Збільшені мигдалини в горлі

Здоровий організм сам здатний захистити себе від виникають недуг. Ті органи, які відповідають за цей захист, теж іноді можуть захворіти і викликати дискомфорт у життя. Збільшені мигдалини в даному випадку є поширеним захворюванням серед дорослих і дітей. Про те, що таке мигдалини, симптоми їх запалення і інші відповіді на часті запитання читайте нижче.

Де знаходяться мигдалини

Для тих, хто не знає, що таке мигдалини – це справжні стражники, які оберігають вас від попадання в організм різних бактерій і мікробів через ротову порожнину. Вони іменуються гландами. У професійній сфері їх прийнято називати мигдалинами. Як тільки «вороги здоров'я» у вигляді шкідливих мікроорганізмів добираються до слизової горла, глоткова мигдалина починає посилену роботу. Вона збільшується в розмірах і вбиває всі мікроби.

Трубна, глоткова, мовна і піднебінна мигдалина утворюються у плода ще на 12-14 тижні після зачаття і супроводжують людину протягом усього життя, захищаючи його від шкідливих бактерій. Трапляється і таке, що мигдалини запалюються – відбувається їх збільшення. Сучасні методи лікування обходяться без хірургічного втручання. Це більший прорив в медицині. Адже нещодавно лікарі видаляли збільшені гланди відразу ж після скарг пацієнта. Однак фахівці, знаючи, для чого вони потрібні, боролися з усіх сил за те, щоб гланди залишилися на своєму місці.

Ознаки запалення мигдалин

Коли ви відвідуєте терапевта під час застуди або грипу, він завжди просить вас відкрити широко рота. Так він оглядає порожнину і слизову горла, що може вказати на наявність збільшених мигдалин. Запалення гланд ще називають тонзилітом, який з'являється на увазі ускладнення після ангіни. При виявленні ознак цього захворювання пацієнтові відразу призначається лікування, яке передбачає полоскання, прийом ліків і регулярний огляд фахівцем.

Симптоми

Тонзиліт, або запалені гланди, має свої певні ознаки, які дуже схожі на симптоми ангіни. З ним ви зможете самостійно визначити наявність запалень в гландах:

  • гостра форма ангіни;
  • білий наліт на язиці;
  • сильно болить горло при ковтанні;
  • мігрень;
  • висока температура;
  • опухли лімфовузли в області шиї;
  • запах з рота;
  • втрата голосу.

Якщо у дитини збільшені мигдалини, то ви про це дізнаєтеся, адже будучи хворим, він не зможе елементарно поїсти, випити гарячого чаю. Великі мигдалини у дітей можуть загрожувати іншими, більш серйозними наслідками. Наприклад, занадто великий набряк гланд заважає нормально дихати. Із-за сильного кашлю вони можуть почати кровоточити. Тут необхідна екстрена госпіталізація та інтенсивне лікування хворого, а можливо і хірургічне втручання, і навіть видалення гланд.

Причини

Як згадувалося вище, хвороби мигдаликів часто виникають з-за ангіни. Існує поняття гіпертрофії гланд, або хронічного тонзиліту, який є патологічним захворюванням, що поєднується з аденоїдами. Часто відзначають хронічно запалені гланди у дітей у віці 3-15 років. Ця недуга здатний викликати не тільки дискомфорт у звичайному житті, але і психологічні розлади з-за нестачі кисню в мозку, через труднощі функції дихання своєрідними пробками з гланд. Основними симптомами хронічного тонзиліту зазначають:

  • гугнявий голос;
  • незрозуміла мова;
  • приголосні вимовляються неправильно;
  • неспокійний сон;
  • пухкий, вологий кашель по ночах;
  • хропіння;
  • порушення слуху.

Методи лікування

Існує кілька методів того, як лікувати запалені мигдалини без хірургічного втручання. Щоб захворювання не вимагало такого підходу, необхідно вчасно виявити тонзиліт у дитини або дорослого і звернутися за допомогою до фахівця. Він проведе повний огляд і зробить висновок, після чого видасть рецепт і рекомендації по догляду за порожниною рота і запаленими гландами.

Народними засобами

Крім прийому виписаних лікарських препаратів, важливо правильно доглядати за слизової горла і гландами народними способами. Якщо ви відчули нездужання, у вас піднялася температура, дискомфорт у горлі, то необхідно кілька разів на день проводити полоскання. Змішайте соду або морську сіль в склянці теплої води і прополощіть горло. Такий догляд допоможе уникнути серйозних наслідків з збільшеними мигдалинами, а в деяких випадках навіть відвідування лікаря.

Антибіотиками

Найпростіший спосіб вилікувати збільшені мигдалини – це приймати сильнодіючі антибіотики. Їх вам може виписати тільки лікуючий лікар. Зверніть увагу, що приймати такі ліки потрібно виключно за рецептом і в тих дозах, які там вказані. Оскільки антибіотики є сильнодіючими препаратами, необхідно враховувати всі протипоказання і застереження, написані інструкції. Небажано таке лікування при запаленні гланд маленьким дітям.

Припікання мигдаликів

Способів позбутися від збільшених гланд існує безліч: від народних рецептів до найсучасніших технологій. Одним з таких є припікання. Не варто лякатися і виключати його з можливих варіантів лікування. Припікання мигдалин проводиться рідким азотом або за допомогою ультразвуку. Така своєрідна «заморожування» хворих гланд стала популярною останнім часом. Буквально за одне відвідування вона здатна позбавити пацієнта від дискомфорту, болю в горлі.

Кріодеструкція

Суть заморожування рідким азотом в тому, щоб зруйнувати патологічні тканини мигдаликів, що сприяють розвитку тонзиліту. Температура впливу нижче 120 градусів за Цельсієм. Під час процедури використовується спеціальний препарат, що подає газ відповідної температури. На лікування однієї гланди необхідно витратити близько половини літра азоту. Фахівець з допомогою спеціальної насадки впливає азотом лише на саму мигдалину, запобігаючи тим самим заморозку прилеглих органів. Час процедури лікування однієї гланди – 2 хвилини.

Ультразвуком

Запалені гланди добре виліковуються за допомогою ультразвуку. Сучасні препарати здатні позбавити вас від цієї недуги всього за 10 хвилин. Процедура проводиться крізь шийні м'які тканини шляхом фіксації аплікатора на нижній щелепі. Ультразвук звільняє лакуни гланд від застійної рідини, яка викликає поширення запалення. Для кращого ефекту на слизову оболонку наносять спеціальний засіб, який сприяє кращому проходженню ультразвуку.

Видалення мигдаликів під загальним наркозом

Якщо лікар призначив вам термінове видалення мигдалин, значить запалення перейшло в серйозну форму. Не варто переживати – дана операція проводиться швидко і легко. Раніше лікарі виробляли підрізання збільшених гланд всім, хто звертався з такою проблемою. Тому досвіду в проведенні такої процедури вистачає. Існує кілька способів того, як видалити мигдалини під загальним наркозом:

  • З допомогою традиційних хірургічних інструментів: ножиць, скальпеля і петлі.
  • Інфрачервоним лазерним методом.
  • Ультразвуковим скальпелем.
  • З використання холодного радионожа.

Всі методи проводяться під загальним наркозом і займають не більше 30 хвилин. Після операції пацієнта відвозять в загальну палату, де він відходить. До шиї прикладається мішечок з льодом. При підрізання гланд необхідно обов'язково дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. Слід дотримуватися збалансоване харчування після видалення мигдалин. Відчуття болю в горлі буде супроводжувати пацієнта ще 10-14 днів.

Відео: видалення мигдалин

Щоб повністю розуміти, як відбувається операція з видалення збільшених гланд, пропонуємо вам подивитися відео нижче, у якому не тільки докладно описано і показано весь процес, але і зазначаються симптоми і причини тонзиліту. Не рекомендується перегляд даного відео особливо вразливим людям, так як він містить матеріали хірургічного характеру, а також фотографії внутрішніх органів.

Видалення мигдалин

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!