Причини запалення слизової оболонки гортані у дітей і дорослих - симптоми, діагностика і лікування

З кожним роком відсоток населення, яке переносить хворобу горла, зростає. Часто люди стикаються з охриплостями або зовсім повною втратою голосу. Що таке ларингіт, хворі дізнаються, приходячи до лікаря з цими симптомами, після чого ЛОР-лікар виявляє вид хвороби у дорослого або дитини (гіперпластичний, алергічний і т. д.), призначає необхідне лікування. Найчастіше хвороба швидко прогресує і триває не більше 14 днів.

Що за хвороба ларингіт

Запалення слизової оболонки гортані, яке в більшості випадків захоплює і голосові зв'язки, називається ларингітом. Він буває гострим і хронічним, може бути як самостійним захворюванням, так і виникати разом з симптомами ГРВІ, отоларингита, бактеріальних інфекцій. Відчувається біль, утруднене ковтання за рахунок збільшених зв'язок, гавкаючий кашель. Голос стає хриплим, адже кашель травмує гортань, на якій утворюються мікротріщини, куди потрапляє інфекція, починається запалення. Максимально схильні до цієї хвороби малюки до 2 років.

Види

Існує безліч різновидів недуги, кожна з яких має свої особливі причини та симптоматику. На практиці зустрічаються такі види захворювання:

  • Алергічний ларингіт. Неінфекційний запальний процес, причиною якого є алергічна реакція, тобто всі симптоми викликані дією подразників.
  • Атрофічний хронічний ларингіт. Пов'язаний із стоншенням слизової оболонки гортані, що супроводжується сухим кашлем, проявляється охриплістю. Часто зустрічається на Кавказі, з-за достатку гострої їжі з приправами.
  • Професійний. Таке запалення гортані зустрічається у викладачів, вчителів, естрадних артистів, відбувається виникнення голосових деформацій.
  • Геморагічний ларингіт. Характерний при грипі, його ознакою є крововиливи в слизову оболонку.
  • Гіпертрофічний ларингіт. Характерним симптомом є сильна захриплість. На зв'язках виникають невеликі нарости, які змінюють тембр голосу. У дітей такий вид хвороби здатний проходити в підлітковому віці сам по собі, внаслідок гормональних змін.
  • Дифтерійний ларингіт. При дифтерії гортані інфекція рухається вниз по горлу, на слизових покривах виникає біла оболонка, яка здатна повністю закупорити голосові зв'язки.
  • Катаральний ларингіт. Що таке ларингіт, люди найчастіше дізнаються таким способом, адже цей вид є найвідомішою і легкою формою хвороби. Хронічний катаральний вид характерний для активних завзятих курців.
  • Ларинготрахеїт. Характеризується запаленням початкових відділів трахеї.
  • Сифілітичний. Цей діагноз є одним з багатьох ускладнень після сифілісу, при несвоєчасному лікуванні здатна деформувати зв'язки, назавжди призвести до хрипоті.
  • Туберкульозний ларингіт. При його розвитку на слизових гортані виникають вузлики, можливе руйнування гортанного хряща.

Чим небезпечний

Цей запальний процес вважається небезпечним і складним захворюванням, хоч його перебіг може бути не дуже активним. Чим небезпечний ларингіт? Він може навіть призвести до задухи і загибелі людини. Найскладніше хворобу переносять маленькі діти, адже їх просвіт дихальних шляхів занадто малий, дитина швидко починає задихатися. Батькам необхідно вміти швидко надати першу допомогу. Захворювання може призвести навіть до повної втрати голосу, розвитку отоларингита.

Причини

Навіть лікарю складно точно визначити причини ларингіту в тому чи іншому випадку. Виділяють кілька основних, які сприяють виникненню запальних процесів в гортані:

  • переохолодження;
  • вдихання ротом гарячого або холодного повітря;
  • взаємодія з хворими на кашлюк, вітрянку, іншими гострими респіраторними захворюваннями;
  • часте вдихання пилу, хімічних речовин;
  • різке перенапруження гортані, зв'язок;
  • механічне пошкодження слизової надгортанника;
  • куріння;
  • поширення інфекцій поблизу знаходяться областей (після отоларингита тощо);
  • при хронічній формі захворювання причинами можуть бути алергени, наявність хронічного тонзиліту, зубного карієсу, гормональних порушень, слабкого імунітету.

Симптоми

Початок запальних процесів супроводжують больові відчуття при ковтанні, з'являються симптоми ларингіту: сухість, печіння, дряпання, хрипота. Звуження голосової щілини тягне за собою труднощі в диханні. Сухий кашель поступово переходить у мокрий, з відкашлюванням. Лімфатичні вузли на шиї збільшуються, їх пальпація трохи болюча. Подальше загострення запального процесу супроводжується:

  • підвищенням температури тіла до 37-40 °C;
  • утрудненим диханням через набряку;
  • тривалими нападами кашлю;
  • м'язовими болями;
  • нежиті.

Діагностика

На етапі огляду гортані отоларинголог аналізує забарвлення слизових оболонок, рухливість і розміри зв'язок, наявність гнійників. Після огляду і проведення анамнезу визначається перелік діагностичних заходів. Відразу ж проводять визначення виду ларингіту за його етіології і призначають лікування. Наприклад, у малят виникнення помилкового крупа може бути ознакою папіломатозу, заглоточного абсцесу, дифтерії і т. д. Далі проводять лабораторні дослідження, можуть призначатися:

  • загальний клінічний аналіз крові;
  • клінічний аналіз сечі;
  • бактеріологічні дослідження харкотиння.

Лікування ларингіту

Далі визначається хід лікувальних заходів, які можуть проводитися терапевтом або отоларингологом. Схема лікування у загальному вигляді виглядає так:

  • зниження перенапруження голосових зв'язок;
  • обмеження в продуктах, що подразнюють слизову оболонку (солоне, гостре);
  • відмова від куріння і алкоголю;
  • теплі інгаляції.

Гострого

Насамперед необхідно позбутися від причин виникнення гострого ларингіту – вірусних інфекцій. Необхідно забезпечити повний спокій горла мінімум на 2-3 дні, намагатися мовчати. Це важливо, адже при надрив зв'язок захворювання може перейти в хронічну форму. Рекомендується рясне пиття, теплі компреси, інгаляції. Лікарі призначають антибіотики та інші медикаментозні препарати: протизапальні, антибактеріальні, антигістамінні.

Хронічного

Повністю вилікувати ларингіт в хронічній формі не можна, тому терапія повинна бути спрямована на зниження причин ларингіту та його проявів, нормалізацію життя хворого. Найбільше значення в лікуванні хронічної форми хвороби мають немедикаментозні методи: спокій зв'язок, уникнути переохолоджень, регулярне провітрювання приміщень, правильний мікроклімат. Подальша терапія залежить від різновиду ларингіту (наприклад, при грибкової формі можливе лікування антибіотиками і т. д).

Можливі ускладнення

Бронхіт і тонзиліт є найбільш поширеними ускладненнями. У гострій фазі виникає ймовірність розвитку набряків слизової оболонки гортані. У цьому стані хворий починає відчувати нестачу повітря, носогубних область набуває синюватий відтінок. При несвоєчасному наданні допомоги смерть здатна наступити протягом 30-50 хвилин. При наявності ускладнень може змінюватися тембр голосу, інфекція може переноситися в інші органи, викликаючи онкологічні проблеми.

Профілактика захворювання

Основним моментом у запобіганні захворювання є загартовування організму. У цей процес входить адаптація організму до перепадів температури. Значно знижує ризик запальних захворювань відмова від куріння і алкоголю, регулярне очищення слизових шляхів від пилу за допомогою інгалятора, який можна придбати в будь-якій аптеці. Можливе проведення лужних інгаляцій в домашніх умовах. При частих тривалих запальних захворюваннях необхідно більш детальне обстеження у фахівця.

Відео

Ларингіт і круп - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!