гортані

Існують певні чинники, які спонукають до розвитку онкологічного процесу гортані. На основі багаторічного аналізу історій хвороби в медицині визначена група ризику. Це люди, у яких є потенційна небезпека захворіти. Лікарі з'ясували, що:

  • Пухлина гортані частіше розвивається у чоловіків у віці від 60 років.
  • Хвороба провокують шкідливі звички: зловживання алкоголем, куріння.
  • Спадковий фактор має велике значення, якщо серед родичів є випадки онкології, необхідно регулярно перевірятися.
  • Шкідливе виробництво, де людина вдихає токсичні речовини, збільшує ризик патології.
  • Пухлина росте швидше, якщо хворий не стежить за харчуванням, вживає мало фруктів і овочів, захоплюється гострої та солоної, м'ясною їжею. Профілактика хвороби – це виключення з меню таких страв, відмова від звички є всі дуже гарячим, дотримання гігієни ротової порожнини.

Як проводиться лікування раку

Найважливіше питання для хворого і його близьких: чи можна вилікувати рак горла? Лікарі відповідають позитивно, якщо застати рак на нульовій стадії, ймовірність повного лікування – 100%. Онкологія, встановлена на 1 і 2 стадії, піддається лікуванню, але при цьому мається на увазі ремісія, період від року до п'яти років, після можливе відновлення симптомів раку, потрібно нове лікарське втручання. В залежності від стадії пухлини і стану людини, лікар вибирає, чим будуть лікувати хворого.

Хіміотерапією

Застосовуються один чи кілька препаратів, умерщвляющих клітини новоутворення. При раку гортані таку терапію використовують, тільки поєднуючи з хірургічним і променевим лікуванням. Працюють препарати платини, «Цисплатин». Ліки діє на ракові клітини, і на інші органи, оскільки поширюється з допомогою кровотоку по всьому організму. Це спричиняє побічні ефекти, такі як:

  • випадання волосся;
  • нудота;
  • стомлюваність та інші.

За допомогою операції

Хірург видаляє або саму пухлину, або частину гортані, де локалізований рак, в запущених випадках – і всю гортань. Така операція називається ларингектомія. Якщо вирізаються одна або обидві зв'язки – це хордектомія. Після часткового видалення гортані людина дихає сам, може говорити. Коли пухлина велика, гортань вирізають повністю, дихати пацієнт буде через трахеостому, доведеться вчитися говорити заново, утворюючи звук за допомогою повітря, заглатываемого в шлунок.

Променевою терапією

При цьому способі лікування пухлина опромінюють, вбиваючи злоякісні клітини. На рак впливають рентгенівські промені. При пухлинах гортані променеву терапію призначають на 5-8 тижнів, іноді в поєднанні з іншими методами. У хворого виявляються реакції на опромінення, вони виражаються в слабкості, нудоти, головних болях, набрякають тканини шиї, голосові зв'язки. Після терапії голос відновиться.

Народними засобами

Доповнити основне лікування можна рецептами народної медицини. Рекомендується перед їх застосуванням проконсультуватися з фітотерапевтом, онкологом, адже в трав'яні збори входять отруйні компоненти, такі як болиголов плямистий та ін. Ось кілька народних засобів, застосовуваних при пухлини гортані:

  • Подрібнений лавровий лист. Взяти три склянки цієї сировини, залити 500 мл горілки, настоювати два тижні, періодично збовтуючи. Процідити рідину, пити по три рази на день, по одній столовій ложці.
  • Аризема японська. Для лікування раку беруться кореневища, зібрані до того, як утворилися листя. Відвар готують так: заливають столову ложку подрібненого коріння на 500 мл окропу, проварюють на плиті 15 хвилин. Потім рідину настоюється годину, проціджують. Пити по третині склянки тричі на добу. Порошок з кореневищ вживають всередину порціями по 1,5 г 3 рази в день.
  • Сік нетреби звичайної. Його отримують, прокрутивши рослина на м'ясорубці, потім отриману рідину змішують з горілкою, в рівних кількостях. Приймають по чайній ложці тричі за день.

Прогноз

Пухлини в області гортані ростуть повільно, віддалені метастази при такому раку – рідкісне явище. Якщо застати початковій стадії хвороби, прогноз буде сприятливий, тривалість життя не постраждає. При визначенні раку на першій стадії лікування відбувається в 85-90%. П'ятирічна виживаність на другій стадії – до 78%, на третій – до 67%, у разі четвертої – до 35%. П'ять років – це стандартний термін ремісії. Далі прогнози індивідуальні. Рак гортані рідко дає рецидиви.

Як виглядає рак горла

Порівняльний аналіз фотографій раку на початковій стадії і на більш пізніх термінах дозволяє побачити зміни оболонки гортані при розвитку пухлини. На першій стадії розміри пухлини не більше 2-3 див. На слизовій гортані з'являються виразки, які також видно на фото. Це може помітити при огляді стоматолог і рекомендувати подальші дослідження. На зображеннях уражену ділянку гортані різко відрізняється від здорових тканин.

Відео про злоякісних пухлинах в горлі

Прогнози на лікування раку четвертої стадії несприятливі, але відомі випадки успішного результату. Близько шести років тому голлівудська зірка Майкл Дуглас переніс якраз таке захворювання. Допомогли опромінення і хіміотерапія, хвороба після п'ятирічної ремісії не повернулася. Причина розвитку пухлини в його випадку – вірус папіломи людини. Докладніше про те, як ВПЛ може призвести до раку, можете дізнатися з ролика нижче у фрагменті програми «Жити здорово».

Рак глотки -- пухлина, яка позбавляє голоси

Дізнайтеся, що такерак підшлункової залози - перші симптоми та діагностика захворювання.

Відгуки про лікування

Оксана, 55 роківУ чоловіка три роки тому діагностували пухлину в горлі на третій стадії. На той момент йому було 57 років. Робили дві операції, два рази він проходив курс опромінення. Метастаз немає, самопочуття покращилося, лікарі дають хороші прогнози, сподіваємося на краще.
Альона, 40 роківРак гортані переніс мій тато в 74 роки. Пухлина перейшла на шийні лімфовузли. Лікарі провели хіміотерапію «Цисплатином», зараз татові роблять променеву терапію, паралельно ми даємо йому трав'яні настої з болиголовом. Всі разом допомагає, батько пішов на поправку.
Олексій, 38 роківУ мами була ракова пухлина в горлі, їй робили операцію, плюс опромінення. На тому місці, де було новоутворення, залишився величезний рубець. КТ показало, що немає ракових клітин в тканинах, мама приходить в норму. Променева терапія ще не закінчилася, мама її проходить чотири тижні, потрібно ще три.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!