Причини сухості і лущення шкіри у дитини грудного віку - лікування мазями, кремами і народними засобами

У грудних дітей часто спостерігаються проблеми з шкірним покривом – почервоніння, запалення, алергічні реакції. Якщо лущиться шкіра у новонародженого, її потрібно зволожувати за допомогою спеціальних засобів, ця проблема може виникати у дитини з різних причин. Лущення у малюка можуть з'явитися як реакція на нову навколишнє середовище, сухе повітря, одяг зі штучних тканин.

Що таке лущення шкіри у новонародженого

Іноді цей вид подразнення можна сплутати з іншими, більш або менш небезпечними захворюваннями, тому потрібно знати, ніж як виглядає лущення. Якщо лущиться шкіра, то в місцях сухості можна помітити утворення дрібних відмерлих білих частинок шкіри. По краях вони можуть мати жовтий відтінок і ущільнену структуру, різний розмір. Наприклад, лущення, викликана сильною сухістю повітря, нагадує лупа, а частинки відвалюються при дотику.

Лусочки можна видалити за допомогою гребінця або вологої серветки, але, щоб вони не з'являлися знову, треба усунути їх причину – зайву сухість шкіри з-за зовнішніх подразників. Іноді на місцях утворень цих лусочок можна помітити невеликі ранки, які можуть залишати сліди крові. Це говорить про те, що малюк їх розчісувала. Лущення може відбуватися на будь-якій ділянці шкіри дитини.

Симптоми

Якщо лущиться шкіра у новонародженого, це визначається за такими зовнішніми ознаками:

  • утворюються кірочки білого або жовтого відтінку без запаху;
  • дитина веде себе занепокоєно, тому що лущення викликає свербіж;
  • на початкових стадіях, коли лусочки дуже маленькі або їх небагато, в ліжечку малюка можна виявити частинки, схожі на лупу.

Якщо причиною є адаптаційний період – лущення триває близько 4 тижнів, якщо алергічна реакція – воно супроводжується почервонінням або набряком. Симптоматика лущення проявляється відразу. На ранніх етапах вони несильні, характеризуються дрібними білими частинками. Якщо сухість не усувати, лущення будуть збільшуватися, поширюватися по всьому тілу малюка, сухість буде прогресувати, скоринки знайдуть жовтий відтінок. Іноді можна помітити навіть невеликі синці у місцях відлущування.

Чому у новонародженого лущиться шкіра

Причини такої проблеми різноманітні. Основні з них – це:

  • Неправильний догляд за шкірою новонародженого – шкірні покриви немовляти дуже ніжні і вимагають ретельного догляду. Ні в якому разі не можна занадто часто купати дитину – наприклад, після кожної прогулянки – і не можна додавати у ванну розчин марганцівки, тому що вона може висушувати шкіру.
  • Адаптаційний період – після народження ніжна шкіра дитини адаптується під нові умови, одяг і іноді це супроводжується дрібними висипаннями, які пройдуть самі.

Крім цих двох причин ще мають місце алергічні реакції або захворювання шкірних покривів. В таких випадках проблема має серйозний характер, супроводжується жовтими кірочками зі слідами крові, це вимагає термінового обстеження у лікаря і лікування. Ще така сухість шкіри може бути реакцією на сильно сухе повітря з-за батареї, часте купання в жорсткій воді або холодний вітер.

На тілі

При огляді шкірних покривів дитини мама може помітити дрібні лущення, сухість на ніжках, ручках малюка. Це свідчить про протікання адаптаційного періоду, коли шкіра і слизові звикають до нових умов навколишнього середовища, підгузків, застосовуваним засобам гігієни. Сухість шкіри, викликана цією причиною, закінчується дуже швидко сама собою.

Якщо після регулярного зволоження епідермісу сухість не йде, а лущення збільшуються, це може бути ознакою не адаптації, а наявності інфекцій, грибків, запалень або алергічних реакцій в організмі малюка. Щоб виключити всі небезпечні наслідки, варто відразу звернутися до педіатра і пройти обстеження. Сильні лущення з гнійними виділеннями свідчать про занедбаному стані.

На голові

Іноді у дитини можна виявити лущення на волосяному покриві: вони схожі на себорею або дерматит у дорослих. Якщо лущиться шкіра на голові у грудничка, в основному це є природним процесом оновлення організму. У цьому віці малюки розвиваються, ростуть дуже швидко, і система відновлення шкіри теж працює швидко. Нові клітини наростають, а відпадають старі і залишаються зверху у вигляді кірочок білого або жовтого відтінку.

Щоб позбутися від цих проявів, потрібно викупати дитину в теплій воді, а якщо скоринки залишилися – акуратно вичесати їх гребінцем. Якщо проблема не зникає довгий час потрібно здійснити наступні заходи:

  • змінити порошок і кондиціонер для прання дитячої білизни;
  • придбати прилад, який буде зволожувати повітря;
  • перестати купати малюка у жорсткої водопровідної води і намагатися використовувати кип'ячену.

На лобі

Надмірне лущення шкіри новонародженого є варіантом норми по всьому тілу. Часто молоді батьки турбуються, якщо у немовляти лущиться шкіра на лобі, ще сухість може поширюватися на перенісся, брови. Причинами лущення на лобі у новонародженого є післяпологова адаптація шкіри, що є нормальним. Ці клітини можуть тривати аж до 8 місяців, в окремих випадках довше, до 3-4 років.

Щоб зайвий раз не пошкодити ніжну шкіру малюка, знімати ці скоринки не рекомендується. Розчісувати, віддирати не можна ні в якому разі – можна занести інфекцію і сильно поранити шкіру. Найкраще скоринки не чіпати, після купання вони будуть сходити самі. Але, якщо вони сильно заважають, можна розм'якшити їх дитячим маслом, розігрітим на водяній бані, і з допомогою вологої серветки зняти.

Що робити при лущенні шкіри

Якщо у немовляти сильні скоринки і їх потрібно прибрати, потрібно робити це дуже акуратно. Якщо лущення у новонародженого на голові, для кращого результату можна нанести зволожуючий крем, надіти шапочку або рушник на голову і залишити на 20 хвилин. Потім малюка потрібно викупати і розм'якшені скоринки зникнуть. Процедуру можна виконувати щодня. Використовувати гострі гребінця суворо забороняється, вони можуть поранити і так ніжну і запалену шкіру.

Сухість шкіри у грудничка можна прибрати за допомогою косметичних дитячих кремів. Використовувати їх можна вранці і ввечері, щоб неприємні лущення не збільшувалися. Такий догляд не слід проводити дуже часто, щоб не погіршити стан шкіри і не збільшувати сухість. Запам'ятайте: якщо купати дитину часто, то незлагоджена робота сальних залоз стане ще гірше.

Рекомендації по догляду

Щоденний догляд за шкірою немовляти має включати в себе делікатне очищення і зволоження. Необов'язково купати малюка щодня. Якщо у немовляти лущиться шкіра на обличчі, потрібно взяти ватний тампон, змочити його в теплій воді і протерти шкірні покриви, поступово прибираючи скоринки. Після очищення потрібно наносити зволожуючий дитячий крем, який буде давати пом'якшувальний ефект. Замість купання водою рекомендується користуватися дитячими вологими серветками, їх же можна використовувати після туалету. Краще віддати перевагу серветок, які не містять

Профілактика

Щоб зберегти шкіру новонародженого гладкою, здоровою і м'якою, потрібно дотримуватися таких важливих правил:

  • починати активну купання можна через 1.5 тижні після появи на світ, щоб не змити захисний шар;
  • вибирати засоби без ланоліну, силіконів і парабенів;
  • дитяче мило повинно використовуватися не частіше, ніж 2 рази за тиждень;
  • стежити за своїм раціоном - склад грудного молока залежить від харчування матері, на час грудного вигодовування слід припинити вживання продуктів-алергенів;
  • якщо повітря в приміщенні сухий, по можливості, краще придбати зволожувач.

Відео

Чому у новонародженого лущиться шкіра

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!