Як швидко вилікувати кашель в домашніх умовах

У сезон, коли вірусні захворювання та інфекційні хвороби особливо активізуються, варто освіжити свої знання про лікування кашлю, адже цей симптом виявляється перед серйозною застуду. Які препарати краще підійдуть для терапії? Що можна давати дитині і чи варто покладатися на засоби народної медицини?

Як лікувати кашель

Ритм сучасного життя такий, що часто людям не вистачає часу згадати про елементарне правило: здоров'я понад усе, а довірити його краще кваліфікованим лікарям. Тому самолікування стає основоположним принципом для більшості. Щоб лікування кашлю раптом не стало основною причиною погіршення самопочуття, необхідно освіжити в пам'яті моменти, як швидко вилікувати кашель.

У дітей

За продуктивність кашлю в організмі відповідає дихальна мускулатура: чим вона розвиненіша, тим простіше зупинити інфекцію. Однак мукоциліарний кліренс у дитини до 5 років ще дуже погано розвинений, тому вивести слиз із бронхів малюкам складніше, ніж дорослій людині, а стало бути, ризик розвитку ускладнень зростає. Щоб виправити ситуацію, лікування кашлю у дітей має проходити по трьох напрямках:

  • з допомогою сиропів і таблеток, які допомагають виводити слиз з дихальних шляхів;
  • з допомогою немедикаментозних заходів, які діють на хворобу зсередини;
  • допоміжними засобами фізіотерапії: прогріванням, інгаляціями, зігріваючим масажем.

У дорослих

Щоб зрозуміти, як лікувати кашель у дорослих, потрібно вміти розрізняти його види. Цей симптом буває сильний, бронхіальний, нав'язливий і навіть свистячий, але в медичній практиці прийнято розділяти всього на дві категорії:

  • Сухий і малоефективний. Він може бути гавкаючим, нападоподібний, супроводжуватися сильним першіння в горлі. Можливий діагноз: ларингіт, ГРВІ, ГРЗ, грип, алергія, фарингіт.
  • Вологий продуктивний. Викликають прості аденовірусні хвороби і тяжкі захворювання легень: пневмонія, хронічний бронхіт і запалення.

Щоб усунути затяжне покашлювання, потрібно купити в аптеці муколітичні засоби. Вони розріджують скупчення слизу, сприяють виведенню з організму людини, мають протимікробну дію. Для лікування сухого кашлю вибирають сиропи, таблетки чаї, які обволікають слизову, знімають запалення, мають антисептичні властивості.

Як лікувати сухий кашель

Сухе болісне покашлювання виникає на самому початку хвороби. Він виснажує, докучає і нерідко заважає нормально спати ночами. При цьому бронхіальний секрет яких виділяється недостатньо, тобто повноцінне очищення гортані, бронхів і легенів не відбувається, тому важливо починати лікування сухого кашлю відразу після його появи. Для цього використовують протикашльові засоби, які блокують рефлекс на рівні мозкового центру кашлю або знижують чутливість нервових закінчень.

У дорослої людини

Багато в питанні, ніж лікувати сухий кашель у дорослої людини, буде залежати від протікання та причини появи симптому:

  • добре допомагає при бронхіті засіб Либексин;
  • якщо триває не один день, тоді доцільно використовувати ліки, що пригнічують кашльовий рефлекс: м'ятні льодяники і пластинки, сиропи з шавлією, препарати-аналоги Бронхолитина;
  • алергічний сухий кашель лікують за допомогою антигістамінних засобів: Хлоропіраміну, Тавегіла, Зодака, Цетрину та інших.

Якщо ж встановити причину кашлю самостійно не виходить, краще уточнити у лікаря, що необхідно придбати в аптеці. Крім того, терміново звернутися в поліклініку потрібно, якщо:

  • симптом мучить більше 4 днів;
  • ускладнилося дихання;
  • з'явився сильний нежить;
  • різко підвищилася температура;
  • турбують сильні болі в животі або інші симптоми.

У дітей

Як вилікувати сухий кашель у дитини до двох років, може визначити тільки лікар-педіатр. Неприпустимо приймати будь-які самостійні заходи, тим більше давати немовляті мукорегуляторные кошти для дорослих. Однак допомогти малюкові чим-небудь до прийому у лікаря можна:

  • Спочатку необхідно збити температуру, якщо така є.
  • Потім застосувати відволікаючу терапію: зробити масаж рук і ніг, занести дитину у ванну кімнату, наповнену пором.

Чим вилікувати кашель у дітей старших? При легкій формі терапія може починатися з різних моментів:

  • Накласти гірчичники на спину або зробити інгаляцію. Пам'ятайте: температура води в небулайзере не повинна перевищувати 40°С.
  • Зробити дитині зігрівальний масаж грудей з використанням розтирань з меду, медичної зірочкою скипидарної маззю.
  • Швидкий спосіб – теплі ванни для ніг з ромашкою, чебрецем, шавлією або гірчицею.

Народними методами

Не варто відмовлятися і від допомоги народної медицини. Візьміть на замітку декілька засобів:

  • Швидкий спосіб полегшити стан дорослому – пити тепле пиво з медом. Вибирати краще пиво темних сортів, але і захоплюватися таким напоєм не варто.
  • М'ятна цукерка – народний засіб від сухого кашлю у дітей. Рецепт простий: розчиніть в металевому посуді трохи цукрової пудри, змішайте її з молоком, і екстрактом м'яти. Такий лікарський льодяник діти їдять із задоволенням.
  • Добре допомагають спиртові настої з імбиру, чебрецю, соснових шишок, мати-й-мачухи, проста настоянка прополісу і куркума з молоком.

Лікування вологого кашлю

Основна відмінність мокрого продуктивного кашлю від сухого полягає в тому, що інфекція разом зі скупчилася слизом виходить назовні. До такого виду захворювання лікарі відносяться більш прихильно і вважають, що ніякого особливого лікування тут не потрібно. Однак бувають випадки, коли допомогти своєму організму швидше одужати все ж необхідно. Є кілька варіантів, як лікувати вологий кашель у маленьких дітей, школярів і дорослої людини.

У дорослого

Як позбутися від кашлю з мокротинням? Для початку слід чітко засвоїти, що не можна приймати ліки, мета яких – придушити кашльовий рефлекс. З-за таких препаратів мокрота все одно буде утворюватися, але при цьому осідати в дихальних шляхах, створюючи сприятливий грунт для розмноження вірусів. Для лікування вибирають засоби, які роблять слиз рідині і допомагають отхаркиваться:

  • сиропи: Проспан, Бромгексин, Гербион;
  • муколітичні таблетки: АЦЦ, Мукосол, доктор Мом;
  • відхаркувальні засоби: Мукалтин, Травісил, Дигідрогеноцитратпісля.

Перед початком прийому того чи іншого ліки слід уважно прочитати інструкцію по застосуванню або проконсультуватися з лікарем. Буває так, що багато коштів не сумісні з деякими групами антибіотиків, до складу яких входить кодеїн. Запивати таблетки тільки кип'яченою охолодженою водою, а мінеральну воду Боржомі або Єсентуки краще залишити в якості додаткового пиття.

У дитини

Швидкими способами позбавлення від недуги у дітей є спиртові компреси або розтирання грудей. За рахунок стимуляції кровообігу вони допомагають не просто оперативно вилікувати дитячий кашель, але прискорюють виведення інфекції з організму. Ось кілька дієвих рецептів:

  1. У дві ст. л. оливкової олії додайте 2-3 краплі м'яти перцевої або ефірного масла евкаліпта. Нанесіть масляну суміш круговими рухами пальців, а потім укутайте малюка в теплий плед, пов'яжіть на шию шарф.
  2. В мікрохвильовій печі злегка нагрійте 1 чарку горілки, 1 ч. л. меду. Ретельно розтирайте дитини, поки суміш не перестане липнути до рук. Після растирки добре укутайте малюка.

З мокротою

Це питання складніше, вимагає підготовки. Чим лікувати кашель з мокротою, крім наведених вище засобів? Перевіреними часом домашніми методами є:

  • забезпечити хворому постійно питво – воно сприяє кращому усунення слизу з бронхів;
  • робити парові інгаляції небулайзером, заправленим водою з карбоцистеїн лизиновой сіллю – 2 г солі на 1 л рідини;
  • якщо немає температури, відвідати парну або прийняти ванну з евкаліптом в домашніх умовах.

Народні засоби

Завдяки досвіду наших предків, накопиченому протягом кількох століть, народні засоби для відходження мокротиння активно використовуються для лікування вологого кашлю. Особливу ефективність показали трави:

  • корінь солодки;
  • материнка;
  • чебрець;
  • листя подорожника;
  • корінь алтея;
  • термопсис.

Спробуйте природні антибіотики: цибулю і часник. Народна медицина постійно говорить про чудодійні протимікробних та антисептичних властивості цих продуктів. Для більшого ефекту можна пропустити цибулю з часником через прес, змішати кашку з медом і з'їдати по 1 ст. л. після їди.

Ефективні препарати

Виходячи з того, як те чи інше ліки впливає на організм людини, ефективні препарати від кашлю поділяють на:

  • муколітичні таблетки, сиропи, порошки, які розріджують слиз – Амброксол, Флюдитек, Месна, Флавамед, АЦЦ;
  • відхаркувальні ліки, предназаченные для виведення мокротиння з бронхів, допомагають сухого кашлю перейти в мокрий – Мукалтин, Термопсол, Коделак Бронхо, Бромгексин, еліксир Халиксол;
  • ліки резорбтивної дії, обволікаючі слизову гортані, що перешкоджають подразнення нервових закінчень – йодид калію і натрію, натрію гідрокарбонат;
  • протикашльові засоби впливають на кашльовий центр – Бутамірат, Тусупрекс, Битиодин;
  • комбіновані ліки – Туссин плюс, Бронхолитин, Карбоцистеїн, Коделак фіто.

Сильного

Якщо кашель жорсткий грудної або горловий, лікарі часто виписують відхаркувальні або комбіновані препарати. Якщо ж він сухий, тоді в боротьбу вступають ліки, які пригнічують кашльовий центр. Всі ці сиропи, льодяники і таблетки дуже ефективні, але іноді врятувати від недуги може простий рецепт народної медицини. Щоб приготувати цей засіб від сильного кашлю, дотримуйтесь інструкції:

  1. Візьміть в рівних частках медуницю, суцвіття коров'яку, сушену кропиву, корінь алтея.
  2. Заваріть 4 ст. л. збору в 1 літрі окропу, залиште настоюватися на годину.
  3. Зцідіть настій через марлю і приймайте чверть гуртки тричі на день, при необхідності підсолодивши напій медом.

Вологого

Все що вам необхідно при вологому кашлі – приготувати молочний відвар з доданням зерен вівса:

  1. Стакан вівса всипають в каструлю з 2 ст. молока і проварюють.
  2. Після того як зернятка розваряться, відвар залишають і проціджують, додають мед.
  3. П'ють готовий напій з медом теплим до 6 разів на день.

Бронхіального

Якщо це звичайне ГРЗ потрібно пропити курс протикашльових засобів, а ось антибіотики тут не допоможуть. У разі, коли виявлено бронхіт або пневмонія все буде навпаки – спочатку лікар призначить курс антибіотиків, а потім відхаркувальні засоби. При бронхіальному кашлі народні засоби не допоможуть, тут потрібно боротися тільки за допомогою препаратів:

  • Глауцин;
  • Либексин;
  • Синекод;
  • Бромгексин;
  • Халиксол;
  • Дигідрогеноцитратпісля.

Сильного сухого

Спочатку необхідно встановити першоджерело проблеми. Якщо це алергічна реакція на навколишнє середовище, тоді виходом буде знайти і усунути алерген, а зняти первинні симптоми допоможуть антигістамінні засоби. Коли симптом є відлунням простудного захворювання потрібно знати, що допомагає від кашлю не тільки таблетки, але і фізіотерапія. Як лікувати сильний сухий кашель, якщо всі перераховані методи погано допомагають:

  • ультрафіолетове опромінення допомагає позбавлятися від набряклості, покращує відходження мокротиння;
  • електромагнітна терапія допомагає при отитах;
  • КУФ-терапія вбиває клітини інфекції і бактерії в бронхах.

Чим лікувати затяжний кашель

Що ще можна зробити і чим лікувати затяжний кашель? Скористайтеся наступними порадами:

  • Купіть пароочисник повітря. Він не тільки буде боротися з пилом, порами грибків і вірусами, але і зволожувати мікроклімат.
  • Обробіть всі стики труб протигрибковими засобами. Бажано робити таку процедуру 3-4 рази в році.
  • Раз в день робіть вологе прибирання, провітрювання приміщення і витирайте пил з меблів.
  • Вночі зволожити горло допоможе звичайна мінералка, вдень чай з малиною або смородиною.
  • Не забувайте про профілактику захворювань.

Відео

Як вилікувати кашель? Лікуємо кашель ШВИДКО в домашніх умовах

Відгуки

Сергій, 33 рокуНа початку осені у мене з'явився дивний симптом – сильний кашель. Не можна сказати, що він не отхаркивался, навпаки – мокрота виходила, але з великим трудом. В аптеці порадили мені спробувати таблетки АЦЦ і сироп від кашлю Амбробене. Через кілька днів хвороба пішла на спад, а моє самопочуття налагодилося.
Олександр, 45 роківНіколи не давайте дитині таблетки без рекомендації лікаря! Один раз мій трирічний дитина почав сильно кашляти, і теща вирішила напоїти його якимось засобом, зробленим в домашніх умовах. В результаті у дитини почалася сильна алергічна висипка, посилився покашлювання. Довелося довго лежати в лікарні. Слава богу, все обійшлося без серйозних наслідків.
Лариса, 54 рокиРаніше я не надто довіряла засобів народної медицини, навіть при легкому кашлі воліла піти в аптеку. Якось співробітниця на роботі дала мені один чудодійний рецепт спиртової настоянки від застуди, спробувавши який, я зрозуміла, що краще кошти немає. Коли зовсім не хочеться хворіти, п'ю лікарський настій.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!