Причини назальних кровотеч у дітей і дорослих - перша допомога і лікування

Існують різні причини, чому йде кров з носа у дорослої людини і дитини з частими або рідкими проявами. Навіть кілька крапель змушують турбуватися. Рясні носові кровотечі здатні викликати паніку у самого холоднокровного людини. Щоб надати першу допомогу, потрібно зберігати спокій і з'ясувати, з-за чого йде кров з носа.

Що таке кровотеча з носа

У медицині кровотеча з порожнини носа називають эпистаксисом. Виникає таке явище часто несподівано, будучи симптомом багатьох патологій. Перш ніж розбирати причини, чому тече кров, слід вивчити види даного стану. Цей ознака багатьох хвороб має місцевий прояв, при якому кров виділяється з локальних пошкоджень слизової, і загальне – виникає внаслідок системних проблем організму. Патології, що викликали пошкодження судин слизової, можуть бути небезпечними для здоров'я, але іноді кровотеча відносять до нешкідливим симптомів.

По об'єму втраченої рідини виділяють:

  • Незначні втрати – кров витікає краплями. Вони не викликають які-небудь ускладнення, безпечні для здоров'я. Негативний момент явища в тому, що людина може злякатися.
  • Помірні – обсяг виділилася крові близько 200 мл. Людина може відчути запаморочення, слабкість, а слизові і видимі ділянки шкіри трохи бліднуть.
  • Масивні втрати – в цьому випадку виділяється більше 300 мл рідини. Супутні симптоми захворювань: слабкість, сильний головний біль, втрата свідомості, задишка.
  • Профузні – при них розвивається гостра крововтрата. У важкому стані можливий геморагічний шок, сильне падіння тиску, загальмованість, запаморочення, порушення кровообігу.

Причини у дорослого

Основні причини крові з носа поділяють на механічні пошкодження слизових оболонок і природні патологічні процеси, що впливають на слабкі судини. Механічні обставини того, що пішла кров з носа:

  • Серйозні травми кровоносних судин слизової – часті пошкодження виникають при ударах по обличчю.
  • Зовнішні фактори – фізичні навантаження, перевтома, тривале перебування на сонці.
  • Сонячний удар – із-за перегріву поверхню носових пазух і ходів висихає, а найдрібніші судини лопаються.
  • Сухе повітря в приміщенні – механічні травми кровоносних судин часто виникають при опаленні взимку із-за виниклої сухості слизових.

Патологічні процеси в організмі, які проявляються даними симптомом:

  • гіпертонія;
  • синусит, нежить, гострий риніт та інші запалення слизової;
  • ракові пухлини;
  • доброякісні новоутворення;
  • атеросклероз, при якому пошкоджуються судини;
  • порушення згортання;
  • дефіцит вітамінів.

Часто йде кров з носа

Якщо людину турбують часті раптові кровотечі, які не зупиняються на тривалий період, то він повинен звернутися до лікаря за допомогою. Дане патологічний стан внаслідок великого обсягу крововтрат може привести до розвитку анемії. Повне обстеження хворих дозволить визначити причину, що викликала цей симптом: погана згортання, підвищений артеріальний тиск, стани, при яких стоншуються судини передніх відділів порожнини носа, або інші обставини.

Температура і кров з носа

Якщо розвивається рясне тривале кровотеча, яка супроводжується появою високої температури, то потрібно швидко викликати лікаря. Цей стан може бути небезпечним для життя не тільки дитини, але і дорослого людини, тому що воно сигналізує про проблеми зі здоров'ям. Підвищення температури тіла відбувається при багатьох інфекційних захворюваннях. Якщо необхідне лікування не буде призначено вчасно, то у пацієнта можуть розвинутися серйозні ускладнення: запалення легенів, менінгіт.

Вранці

Від чого може піти кров з носа вранці, відразу після пробудження? Причини даного явища ті ж, за яким воно виникає днем. Частіше постійна втрата крові вранці з'являється у пацієнтів, що страждають гіпертонією і цукровим діабетом. Обидва ці захворювання призводять до витончення і ламкості стінок капілярів. При високому артеріальному тиску рідина може бігти у вигляді сильного струменя, тому заходи щодо її зупинці слід приймати негайно.

Кров не зупиняється

Чому йде кров з носа тривалий час? У більшості випадків кровотеча з внутрішньої порожнини виникає із-за травми киссельбахово сплетення, розташованого на стінці носоглотки. Якщо у людини є патології печінки або кровотворної системи, то втрата може продовжуватися тривалий час. Самостійно зупинити кров в даній ситуації буде важко, тому при перших ознаках захворювання треба викликати швидку допомогу.

При якому тиску йде кров з носа

Може виникнути при будь-якому тиску кровотеча в носовій порожнині. Через гіпертонії приплив рідини до голови відбувається під напором, і стінки судин тонкої слизової в результаті патологічного впливу лопаються. При низькому тиску капіляри поступово стискаються, а покриви тіла бліднуть. Через деякий час теж може початися кровотеча. Особливо небезпечні різкі перепади тиску, тому що вони сприяють передчасному зношуванню судин.

Кров з носа без причини

Цей страшний симптом завжди виникає несподівано. Чому тече кров з носа, якщо для цього немає жодних видимих причин? У дітей і дорослих, які ведуть активний спосіб життя, цей ознака виникає частіше, ніж у більш спокійних людей. Фахівці відзначають, всупереч сформованій думці, що кровотеча ніколи не виникає сам по собі. Як правило, у людини є недиагностированное захворювання або він отримав травму носа.

Причини у жінок

Крім загальних причин втрати крові, перерахованих раніше, у жінок при певних умовах виникають додаткові обставини, які можуть викликати дане патологічний стан. До них відносять:

  • дотримання різних безграмотних дієт, які викликають дефіцит білків, жирів і вітамінів;
  • захворювання, при яких спостерігаються порушення гормональної системи;
  • вживання препаратів для лікування тромбофлебіту з варикозним розширенням вен, сприяють розрідженню крові.

При вагітності

У період виношування дитини багато проблем зі здоров'ям жінки можуть проявлятися даними симптомом. Якщо виділяється кілька крапель, то це не привід для занепокоєння, але лікаря, що спостерігає слід про це розповісти. Постійні прояви небезпечні для здоров'я майбутньої матері. Причини виникнення кров'яних виділень із дихальних шляхів у вагітних:

  • гормональна перебудова організму;
  • дефіцит кальцію;
  • гіпертонія;
  • важкий токсикоз;
  • інфекція;
  • тепловий удар;
  • тривале перебування на сонці.

Причини у чоловіків

Обставини, що мають цей симптом у чоловіків, часто пов'язують з сильними травмами носа. У більшості випадків кровотеча вважають прямим наслідком активних ігор в дитинстві або юності. Крім цього, на стан здоров'я носоглотки впливає куріння, вживання алкоголю і гіпертонія, яка у чоловіків зустрічається частіше, ніж у жінок. Це відрізняє їх від інших груп пацієнтів. Якщо виділення рясні, повторювані, що супроводжуються відчуттям болю, то потрібно пройти обстеження.

Чому у дитини йде кров з носа

У дітей даний ознака виникає частіше, ніж у дорослих людей. Пояснюється це тим, що слизова оболонка у них тонка, а крихкі судини. До причин відносять захворювання внутрішніх органів і порушення роботи систем організму, а також механічні травми. У більшості випадків це пошкодження слизових внутрішньої порожнини носа, що виникає при попаданні сторонніх предметів. У маленьких дітей зустрічається звичка засовувати в дихальні ходи олівці, дрібні іграшки або пальці. Щоб травми задньої стінки порожнини не з'являлися, потрібно стежити за малюком.

Що робити при кровотечі

При виникненні цього симптому не можна закидати голову, тому що може статися заковтування кров'яних згустків, що стікають по задніх відділів носа. Правильні дії:

  1. Сядьте, притиснувши підборіддя до грудної клітки.
  2. Прикладіть до перенісся будь-який холодний предмет.
  3. Потім закапати в обидва дихальних ходу судинозвужувальні препарати.
  4. Стисніть пальцями крила носа, дихаючи ротом.
  5. Якщо поліпшення не настає, то помістіть в ніздрю ватний тампон, змочений 3% розчином перекису водню.

Для профілактики пошкодження слизової дихальних шляхів в опалювальний сезон користуйтеся зволожувачем повітря, щоб вона не пересихала. Крім цього, кожен день капає масло шипшини або обліпихи. Після поміщення кошти в прохід притисніть ніздрю, щоб воно не витекло швидко. Якщо ви стикаєтеся з постійними кровотечами, які довго не зупиняються, то зверніться до лікаря за допомогою. За результатами аналізів він призначить необхідне лікування.

Відео

Кров з носа - що робити? Жити здорово! (14.12.2017)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!