Симптоми і лікування лактазной недостатності

Молоко, особливо грудне, містить в собі безліч корисних мікроелементів та вітамінів, без яких організму буде важко рости і розвиватися.Але у деяких людей існує непереносимість молочних продуктів з-за відсутності або недостатньої кількості в їх травній системі ферментів, що розщеплюють лактозу. Лактазна недостатність - неспроможність повноцінно перетравлювати молочний цукор, симптоми захворювання можуть проявлятися як у немовлят, оскільки у дорослих людей.

Що таке лактазна недостатність

За перетравлення їжі в шлунку відповідають ферменти (ензими), які впливають на їжу певним чином, розщеплюючи її на складові елементи, які потім всмоктуються і використовуються клітинами організму. Порушення вироблення ферменту, що розщеплює вуглевод, що міститься в молоці, призводить до неусваиваемости лактози, яка негативно впливає на стан організму.

Симптоми

Часто діагноз "непереносимість лактози" ставиться без всяких на те підстав чи не з фото калу. Кишечник новонародженого працює не так, як у дорослого, і характерні симптоми, які змушують батьків підозрювати, що у їх дитини лактозна непереносимість, є нормою для немовляти:

  • кишкові коліки та здуття живота;

  • часті зригування;

  • частий рідкий стілець з неперетравленими грудочками молока;

  • запор;

  • плач дитини під час і після годування.

Ці ознаки хоча і турбують батьків, але не є симптомами непереносимості лактози. Варто перевірити загальний стан організму малюка - чи добре він додає у вазі і зрості, чи немає на його шкірі висипань алергічного характеру, немає особливих труднощів з виділенням калу. Крім того, батьків має насторожити зниження гемоглобіну і інші відхилення від норми в аналізі крові.

У немовляти

Непереносимість лактози істотно впливає на процес травлення, заважаючи організму новонароджених отримувати необхідні мікроелементи, що позначається на його загальному розвитку. Варто звернути увагу на наступні ознаки:

  • поганий набір ваги, відставання в розвитку;

  • з'являється рідкий стілець у поєднанні з поганим набором ваги;

  • шкірний дерматит;

  • недолік заліза в організмі, який не піддається лікуванню;

  • дуже міцний кал, труднощі з дефекацією.

Стілець при лактазной недостатності

При грудному вигодовуванні випорожнення здорової дитини може мати слабкий кислуватий запах, допускається неоднорідна консистенція і неперетравлені грудочки молока. При годуванні сумішшю стілець має неприємний запах і щільну консистенцію. При непереносимості лактози у малюків спостерігається зелений відтінок стільця з-за того, що їжа не засвоюється кишечником, з'являється піна, що виникає від підвищеного газоутворення.

У дорослих

Приблизно після року кількість ферментів, переварює лактозу, зменшується. Додається інша їжа, кількість споживаного молока знижується. Іноді симптоми непереносимості лактози у дорослих виявляються при певних захворюваннях. Після вживання молочних продуктів з'являється:

  • підвищене газоутворення;

  • діарея (рідкий пінистий стілець);

  • нудота;

  • кольки в животі;

  • алергічні висипання на шкірі;

  • неприємна відрижка;

  • загальне нездужання і постійна втома.

Причини

Існує кілька причин непереносимості молока, яка може проявитися в будь-якому віці. Первинна або вроджена незасвоєння лактози формується ще в утробі матері. У цьому випадку спадкова недостатність лактази часто спостерігається у найближчих родичів - матері, батька, дідусів, бабусь. При поганій спадковості генетичних захворювань треба звертати особливу увагу на можливі симптоми хвороби.

Вторинна лактазна непереносимість може проявлятися як один з ознак наступних захворювань:

  • кишкових інфекцій - ротавірус, дизентерія, лямбліоз, ентерит;

  • захворювань шлунково-кишкового тракту;

  • целіакії;

  • дисбактеріозу кишечника;

  • хвороби Крона;

  • хронічного панкреатиту;

  • харчової алергії;

  • реабілітації після резекції тонкої кишки;

Класифікація

Існує кілька видів синдрому непереносимості лактози:

  • первинна (вроджена лактазна непереносимість) - формується на генетичному рівні, коли фермент, що розщеплює молочний цукор, повністю відсутня. Передається у спадок, зустрічається серед жителів Крайньої Півночі і деяких народів Північної Африки;

  • вторинна - обумовлена деякими придбаними або вродженими захворюваннями, при лікуванні основної хвороби ознаки захворювання зникають;

  • функціональна - організм не встигає засвоїти молочну кислоту, хоча ферменту вистачає;

  • транзиторна - характерна для недоношених дітей, у яких не до кінця сформована травна система. Як правило,.тимчасова і проходить до трьох-чотирьох місяців.

Діагностика

Діагностика недостатньої вироблення ферментів для розщеплення лактози дуже непроста, адже клінічна картина (розлад кишечника, метеоризм, алергія, загальне нездужання) може проявлятися при інших важких захворюваннях. Найпростіший і розповсюджений спосіб поставити правильний діагноз - поступова відмова від продуктів, що містять лактозу, і подальше спостереження за різницею в симптомах. Крім того, робиться ряд аналізів для підтвердження діагнозу.

Аналіз на лактозную недостатність

Для визначення діагнозу бажано зробити кілька аналізів, які допомагають визначити непереносимість молочних продуктів у дорослих і дітей:

  • виявлення підвищення норми вуглеводів в калі;

  • аналіз на виявлення ступеня кислотності калу - підвищена кислотність (вище 5,5) проявляється при проблемах з переварюванням лактози;

  • генетичний тест;

  • дихальний тест - при розпаді лактози у видихуваному повітрі виявляється підвищений вміст водню і метану;

  • взяття проби (біопсія) слизової оболонки тонкого кишечника.

Лікування

Особливість захворювання в тому, що методи лікування розрізняються залежно від віку пацієнта. Недоношеним дітям педіатри не рекомендують переривати грудне вигодовування, краще зціджувати перші 10-15 грам "переднього" молока і годувати більш жирним і містить менше лактози "другим". У новонароджених дітей ситуація інша, все залежить від різновиду захворювання.

Якщо виявлена вроджена непереносимість лактози у немовлят слід перевести на безлактозні суміші. В іншому випадку слід почати лікування основного захворювання, яке послужило причиною недостатньої активності ферментів, і додати препарати лактази. Відмова від грудного вигодовування використовується в останню чергу. Дітям, які ростуть на штучних сумішах, теж необхідно виявити причину непереносимості лактози і призначити лікувальні (безлактозні, безглютенові або соєві суміші).

Коли захворювання проявляється в старшому віці, батьки поспішають відмовитися від продуктів харчування, які викликають вироблення лактази, проте лікарі рекомендують це тільки у разі, коли синдром є вродженим. В інших випадках проводиться терапія препаратами лактази, мікрофлора кишечника поліпшується пробіотиками, які допомагають організму краще засвоювати молочну кислоту. В залежності від того, як проявляється непереносимість лактози у дорослих, підбирається певна терапія.

Лікарські препарати

При нестачі ферментів по розщепленню лактози страждає насамперед кишечник, тому рекомендується приймати препарати, які покращують його мікрофлору:

  1. Біфідумбактерин - пробіотик, що містить не менше 500 млн підготовлених колоній мікроорганізмів. Один з найбільш ефективних препаратів при порушеннях травлення. Мінус - тривалий курс лікування.

  2. Біфідум Баг - рідкий концентрат біфідобактерій, не містить лактозу.

  3. Аципол - живі ацидофільні бактерії, використовується при гострих кишкових інфекціях для відновлення клітин кишечника.

Препарати лактази

Існують препарати, які сприяють засвоєнню лактози. Одні діють в кислому середовищі, інші в слабколужному і нейтральною.

  1. Лактазар - містить 700 одиниць ферментів лактази. Мінус - як і всякий БАД, не вважається ліками.

  2. Лактраза - діюча речовина Тилактаза, додається в молочні продукти. Недолік - висока ціна.

  3. Лактаза Бебі - для грудних дітей і дітей, сприяє виробленню ферменту розщеплення лактози, можуть додаватися у грудне молоко або суміш. Мінус - висока вартість.

Дієта для маленьких дітей

Немовлятам призначається дієта станом: якщо надбавка у вазі нормальна, але частий і рідкий стілець, то застосовуються препарати, що містять лактазу, але зберігається грудне вигодовування. Дитину слід годувати "заднім молоком, воно менш багате лактозою, рекомендуються нічні годування, краще частіше міняти груди. Якщо ситуація погіршується, то пропонується замінити грудне молоко штучним вигодовуванням сумішшю зі зниженим вмістом лактози або безлактозными сумішами. При введенні прикорму слід робити упор на овочеві пюре (морква, кабачки, капуста).

Дієта для дітей старшого віку та дорослих

Дієтологи не рекомендують повністю виключати з раціону харчування продукти, що містять лактозу, адже тоді організм не буде отримувати в повній мірі корисні мікроелементи. Рекомендується дотримуватися наступних принципів:

  • вживання лактози з іншими продуктами;

  • заміна коров'ячого молока козячим;

  • поділ денної норми лактози на кілька прийомів їжі;

  • чим вище жирність, тим менше лактози в продукті;

  • заміна молока жирними вершками;

  • використання продуктів з живими молочнокислими бактеріями;

Дієта мами при поганому засвоєнні лактози у немовлят

Лікарі не мають єдиної думки, якої дієти треба дотримуватися годуючій мамі, якщо її дитина страждає лактазною непереносимістю. В цілому не рекомендується повністю сідати на безлактозную дієту, краще знизити її споживання. Суворої рекомендацією є обмеження в газообразующей їжі - необхідно виключити з раціону чорний хліб, виноград, здобну випічку, бобові.

Прогноз

Чи можна вилікуватися від непереносимості лактози і як довго слід дотримуватися дієти? Самий невтішний прогноз у власників первинної лактазною непереносимості. Їм доведеться дотримуватися дієти все життя. При набутої хвороби треба чекати настання ремісії і відсутності ознак прояви захворювання, тоді потроху вводити молочні продукти, починаючи з сиру, кефіру, сиру - тобто кисломолочних продуктів.

При транзиторної лактазною непереносимості недоношених малюків, що народилися раніше терміну, захворювання при правильному лікуванні проходить до трьох-чотирьох місяців. Немовлята і діти, які ростуть на молочних сумішах, теж мають високі шанси виправити дефіцит лактази. З введенням прикорму при наявності відповідної терапії та виконання правил годування симптоми зникають.

Відео

Лікування лактозною недостатності у грудничка

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!