Розеола у дітей: симптоми і лікування, профілактика хвороби

Це захворювання не зустрічається у дорослих, їм хворіють тільки малюки. Розеола у дітей, симптоми і лікування якої викладено нижче, частіше спостерігається у віці до одного року. Вона супроводжується температурою і висипом по всьому тілу, від чого нерідко діагностується лікарями, як краснуха.

Що таке розеола

Хвороба являє собою інфекцію, що нагадує за своїми ознаками ГРВІ та краснуху. У медицині її називають раптової екземою або псевдокраснухой. Збудник захворювання − вірус герпесу шостого типу, проти якого у маленьких пацієнтів немає імунітету. У дітей старше 5 років хвороба практично не діагностується, розеола – це маловозрастная хвороба. Герпес небезпечний тим, що може викликати ускладнення в роботі центральної нервової системи, що є серйозним приводом звернутися в поліклініку.

Інкубаційний період розеоли

У сучасному світі псевдокраснуха у дітей зустрічається часто, але вона має один позитивний нюанс. Плюс в тому, що перехворівши інфекцією одного разу, людина не зможе заразитися повторно. Як правило, інкубаційний період розеоли становить від п'яти до п'ятнадцяти діб, а сама хвороба може існувати в організмі від 3 до 7 днів. Спалахи вірусу можуть виникати в будь-який час року, але частіше спостерігаються навесні або восени.

Як передається розеола

Вперше опис хвороби зустрічається в 1870 році, але досі механізм зараження вірусом так і залишається до кінця не вивченим. Вчені висувають версію, що передається розеола повітряно-краплинним шляхом, проте ані нежиті, ані кашлю у малюків під час протікання хвороби не спостерігається. Хворий вважається заразним з моменту підвищення температури до того часу, поки не пройдуть цілу добу після її нормалізації. В цей час батьки повинні виключити контакти малюка з іншими дітьми.

Чи можна купати дитину при розеоле

Розеола або шоста хвороба у дітей (як її називають у медицині) має оригінальну клінічну картину. Вона супроводжується високою температурою, при цьому ніяких інших ознак захворювання не спостерігається. Жарознижуючі засоби малоефективні, тому до них варто вдаватися лише за призначенням фахівця. Купати дитину при розеоле і гуляти з ним не рекомендується, проводити водні процедури можна тільки після нормалізації температури. Хворому прописується постільний режим в добре провітрюваній кімнаті.

Симптоми розеоли у дітей

  1. Лихоманка. Через 5-7 днів після зараження вірусом, розпочинається триденна лихоманка у дітей – температура підвищується до 38-40,5 градусів. Ніяких інших проявів, що вказують на наявність інфекції, не спостерігається. Лихоманка зберігається 3-4 дні, після чого проходить без будь-якого лікування.
  2. Самопочуття. Малюк стає примхливим, млявим, погано їсть. Спостерігається збільшення потиличних і задньошийних лімфовузлів. Температура може спровокувати фебрильні судоми. Спочатку у малюка холонуть стопи ніг і грона рук при загальній високій температурі тіла, а шкіра блідне. В руках, ногах, підборідді з'являється легке тремтіння, але не можна піддаватися паніці. Судоми тривають не довше хвилини, а проходять самі по собі, без будь-яких негативних наслідків. Міра запобігання такого стану лише одна - необхідно збити температуру.
  3. Характерний симптом - висип. Через кілька годин (до 10 годин) після того, як температура стане нормальною, на тілі дитини з'являються дрібні висипання рожевого кольору. Плями опуклі, мають нерівні краї. Спочатку вони спостерігаються на спині або животі, пізніше переходять на шию, обличчя, внутрішні згини рук і ніг. Через кілька годин, рідше днів, висип зникає без сліду. Всі симптоми розеоли у дітей повністю проходять через 7 – 10 днів.

Симптоми розеоли у грудничка

Найчастіше ця хвороба спостерігається в однорічних дітей, але відсоток зараження немовлят у віці від 5-6 місяців до трьох років теж великий. Нерідко симптоматику вірусу списують на прорізування зубів. Симптоми розеоли у немовляти характеризуються підвищеною температурою і висипом, але ні свербіння, ні болю при цьому не спостерігається. Дитина вередує, погано їсть із-за сильного жару, можлива поява рідкого стільця. Не слід намагатися прийняти якісь заходи, викличте лікаря.

Дізнайтеся, якісимптоми прорізування зубів у дітей до року можуть бути.

Висип при розеоле

Коли спадає температура і дитина помітно веселішає, на його тілі з'являється висип. Зовні вона дуже нагадує характер висипу при краснусі, що може стати причиною неправильної діагностики. Однак відмінності між цими двома захворюваннями цілком помітні. Так, наприклад, при краснусі висипання можна спостерігати на руках і ногах через добу після того, як підніметься температура. Висип при розеоле спостерігається після спаду спека і по всьому тілу. Крім того, температура при краснусі не перевищує 39 С.

Причини розеоли у дітей

На планеті зустрічається понад 100 видів герпесу, але у людини виділено лише вісім. Один з них став причиною розеоли у дітей – це герпес шостого типу. Після одужання герпес зникає, але ДНК вірусу ще якийсь час залишається в слині і крові. Якщо в подальшому житті трапляється так, що імунна система людини знижується, вірус може активізуватися і зіткнутися з герпесом 7 типу або спровокувати мононуклеоз, запалення гланд.

Діагностика розеоли у дітей

Складно поставити правильний діагноз хвороби. Дитяча розеола зустрічається часто, але розпізнати її нелегко. Характер висипу при вірусі схожий з висипаннями при алергічної реакції або кору і краснухи. Діагностика розеоли у дітей ускладнюється ще й тим, що до появи висипки дитині даються ліки, здатні спровокувати алергію. Рекомендація лікаря буде цілком зрозумілою – використовувати протиалергічні препарати. Цікавий той факт, що вони дійсно усунуть висип і, по суті, це стає додатковим доказом.

Розеола у дитини може характеризуватися наступними додатковими ознаками:

  • розеолезная висип з'являється на четвертий день після початку лихоманки;
  • висип не свербить, не заподіює біль;
  • висипання спочатку покривають тіло, а потім шию, обличчя.

Розеола у дітей: симптоми і лікування якої розглядаються в статті, не визначається за аналізами, проте фахівець може призначити лабораторні дослідження після одужання. Аналіз крові повинен містити антитіла до хвороби. Спостерігається підвищення лімфоцитів, а число лейкоцитів, навпаки, зменшується майже на три тисячі одиниць. Аналіз сечі повинен показати, не дала ускладнення хвороба.

Лікування раптової екзантеми у дітей

Медичне втручання необхідне при будь-якому захворюванні. Спостереження педіатра необхідно, щоб виключити наявність більш складної проблеми. Буде потрібно зниження температури, щоб уникнути інших ускладнень. При різкому підвищенні слід негайно викликати лікаря, який призначить симптоматичне лікування. При температурі понад 38 С можуть призначати: Ібупрофен, Нурофен або Парацетамол у віковому дозуванні.

Лікування раптової екзантеми у дітей включає в себе наступні дії:

  • забезпечення часте пиття, щоб уникнути зневоднення організму. Малюкові потрібно пропонувати воду кожні 20 хвилин в невеликих дозах.
  • температурний режим. Якщо в кімнаті жарко, зніміть зайвий одяг. Дитині потрібне свіже повітря, тому не забувайте провітрювати приміщення.
  • своєчасний прийом препаратів.

Під час хвороби малюк погано їсть. Щоб підтримати його, мамі потрібно зосередити увагу на харчування: їжа повинна бути легкоперетравлюваної, з максимальним вмістом вітамінів. Не варто вимагати від дитини в цей час підвищеного апетиту - коли спаде температура, у малюка він з'явиться. Для якнайшвидшого відновлення підійдуть овочеві супи, пюре з овочів або фруктів, курячий бульйон, каші, соки, морси. Немовлятам потрібно частіше пропонувати прикластися до грудей, адже мамине молоко краще будь-яких ліків допомагає в боротьбі з хворобами і сприяє швидкому одужанню.

Прогноз і ускладнення

Ускладнення при такому захворюванні трапляються рідко. Вони можуть проявлятися у формі тонічних нападів на фоні високої температури. У деяких випадках розвивається пневмонія, отит або бронхіт з-за низького рівня імунітету. Прогноз і ускладнення після хвороби у грудних малюків у рідкісних випадках полягають у выбухании великого тім'ячка або менінгоенцефаліту.

Фото розеоли у дітей

Відео: Хвороба розеола

Розеола: Доктор Комаровський

Відгуки

Світлана 25 роківДонька хворіла розеолой, і педіатр діагностував ентеровірусну інфекцію. Почали лікувати антибіотиками. Хвороба протікала, як описано в статті. Висока температура трималася три дні, малюк не кашляв, не чхав, стілець був нормальним. Потім температура спала до 36,6, на тілі з'явилася велика кількість висипки. На прийомі лікар поставив діагноз - розеола.
Катерина 22 рокиСинові 7 місяців. Напередодні помітила, як він закидає голову. До обіду підскочила температура до 40 С, почалися судоми. Поки чекали «швидку допомогу», все пройшло, він заснув. Нас забрали в лікарню. Через 3 дні температура спала і з'явилася висипка. Поставили діагноз – розеола.
Ольга 32 рокиІ ми хворіли, відразу доктор поставив ГРВІ, запропонував приймати антибіотики. Температура трималася на позначці 39,5 З кілька днів, збивали її Панадолом, але дія ліків тривало недовго. Через 4 дні температура нормалізувалася і з'явилася висипка. Дитина почала їсти, став активним, а висип до вечора пройшла сама по собі.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!