Синусит - що це таке і як це лікувати в домашніх умовах Симптоми синуситу та ліки для дітей і дорослих

Алергічне, інфекційне або грибкове запалення дихальних шляхів може призвести до серйозних ускладнень, таких як хвороба синусит. В результаті набряку тканин та несвоєчасного лікування у хворого розвивається гайморит та інші недуги. Якщо хочете уникнути проколу, необхідно вчасно звернути увагу на симптоми і призначити лікування.

Що таке синусит

Часто під час захворювання уражається верхньощелепна пазуха, проте зустрічаються випадки, коли процес переходить на гратчасту, лобову або клиноподібну зони. Синусит – це запалення, яке виникає в навколоносових областях. Причиною можуть послужити вірусні, грибкові або алергічні чинники. Хворіти можуть відразу всі або декілька локацій. Також причиною розвитку запалення може послужити травматичний фактор.

Гострий синусит

При бактеріальному ураженні верхньої пазухи запалення називають гострим. В цей час виникає набряклість тканин слизової, що заважає нормальному диханню і витікання рідини з носа. Гострий верхньощелепної синусит провокує кокова інфекція. У цьому випадку людині необхідно антибактеріальне лікування. Якщо запустити нежить, то інфекція може перейти на інші пазухи і стати двостороннім, і утворюється фронтит, етмоїдит або риніт.

Проблему діагностують з допомогою комп'ютерної томографії при наявності одного або кількох основних ознак, хоча зустрічаються і латентні форми. Якщо ви не знаєте, що таке гострий синусит, зверніть увагу на наступні симптоми:

  • висока температура;
  • втома;
  • кашель;
  • швидка втомлюваність;
  • закладеність носа;
  • зубний біль;
  • втрата нюху;
  • виділення зеленої слизу з носа;
  • неприємний запах з рота.

Хронічний синусит

Якщо симптоми запалення зберігаються понад 1,5 місяці, то таку форму нежитю називають хронічним синуситом. Крім всього, якщо протягом року симптоми та прояви захворювання повторюються кілька разів, то можна очікувати етмоїдит або поразка клиноподібної пазухи. До числа найпоширеніших симптомів недуги відносять закладеність носа, велика кількість слизу, яка слабо виходить назовні. Варто звернути увагу на такі ознаки:

  • висока температура;
  • жовті або безбарвні виділення з носа;
  • втома;
  • зубний біль;
  • припухлість обличчя, приплив до нього крові.

Катаральний синусит

Виникає в результаті ГРВІ або грипу, які ускладнюються за допомогою вірусних бактерій. Для захворювання характерне відчуття сухості і печіння в носі, утруднене дихання, втрата нюху. Крім того, виникає загальна інтоксикація організму, запалення слизових тканин носового проходу. Для тих, хто не чув про катаральний синусит – що це таке – варто бути обережними. Хворий повинен бути готовий до того, що температура буде періодично підскакувати до високих показників. Поліпшити стан допоможуть судинозвужувальні краплі назальні і болезаспокійливі препарати.

Гнійний синусит

Виникає недугу в результаті недолеченного ГРВІ, викривлення носової перегородки, поліпи, інфекцій зубів, які близькі до пазухи. При таких симптомах необхідно терміново звернутися до отоларинголога для встановлення діагнозу і призначення терапії. Гнійний синусит являє собою запущений вигляд нежитю, який поєднується з бактеріальним запаленням. Він може бути декількох форм: все залежить від локації розвитку. Часто супроводжується головним болем, гнійними виділеннями з носа. Хворий відчуває загальне нездужання, слабкість.

Синусит – симптоми

Часто хворі просто не звертають увагу на головний біль, закладеність носа і легке нездужання. Освіта сіро-жовтої слизу асоціюють з простим нежиттю, хоча ситуація стає набагато складніше. Небезпека синуситу в тому, що він може призвести до сфеноидиту, максиллиту або навіть менінгіту. Ситуація означає, що бактерії і мікроби, які провокують захворювання, що являють собою небезпеку для всього організму. Симптоми синуситу складно відрізнити від ознак простої застуди.

Симптоми синуситу у дорослих

Вплив грибка, вірусного або алергічного чинника призводять до набряклості порожнини, що викликає утруднення дихання. Синусит, симптоми у дорослих якого проявляються дуже явно, викликає запалення придаткових верхньощелепних пазух. Якщо вчасно не провести діагностику і не почати лікуватися, ситуація загрожує розвитком сфеноидита та інших ускладнених форм. До основних симптомів у дорослих можна віднести:

  • нежить, який триває більше тижня;
  • набряклість щік;
  • порушення сну і апетиту;
  • закладеність носа;
  • складність дихання;
  • висока температура (до 38 °C);
  • головний, зубний біль;
  • слабкий нюх.

Синусит у дитини – симптоми

Захворювання може з'явитися в результаті перенесених простудних інфекцій: ангіни, грипу, отиту. Найчастіше подібний недуга має односторонній характер. Синусит у дітей виникає у віці від 7 років. Ознаки виявляються дуже слабо, але на них можна звернути увагу. До основних симптомів недуги відносячи наступне:

  • гнійні виділення з носа;
  • нездужання;
  • неприємний запах з рота;
  • слабкість.

Синусит – лікування

Правильно підібраний комплекс процедур допоможе швидко усунути неприємні симптоми, запобігти наслідки. Лікування синуситу полягає у вживанні протимікробних, протизапальних препаратів, антисептиків і використанні інгаляцій. Терапію максиллита і його похідних можна здійснювати в домашніх умовах за допомогою таких препаратів:

  • Амоксицилін;
  • Биопарокс;
  • Левофлоксацин;
  • Моксифлоксацин.

Як лікувати гострий синусит, підкаже лікар. У чому терапія залежить від анатомічної структури проходів і пазух, їх стану. Набагато складніше вирішити проблему тим, у кого є переломи носа. Викривлення призводить до того, що слизу складно вчасно покинути пазухи і проходи, в результаті чого починається розвиток інфекції. Запалення може бути як правостороннім, лівобічним, так і поширюватися на обидві сторони.

Синусит – лікування у дорослих

Лікар зможе запропонувати ефективну, безпечну терапію для захворювання з вашої локалізацією, підкаже профілактику для запобігання запущеного нежитю. З цієї причини лікування синуситу у дорослих потрібно починати з відвідин лікаря ЛОРа. До основних способів консервативного лікування відносять наступні методи:

  1. Антибактеріальний. Правильно вибрані антибіотики гарантують 90% успіху. Вони не тільки усунуть прояви гаймориту, але і кашель, лихоманку.
  2. Антигістамінні препарати. Коли проблема викликана алергічних фактором, то такі препарати обов'язкові для використання.
  3. Імуностимулятори. Якщо синусит був викликаний ГРВІ, то медикаменти обов'язкові для використання.
  4. Краплі. Знімають набряклість, дозволяють легше дихати.
  5. Розчини для промивання. Створені на основі морської солі, що витягне слиз назовні.
  6. «Зозуля». Пункція якісно і швидко очистить пазухи без операційного втручання.

Лікування синуситу у дітей

Для боротьби з проблемою додатково використовуються антибактеріальні засоби або на основі тетрацикліну. Хороший ефект дає інгаляція за допомогою небулайзера. Недуга часто стає наслідком звичайного нежитю. Лікування синуситу у дитини починається з походу до лікаря. Після підтвердження діагнозу необхідно зняти запалення зі слизової оболонки, щоб пазухи і носовий прохід могли очиститися від забруднень.

Антибіотики при синуситі

Якщо доктором буде визначено, що захворювання має алергічний характер, то використання препаратів недоцільно. В такому випадку вистачить промивань та інгаляцій. З цієї причини лікування синуситу антибіотиками застосовується тільки після повного обстеження у лікаря і підтвердження діагнозу. Для лікування дорослих і дітей призначають такі антибіотики:

  1. Мидекамицин. По 30 мг на кожний кг маси дітям, дорослим – 1200 мг 3 рази на добу.
  2. Кларитроміцин. Дорослим по 250 мг препарату, дітям – 7,5 мг на кожен кілограм ваги 2 рази на день.

Синусит – лікування народними засобами

Нетрадиційна медицина пропонує велику кількість варіантів терапії запалень слизової оболонки носа. Лікування синуситу народними засобами засноване на використанні ефірних масел, натуральних природних компонентів. Серед найбільш популярних рецептів і прийомів виділяють такі:

  1. У великій каструлі закип'ятити воду, додати 2 столові ложки олії прополісу. Накрити голову рушником і дихати кілька хвилин.
  2. Закапувати ніс декількома краплями шипшини 5 разів на день.
  3. Кілька крапель свіжого соку алое змішати з невеликою кількістю соку цибулі і закапувати 2 рази на добу ніс.

Дізнайтеся, як проявляється гайморит у дорослих.

Відео: синусит – що це за хвороба

Що таке синусит?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!