Чим лікувати зелені соплі у дитини і дорослого

Наявність слизових виділень з носа – фізіологічна особливість організму людини, захищає дихальні шляхи від зневоднення і забруднень. Проте густі зелені соплі у дитини або дорослого є серйозним приводом для звернення до лікаря. Самостійно лікувати такий симптом не можна, адже він свідчить про інфекції в організмі пацієнта. Якщо вчасно не вжити заходів, це може призвести до серйозного хронічного захворювання дихальних шляхів.

Що таке зелені соплі

Виділення продукуються слизовою оболонкою носової порожнини. Соплі зеленого кольору у дорослого або дитини відрізняються за густотою і відтінку, в залежності від занедбаності захворювання. До складу носовій слизу входять солі та білки, які надають їй в'язку консистенцію. Багатьох цікавить, чому соплі зелені? Колір говорить про запалення в організмі, результатом боротьби з яким є загиблі лейкоцити і бактерії.

Причини

По кольору виділень з носа можна судити про стадіях нежиті і походження. Причини появи симптому можуть бути різними, але в будь-якому випадку етіологія хвороби пов'язана з інфекцією, запальним процесом і розмноженням мікробів. Якщо для алергічного нежитю характерні прозорі соплі, то харкотиння з різким запахом і зеленуватим відтінком – це ознака бактеріального риніту, гаймориту й інших захворювань дихальних шляхів. Важливо враховувати, що по яскравості забарвлення виділень можна судити про занедбаності процесу.

У дорослого

Які захворювання супроводжуються виділеннями з носа зеленого кольору

Назва

Ознаки

Бактеріальний нежить

  • Поява жовто-зелених соплів;
  • набряк і запалення слизової;
  • закладеність носа;
  • головний біль;
  • поганий відхід мокроти перешкоджає носовому диханню;
  • озноб;
  • підвищення температури тіла.

ГРВІ

  • Висока температура;
  • соплі зеленого відтінку супроводжуються кашлем і чханням.

Менінгіт

  • Блювання;
  • озноб;
  • підвищена температура;
  • сильні головні болі;
  • непереносимість яскравого світла;
  • судоми;
  • слабкістю м'язів шиї;
  • гнійні виділення з носа, мають зелене забарвлення.

Бронхіт

  • Спочатку сухий, потім вологий кашель;
  • зелена слиз із носа;
  • висока температура тіла;
  • озноб;
  • ломота в м'язах.

Фарингіт

  • біль у горлі;
  • слабкість;
  • густа зелена мокротиння;
  • вушна біль.

Гайморит

  • Біль у переніссі;
  • головний біль;
  • затяжні соплі зеленого кольору;
  • підвищена температура;
  • млявість;
  • порушення нормального дихання;
  • поганий сон.

У дитини

Причинами інфекційного нежиті з характерною зеленим слизом у малюка стає гнійний синусит, отит, гайморит, риніт та інші захворювання. Крім того, мокрота може свідчити про наявність чужорідного тіла в носових пазухах. У цьому випадку соплі довго не проходять, відрізняються густотою, односторонньої закладеністю. Усунути зелені виділення в цьому випадку можна тільки з допомогою ендоскопічного дослідження.

Зелені соплі у дитини до року

Виникнення нежиті у дитини – ознака вірусної інфекції, що вимагає негайного лікування. Захворювання у крихіток протікають важче, адже носові ходи новонароджених дуже вузькі, що часто приводить до швидкої появи набряку слизової. Якщо у дитини забиті носові ходи, мокрота придбала зелений відтінок, погано відходить, утруднене дихання – це ознака того, що до вірусної приєдналася бактеріальна інфекція.

Лікування у дорослого

Навіть звичайне переохолодження або застуда при відсутності лікування можуть привести до розвитку небезпечних захворювань. Питання, як позбутися від зелених соплів, варто задавати безпосередньо лікаря. В залежності від відтінку, густоти, кількості слизу, супутніх ознак і результатів аналізів спеціаліст вибере ефективний метод лікування. Краплі, антибіотики, таблетки і фізіотерапію при наявності інфекції завжди призначає лікар. Неправильне лікування може призвести до серйозних наслідків.

Медикаментозне лікування

Курс терапії при наявності такого симптому, як зеленувата мокрота з носа, включає прийом наступних видів лікарських препаратів:

  1. Антигістаміни призначаються, якщо недуга викликаний алергією для купірування нападу.
  2. Судинозвужувальні препарати (спрей або краплі) допомагають зменшити набряк слизової. Застосовуються не довше одного тижня.
  3. Противозастойные ліки розріджують мокротиння і сприяють її виведенню.
  4. При інфекційних захворюваннях завжди застосовуються антибактеріальні препарати. Призначають антибіотики тільки лікарі за показаннями.

Серед ефективних таблеток, які призначаються пацієнтам з нежиттю, можна відзначити наступні:

  1. Едем – антигістамінний препарат у вигляді сиропу. Знімає набряк носоглотки, призначається при рясних виділеннях з носа.
  2. Офлоксацин – антибіотик широкого спектру дії. Призначається при бактеріальному синуситі, гаймориті, ускладненнях риніту.
  3. Ремантадин – противірусний препарат, назначающийся при ГРВІ. Таблетки пригнічують клітини вірусу, блокуючи їх розмноження.
  4. Арбідол вбиває віруси, зміцнює імунітет, допомагає швидко вилікувати нежить.

Краплі від зелених сопель

Ефективні препарати у формі крапель проти інфекційного нежиті

Назва

Властивості

Піносол

Містить ефірні олії, вбиває інфекцію, сповільнює ріст патогенної мікрофлори

Отривин

Допомагає зменшити обсяг виділень з носа, знімає набряк слизової

Альбуцид

Пригнічує розмноження патогенних мікробів

Фурацилін

Використовується для процедур промивання носа, допомагає усунути соплі з порожнини носа, вбиває бактерії

Долфін

Знімає набряклість слизової, при атрофічному риніті допомагає усунути кірки

Полидекса

Знімає набряк слизової, звужує капіляри, знищує бактерії, зменшує обсяг виділень

Антибіотики при зелених соплях дорослим

При тяжких симптомах бактеріального нежитю допускається застосування місцевих антибактеріальних препаратів. Важливо чітко дотримуватися рекомендацій лікаря та інструкцією, не перевищувати дозування і не продовжувати курс лікування самовільно, що призводить до резистентності збудників інфекції до вибраного ліків. Найбільш популярні антибіотики проти зелених виділень з носа – Изофра, Ринил, Фраминазин, Полидекса.

Фізіотерапія

Які фізіотерапевтичні процедури призначають для усунення гнійного мокротиння

Назва

Опис

Електротерапія (електрофорез кальцію/новокаїну)

На тіло діє постійний струм, який доставляє лікарські препарати. Процедура знеболює пазухи носа, знімає запалення, заспокоює, розширює судини.

УФО

Локально впливає на ніздрі і навколоносові пазухи, активує молекул тканин, запускає фотохімічні процеси, сприяє вивільнення біологічно активних речовин, підвищує опірність організму, знімає запалення.

Лазерна терапія

Червоний промінь лазера проходить по стінках носових пазух, ущільнює їх, припиняє гнійні процеси, усуває слиз з патогенними виділеннями.

Точковий масаж носа

Допомагає зняти закладеність, покращує відходження слизу, очищають носові ходи.

УВЧ-терапія

Високочастотне електромагнітне поле впливає на запалений орган, покращує кровообіг, обмінні процеси, мікроциркуляцію, виводить токсини, знімає запалення.

Народні засоби

Додатково до медикаментозного лікування проти густої зеленої слизу застосовуються народні рецепти. Регулярне промивання пазух носа, використання домашніх крапель і інгаляції зроблять терапію більш ефективною і швидкою. Існує чимало народних способів боротьби з рясними соплями інфекційної етіології. Однак до початку домашнього лікування варто проконсультуватися з лікарем.

Для промивання носових пазух використовують розчини, відвари трав, настоянки. Нижче представлені популярні рецепти:

  1. На 200 мл води беруть чайну ложку солі. Використовують розчин вранці, вдень, ввечері для промивання. Температура його повинна бути 22-25 градусів.
  2. На 1 склянку теплої води беруть 10 крапель спиртової настоянки прополісу і 1 чайну ложку солі. Використовують для промивання пазух носа 3 рази в день.
  3. Трохи квіток календули (ромашки/деревію/шавлії) заливають склянкою окропу, настоюють півгодини. Використовують для промивання не частіше 4 разів на добу.

Характерний колір надають слизу загиблі бактерії і лейкоцити, тому для боротьби з цим симптомом вдома можна приготувати антисептичні краплі. Для цього беруть рівні частини соку петрушки, каланхое, алое і з'єднують. Капати таку суміш потрібно по 3 краплі в кожну ніздрю до 4 разів за 1 день. Додатково можна вводить в носові ходи ватні тампони, вимочені у відварі шавлії або медово-водному розчині на 10-15 хвилин.

Ще один ефективний спосіб боротьби з густою зеленою мокротою – інгаляції. Використовувати метод можна, якщо немає підвищеної температури. Відвар для процедури готують з квіток ромашки, листя евкаліпта. Ще один варіант – суміш часнику, хрону і лука, пропущених через м'ясорубку і залитих двома склянками окропу. Роблять інгаляцію, накрившись великим рушником. Температура відвару повинна бути на рівні 80 градусів. Пари відвару вдихають протягом 20 хвилин.

Особливості лікування вагітних жінок

Під час вагітності жінки нерідко стикаються з прозорою слизу в носових пазухах, викликаної гормональним ринітом або алергією. Якщо ж з'явилися соплі зеленого кольору, то це означає попадання в організм майбутньої мами інфекції. Лікувати симптом можна строго за призначенням лікаря, який повинен враховувати місяць вагітності і особливості організму пацієнтки.

Перш ніж купувати і починати застосування препарату, варто вивчити анотацію і порадитися з фахівцем. Не рекомендується лікувати зелені виділення з носа у майбутньої матері судинозвужувальними краплями. Справа в тому, що їх активні компоненти впливають на кровотік в матці і плаценті. Призначають такі препарати, коли висока загроза для нормального дихання плоду.

Лікування соплів зеленого кольору повинно бути не тільки ефективним, але і безпечним для самої пацієнтки і її малюка. Як правило, лікарі призначають вагітним місцеві антибіотики, які не потрапляють в кров. Крім цього, можна промивати носові пазухи розчином або сольовим розчином домашнього приготування, щоб зменшити кількість сопель і прискорити процес одужання.

Як лікувати зелені соплі у дитини

З особливою обережністю варто ставитися до усунення цього симптому у дітей. Препарати повинен призначати лікар, враховуючи вік пацієнта і результати аналізів. Лікування зелених соплів у дитини включає промивання, прийом судинозвужувальних крапель, в окремих випадках призначаються антибіотики. Проти густих затяжних виділень з носа варто застосовувати промивання з допомогою таких препаратів, як Аквалор Бебі, Квікс або Аква Маріс.

Судинозвужувальні краплі від зелених соплів для дітей призначаються для зняття набряку. Найпопулярнішими є Назол і Фенистил. Серед антибіотиків ефективними препаратами є Протаргол, Синупрет, Изофра. Народні засоби теж ефективні в боротьбі з соплями інфекційного походження: промивання носа сольовим розчином, краплі соку каланхое. На початковій стадії можна спробувати прогрівання мішечками з піском, які розігрівають і прикладають до носа 3 рази в день.

Профілактика

Попередити появу соплів зеленого кольору простіше, ніж лікувати цей серйозний симптом. Щоб уникнути інфекційного зараження, варто дотримуватися простих правил:

  • завжди одягатися по погоді;
  • вести активний спосіб життя;
  • постійно провітрювати квартиру;
  • частіше гуляти на свіжому повітрі;
  • у міжсезоння приймати вітаміни;
  • правильно харчуватися;
  • вчасно починати лікування застуди, алергії, ГРВІ та інших захворювань, що викликають появу соплів зеленого кольору.

Відео

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!