Ефективні вушні краплі для дітей і дорослих

Для того, щоб прибрати закладеність або запалення при хворобах очей, вух і носа, застосовуються різні форми медикаментів: спреї, таблетки, краплі. Місцевий засіб для зняття вушної болю, закладеності у дорослих або дітей – це краплі для лікування вух. Вони показані при гострому або хронічному отиті, але призначати конкретний засіб повинен лікар. Не кожні краплі можуть принести користь, хоч вони і вважаються безпечним ліками. Ними можна вилікувати також нагноєння, інфекції, запалення і навіть травми. В залежності від проблеми вибирають краплі з певною дією. Це можуть бути ліки з групи антибактеріальних, протигрибкових, протизапальних, антисептичних або комбінованих препаратів.

Що таке краплі для вух

Це засіб для місцевої терапії за допомогою закапування розчину препарату в слуховий прохід. Вони можуть бути призначені при отиті, що проявляється болем та закладеністю вух, свербінням, запаленням тканин, появою гною, а іноді підвищенням температури тіла. При таких ознаках варто звернутися до отоларинголога, який підтвердить діагноз і призначить лікування.

Переваги

Краплі є дуже зручною формою випуску, особливо для лікування отитів різних відділів порожнини вуха. Ліки володіє наступними перевагами:

  • не чинить системного впливу на організм;
  • впливають прямо на зону ураження тканин вуха;
  • швидко знімають запалення і інші неприємні симптоми захворювання або хоча б знижують їх вираженість;
  • мають дуже мало протипоказань і не викликають побічних ефектів;
  • мають доступною вартістю;
  • продаються без рецепту лікаря;
  • економічно використовуються завдяки невеликим дозування.

Види

Класифікація ґрунтується на різниці в складі, фармакологічному дії і свідченнях. За кількістю лікарських засобів в складі вони поділяються на комбіновані та монопрепарати. Перші містять кілька компонентів. Монопрепарати включають тільки один лікарський речовини. Щодо принципу дії виділяють такі основні групи:

  1. Протизапальні, знижують прояви запалень і володіють знеболюючим і підсушують ефектами. Сюди відносять нестероїдні препарати та ліки з гормоном глюкокортикоїдом. Призначається з обережністю, адже є потужним протизапальну речовиною і застосовується суворо за показаннями. Протипоказаний для прийому протягом тривалого часу.
  2. З протимікробною дією. Володіють антибактеріальною дією.
  3. Антисептичні. Препарати з антимікробною дією, що застосовуються при наявності гнійного запалення. Сюди відноситься перекис водню, ліки на основі мірамістину, борний і фурацилиновый спирт.
  4. Протигрибкові. Допомагають при інфекціях грибкової і запальної природи.
  5. Судинозвужувальнікраплі. Призначаються при відчутті закладеності у вухах, але відсутності больових відчуттів.

Протизапальні

Краплі у вухо при запаленні використовуються в різних випадках. Частіше їх призначають у складі комплексної терапії з іншими лікарськими препаратами при гострому середньому або набряковому гострому отиті. Показанням є і запалення, що виникає в результаті різкого підвищення або зниження атмосферного тиску, що викликає ушкодження слухового каналу. Призначаються такі вушні краплі при болю у вусі для її зменшення. До них відносять:

  • Ототон;
  • Отинум і його аналоги Холикапс і Бротинум;
  • Дроплекс;
  • Отикаин;
  • Отоспорин;
  • Отипакс.

При тривалої хвороби або приєднанні ускладнень лікар призначає об'єднані або нестероїдні протизапальні препарати. Останні включають в себе лідокаїн, що володіє знеболюючим ефектом. До гормональних препаратів належать:

Антибактеріальні

Хороші вушні краплі з антибіотиком містять протимікробні речовини широкого спектру дії, наприклад, левоміцетин, еритроміцин, рифампіцин. Такі препарати мають антибактеріальний ефект, тому вони показані при захворюваннях, викликаних попаданням у вушний прохід бактерій. Це часто відбувається при застуді, ускладненням якої виступає отит внутрішнього, середнього і зовнішнього. Захворювання являє собою запалення, що супроводжується виділенням гною із слухового каналу.

Краплі у вуха при отиті призначаються практично завжди. Вони допомагають зупинити інфекцію, запобігти утворення гною і можливе ушкодження барабанної перетинки. У список найбільш ефективних крапель з сильними антибіотиками входять:

Ремо-Вакс – ефективний засіб для видалення і профілактики сірчаної пробки, так як комплексно впливає на сірчану пробку/надлишок сірки і володіє оптимальною формою доставки гігієнічного засобу в товщу сірки.

Монопрепарати

Це спеціальні кошти з одним діючим компонентом у складі. Вони показані для усунення вогнища інфекції. Поряд з цим вони мають комплексний знеболюючий та протизапальний ефекти, але їх не можна застосовувати при перфорації барабанної перетинки. Серед таких виділяються препарати Отинум і Отипакс. Вони здатні знизити синтез простагландинів, які супроводжують патогенного процесу. З цієї причини найпершим застосовують Отипакс або Отинум. Крім того, вони мають щадним дію, тому їх призначають вагітним і годуючим.

Об'єднані

Краплі з цієї категорії володіють широким антибактеріальним спектром дії. Хоч їх не призначають при кожному захворюванні, вони забезпечують хороший знеболюючий і противірусний ефект, допомагають знищити інфекції. При катаральному отиті або запалення зовнішнього вуха популярністю користується препарат Анауран. Хоча підозра на перфорацію барабанної перетинки може стати показанням для скасування такого препарату. Іншими яскравими представниками цієї групи є краплі Софрадекс і Гаразон.

З антисептиками

При лікуванні і профілактики гнійного отиту призначають антисептичні краплі. Їх часто використовують перед і після операцій на вусі. Яскравим представником цієї групи є Мірамістин, що відноситься до групи катіонів. Цей препарат має протизапальний та антимікробний ефект. За принципом дії з ним схожі наступні антисептики:

Протигрибкові

У розділі антисептичних виділяється кілька препаратів з протигрибковою компонентом у складі. Такі кошти справляються з лікуванням грибкових і запальних захворювань. До них відносяться:

  • Кандибиотик;
  • Фугентин;
  • Сангвиритрин.

Краплі для дітей

У дитячому віці з кожної групи перерахованих препаратів можна використовувати тільки деякі. Краплі від болю у вухах вже з дитинства - Отипакс. Препарат Отинум можна використовувати тільки для дітей старше одного року. Щоб позбавити дитину від вушних пробок, рекомендують застосовувати Аква-Маріс Від (з 1 року) і А-церумен (з 2,5 років). Вже з народження дозволено закопувати грудним дітям Ремо-вакс. При лікуванні отиту використовуються такі ліки теж з певного віку:

  • містять антибіотики – Ципромед (з 15), Номракс (з 12), Отофа (з 5);
  • протизапальні– Софрадекс (з 7), Гаразон і Анауран (з 6), Полидекс (з 5);
  • антисептичні– фурацилиновый спирт (з 6), Окомістин (із 1).

Краплі від вушної болю при вагітності

Особливо безпечними ліки повинні бути під час вагітності. Отит у цей період може бути викликаний гормональним дисбалансом і зниженим імунітетом. Лікувати його необхідно ліками з мінімальним ризиком для дитини. Небезпечними під час вагітності вважаються:

  • Отофа;
  • Полидекса;
  • Анауран;
  • Нормакс.

Софрадекс містить гормональне речовина, тому теж не безпечний. Якщо болять вуха, а отит не ускладнена перфорацією барабанної перетинки, то для лікування використовуються краплі Отипакс. Це одне з небагатьох засобів, що вважається безпечним для вагітних. При гнійній формі отиту використовувати Отипакс не можна ні в якому разі. У разі перфорації перетинки призначають антибактеріальну терапію з Бісептол і Амоксициліном у краплях. Отит зовнішнього вуха лікується препаратами з гідрокортизоном, який не є токсичним для плода.

Ефективні препарати для лікування запалення

При запаленні вух будь-якої природи більш ефективними є місцеві кошти. Крім того, вони зручні у використанні. Серед антисептичних, протизапальних і антибактеріальних препаратів можна виділити кілька найбільш дієвих. Такими є наступні засоби:

  • Орлавакс;
  • Flavaco;
  • Panotile;
  • Отинум;
  • Отипакс.

Орлавакс

Даний засіб сьогодні дуже складно купити в інтернет-магазині або замовити в звичайній аптеці. Орлавакс вважається аналогом Отипакса, тому він має практично ті ж свідчення. Дозування теж використовується однакова. Саме ліки відноситься до категорії комбінованих і засноване на лідокаїн і феназоне. Ліки володіє декількома діями:

  • місцевознеболюючий;
  • протизапальну;
  • антисептичну;
  • знезаражувальним.

Flavaco

Вушні краплі при застуді або отиті з групи комбінованих. До складу препарату входять антибіотики, які доповнюють один одного, місцевий анестетик і стероїдний речовина. Останнє надає протизапальну і протиалергічну дію. Поряд з ними анестетик допомагає зменшити больові відчуття. капати необхідно по 4-5 крапель на кожне вухо до 3 разів за весь день. Повторюють процедуру протягом тижня. Показаннями до використання Flavaco є:

  • реабілітація після операції на середньому вусі;
  • гострий або хронічний зовнішній отит;
  • середній отит без перфорації барабанної перетинки.

Panotile

Це ще один аналог Отипакса. Panotile – це торгова назва даного препарату в каталогах аптек за кордоном. Він популярний не тільки в Європі, але і по всьому світу. Відмінністю ліки є відсутність вікових обмежень. Panotile дозволений навіть самим маленьким пацієнтам. Легке запалення у них лікується закапуванням в кожне вухо по 2 краплі. Дозування Для дорослих не повинна перевищувати 4. Показаннями до використання Panotile є реабілітація після операції і профілактика запальних захворювань.

Отинум

Основною діючою речовиною Отинума є холіну саліцилат. Препарат належить до групи нестероїдних протизапальних засобів. Має аналгетичну і знижує запалення діями. Показаннями до застосування є:

  • розм'якшення сірки в слуховому проході перед промиванням або чищенням;
  • гострий неперфоративный середній отит;
  • мірингіт;
  • зовнішній отит.

Для лікування запальних процесів середнього і зовнішнього вуха дорослим необхідно закапувати по 3-4 краплі до 4 разів щодня. Курс лікування становить близько 2 тижнів. При введенні може відчуватися печіння. Не можна використовувати Отинум при перфоративного отиті. В подальшому це може призвести до приглухуватості. Дітям не рекомендується застосовувати Отинум, так як відсутні дані про дослідження впливу на них препарату.

Отипакс

Активним компонентом Отипакса є анестетик лідокаїн та протизапальну речовину феназон. Даний препарат завдяки його безпеки дозволений дітям з першого дня життя і вагітним жінкам. Протипоказанням є травматичне або інфекційне ушкодження барабанної перетинки або алергія на компоненти у складі. Показаннями є баротравматический, середній або ускладнений після грипу отит. Препарат закапують по 3-4 краплі до 3 разів за добу.

Як капати краплі у вуха

Використовуючи вушні краплі при отиті або іншому запаленні, ви повинні спочатку прогріти їх на водяній бані або потримати пару хвилин затиснутою в руці. Це необхідно для прогрівання препарату до температури тіла, що допоможе уникнути вестибулярних реакцій. Капати ліки потрібно по наступній інструкції:

  • лягти на бік хворим вухом догори;
  • відтягнути вгору, назовні і назад верхній полюс вушної раковини;
  • закапати ліки в тій кількості, яка вказується інструкцією, краще вводити його піпеткою;
  • натиснути на козелок, помасажувати, щоб речовина могла рівномірно розподілитися;
  • полежати 10 хвилин, заткнути слуховий прохід ватним тампоном, який вбере залишки масляної рідини.

Як вибрати

Ліки підбирають залежно особливостей лікування та причини захворювання. Не менш важливим фактором тут є те, як пацієнт буде використовувати препарат, наскільки правильно він буде це робити. Вибирати краплі необхідно за їх показаннями та причини запалення. Якщо воно викликано бактеріальною інфекцією, то потрібно препарат з антибіотиками, а якщо грибком, то протигрибкові. Самостійно призначати собі ліки не варто. Краще залишити це лікаря, який в залежності від симптоматики зможе прописати правильні препарати.

Ціна

Вартість препаратів визначається виробником, фармакологічною дією і місцем придбання. До найдешевшим відносяться борна кислота розчин перекису водню. Недорогими є ліки Ципрофлоксацин, Ауридексан, Норфлоксацин. Доступними широким верствам населення є краплі Софрадекс, Отиорелакс, Отинум. Їх вартість трохи вище в порівнянні з іншими. Детальніше про ціни на різні краплі для вух ви можете дізнатися з таблиці.

Місце покупки

Назва ліки

Об'єм флакона

Ціна, рублів

Аптека ІФК

Софрадекс

5 мл

300,1

Отипакс

15 мл

224

Отинум 20%

10мл

Двісті тридцять один

Полидекса

15 мл

308

Кандибиотик

5 мл

293

ЗдравЗона

Софрадекс

5 мл

259

Отипакс

16 г

197

Отинум 20%

10мл

192

Кандибиотик

5 мл

223

Полидекса

15 мл

277

piluli.ru

Анауран

25 мл

306

Отинум

10 мл

229

А-церумен

40 мл

486

Ципромед

10 мл

155

Відео

Як правильно закапувати краплі у вуха дитині? Поради батькам.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!