Як вилікувати нежить у немовляти - список ефективних препаратів

Від рясних слизових виділень з носа хоч раз, але страждав кожен, а у новонароджених вони в перші тижні постійні, проте не кожен нежить у немовляти природний і безпечний, оскільки для організму маленької дитини це така ж серйозна проблема, як грип для дорослого. Як впоратися із захворюванням, можливі ускладнення і коли варто починати лікування?

Що таке нежить у немовляти

В офіційній медицині ця хвороба називається риніт, а вона характеризується виділеннями слизу різної щільності і відтінку з носових порожнин. З'являються вони, якщо оболонку слизової зачіпає запальний процес, переважно породжений впливом:

  • бактеріальних інфекцій;
  • вірусів;
  • алергенів.

У немовляти можуть бути присутніми серед передумов нежитю не тільки ці чинники, але і природна реакція на навколишнє середовище. Слизиста новонародженого ще не пристосована до повітрю поза матки, тому для її правильного функціонування потрібно час. Додатково стан немовляти ускладнюють вузькі носові ходи і загальна чутливість слизової оболонки, яка може реагувати на будь-які зміни навколишнього середовища.

Скільки триває

Тривалість нежиті у дитини визначається його природою: так лікарі стверджують, що у немовляти віком до 2-х місяців це переважно фізіологічне виділення слизу, що триває кілька тижнів, але небезпечних ускладнень не дає. Найбільший термін – 3 місяці з моменту появи соплів. Більш серйозний випадок це поява нежитю у малюка віком 4-5 місяців, оскільки для зубів і ГРВІ рано, і якщо він не проходить швидко (за 2-3 дні), це привід здатися педіатра.

Особливості нежиті у грудних дітей

Навіть при фізіологічному або алергічному риніті дитячого організму доводиться важко, оскільки вже в першу добу він призводить до набряку слизової у немовляти, що заважає повноцінно дихати, порушує сон, призводить до постійного плачу, втрати апетиту. Не виключено, що у немовляти навіть підніметься температура, більше обумовлена порушеннями нервової системи, ніж хворобою. При вірусних захворюваннях ситуація ще важче, оскільки нежить у немовляти найчастіше не тільки рясний, але і гнійний, а організм сам боротися з хворобою не може.

Симптоми

Фізіологічною нежиті характерно переважно тільки відділення прозорою слизу з носових ходів, із-за чого малюк дихає важко, але сильної закладеністю носика він не страждає, погіршення самопочуття теж не спостерігається. Якщо ж риніт у грудничка носить інфекційний характер, проблему слід розглядати по стадіях, які розрізняються симптоматикою. Виглядають вони так:

  1. Слизова абсолютно (!) суха, проблеми з носовим диханням немає, але воно може бути занадто гучним, а малюк постійно тре ніс або шморгає.
  2. Спостерігається набряк слизової, малюк відмовляється їсти, стає неспокійним, часто безпричинно плакати, погано спить.
  3. Підвищується щільність відходить слизу, ніс закладений. Можлива поява гнійних виділень (зеленуватого кольору). Якщо немовля торкнулася інфекція, додається кашель, захворювання може супроводжуватися температурою. Частота виділень при цьому знижується.

Окремо від того, як може протікати нежить у дітей, якщо він не фізіологічний, лікарі радять враховувати, що різні причини риніту дають і різні прояви:

  • Для бактеріального нежитю характерні густі жовті або жовто-зелені виділення, до яких може домішуватися гній. Температура піднімається і падає швидко, але нежить буде спостерігатися довго.
  • При вірусному частим явищем стає втрата апетиту, млявість немовляти, висока (38 градусів) температура, яка тримається кілька годин. Навіть при гострої вірусної інфекції рясних і тривалих нежитю може не бути, слиз прозора, не густа.

Алергічний нежить у немовляти

Якщо при рясних виділеннях з носа молоді батьки бачать у дитини абсолютно нормальну температуру (до 37,5 градусів), симптомів застуди (кашель, згущення відходить слизу і жовтий або зелений колір) не спостерігається, висока ймовірність, що мова йде про алергічному риніті. Він може бути спровокований будь-яким зовнішнім фактором, але переважно – подразнюють слизову немовляти речовинами в атмосфері. Якщо усунути причину алергії, стан дитини нормалізується.

Причини

Нежить у немовляти – не завжди ознака застуди, ГРВІ і т. д. Як вище уточнювалося, це може бути природний момент, обумовлений чутливою слизовою оболонкою, яка зреагувала на перепад вологості або температури повітря, що не потребує лікарських препаратів і терапевтичних маніпуляцій. Нежить може провокувати і потрапляння в ніздрі дрібного об'єкта, подразнюючої оболонку порожнини носа. Інтенсивність виділень з носа не пов'язана з причиною їх появи – від бактеріального запалення можливий менш явний нежить, ніж від фізіологічних передумов.

Однак якщо у немовляти з'являються набряки слизової носа або в цілому (помітно щодо зміни його розміру в зоні перенісся), нежить супроводжується частим чханням або підвищується температура, велика ймовірність, що серед причин його появи варто підозрювати:

  • алергічну реакцію (на їжу, ліки, хлоровану воду, пил, шерсть і т. д.);
  • пересихання слизової носа (супроводжується утворенням кірок, які травмують оболонку носових ходів і провокують кровотечі);
  • вірусне або інфекційне захворювання (переважно властиві дітям у віці старше 6 місяців);
  • бактеріальне запалення.

Окремо лікарі згадують початок появи зубів, яке у новонароджених супроводжується виділенням слизу з носа через запалення травмирующихся ясен. Кровообіг у них і в оболонці носових ходів взаємопов'язане, що призводить до надмірного продукування слизу в носоглотці немовляти. Робити з цим нічого не потрібно, оскільки такий нежить проходить самостійно, коли припиняють різатися зуби.

Лікування

Більшість педіатрів сходяться на думці, що розбиратися треба не в тому, як лікувати нежить у немовлят, а в тому, чому він з'явився. Риніт – це завжди реакція слизової, яка не може бути безпричинної: фізіологічний властивий новонародженим малюкам, чий ніс ще не звик до навколишнього середовища. Лікувати немовля в такій ситуації немає сенсу, але залишити ситуацію «як є» теж не зовсім розумно, оскільки це доставляє дискомфорт дитині і батькам.

Лікування нежиті у немовлят щодо його передумов виглядає так:

  • при фізіологічному обов'язково промивають носик, відкачують «грушею» соплі, щоб не було закладеності і не порушувалося дихання;
  • при алергічному важливо використовувати кошти, які знімуть запалення зі слизових оболонок, і можливий пероральний прийом антигістамінних препаратів (потрібно радитися з лікарем);
  • при вірусному, особливо з високою температурою і сильною інтоксикацією, потрібно звернутися в швидку, або, якщо температура на рівні 37,5 градусів, виклик педіатра додому – тут вже обов'язково призначають препарати, які вбивають вірус і зміцнюють імунітет.

Чим капати ніс

Радити ліки для немовляти, які передбачають внутрішній прийом, може тільки лікар, якщо визнає це єдино ефективним способом усунення риніту, а в більшості ситуацій педіатри рекомендують спробувати впоратися з проблемою краплями в ніс, які можна робити самостійно, скориставшись грудним молоком – це найбезпечніший варіант, яким можна закопувати носик навіть новонародженого. Однак допомагати «пробити» закладеність це засіб не буде – тільки зміцнити імунітет.

Переважно лікарі:

  • застосовують антисептики (найбільш безпечний для малюка – фізрозчин);
  • закапують судинозвужувальні краплі;
  • використовують назально імуномодулятори;
  • вводять в носові ходи зволожуючі препарати.

Зволожуючі лікарські засоби

Препарати, що допомагають рятувати слизову від пересихання (особливо це важливо для немовляти віком 2-3 місяці), часто випускаються як спрей, яким зручно зрошувати носову порожнину. В більшості випадків їх основа – спеціальний розчин морської води, який не спровокує алергії. Серед зволожуючих крапель зустрічаються і стимулятори імунітету, протизапальні суміші.

Найефективніші:

  • Аквамаріс.
  • Аквалор Бебі.

Судинозвужувальні

Коли рясний нежить, сон немовляти порушується, що негативно позначається на стані нервової системи як самої дитини, так і батьків. При такому розкладі є сенс в судинозвужувальних краплях, які будуть на короткий термін зупиняти виділення слизу. Проте вони застосовуються тільки у симптоматичної терапії риніту, оскільки на першопричину впливу не надають. Капати їх бажано раз на добу, на ніч, оскільки вони швидко провокують звикання і пересушують слизову.

Для немовляти (використовуються навіть у новонароджених) можна придбати:

  • Назол Бебі.
  • Називін 0,01%.
  • Отривин Бебі.

Краплі з антисептиками

Ефективне лікування інфекційних передумов до нежиті повинна припускати використання препаратів, які вбивають віруси (тільки на слизовій носа). Однак до їх вибору варто підійти з обережністю: антибіотики тільки за показаннями лікаря (для грудничка їх майже не виписують) – краще зупинитися на менш «важких» варіантах. Добре себе показують краплі на основі колоїдного срібла і Мірамістин. Використання повинно здійснюватися суворо за інструкцією.

В терапію дітей з вірусним ринітом часто включають:

  • Коларгол.
  • Протаргол.
  • Октенисепт.

Противірусні та імуномодулюючі засоби

У немовляти назальне використання допустимо і для деяких ліків, що володіють здатністю зміцнювати захисні сили організму. Проблема таких препаратів – вони не лікують від хронічних захворювань, не дають швидкий ефект, а тому не допомагають у період загострення: переважно їх застосовують для попередження виникнення захворювання. Однак якщо у немовляти були помічені перші симптоми нежитю, можна доповнити імуномодуляторами основний курс терапії.

Найбезпечніші:

  • ІРС-19.
  • Деринат.

Лікування народними засобами

Якщо ви побоюєтеся аптечних медикаментів, можете скористатися для усунення нежитю рецептами нетрадиицонной медицини:

  • Робити вечірні ванни (10-15 хвилин) з використанням ефірних масел евкаліпта, кедра (1-2 краплі).
  • Сік свіжої ріпчастої цибулі, розведений теплою водою (співвідношення 1:20), капають в кожний носовий хід до 3-х разів за добу.
  • Розчин кухонної солі (9 г на 1 л води) використовувати для промивання носових ходів немовляти протягом дня. Лікарі стверджують: склад у цього «ліки» майже той же, що у фізіологічному розчині, тому засіб безпечно.

Ромашка від нежиті

Безпечним засобом народної медицини педіатри називають відвар ромашки, в якому деякі батьки купають немовлят, але його можна застосовувати і для інгаляції (проводити процедуру тільки якщо у дитини немає температури) – це допомагає зволожити слизову і зупинити розмноження мікробів. Більш ефективним буде промивання носових ходів немовляти, яке можна виконувати 1-2 рази за добу. Деякі фахівці радять робити відвар для прийому всередину:

  1. Залити столову ложку сухих квітів ромашки 0,5 л окропу.
  2. Дати рідини знову закипіти, зняти з конфорки.
  3. Обернути ємність рушником, настоювати годину.
  4. Поїти дитину 10 мл теплого кошти вранці і ввечері.

Можна гуляти при нежиті у грудничка

Батьки, які сильно стурбовані здоров'ям свого малюка, при будь-якому нездужанні намагаються перестрахуватися і виключити будь-які фактори, потенційно шкодять здоров'ю немовляти. Однак прогулянки при нежиті лікарі не забороняють, якщо в наявності немає високої температури. Для фізіологічного або алергічного риніту візит на вулицю – правильний крок, але потрібно стежити, щоб дитина не переохолодився.

Ускладнення

Фізіологічні виділення з носа переважно усуваються самостійно, і навіть якщо вони спостерігаються кілька тижнів, на здоров'я немовляти не позначаються. Затяжний нежить інфекційної етіології ж може спровокувати:

  • отит;
  • бронхіт;
  • конънктивит.

Профілактика

Якщо ви не хочете спішно з'ясовувати, як вилікувати нежить у немовляти, коли проблема загострилася, подбайте про захист імунітету слизової носових ходів. Лікарі дають кілька порад:

  • Забезпечте хорошу вологість повітря в квартирі (на рівні 65%). Простий метод для тих, у кого немає зволожувача – набрати в пластикові пляшки з відрізаним горлом воду і поставити їх на радіатори.
  • Намагайтеся позбавити дитину від вдихання тютюнового диму – навіть у немовляти з хорошим імунітетом розвивається алергія.
  • Регулярно проводьте вологе прибирання.
  • Використовуйте імуномодулятори.

Відео

Нежить і ліки від нежиті - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!