Ентеробіоз у дітей - причини, симптоми, шляхи зараження гостриками

Хвороба немитих рук частіше розвивається в дитячому віці, вимагає своєчасного лікування. У маленького пацієнта спостерігається сильний розлад стільця і повна відсутність апетиту. Батьки повинні терміново відреагувати на таку неприємну симптоматику, звернутися до дільничного педіатра, провести симптоматичне лікування за показаннями.

Що таке ентеробіоз

Гострики у дитини можуть виникнути і в грудному віці. Ентеробіоз – це паразитне захворювання, спровоковане підвищеною активністю паразитують черв'яків. Джерелом зараження є дитяча остриця, довжина якої сягає 1 див. Вона поселяється в кишечнику і живиться її вмістом, при цьому продуктивно розмножується в складках анального отвору.

Якщо вчасно не знищити патогенних збудників, їх концентрація тільки підвищується, порушуючи звичну роботу органів травлення, будучи основною причиною дисбактеріозу прогресуючого. Enterobius vermicularis (энтеробиус вермикулярис) успішно лікується консервативними методами, але попередньо лікуючий лікар проводить діагностику.

Шляхи зараження энтеробиозом

Хвороба може передаватися через брудні руки або з інфікованими продуктами харчування. Основні шляхи передачі ентеробіозу –контактно-побутовий, повітряно-крапельний. При недотриманні правил особистої гігієни в житті маленького пацієнта починаються серйозні проблеми зі здоров'ям, і одна з них - яйця гостриків у дітей, аскаридоз. Якщо пацієнту не пощастило заразитися характерним недугою, інкубаційний період не тривалий. Все починається з свербежу анального отвору, але поступово симптоми наростають по інтенсивності.

Симптоми ентеробіозу у дітей

Перебіг патологічного процесу залежить від поведінки глистової інвазії. Ознаки гостриків у дітей можуть бути загальними і специфічними в залежності від конкретної клінічної картини. Одні пацієнти можуть не здогадуватися про поточному захворюванні, інші, навпаки, сильно мучаться від болю в животі, відчувають підвищену дратівливість. Якщо брати до уваги вікові особливості клінічного хворого, характерні ознаки ентеробіозу у дітей мають наступний вигляд:

  • розвиток алергії на шкірі у вигляді свербежу, набряку, кропив'янки;
  • екзема і мокнучий дерматит;
  • чергування запору і рідкого стільця;
  • порушення сну;
  • нетримання сечі;
  • ознаки дисбактеріозу;
  • нудота, відсутність апетиту;
  • бруксизм;
  • затримка психологічного розвитку.

Як беруть аналіз на ентеробіоз у дітей

Взяття аналізу проводиться в лабораторних умовах бажано в ранкові години. Обстеження проводиться за допомогою липкої стрічки або ватної палички, а результат можна отримати через пару хвилин на руки. Мазок на ентеробіоз у дітей – це досить інформативний метод, однак досліджуються не калові маси, а простір в складках анального отвору (товстій кишці).

Взяти зішкріб можна в домашній обстановці або звернутися до професіоналів в клініку. Якщо діагноз підтверджений, в дитячому саду призначають карантин на період життєвого циклу гостриків. Маленький пацієнт повинен приймати ліки будинку, а після одужання йому належить повторно здати аналіз. Перед тим як здати аналіз на ентеробіоз у дитини, належить взяти медичний напрям у дільничного педіатра.

Лікування ентеробіозу у дітей

Щоб позбутися від гельмінтів, необхідно лікуватися, дотримуватися заходів ефективної профілактики. Препарати від гостриків для дітей, схема інтенсивної терапії підбирається окремо для кожної дитини, але основне завдання лікаря – винищити гострики у немовляти і супроводжуючі їх неприємні симптоми. Діяти строго по лікарським рекомендацій, використовуючи терапії таблетки, суспензії, ректальні свічки. Ефективне лікування ентеробіозу передбачає використання наступних лікарських засобів:

  • похідні тетрагидропиримидина: Пірантел, Вермокс;
  • похідні карбаматбензимидазола: Карбендацим, Мебендазол,
  • очисні клізми з додаванням содового розчину;
  • антигельмінтні препарати: Немозол, Празел;
  • ліки з сорбуючі дією: Лактофільтрум, Лінекс.

Профілактика ентеробіозу у дітей

Щоб уникнути підвищеної активності круглих черв'яків, важливо вчасно усунути причину їх виникнення в організмі. Для цього важливо забезпечити своєчасну профілактику ентеробіозу, яка насамперед включає дотримання правил особистої гігієни у дітей, якісну обробку продуктів харчування. Щоб уникнути ускладнень, профілактичні заходи наступні:

  1. Щодня змінювати натільну білизну.
  2. Показувати фото гостриків, гельмінтів.
  3. Виконання профілактичної вакцинації.
  4. Проведення бесід з дитиною на тему ентеробіозу.

Якщо інфікування все ж сталося, перед тим як лікувати гострики у дітей, важливо попередньо пройти діагностику, а потім спільно з лікуючим лікарем визначити оптимальні медичні препарати. Вибір ефективного ліки має важливе значення, інакше хвороба може придбати хронічний характер, періодично повторюватися в дитячому організмі.

Відео: як лікувати ентеробіоз у дітей

Ентеробіоз - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!