Будова і розташування гайморових пазух - симптоми захворювань, діагностика та лікування у дітей або дорослих

При хронічному нежиті розвивається захворювання під назвою «Гайморит», яке супроводжується заповненням гайморових пазух слизовим вмістом. Характерний недуга відрізняється затяжним перебігом. Лікування патології може бути консервативним, але лікарі не виключають хірургічного втручання. Захворювання вимагає консультації та участі отоларинголога.

Що таке гайморові пазухи

Цю структуру дихальної системи ще називають верхньощелепної порожнини. Її конструктивно поділяють на праву і ліву. Така воздухоносная порожнина містить слизову оболонку, що складається з нервових закінчень, судинних сплетінь, слизових залоз, а виконує дихальну і захисну функцію. При проникненні в гайморові пазухи небезпечних збудників і патогенних мікробів, має місце запальний процес, який гостро потребує лікування антибіотиками.

Анатомія

Гайморові пазухи є парними порожнинами, присутні з правої і лівої сторони. Конструктивно є наступні складові: дві лобові пазухи над глазницей, стільки ж гратчастих пазух для поділу носової порожнини від головного мозку, співустя клиноподібної пазухи, одна клиноподібна порожнину, співустя гайморової пазухи. Запальний процес може торкнутися будь-відділ дихальної системи, в результаті чого порушується дихання, при цьому функції імунітету слабшають. Хвороби виникають в дитячому і дорослому віці, вимагають своєчасного лікарського участі.

Розташування

Фото пацієнтів на медичних форумах в інтернеті наочно показують, як виглядає верхньощелепна пазуха, де розташовується. Знаходиться характерна структура над корінними зубами верхньої щелепи, при цьому має верхню, нижню, передню, медіальну і задненаружной стінки, війки епітелію для виконання транспортної функції. Оскільки в слизовій оболонці міститься мінімальна кількість нервів, келихоподібних клітин, судин, біль при гаймориті відсутня, хвороба на початковій стадії протікає в безсимптомній формі.

Функції

Знаючи, де знаходиться гайморова пазуха, потрібно детально з'ясувати, для чого необхідна така структура, якими характеризується функціями. Це зайвий раз доводить, що необхідно вчасно подбати про заходи профілактики, звернути особливу увагу вже на перші симптоми неприємного захворювання, наприклад, якщо несподівано з'являється нежить або виділення з носових проходів підозрілої рідини, слизу. Дійстві гайморових пазух у дихальній системі наступне:

  1. Звукове. Посилення голосового резонансу.
  2. Барорецепторное. Підвищення чутливості органів чуття до тиску зовнішнього середовища.
  3. Структурний. Надання лобової кістки особливої форми.
  4. Захисне. Завдяки вій епітелію забезпечено швидке виведення патогенної флори.
  5. Буферне. Захист лицьової кістки від травм, ударів, інших механічних пошкоджень.

Запалення гайморових пазух

При алергії або проникнення патогенної флори спостерігається запальний процес гайморових пазух, який є головним симптомом неприємного захворювання дихальної системи. Якщо вчасно не лікуватися, швидкими темпами наростає неприємна симптоматика, не виключені серйозні ускладнення для дихальної системи і всього організму. Насторожити пацієнта повинні закладеність носа і гній у пазухах носа. Так розвивається гострий гайморит, що вимагає негайного обстеження.

Механізм перебігу запального процесу при гаймориті має наступний вигляд: під впливом хвороботворної інфекції в гайморових пазухах спостерігається погіршення відтоку слизу і припливу синуса. У результаті такого дисбалансу починається застій рідини, формування слизу з її подальшим утрудненим виведенням. Гайморові пазухи заповнюються ще більше. При цьому слиз поступово загусає, утворюються небезпечні гнійні маси, можливо тотальне затемнення гайморових пазух. Скоро дорослий або дитина зауважує, що болять пазухи носа, і потрібно своєчасне лікування.

Причини гаймориту

Перш ніж використовувати офіційні або альтернативні методи інтенсивної терапії, важливо зрозуміти етіологію патологічного процесу і усунути патогенний фактор гаймориту. По суті, це внутрішній нежить, який порушує дихання, але не виходить назовні. Основні причини патології – підвищена активність стрептококів, стафілококів, грибкової інфекції, інших шкідливих мікроорганізмів і алергенів. Якщо нічого не робити, захворювання набуває хронічну форму – не лікується.

Передумовами до розвитку синуситу можуть ставати наступні фактори організму, навколишнього середовища:

  • ослаблений імунітет;
  • фізіологічне викривлення носової перегородки;
  • шкідливі звички;
  • тривале переохолодження організму;
  • алергічна реакція;
  • хронічний риніт, тонзиліт, стоматит;
  • заняття водними видами спорту;
  • відсутність своєчасного лікування ГРВІ, ГРЗ;
  • сезонний розвиток захворювання;
  • генетична схильність;
  • інфікування мікробами повітряно-крапельним шляхом.

Ознаки

Якщо запалені гайморові пазухи, пацієнт не може повноцінно дихати. Особливо наростають ознаки характерною патології ввечері, під час сну. Щоб відновити роботу ураженого органу почуттів, потрібно пройти детальне обстеження, в обов'язковому порядку виконати рентгенівський знімок для візуалізації вогнища патології. Для збору даних анамнезу належить звернути увагу на наступні симптоми гаймориту:

  • почастішали напади мігрені;
  • неприємний запах з рота і носа;
  • набряк вух, обличчя, шиї;
  • болючість слизової носової порожнини;
  • виділення слизу гнійного або рідкого вмісту;
  • загальна слабкість, пасивність;
  • підвищення температури тіла;
  • порушене дихання;
  • зниження апетиту, тривалості фази сну;
  • тривала закладення носових проходів.

Форми гаймориту

У кожному клінічному випадку при гаймориті спостерігається підвищений скупчення слизу, яка заповнює гайморові пазухи, порушує звичне дихання. Лікування вводиться в залежності від характеру патології, етіології і модифікації. В останньому випадку отоларингологи виділяють наступні форми гаймориту, однаково переважають у дитячому та дорослому віці:

  1. Гострий гайморит супроводжується стрибком температури, болем під очима, закладеністю носа, слизу з носових проходів.
  2. Хронічний гайморит характеризується посиленням неприємних симптомів у нічний час доби, наявністю сильного кашлю, рецидивуючим ринітом.
  3. Гнійний гайморит супроводжується формуванням гною, який спочатку заповнює гнійні порожнини, а потім виводиться назовні.
  4. Катаральний гайморит характеризується формуванням сірого вмісту гайморових порожнинах з подальшим виведенням назовні.

Лікування

Якщо гайморові пазухи заповнені слизом, важливо почати лікування вчасно, але попередньо виконати рентгенівський знімок. При візуалізації області поразки лікуючий лікар рекомендує приймати антибіотики для продуктивного знищення патогенної флори, інші медикаменти для зняття неприємних симптомів гаймориту, фізіотерапевтичні процедури для відновлення уражених тканин, звичних функцій органу почуттів. В ускладнених клінічних картинах доречно хірургічне втручання.

Медичні препарати

Підхід до виниклої проблеми зі здоров'ям комплексний, включає декілька фармакологічних груп для полегшення загального клінічного стану хворого. Схема консервативної терапії залежить від етіології патологічного процесу, не виключає залучення антибактеріальних препаратів. Щоб продуктивно усунути неприємні відчуття, лікарі пропонують наступні медичні препарати, відповідно до вікової категорії пацієнта:

  • судинозвужувальні спреї і краплі, якщо гайморові пазухи встигли набрякнути: Отилин, Називін, Назонекс, Риназолін, Длянос;
  • антибіотики для знищення патогенної флори і полегшення загального стану пацієнта: Аугментин, Азитроміцин, Амоксиклав, Цефалоспорин;
  • антигістамінні препарати для придушення симптомів алергії: Цетрин, Супрастин, Тавегіл, Супрадин, Л-цет.

Промивання гайморових пазух в домашніх умовах

Доповнюють консервативні методи лікування фізіотерапевтичні процедури в домашніх умовах. Наприклад, для промивання носових проходів можна використовувати спеціальні медичні препарати, серед яких Аквамаріс, Хьюмер, Марімер, Аквалор. В якості альтернативи таким дорогим лікуючим засобів рекомендується задіяти розчин солоної води, приготований в домашній обстановці.

Почати процедуру потрібно з купівлі толстого шприца без голки, який потрібно спочатку заповнити сольовим складом, а потім направити потік в один носовий прохід. Голову при цьому тримати під нахилом. Рідина в одну ніздрю надходить, з іншого виливається. Аналогічні маніпуляції провести з другим носовою проходом, якісно позбавляючи гайморові пазухи від гнійного вмісту. Замість сольового розчину можна використовувати суміші з додаванням ефірних масел, наприклад, евкаліпта.

Прогрівання

Водні процедури при підвищених температурах успішно лікують запалені гайморові пазухи. Пар, проникаючи в звужені отвори, продуктивно знімає запалення, розширює судинні стінки, нормалізує порушене дихання, забезпечує якісне очищення від слизу, продуктів застійних явищ. Відбувається довгоочікуваний період ремісії, і ночі стають спокійними, продовжується фаза сну. Прокип'ятити можна сольовий або картопляний склад, дозволено використання лужних розчинів. Для поліпшення локального кровообігу дозволено використовувати «Зірочку».

Закопування

Гайморит примикає до затяжного нежиті, тому при перших симптомах такого нездужання показано купити в аптеці судинозвужувальні краплі або спреї. Використовувати згідно з інструкцією, перед початком курсу обов'язково проконсультуватися з лікарем. Добре зарекомендували себе в заданому напрямку наступні медичні препарати: Виброцил, краплі з ментоловою або оливковою олією.

Народні засоби

Успішно лікувати гайморові пазухи можна методами альтернативної медицини, наприклад, зробити з вати два однакових тампона, змочити їх оливковою олією з декількома краплями прополісу або свіжим соком алое, після чого помістити за однією саморобною турунде в кожний носовий прохід на 15-20 хвилин. Запалення проток проходить вже після першої процедури, проте лікарі настійно рекомендують закріпити отриманий результат. Добре зарекомендували себе і інші народні засоби:

  1. Віджати сік алое і чистотілу. Взяти інгредієнти в рівних пропорціях, додати стільки ж рідкого меду, перемішати. Капати в кожну ніздрю по 5-7 крапель вранці і ввечері – 10 днів.
  2. Підігріти воду в каструлі, після чого влити в рідину половину флакона настоянки прополісу. Перемішати, накрити кришкою. Через пару хвилин накрити голову рушником, відкрити кришку і посилено дихати цілющими парами.

Профілактика запалення гайморових пазух

Щоб уникнути запального процесу, потрібно пильно ставитися до власного здоров'я, регулярно приймати вітаміни і зміцнювати імунітет. Обов'язкові заходи профілактики гаймориту наступні:

  • уникати тривалого переохолодження;
  • забезпечити якісну гігієну носових проходів;
  • частіше бувати на свіжому повітрі, правильно харчуватися;
  • уникати тісного контакту з хворими людьми;
  • підтримувати рівень здоров'я вітамінами;
  • своєчасно лікувати застуду, ГРВІ, ГРЗ.

Фото гайморових пазух

Відео

Придаткові пазухи носа

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!